Annons:
Etiketterinredningburartillbehörartikel
Läst 6665 ggr
Cireea
3/15/19, 5:47 PM

Bur

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Eftersom frågan om vilka burar som är lämpliga och bäst för hamstrar kommer upp ofta här på sajten tänkte jag att det var bäst att ordna en artikel om ämnet.

Att välja bur till sin hamster är inte lätt då det finns oändliga variationer. Dessvärre är inte alla burar på marknaden lämpliga för hamster och därför kan det vara bra att läsa igenom den här artikeln innan man köper hem buren. 

Viktigt att tänka på när man väljer bur är att hamstrar är marklevande djur och kräver därför en större bottenyta än en hög bur som exempelvis råttor.
Hamstrar har alltså inget behov av att klättra även om dom mer än gärna klättrar. På grund av sin dåliga syn och dåliga djupseende har de svårt att avgöra hur högt upp de egentligen är och brukar då bara släppa taget. Höga gallerburar är därför något man bör undvika just för att inte hamstern ska kunna klättra upp och släppa taget, fallen kan resultera i allvarliga skador eller i värsta fall en avliden hamster. Många hamstrar som bor i gallerburar får också den dåliga vanan att gnaga på gallret vilket kan resultera i skador på både mun och tänder. Man bör därför undvika gallerburar och istället välja en lämpligare bur. 

Mått
Oavsett utformning på buren så måste den ha minst godkända mått, detta enligt L80. Nedan följer en lite snabb översikt över vad som gäller: 

Guldhamster ska ha en yta på minst 0,12 kvadratmeter där minsta mått på kortaste sidan ska vara 25cm och höjden minst 20cm. 

Dvärghamstrar ska ha en yta på minst 0,09 kvadratmeter där minsta mått på kortaste sidan ska vara 20cm och höjden minst 20cm. Detta är för 1-2 dvärghamstrar. Måtten per vuxen dvärghamster är 0.045 kvadratmeter.

Räkna ut burens yta såhär:
Börja med att mäta burens längd samt djup i centimeter och gör sedan om det till meter. Låt säga att buren är 90cm lång och 50 cm djup, det blir då 0,9 meter och 0,5 meter. När du räknar ut detta tar du längden gånger djupet (0,9x0,5). Dessa mått utgör en yta på 0,45 kvadratmeter, med andra ord fungerar buren att använda då den har mer än godkända mått.
Har man däremot en hona som fått en kull krävs det större yta på buren, detta finns att läsa om inne på jordbruksverket. 

Olika burar

Precis som nämnt tidigare finns det massor av olika sorters burar i alla dess storlekar och utformningar. Nedan listas några av de lämpligaste och vanligaste burarna som används inom hamstervärlden idag.
Notera att det även finns andra lämpliga burar men dessa är bland de vanligaste och lättaste att få tag på. 

Duna
Det finns olika storlekar på Duna-burarna och det finns även liknande burar men av andra märken. Viktigt att tänka på att gallret i taket är lätt att komma åt och därför är det vanligt att hamstrar klättrar där och/eller gnager på gallret. Även hålet för vattenflaskan eller där låsclipsen sitter är vanliga ställen där hamstrar gnager. Enkla att gnaga sönder om hamstern verkligen vill. Lätta att städa och flytta, dock väldigt dyra om man köper nya men går ofta att få tag på begagnat.
Välj den storlek som passar den art du har.

På bilden nedan ser ni en hamsterägare som kopplat ihop sin Duna med lådor  för att skapa mer utrymme. Notera dock att flera sammankopplade burar aldrig kan ersätta en bur som har en sammanhängande stor yta, men det är ett fint och roligt komplement.

Bild: Alina Nyman

SAMLA-serien från IKEA
Även här finns olika storlekar men det är framför allt 130-liters lådorna som används inom hamstervärlden. De mindre varianterna kan användas vid transport eller som tillfälliga burar. Bra yta, lätta att flytta och billiga.  Har man en rymningsbenägen hamster kan det vara bättre med en Detolf, ett akvarium eller ett terrarium då dom enkelt kan gnaga sönder lådan om de verkligen vill.
Tänk på att ordna ordentligt med ventilation, exempelvis genom att skära ut ett stort hål i taket och sätta nät/galler. 

Bild: Sara Åkerlind Johansson

Bild: Julia Järlebark (på klossarna sitter det hyllplan, se bild nedan)

Bild: Julia Järlebark (hyllplanen som nämndes i bilden ovan)

Vill ni bygga den läckra SAMLA-lådan med hyllplan har ni en artikel om det här:
https://guldhamster.ifokus.se/articles/587fe72e8e0e7446150001ea-sa-bygger-du-en-bur-av-samlaladan?discussions-1_

 Detolf från IKEA Akvarium/Terrarium
Perfekt när man vill ha stor yta och en bur som inte riskerar att bli söndergnagd.
Ett vitrinskåp i glas som man helt enkelt lagt ned på rygg för att använda som bur. Stora och rymliga, men tar mycket plats och svåra att flytta. Viktigt att tänka på här är att ordna ett lock så hamstern inte kan rymma. Lättast är att göra en träram och sätta nät/galler. 

Bild: Isabell Spexa Hagstadius

Bild: Johan Frenning (använd som bur till Gerbiler)

Akvarium/Terrarium
Perfekt för hamstrar som försöker gnaga sig ur plastburar. Akvarium brukar man oftast kunna få tag på för en billig peng via Blocket eller Facebook. Får man tag i ett stort akvarium eller terrarium har du ett paradis till din hamster. Kan vara väldigt tunga vilket försvårar flytt och städ samt tar en del plats beroende på storlek. 
Även här måste man tänka på att ordna ett lock så hamstern inte lyckas smita ut, träram med nät/galler fungerar utmärkt. 

Bild: Alexandra Skogsberg

Bild: Towa Johansson

Bild: Julia Järlebark (notera röret som går mellan de båda akvarierna)

Hemmabyggen
Det går utmärkt att bygga en alldeles egen bur så länge man tänker på att den ska passa den art man har. Nedan ser ni ett  exempel på hemmabygge. 

Bilder: Irina Westman

Bilderna i artikeln tillhör respektive person och får inte användas av andra.  Jag har fått tillåtelse att använda bilderna i denna artikel.  Huvudbild: Sanna Jirbäck


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

iFokus är ett nätverk av intressesajter om allt mellan himmel och jord
  • Redigerat 4/18/23, 2:58 PM av Cireea
Annons:
LinusG
3/19/19, 7:29 PM
#1

Bra artikel👍

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: