Annons:
Etiketterartikelavelgenetikuppfödning
Läst 1184 ggr
Cireea
12/12/19, 2:33 PM

Vid försäljning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

När man som ny uppfödare ska börja sälja sina ungar kan det kännas lite nervöst inför mötet med sina köpare. Vad ska man säga? Vad kan vara bra att ta upp före besöket? Det får du svar på här.

I den här artikeln tar jag upp hur det kan gå till vid försäljning av ungar. En del av texten är baserad på hur jag som uppfödare brukar göra. Alla uppfödare har sina egna rutiner vid köp, detta är alltså bara för att ge en inblick på hur det kan gå till.

Notera att man även kan ta hem köpare för besök medan ungarna fortfarande inte är redo för leverans, vissa köpare vill träffa sin bebis en eller två gånger innan köp. Jag brukar även låta mina kommande köpare hälsa på för att träffa föräldrarna.

Notera att det står skrivet "hamster" trots att dom flesta arter ska bo minst två, detta är för att artikeln från början var publicerad på Guldhamster iFokus

Tidig kontakt

När en kommande köpare hör av sig till dig angående kullen bör du först bilda dig en uppfattning om köparens kunskap och tidigare erfarenheter.  Har dom haft en hamster förut? Hur mycket har köparen läst på angående den aktuella artens Foder, Bur och inredning och annat viktigt såsom sjukdomar? 
Är köparen helt oerfaren kan det vara bra att gå igenom grunderna samt länka till exempelvis Svenska Hamsterföreningens hemsida och be dem läsa på. Jag brukar alltid låta mina köpare veta att jag svarar på alla frågor dom kan tänkas ha. Vissa kan ställa tusen frågor om dagen medan andra frågar mindre. 

Glöm inte bort att gå igenom sånt som är dåligt för hamstern: exempelvis vadd, stenfrukter, höga höjder och saltsten. Man kan också gå igenom burar man rekommenderar samt inte rekommenderar, inredning som är populär hos just dig och minsta mått för hjul. Det finns mycket man kan berätta om men gå igenom grunderna, det är alltid en bra början.

Inför hämtning

När ungarna blivit leveransklara bokar man in en tid med köparen. Jag brukar aldrig boka in flera köpare tätt inpå då vissa hämtningar tar längre tid än andra och jag vill inte att mina köpare ska känna sig stressade. Hur du vill göra är upp till dig men tänk på att alltid ha tid för dina köpare.

Om man inte tänker bidra med transportburar kan det vara bra att be sina köpare ta med sig något att ha hamstern i under transporten. Här kan man också kolla av med köparen om det kommit upp några fler funderingar eller frågor. 

Hämtning

Bebisarna har blivit fem veckor och nu är det dags för din köpare att hämta hem sin bebis. Innan köparen kommer kan man lägga fram det som medföljer vid köp, oftast är det stamtavlan för den bebis som ska hämtas samt en påse med övergångsfoder.

Något som många köpare uppskattar är att få träffa föräldrarna samt eventuella syskon när dom kommer på besök. Kommer köparen när dina hamstrar sover blir det givetvis knepigare men är hamstrarna vakna kan du alltid visa upp dem och - om möjlighet finns - låta köparen testa hålla i dem. 

Om köparen inte har några frågor alls kan man ändå gå igenom vissa saker bara för att känna sig säker på att informationen nått fram. Man kan prata lite om vad som gäller precis när hamstern kommit hem, hur man går tillväga vid foderbytet mellan ditt foder och köparens egna foder samt lite allmänt om arten i fråga.  Allt det här kan vara saker ni pratat om tidigare men att upprepa det en sista gång är inte fel. De flesta köpare hakar på konversationen och då märker man snabbt om köparen tagit till sig informationen sedan tidigare eller inte. 

Även om köparen kan ha ställt tusen frågor innan köpet så kan det ändå uppkomma frågor på plats och då måste man vara beredd att svara på dessa. Vilka frågor som kommer är ju högst individuellt så nedan är bara några exempel på frågor som faktiskt kan dyka upp vid hämtningen. 

 • Vad gäller när vi kommer hem?
  Svar: Här brukar jag förklara vikten av att låta hamstern landa och komma till rätta i sin nya bur. Har hamstern haft många syskon hos dig kan det vara extra jobbigt med en flytt även om alla ungar självklart är individuella. Varje uppfödare kan ju ha sina egna rutiner så här berättar man helt enkelt hur man ska göra den första tiden när man fått hem sin hamster. 

 • Vad är det för Foder du använder?
  Svar: Här berättar man om sitt foder och var man köper det. Blandar man eget kan man berätta vad man har i samt erbjuda köpare receptet om denne verkar intresserad av att fortsätta med just ditt Foder.

 • Vad för sorts Färskmat får man ge?
  Svar: Istället för att gå igenom den otroligt långa lista med  Färskmat man kan ge sin hamster går det bra att hänvisa  till SHF's hemsida eller artikeln om färskmat som finns här på Hamster iFokus. Hur du vill göra är upp till dig, ett tips är att skriva ut en lista med tillåten färskmat och dela ut till dina köpare. 

  Om det handlar om dvärghamsterarter kan det vara bra att nämna risken för diabetes samt be köparen undvika Färskmat med mycket socker. 

 • Kan man ge Barnmat?
  Svar: Här kan man ge några exempel på Barnmat man brukar ge. Berätta dock att barnmaten inte ska innehålla lök eller kryddor. Barnmat under 6 månader rekommenderas. 

 • Hur ofta ger du Färskmat?
  Svar: Ja, hur ofta brukar just du ge dina hamstrar färskmat? Eftersom vi alla har olika rutiner så finns det inget bestämt svar. Jag brukar rekommendera mina köpare att ge varierat med färskmat ca tre gånger i veckan. 

 • Vi tänkte ha spån som Bottenmaterial, vad är det du använder?
  Svar: Har du annat än spån berättar du om det material du använder, berätta gärna också varför du använder just det bottenmaterialet till dina hamstrar. Det kan vara bra att rekommendera andra Bottenmaterial såsom lättströ eller carefresh.

De första gångerna kommer det kännas nervöst och man kanske stakar sig lite, men det är sånt som rättar till sig med tiden. Alla köpare är unika och därför kommer varje försäljning bli något eget, vissa kan vara väldigt framåt och pratglada medan andra köpare är lite mer försiktiga och nervösa.  

Lycka till! 

_____________________________________________________________________

Bilden tillhör Cireea och får inte användas utan tillåtelse.  Originalartikeln är skriven av Cireea på Guldhamster iFokus 2016-06-15. 


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Annons:
Upp till toppen
Annons: