Annons:
Etiketterhamsterinredningburartillbehörfoderbottenmaterialartikel
Läst 792 ggr
Cireea
2021-07-01 16:56

Att undvika

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vi har många artiklar här på sajten som lägger stor fokus på allt det man bör ha och hur man bör tänka kring Bur, inredning, Foder och Bottenmaterial. Den här artikeln blir därför något annorlunda då vi istället lyfter fram allt det man bör undvika till sin hamster.

Efter otaliga diskussioner där vi ofta får upprepa samma information kändes det perfekt med en artikel där vi sammanställt allt man bör undvika, då kan vi enkelt länka till den här när behovet finns.

Eftersom vi har en ypperlig artikel om vilken typ av avel man bör stötta och var man bör vända sig för att köpa sin hamster (läs den här) så lägger vi inte fokus på avelsaspekten här.

I djurbutiker, såväl fysiska som nätbaserade, säljs det mycket onödigt som sällan är till nytta för din hamster. Istället är många av tillbehören dåliga eller rent av skadliga för ditt djur. Nedan har jag sammanställd en snabb lista över sånt som ska undvikas.

Saltsten/mineralsten
Dessa är totalt onödiga för din hamster och kan istället orsaka allvarliga problem med din hamsters njurar. Ger man ett bra Foder, vilket man bör, så finns all näring och alla mineraler i det fodret. Tillsätter man då en saltsten eller mineralsten utöver det kan det bli ett överskott som då skadar hamsterns njurar.

Vadd (alla typer, även Kapok och bomull)
Alla typer av vadd ska man hålla långt borta från sin hamster. Det spelar ingen roll om det står att vaddet är ätbart. Vadd orsakar ofta skador och i många fall även dödsfall bland hamstrar. Dom tunna trådarna tvinnar sig lätt runt tassarna vilket stoppar blodtillförseln vilket i sin tur kan leda till att man måste amputera tassen. Trådarna fastnar också lätt runt hamsterns hals och detta har många gånger lett till att hamstrar avlidit.
Det har även förekommit fall där hamstrar stoppat in vaddet i kindpåsarna men samtidigt fått ner det i halsen och då kvävts av det.

Tidigare trodde man att Kapok var säkrare än andra typer av vadd, dock har det framkommit olyckor och dödsfall relaterat till Kapok.
Vadd, bomull och kapok ska alla undvikas då ingen av dessa är lämpliga.

Hamsterbollar
En het debatt bland många men här inne står vi för god hamsterhållning och därmed blir också hamsterbollar med på listan.
Hamsterbollar skapar onödig stress för din hamster (vilket också påvisats i en studie om just hamster i hamsterbollar) och det finns även många djur som skadat sig i dessa bollar. Dels kan tassar och tår fastna i dom små öppningarna och dels kan hamstrarna springa rakt in i väggar eller möbler i hög fart vilket kan leda till skador. Utöver detta är hålen i bollen rätt små och bidrar därför till dålig luftcirkulation.

Att stänga in sin hamster i en hamsterboll är mer bekvämt för dig som hamsterägare än för din hamster. Många försöker argumentera att hamstern gillar bollar för att dom klättrar in, men det har inget med saken att göra. Hamstrar är nyfikna djur och klättrar ofta in på platser där dom inte bör vara, det betyder inte per automatik att dom gillar platsen eller att den är bra för dom. Detsamma gäller hamsterbollen.

Gallerhjul (även nätat)
Alla typer av gallerhjul och metallhjul bör man se upp för. Gallerhjul där metallpinnarna är satta med små mellanrum har orsakat många skador hos hamstrar genom åren. Benen på hamstrarna har hamnat mellan stängerna och brutits. Näthjulen som även dom är gjord av metall orsakar också skador på hamstrarnas tassar, hamstern kan då få "bumblefoot" där tassarna svullnar upp. Även skador på trampdynorna är vanliga.

Metallhjulen är dessutom konstruerade med stänger på yttersidan som håller fast själva hjulet i ställningen, dessa har också orsakat problem där hamstrar stoppat ut huvudet medan dom sprungit och fastnat med huvudet så pass illa att dom avlidit.


Ovan ser ni en illustration av gallerhjul

Vitaminer i vattnet
Totalt onödigt. Att tillsätta några droppar vitaminer i vattnet ger inte din hamster något då det inte håller särskilt länge i vattnet. Dessutom får din hamster i sig alla nödvändiga vitaminer i sitt Foder.

Vill man se till att ens hamster får i sig alla nödvändiga vitaminer är det genom ett bra Foder och varierad (samt säker) Färskmat.

Sele
Hamsterns kropp är inte byggd för att ha en sele på samma sätt som en hund eller katts kropp, därför orsakar selen mer skada än nytta vid användning.

Kutterspån
Dom allra flesta spån från "softwood", det vill säga gran och tall, bör undvikas av två huvudsakliga anledningar. Dels brukar dessa typer av Bottenmaterial damma väldigt mycket, det kan man tydligt se när ett tunt lager med damm lägger sig längst burens väggar och inredning. Det brukar också märkas på hamstern i sig då dom påvisar allergiska symptom såsom Porfyrin.
Den andra anledningen är terpener som tillsammans med urin avger en stark doft av ammoniak. Detta kan i sin tur leda hälsorisker.

Det finns dock undantag där spånet är dammsuget vilket då hjälper mot dammet. Terpener är flyktigt och försvinner med vädring eller värme, därför är spån som är värmebehandlade också okej att använda så länge det inte dammar.

Blanda eget Foder utan kunskap
Alldeles för många blandar sitt eget Foder utan någon vidare kunskap om näringslära. För varje ingrediens du stoppar i fodret så ändras dess värden. Det vill säga att man inte kan sätta ihop lite ingredienser hur som helst bara för att, man måste noga räkna ut hur varje ingrediens påverkar näringsvärdet så att det går ihop med hamsterns näringsbehov.

Foderblandningar med dåliga värden
Ett annat problem är att många köper vilket Foder som helst som går att få tag på i närmsta djurbutik. Dock är det många Foder som är bristfälliga och alldeles för många är rent skräp, dom flesta pellets eller fröblandningar är inte helt rätt balanserade i förhållande till hamsterns näringsbehov.
I vår artikel om Foder kan du läsa om näringsbehovet och vilka blandningar vi rekommenderar för din hamster.

Små burar, höga gallerburar osv.
Ett av våra största problem idag, olämpliga burar. Marknaden är enorm med alla möjliga burar. Tyvärr är majoriteten inte ens i närheten av lämplig för din hamster och dess behov.

Hamstrar är marklevande djur och ska därför inte ha tillgång till att klättra. Deras dåliga djupseende bidrar också till att hamstrarna klättrar högt men sedan bara släpper taget, detta leder ofta till skador eller i värsta fall döden. Undvik därför höga gallerburar, dom gör mer skada än nytta.

Utöver höga gallerburar finns också alldeles för många små burar. Lagen kring just burens storlek är väldigt bristfällig och även om en Bur är laglig så betyder det inte automatiskt att buren är lämplig. Var därför noga med ditt val av Bur så att det faktiskt är anpassat för hamsterns behov. Här inne på HiF rekommenderar vi inga burar som är mindre än samla 130 från IKEA.

Hus av plast och för små hus
Plasthus och små hus är ett annat stort problem i hamstervärlden idag. Hus av plast andas inte vilket ofta leder till dålig luft i huset, det kan även märkas på hamstern som kan komma ut lite fuktig ur huset. Undvik plasthus och använd istället trähus eller kartonger som andas bättre.

Många hus på marknaden är dessutom alldeles för små, lagen reglerar hur stort ett hus ska vara till både dvärghamstrar och guldhamster. Var därför noggrann med vilka mått huset har innan du köpet det.

Mått guldhamster: 15x15x10 cm
Mått dvärghamster: 14x11x10 cm


Bilder via Pixabay
Saknas något i artikeln som du anser är av vikt? Ta kontakt med sajtvärden så kan jag överväga att ta med det i artikeln


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

  • Redigerat 2023-05-05 20:49 av Cireea
Annons:
Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: