Annons:
Etiketterhälsabeteendehamsterartikel
Läst 83 ggr
Cireea
2023-11-12 13:48

Dvala

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det är på tiden att vi får till en artikel om dvala här på sajten. Detta är en reaktion på artiklarna som cirkulerat dom senaste dagarna som är grovt missvisande.

Vad är dvala?
Dvala är ett stadie där djuret går in i ett inaktivt tillstånd genom att sänka sin ämnesomsättning, genom detta så sparar djuret energi. Det finns två olika typer av dvala, obligatorisk dvala och valfri dvala. Björnar går i obligatorisk dvala, det vill säga att dom äter upp sig och går sedan i dvala under vinterhalvåret.

Vintersömn hos hamster
Hamstrar är inte obligatoriska dvalare utan hamstrar går in i det som kallas för vintersömn, det vill säga valfri dvala. Denna typ av dvala är en överlevnadstaktik som hamstrar använder som en sista utväg för att överleva.

Vintersömn orsakas främst av låga temperatur, vilket också innebär att denna typ av dvala inte är lika vanlig hos våra domesticerade hamstrar då vi sällan har kallt inomhus. Även om hamstrar normalt sett inte dvalar förrän temperaturen går under 5 grader så finns det hamstrar som gått i dvala redan vid temperaturer mellan 14-20 grader.

Utöver temperaturen finns det fler faktorer som kan spela in när det kommer till dvala hos hamstrar:

  1. Brist på ljus
  2. Brist på mat
  3. Brist på vatten

DSC_0242.JPG

Om din hamster går i dvala
Skulle din hamster hamna i vintersömn är det viktigt att djuret placeras i ett rum som är varmt, det vill säga över 20 grader. Lägg gärna djuret mot en flaska fylld med varmt vatten men med handduk emellan så det inte blir för varmt. Massera sedan hamstern försiktigt för att stimulera blodcirkulationen, det hjälper även hamstern att vakna och hålla sig vaken.

Försök få hamstern att dricka vatten, eller vätskeersättning, ur en pipett. Vill den inte dricka så kan man blanda socker eller honung i vattnet, det ger dels vattnet en godare smak men det ger också energi snabbare. När hamstern sedan börjar vakna och öppnar ögonen kan man erbjuda Färskmat som är lätt att äta, exempelvis Barnmat eller mosad potatis.

När man väcker en hamster ur dvala är det tre saker som är viktigt:

  1. värm upp hamstern
  2. håll den vaken
  3. ge vätska

Skulle hamstern inte vakna inom 30 minuter - och man är säker på att den är i dvala - så bör man åka in till veterinären för att få hjälp.

Hur vet jag om det är dvala?
Det finns ett par sätt att testa om hamstern gått i dvala. Om man stryker med fingrarna över morrhåren kan man se lätta ryckningar i dom, detta är då ett tecken på att din hamster är i dvala (eller i en annan form av koma på grund av sjukdomsrelaterade orsaker).

Du kan även testa att försiktigt dra ut benen från hamsterns kropp, hos en avliden hamster med likstelhet så är detta inte möjligt. Har hamstern nyligen avlidit så är den inte stel än och kroppen kommer vara följsam, men likstelheten brukar träda i kraft relativt snabbt efter bortgång.

Är man väldigt osäker på om djuret gått bort eller om den är i dvala kan man uppsöka veterinär för att få hjälp att avgöra.

Är dvala vanligt?
Nej, jag vill inte påstå att dvala hos hamstrar är ett utbrett problem. Det förekommer absolut, men det är inget hamstrar bara "får för sig" och det är inte normalt att hamstrar går i dvala då dom inte är obligatoriska dvalare. Risken är därmed låg om hamstern har bra temperatur där den står, fri tillgång till mat och vatten samt står ljust.

Att gå i dvala är, som nämnt tidigare, en sista utväg för att hamstern ska ha en chans att överleva när omgivningen inte är gynnsam. Detta är alltså inte ett normalt beteende och ska inte uppmuntras.


Text av: Cireea
Bilder: Cireea (bilderna har inget med dvala att göra)


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

  • Redigerat 2023-11-12 16:33 av Cireea
Annons:
Cireea
2023-11-12 13:57
#1

Artikeln hålls låst då den är till för information och inte diskussion.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: