Annons:
Etiketterhälsahamsterartikel
Läst 223 ggr
Cireea
2021-06-12 00:31

Porfyrin

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Denna korta artikel kommer förklara vad det röda runt din hamsters nos eller ögon betyder och varför det uppstår.

Vad är porfyrin?
Ibland kan man upptäcka att ens hamster är lite röd runt nosen, eller i vissa fall ögonen, och det är stor chans att det inte handlar om blod. Istället är det hamsterns snor eller tårvätska du ser, även kallat för porfyrin. När dessa vätskor kommer i kontakt med luften blir det rött.

Porfyryin runt nos
Det kan finnas flera bakomliggande orsaker till att din hamster är röd runt nosen. Anledningen till att din hamster är röd runt nosen kan handla om att små partiklar från bottenmaterialet irriterar i luftvägarna och därför utlöser en allergisk reaktion. Det är väldigt vanligt att just Bottenmaterial såsom kutterspån utlöser detta problem, då brukar hamstern sluta snora av sig själv bara ett par dagar efter man bytt material.

Det kan däremot vara allvarligare än "bara" bottenmaterialet som irriterat nosen, det kan istället handla om att hamstern har en förkylning och då behöver man behandla detta innan det blir allvarligare.

Oavsett bör man genast uppsöka veterinär om porfyrin inte försvinner av enklare åtgärder i hemmet.

Porfyrin runt ögon
Märker man istället att hamstern är röd runt ögat (eller ögonen) kan det istället handla om infektion i ögat eller att det kommit in skräp som irriterar. Här kan man därför testa tvätta ögonen med ögontvätt från apoteket eller lite ljummet vatten först för att se om det hjälper. Fortsätter problemet bör man dock uppsöka veterinär för att få hjälp med eventuell medicinering.

Notering!!
Åk alltid in till veterinären om hamstern är allmänpåverkad eller om mängden porfyrin är väldigt omfattande. Då kan det handla om en allvarligare infektion i kroppen och då behöver hamstern vård så snabbt som möjligt.

Hur ser en frisk nos ut?
En frisk nos har en ljusrosa färg, det ska varken rinna från nosen eller finnas spår av porfyrin runtom. Nedan finns en bild på en nos som är frisk och fin.


Alla bilder tillhör Cireea och får inte användas av andra.
Hamstrarna på bilderna hade porfyrin på grund av bottenmaterialet och blev helt återställd när dom fick bo i annan typ av material


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

  • Redigerat 2023-04-01 22:02 av Cireea
Annons:
Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: