Annons:
Etiketteruppfödningavelhamsterartikel
Läst 1745 ggr
Cireea
2021-01-28 14:03

Varför ska man stötta uppfödare?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Gång på gång har vi den här diskussionen och därför känns det högaktuellt med den här typen av artikel. Varför ska man inte köpa i butik? Var kommer hamstrarna ifrån? Vad är skillnad på butik och uppfödare? Låt mig hjälpa till att bena ut alla frågetecken kring valet av djur.

Vad är grossistavel?
Grossistavel är enkelt förklarat en massproducering av djur. Honorna avlas på tills dom inte orkar mer, då slängs dom åt sidan för att en ny hona ska få inta platsen. I många fall dör honan för att hon helt enkelt inte klarar mer. Man har noll kontroll över sjukdomar, defekter och inavel och man bryr sig inte om det heller. Det viktigaste är kvantitet och inte kvalité.

Ungar som är "fula", det vill säga bebisar som är sjuka eller missbildade, kullas bort (avlivas) innan djuren fraktas ut bill butikerna vid den unga åldern av 3 veckors ålder. Djuren fraktas långa vägar, ofta från grossister i Tjeckien, och utsätts för stor stress. Eftersom ungar kullas bort är det också lätt att säga att "min hamster är frisk", ja just din hamster kanske är till synes frisk. Men vet du hur många kullsyskon som blivit avlivade på grund av att dom inte var friska eller för att dom var missbildade?

Djuren bor i trånga minimala burar där det trängs alldeles för många hamstrar på för liten yta. Om man blir förskräckt över dom små dunaburarna man ibland ser här på iFokus eller i olika Facebookgrupper så är dom rena drömmen i jämförelse med dom små lådorna hos grossister.
Aktivering för hamstern? Sällan. Lådorna har en vattenflaska och mat men inte mer än så. Det är sällan som det ens finns ordentliga bolådor eller ens mer än ett par centimeter strö.

Men min butik tar in från privat uppfödare
Vem som helst kan kallas uppfödare. Från första kullen man sätter till världen anses man vara en uppfödare. Det betyder inte per automatik att man är en seriös sådan. Ingen seriös uppfödare skulle skicka sina djur till butik. En seriös uppfödare behöver ha kontroll på sina linjer och behöver därför ha tät kontakt med sina köpare för att utvärdera sina kullar. Säljer man djuren till butiken tappar man den möjligheten och kan därmed inte utvärdera om det man avlat fram är ett steg framåt eller ett steg bakåt.

Om personalen på djurbutik hävdar att djuren kommer från en privat uppfödare är det inte lugnande. "Privata uppfödare" är inget annat än köksavlare som avlar på djur med lika lite kontroll som en grossist. Ofta kan en "privat uppfödare" vara en tidigare kund som fått en hoppsan-kull på "hanen" dom köpte i butiken, som istället visade sig vara en dräktig hona. Eller också är det den klassiska kullen som kom till för att föräldrarna var så himla söta. Att en hamster är söt är inte ett hållbart argument för att sätta en kull till världen. Dessa djur kommer inte från någon kontrollerad avel där man värnar om arterna och arbetare för att göra varje generation lite bättre än den förra. Dessa djur kommer från oseriös och okontrollerad avel och inget annat.

Dvärghamster från butik eller oseriös avel
En viktig aspekt i allt det här är att alla dvärghamstrar (förutom kinesisk och roborovski) som kommer från djuraffär eller köksavlare är hybrider. Finns det ingen stamtavla så räknas både campbells och rysk vintervit som Hybrid.

En Hybrid är en blandning mellan två arter, det vill säga en blandning mellan arterna Rysk Vintervit och Campbell. Djuraffärer kallar dom gärna för "sibirisk hamster", men detta är alltså ett påhittat namn för en Hybrid. Det finns ingen sibirisk hamster.

För att läsa mer om problemet med hybrider kan du kika HÄR.

Min djuraffär avlar själv
Många tänker att det är ett bättre alternativ att välja en djuraffär som föder upp djuren själv. Tyvärr är det lika oseriöst som köksavel eller grossist. Djuraffärerna avlar inte på några stamtavledjur där man registrerar ungarna, följer upp linjerna eller bryr sig om genetik. Man tar kullar på djur man råkat få in i butiken, oftast då från grossister eller köksavel.

Vad är en seriös uppfödare?
En seriös uppfödare avlar på djur med stamtavla. Stamtavlan är av vikt för att kunna dels välja obesläktade djur i sin avel men också för att kunna spåra sjukdomar och eventuella genetiska defekter. Genom stamtavlan har man också koll på deras genetik samt var dom kommer ifrån.

Genom stamtavla från en förening hittar man uppfödaren till de olika djuren i linjen, på så sätt kan man hålla tät kontakt med andra uppfödare om det dyker upp defekter eller genetiska sjukdomar. Genom stamtavlan får man tillgång till så mycket mer information än man kan tro. Man kan följa linjer i generation efter generation, se antal kullar, kullstorlekar, genetiken, avelsstopp, resultat från olika utställningar etc.

En seriös uppfödare värnar om djuren och arbetar genom varje kull för att förbättra den kommande generationer. Man arbetare för en positiv utveckling och väljer sina djur med omsorg för att fortsätta avla på friska linjer. Man väljer noga ut vilka som får köpa ur kullarna och ser till att hålla jämn kontakt med sina köpare för att utvärdera sina uppfödda djur och därmed också de linjer man arbetar på. Man sätter kvalité framför kvantitet.

Jag tänker inte glorifiera seriösa uppfödare som om djuren därifrån är helt felfria. Givetvis dyker det upp oförutsedda saker även på djur från seriösa uppfödningar, skillnaden är att seriösa uppfödare bryr sig och tar med sig det i sin fortsatta avel. En seriös uppfödare plockar ur linjer som har genetiska defekter och utvärderar linjer som kanske har olämpligt beteende eller där honan hade svårt med födseln eller för lite mjölk till sina ungar. Allt sånt utvärderas och noteras.

En seriös uppfödare som är med i en förening är också bundna till regler. Exempelvis får en guldhamsterhona ha max två kullar i hela sitt liv. Detta för att honan ska kunna ha en paus på minst 3 månader mellan kullarna, samt att inga kullar tas efter 1 års ålder för honans skull. Sätt det i kontrast till massproduceringen hos grossister där honorna föder nonstop med 16 dagars mellanrum mellan kullarna.

Hur vet jag vem som är seriös?
Det kan vara svårt att avgöra. Vissa köksavlare har "uppfödarnamn", eller sidor som dom skapat för sin oseriösa avel för att framstå som seriös. Det finns några enkla sätt att kolla upp en uppfödare.

Fråga var föräldrarna kommer ifrån, fråga efter stamtavlan på föräldrarna och be om att få se dom. Kan personen inte skriva vilken uppfödare djuren kommer ifrån eller vägrar visa stamtavla så ska man dra öronen åt sig direkt.
En seriös uppfödare har alltid stamtavla på sina djur och kommer mer än gärna berätta var föräldrarna kommer ifrån samt visa deras stam.

Fråga lite om personens avel. Vad är målet? Vad är tanken? Om uppfödningen inte är registrerad i en förening, fråga varför och om tanken finns att bli det. Alla seriösa uppfödare är inte registrerade av olika anledningar, men dom brukar ändå vara medlem i en för att kunna registrera sina ungar.

Är man ändå osäker efter allt detta, bolla med andra uppfödare. Hamstervärlden är liten och alla har koll på varandra, om ingen vet vem personen är eller ens hört talas om djuren i fråga (alltså att djuren inte kommer från någon annan uppfödare), då kan det finnas anledning att vända sig till någon annan.

När man känner efter och ställer frågor brukar det snabbt gå att avgöra vem som är seriös och vem som inte är det. Är man jätteosäker, välj en uppfödare som är registrerad i en förening.

Men alla uppfödare bor långt bort från mig!
Det finns inte uppfödare i alla städer, men det finns seriösa uppfödare i hela landet. Var inte orolig över avståndet, det löser sig. I hamstervärlden är majoriteten av alla uppfödare villiga att hjälpa till så mycket dom kan för att hamstern ska kunna åka från dom till sina köpare.

Det finns transportgrupper på Facebook, sök bara på "djurtransport" så kommer det upp en hel del. I sådana grupper skriver man helt enkelt sträckan som hamstern behöver åka och sen väntar man på napp. Folk åker kors och tvärs genom Sverige och brukar ställa upp som transportör för en liten peng.

Vad du väljer spelar roll!
Många tänker att man räddar djuret genom att köpa i butiken, den krassa sanningen är att man bidrar till att den onda cirkeln aldrig bryts. Personalen bryr sig inte om varför man köpte djuret, bara att man köpte. Köpet bidrar till att butiken fortsätter köpa in hamstrar eftersom det finns efterfrågan, vilket också tillåter köksavel och framför allt massproduceringen att fortsätta.

Även om andra köper från djurbutiker eller från köksavlare, avstå att köpa själv. Man minskar inte efterfrågan genom att tänka "men alla andra köper..". Köp istället från en seriös uppfödare och hjälp till att sprida kunskap om varför man bör avstå från köp i butik eller från köksavlare. Vi måste alla hjälpas åt för att skapa förändring.

Om man läst igenom den här artikeln och ändå väljer att köpa hamster i butik alternativt ungar från en köksavlare så väljer man också att stötta oseriös och okontrollerad avel. Man väljer att stötta massproducering av djur. Man väljer att stötta den onda cirkeln som bidrar till djurs lidande.

Var man väljer att köpa sitt djur spelar stor roll för det är genom det valet som man väljer vilken sorts avel man vill stötta.


Bild tillhör Cireea och får ej användas av andra. Text skriven av Cireea.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Välkommen till Sveriges bästa, och kanske det största, hamsterforum! Här hos oss finns massor av intressanta diskussioner, artiklar och tävlingar inom många olika ämnen, som avel, genetik, hälsa, kosthållning mm. Hamster.ifokus är helt fristående ifrån alla klubbar /föreningar. Välkommen in du också! Och det bästa är att det kostar inget att vara medlem.
  • Redigerat 2021-02-03 20:58 av Cireea
Annons:
Cireea
2021-01-28 14:04
#1

Denna artikel kommer hållas låst då den inte är till för diskussion. Denna artikel är skriven i syftet att informera om vad man stöttar genom att välja butik/köksavel framför en seriös uppfödare.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: