Annons:
Etiketterartikelallmänt
Läst 36593 ggr
Lojs
2014-08-12, 23:22

Djuraffärshamster

Först och främst, vi är inte emot hamstrarna i sig, de kan bli underbara, söta sällskapsdjur som förgyller livet för familjen. Det är allt runt omkring som är det negativa.

Grossistavel
De flesta djuraffärer tar in sina hamstrar från grossister i utlandet. Hamstrarna transporteras till Sverige som mycket unga. Hos grossiterna föds djuren upp i små burar och väldigt opersonligt. Det viktiga är färg och att de får många ungar. 
Djuren är som vilken handelsvara som helst, det viktiga är att de säljer bra så att man får så mycket pengar som möjligt. 

Uppfödningen
I aveln tas hänsyn stor hänsyn till färg, ovanliga och söta färger säljer bättre (man hittar även på söta namn som är lätta att känna igen, pandahamster om svart bandad, dalmatinerhamster om polywhite eller angora om långhår). Rödögda djur vill man inte ha, de säljer inte bra. 

Temperament
Temperamentet tas inte stor hänsyn till. Guldhamstrar är de djur som oftast orsakar skador hos djuraffärspersonal, de bits helt enkelt. Seriösa uppfödare avlar mot trevliga djur som tycker om människor och inte bits, men det prioriteras inte hos grossistuppfödare. Man kan ha tur och få en snäll och go grossisthamster, men man ska inte räkna med det. 

Ärftliga defekter och sjukdomar
Guldhamstrar har några ärftliga defekter, som till exempel kroksvans som kan orsaka stort lidande för djuren, med ett grossistuppfött djur har man ingen aning om vad som finns bakåt i stammen. Det finns även sjukdomen wet tail som har dödat många hamstrar från djuraffär. 

Papova
Papova är en allvarlig sjukdom på guldhamster, den är väldigt smittsam och hamstern kan vara smittbärare utan att få symptom själv. Den kommer ofta till Sverige via djuraffärsdjur, medan alla seriösa som håller på med guldhamster gör allt för att hindra smittspridningen och för att vi inte ska ha sjukdomen i Sverige. På SHF:s utställningar har vi 8.5 månads karantän på djuraffärsdjur för att inte få in smittan bland våra djur.  Läs mer om papova på SHF:s hemsida

I djuraffären
i djuraffären har djuren inte alltid det så bra, det finns exempel på för små burar och guldhamstrar som gått ihop långt efter de fyllt 8 veckor (olagligt, de kan döda varandra). 

Avlivning
Det vanliga är att när en hamster blivit så gammal att man inte tror att den kan säljas (ofta runt 8 veckors ålder redan), då avlivas den antingen i djuraffären, eller skickas tillbaka till grossisten för avlivning. 

Försäljningen
I djuraffärer tar man inte hänsyn till hur bra hem hamstern kommer få, man säljer till vem som helst, även ofta till ungdomar som inte har förälder med sig. 

Djuraffärer som inte tar in från grossister
Vissa djuraffärer tar inte in hamstrar från grossister, utan från privata större eller mindre uppfödare i Sverige. Det är naturligtvis bättre, men det finns fortfarande papovarisk (det kan ha funnits smittade hamstrar från utlandet i burarna tidigare) och hänsyn tas fortfarande inte till hur bra hem hamstern kommer att få. 

Farliga tillbehör
Djuraffärer rekommenderar även ofta tillbehör som faktiskt kan vara skadliga. Hamstervadd som hamstern kan fastna i och skada sig på, små plasthus som dels är olagliga, dels är farliga eftersom hamstern kan kvävas i dem, Hjul som kan vara så små att de skadar ryggen i dem, eller som har galler som hamstern kan fastna med tassarna i, saltstenar som kan skada hamstrarnas njurar mm. 

Allt detta är sådant man stödjer när man köper en djuraffärshamster som kommer från en grossist. Visst, man räddar ett djur som kunde fått det mycket sämre än att flytta hem till just dig, men när hamstrarna tar slut i affären så beställer man bara in några nya, som med vilken affärsvara som helst. Man ger pengar till den här verksamheten, att djur avlas med pengar som största mål, utan kärlek och utan tanke på att avla fram så bra sällskapsdjur som möjligt. 

Snälla, tänk en gång till innan du köper hamster från djuraffär! Här finns SHF:s lista på uppfödare inom registrerade i föreningen. Det finns även fler seriösa uppfödare som inte är registrerade i SHF, här på hamster.ifokus.se kan du hitta många av dem. 

Min dröm är att det ska bli förbjudet att sälja djur i djuraffärer, det skulle förbättra hamstrarnas situation i Sverige enormt mycket. 

Jag har inte tagit med fakta om dvärghamstrarna i artikeln, jag är inte lika insatt i dem, någon som är mer insatt kanske kan kommentera om riskerna med hybrider mm. 

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

Annons:
Zakaraa
2014-08-12, 23:40
#1

Intressant att de tar hamstrarna från grossister i utlandet, det kan ju inte vara billigare än svenska grossister?
De djurbutiker jag haft kontakt med har samtliga tagit från Svenska grossister, främst Imazo.

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

Cireea
2014-08-12, 23:42
#2

Bra artikel Lojs 👍


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Lojs
2014-08-12, 23:44
#3

#1 imazoo tar in hamstrar från bland annat Holland, jag kan inte svära på hur det är nu, men senast jag hörde så födde inte Imazoo upp hamstrar själva i Sverige, utan importerade från utlandet.

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

Zakaraa
2014-08-12, 23:46
#4

#3 Okej, vad jag vet så ska de föda upp djuren precis som de övriga svenska grossisterna gör men de kanske varierar. Men grossist som grossist, ett helvete för djuren. :(

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

Lojs
2014-08-12, 23:50
#5

#4 Jag vet att det kommit hamstrar från Holland senaste året, och vi har även haft problem med papova från Imazoohamstrar senaste året. :(

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

Zakaraa
2014-08-12, 23:54
#6

#5 Okej, ja senaste året har jag inte haft koll på butikerna då jag bojkotat de som säljer djur men gud va trist om de övergått till djurimport!
Djuren i butikerna är ju i minimala åldrar hur tidigt tas de inte från sin mamma då i och med transporten Till sverige först och främst!! 😕
Pengarkåta puckon… :(

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

Annons:
Lojs
2014-08-12, 23:58
#7

#6 Mm, jag har med funderat på hur små de egentligen är när de flyttar från mamma. :(

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

Zakaraa
2014-08-13, 00:00
#8

#7 Troligtvis inte i svensk laglig ålder skulle jag tro :/

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

Zaviie
2014-08-13, 01:23
#9

Mycket bra skrivet Lojs 👍

Mvh Emilia (Vallmos Hamtrar på facebook) Hemsida: vallmo.weebly.com
Medarbetare på  Rexkanin.ifokus, SHF´s forum: forum.hamsterforeningen.se

jentrjenny
2014-08-13, 07:09
#10

Åh vilken toppenbra artikel! :)

Tessan01
2014-08-13, 08:59
#11

Vilken bra artikel Lojs, Igen =D

fuzzie
2014-08-13, 09:39
#12

Väldigt bra skrivet Lojs 👍

Mvh Anna 
fuzzieshamsteruppfödning
Föder upp vintervita dvärgar ^^

lilleskutt89
2014-08-13, 19:08
#13

Riktigt bra skrivet! 🙂

Annons:
Zakaraa
2014-08-13, 19:42
#14

ehe.. ser nu att min kommentar i #6 kan misstolkas, menar så klart inte att svenskuppfödda grossistdjur är bättre än import grossist, utan båda är lika idiotiska men ja, ni förstår nog vad jag menar, haha… Är emot all typ av grossistavel (även fast det ser ut som att jag tycker det ena är okej i #6)

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

Be-Bopz
2014-08-13, 19:52
#15

Kan tala om att det brukar vara 3 v när de flyttar från mamman :( De ungar jag har sett i butik är så pass små.

Karina_T
2014-08-14, 23:43
#16

Jag kanske har fel men jag anser att de från djuraffären är också  liv som förtjänar få det bra. Djuraffären som ligger nära mig tar inte ens ungar som är under 4 veckor minst och först så kollar en veterinär på de, och testas om de har diabetes mm.

 Kanske ni bor utanför Stockholm, men i alla affärer jag har kollat i så är dem väldigt snälla mot de och städar nästan varje dag och ser till att de mår bra. 

Jag säger inte att ni har fel, men de flesta här verkar vara helt emot djuraffären. Och förstår inte vad ni menar med att djur avlas med pengar medan de som ger till djuraffären tar inte ens 25 kr st, medan några uppfödare här tar 250 kr st. snacka om orättvisor.

Själv har jag avlat på hamstrar från djuraffären och har säkert spenderat mer än vad de flesta här har gjort med sina och gav kärlek varje dag, och ändå skulle jag anses som en grossist :/ .

Lojs
2014-08-15, 00:03
#17

#16 Om du inte föder upp mängder med ungar så är du inte grossist. Jag antar att du skulle räknas som en privat uppfödare som säljer till djuraffär, jag har en punkt i artikeln även om det.

En grossist föder upp så många djur att även de får så lite som 25kr per hamster så går de med vinst, medan det är omöjligt om man föder upp få djur. 

Angående uppfödarpriser så är jag en av de som säljer mina djur för 250kr styck (närmaste djuraffären här tar 199kr för guldhamster), men jag går ändå rejält back. Jag åker många mil för att köpa de hamstrar jag vill ha (de senaste två gångerna jag köpte hamster så åkte jag 50 mil), jag lägger massor av pengar på att de ska få bästa möjliga mat, jag köper inte billigaste ströet, jag behåller osålda ungar oavsett hur lång tid det tar innan de säljs. Nu har jag inte ställt ut på länge, men skulle jag även åka på utställningar så skulle jag gå ännu mer back. 
Till en kull ungar hos mig så har jag räknat på att det går ca 20-30 kr om dagen för mat åt en kull på 10 ungar, och det går åt ca en halv bal strö, så en kull har kostat mig ca 700-1100 kr när de är fem veckor gamla, och då stannar även många bebisar kvar längre än så (jag har en dam kvar från min förra kull som snart är 4 månader). Detta plus kostnaderna för föräldrarna deras hela liv, hamstrar som aldrig går i avel av olika anledningar mm, det är inget man tjänar pengar på i längden direkt. ;)

Att jag tar 250kr per hamster är dock inte bara för att få tillbaka lite av alla de pengar som jag lägger på mina djur, det är även för att jag anser att även smådjur ska få kosta pengar, jag vill höja hamsterns värde som sällskapsdjur.

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

Cindy S
2014-08-15, 00:07
#18

#16

Jag har hört mååånga historier om dålig djuraffärer och väldigt få bra, så det är nog därför vi är emot djuraffärer; vi har upplevt väldigt få bra.

Hur mycket tar de affärer du varit på som ger toppenvård till sina djur?

Att avla med tanke, rätt kost och underlag kostar mer än 25kr, de som säljer för så lite tar antingen inte rätt betalt eller massproducerar hamstrar(och företag låter sig nog inte gå back). Köper de från grossister eller från hobbyuppfödare som tar så lite?

Uppfödare här betalar för medlemskap och stamtavlor och avelsdjur, underlag, stora burar, veterinärbesök, bra mat och underlag och leksaker och ägnar mycket av sin tid åt ugnarna som säljs. 250kr är inte något som ger vinst. Eller har jag fel(jag är inte själv uppfödare)?

När man talar om grossister inom smådjursvärlden är det nog de som massavlar, har olagligt små burar och dålig kvalité, som säljer hybrider, dräktiga, sjuka, otama djur. Det är väl det man måste göra om man ska tjäna pengar på att sälja billiga djur.

-REDIGERAT

Jag ser att du fick bättre svar :)

Jessica Jones (2015-)

- Sajtvärd för superhjaltefimer.ifokus.se - Medarbetare för halloween.ifokus.se -

Lojs
2014-09-09, 18:14
#19

Puttar upp tråden.

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

CupcakeGod
2014-09-09, 18:37
#20

#1 En guldhamster kostar 20kr i Polen. I sverige ksotar dem 120-200kr. Det blir ngo lite billigare för grossiter att ta in djur från utlandet.

Annons:
Cindy S
2014-09-09, 19:12
#21

#20 Är du säker? Jag såg en annons på blocket där vikingfoder.se sålde hamstrar för 30kr har jag för mig. Men det kanske var för privatpersoner.

Jessica Jones (2015-)

- Sajtvärd för superhjaltefimer.ifokus.se - Medarbetare för halloween.ifokus.se -

Zakaraa
2014-09-09, 19:31
#22

#20 Det är svenska Butikspriser. Grossisterna säjer för ett Helt annat pris sedan får man inte glömma att det tillkommer transportavgift dessutom från utlandet. Vet inte hur det är med affärköp men som privatperson får man endast ta in 5 djur utan tillstånd så då borde ju även ett tillstånd gå på lite pengar för affären som köper från grossist utomlands.

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

Zakaraa
2014-09-09, 19:31
#23

*dubbelpost*

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

CupcakeGod
2014-09-09, 20:15
#24

#22 Juste, ja. Jag glömde helt bort att man måste söka tillstånd för mer än 5 djur regeln. 

Kan det dock verkligen vara billigare att transportera många djur från utlandet? Om en grossiter tar in 50 djur från t.ex Nederländerna?

#21 Som Zakaraa skrev är det butikpris. Jag vet inte hur djuraffärer fungerar men dem kanske hade en utförsäljning.

mideria
2014-09-09, 20:18
#25

mycket bra skrivet.

sen en  fråga bara när jag hade hamster förut för många år sen då kostade en hamster 100kr hos en uppfödare. hur kom det sej och när ökade priset???

min mail_: mideria.silverhill@live.se

har facebook också

Zakaraa
2014-09-09, 20:42
#26

#24 Det jag menar är att det svenska priset du nämner är butikspris men den polska måste vara grossistpris?

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

Cindy S
2014-09-09, 21:24
#27

#25 Var det en registrerad uppfödare? Kom stamtavla med?

Jessica Jones (2015-)

- Sajtvärd för superhjaltefimer.ifokus.se - Medarbetare för halloween.ifokus.se -

Annons:
CupcakeGod
2014-09-09, 21:59
#28

#26 Nej, nej. Det är det konstiga. Jag är en människa som känner ett behov att besöka varenda djuraffär som finns i närheten. Alla sorters djur var otroligt billiga i alla affärer. Likadant var det i Munich, Tyskland.

Zakaraa
2014-09-09, 22:08
#29

#28 Så du menar att man kan få en guldhamster i butik för 40 svenska kr?
Det låter ju extremt oseriöst :S

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

CupcakeGod
2014-09-09, 22:13
#30

#29 Max 30kr. Dock är det mesta mycket billigare i Östeuropa så det kan förklara saken.

jevc
2014-09-21, 21:40
#31

#25 Jag antar att folk förstått att man kan tjäna stora pengar i feb här branschen, och så har dem höjt priserna på Foder, strö osv. för att öka vinsten.

A fool thinks himself to be wise, but a wise man knows himself to be a fool . - William Shakespeare

HamsterPärlan
2015-02-17, 18:23
#32

Vet du några djuraffärer som gör så här och några som inte gör det?

HjärtaHälsningar Pärlan och Alice Hjärta

Lojs
2015-02-17, 20:58
#33

#32 Det finns väldigt få djuraffärer som köper från uppfödare och inte grossister, och ännu färre som köper från seriösa uppfödare, dvs uppfödare som inte tar för många kullar på honorna, utvärderar avelsdjur, håller reda på stamtavlor (för att ha koll på inavel/defekter osv)

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

Annons:
Olivia8383
2015-02-18, 19:54
#35

Superbra artikel! Du vet exakt vad du pratar om och den här artikeln ger folk mer förståelse för dessa problem.

Hälsningar Olivia, stolt hamsterägare med egen pytteliten uppfödning www.nackrosenshamstrar.weebly.com

[Pomelo & Gigi]
2015-02-18, 23:08
#36

Vilket bra inlägg!!! Problemet med djuraffärshamstar är att om de kommer från de större kedjorna typ som Arkenzoo måste de ha bra burar och så men de kan ju ingenting de vet inte ens vad för art de säljer de säger sibirisk hamster när det är en Hybrid och en gång var jag på Arkenzoo för att köpa kattmat och så tittade jag på hamstrarna (dvärg) och de slogs om hjulet och maten och huset (fanns bara en av varje sak) sen så säljer de hamstervadd och blandningar utan protein. Många läser inte på när de skaffar hamster utan frågar djuraffären och de övertygar en om att dvärghamstrar ska ha små burar för de blir rädda annars och att det ska endast vara 1 och det är ju emot lagen igentligen, att de ska majs som ger dem diabetes. Nu skäms jag över att min första hamster var en djuräffarshamster och jag hade saltsten,vadd och mat gjort av majs. Jag skev detta väldigt snabbt så ni får tåla att den är lite oklar och stavfel lite här och där

Zakaraa
2015-02-18, 23:26
#37

#36 Det är inte bara större kedjor det är så hos. De flesta butiker, oavsett storlek brukar ha noll koll på vad deras "produkter" behöver, undantag finns men de är få.

Tycker inte du ska skämmas. Det är ett klassiskt "nybörjarfel" inom alla typer av arter som säljs i djuraffärer. Man kan inte ändra det som varit och borde därför inte skämmas för det utan istället lära av sina misstag och sprida kunskapen vidare så fler nybörjare inte gör samma fel :) (<-- gäller alla typer av nybörjarfel inte endast köp av affärsdjur)

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

axa
2015-02-18, 23:36
#38

Bra artikel!

Bromma zoo rear ut hamstrarna till halva priset när de blir för gamla. Då sitter de ensamma så inom det partiet gör de rätt, tack och lov för det!

wildalia
2015-02-19, 11:50
#39

Men ni vet väl om att zooaffärer även dem kollas av Länstyrelsen. Måste inflika lite. Att sälja djur krävs av myndigheter att man vet vad man säljer och deras behov. Även Bur storlekar och djurens behov i affär tas på största allvar. Jag vet inte vart ni alla bor men här nere i Gbg med omnejd tycker jag allt att de flesta tar hand om sina djur på bästa sätt. Det är väldigt många som har slutat att sälja djur överhuvudtaget pga alla regler som ställs när man har djur i butiker. Många säljer inte ens guldhamstrar för dem är svår sålda. I många butiker står det unga expediter som är dåligt pålästa eller så har dem bara inte fått lära sig. Om man tycker att något är fel så skall man prata med den som har ansvaret i butiken. Att flera ger olika råd det gör många oavsett vilket djur det handlar om. Det kan handla om butikens egna åsikt. Men ni alla skall veta att man måste ha deltagit på kurser och annat innan butik får sälja djur. Det krävs att man vet vad man talar om när man säljer djur. Tyvärr så kan det stå en vikarie eller annat i butiken som inte känner till alla skötselregler på djur. Det är mkt dåligt. När jag har frågat butiker vart deras djur kommer ifrån, har de flesta faktist köpt in dem av privatperson och inga " grossister" Det är inte ovanligt att någon själv i butiken föder upp. Jag tycker inte att man skall rata alla zooaffärer. Hur skulle annars folk kunna SE djuren. Alla söker inte på nätet eller åker många mil för att köpa ett sällskapsdjur till sitt barn. Jag själv sökte efter vintervita ungar på nätet när en granne skulle köpa. Det var omöjligt att få tag på någon annat än från zooaffär där butiken själv hade odlat fram. Jag tycker att man alltid skall fråga vart djuret kommer ifrån. Ser man felaktiga burar eller annat skall man påpeka detta. Zooaffärer är skyldiga att följa lagar och förordningar.

Zakaraa
2015-02-19, 13:43
#40

#39 Det är knappt så att länsstyrelsen kollar upp anmälningar de får. Trots bildbevis, videoinspelningar osv så görs inte ens ett besök - man undrar hur långt det måste gå innan de faktiskt lyssnar på anmälningarna.
Tanken är god men fungerar inte som det är idag.

med vänliga hälsningar Zakaraa
(länk:) Zakaraa's Råttuppfödning

Roonja
2015-02-19, 14:56
#41

Håller med Zakaraa. Min mamma jobbar på en djuraffär. Som tur är har de inte guldhamstrar och föder upp de flesta av djuren de har nuförtiden. De har väldigt lite djur och de har kunskap om dessa(detta är väldigt ovanligt, tyvärr). Men så har det inte alltid varit och länstyrelsen var/är där varje år och de säger inte till om något. De kollar så djuren lever typ…. De kollar inte vadd, lagliga mått på burar och Hjul eller om djuren har det bra.

Annons:
Lojs
2015-02-19, 18:01
#42

#39 Jag har själv gått en kurs och har diplom på att jag får arbeta i djuraffär och jag kan säga att den utbildningen var inte mycket att hänga i granen, det man lärde sig om varje djurslag var ungefär en lite längre version av den korta info som brukar stå vid burarna i djuraffären. 

Sedan även om det är privatpersoner som föder upp så behöver inte det vara jättebra. Jag bifogar här ett utdrag ur en text jag skrivit som svar till en naturbruksskola som ville föda upp hamstrar till en djuraffär, de hade tänkt ha kanske 1-2 honor och en hane, vilket kanske är vad man normalt har hemma. 

"Det är dock svårt att tillhandahålla djur till djuraffär utan att ha

väldigt många egna individer, om man är seriös det vill säga, jag vet

bara ett par uppfödare inom föreningen som gör det, de har väldigt

många individer själva, men kan ändå inte tillhandahålla så många djur

som djuraffären skulle vilja ha. Inom hamsterföreningen rekommenderar

vi max 2 kullar per hona (det blir inte mer när honan ska vara mellan

5-8 månader vid första kullen, vila 3 månader innan nästa kull och få

nästa innan 1 års ålder), och gärna max 2 kullar per hane med, om inte

särskilda omständigheter föreligger. Samtidigt måste man söka dispens

om man ska ha högre inavelsgrad än kusinparning. Dessutom så ingår det

ju att ha koll på vilka färger/hårlag som inte får kombineras, att

välja bort djur som inte är tillräckligt bra för avel, osv.

Personligen har jag kanske haft 3-4 kullar om året, vilket innebär att jag

har ca 10-20 vuxna individer hemma, inklusive de på uppväxt,

pensionärer, de som inte passat till avel osv, samt att jag alltid tar

kullar som jag vill ha ut något ur, så vanligtvis behåller jag 1,

kanske 2 individer ur varje kull."

Min poäng med att lägga in den här texten i den här tråden som svar på #39 är frågan om ifall en privatuppfödare håller djuren på ett lämpligt sätt, tar man bara max 2 kullar per hona, utvärderar man avelsresultatet ordentligt, tar man bara kullar som är väl genomtänkta? För som i den mesta djuraveln så är seriös avel väldigt svår om man vill gå med vinst (jag antar att man vill gå med vinst om man föder upp åt en djuraffär), man förlorar ju på om man ska låta bli att avla på djur som man bedömer inte riktigt håller måttet för avel, och bara det att enbart ta 2 kullar per hona är väldigt svårt att gå med vinst på när man kanske får 30-40 kr betalt per unge.

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

Lojs
2015-02-19, 18:03
#43

Som PS kan jag lägga in att naturbruksskolan var ute efter att få köpa djur av mig, men jag skrev att jag enbart säljer till avel om man tänker följa SHF:s regler, och så förklarade jag vad de gick ut på. Sedan fick jag inget svar efter det. ;)

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

wildalia
2015-02-21, 02:18
#44

Jag själv köper väldigt sällan djur i zooaffär. Jo fiskar ! Någon gång har jag köpt kaniner, om jag har sett något som jag ej kan motstå. Och någon enstaka undelat. De flesta djur kommer från odlare själva, dels för att dem är oftare " tamare" och stt dem håller koll på härstamningen. Sedan internet kom är det betydligt enklare att söka efter djur. Innan internet fick man söka via tidning eller zooaffärer.

Hermelini
2015-03-19, 12:45
#45

Bra skrivet Lojs!!🙂

RegnbågeDino, Du är saknadHjärta10/6 2015 lämnade Dino ossRegnbåge

BlommaSov gott älskade vänBlomma

Hermelini
2015-03-19, 12:51
#46

#30 Här i Umeå kostar de 195 kr st (oavsett ålder) på Djurmagazinet.

RegnbågeDino, Du är saknadHjärta10/6 2015 lämnade Dino ossRegnbåge

BlommaSov gott älskade vänBlomma

annlen68
2015-03-19, 13:04
#47

Jag tycker inte om benämningen "djuraffärshamster". Det låter som någon sorts hamster av sämre kvalitet eller hur jag ska uttrycka mig. För mig som har en hamster från djuraffär, som är världens finaste, goaste och mysigaste hamster, känns det inte roligt att se dem benämnas så.

Jag vet att ni inte menar att hamstrarna är dåliga, utan det beror på bakgrunden, var de kommer ifrån..men ändå…🙂

[bat]
2015-03-19, 14:59
#48

Min lillasyster sparade till en guldhamster när vi var yngre. Och hon blev så himla glad sen när hon fick en i julklapp! Hela familjen hade läst på om skötsel osv. Och han fick en mysig liten plats i köket med stor Bur. Dröjde några veckor tills vi märkte att han fått blåsor över hela kroppen. Visade sig vara en hudsjukdom han fått med sig som var obotbar. En dag låg han död i buren. Vi blev jätteledsna. Aldrig mer hamster från djuraffär! Stackars drutten..

Annons:
annlen68
2015-03-19, 15:03
#49

#48 Väldigt tråkigt för er…😕  men det är trots allt ovanligt, även bland hamstrar från djuraffär. Ni hade otur helt enkelt.

[Hedwig2005]
2016-06-16, 16:13
#50

#49 å vad sorgligt😕

Amun-Ra
2016-06-17, 19:51
#51

Även jag har dålig erfarenhet med djuraffärs hamster. Köpte en vacker black yellow från en djuraffär. en vecka senare låg han död i sin bur…

Gick till djurrafärren och klagade, på att de sålt mig en sjuk hamster. Valde då en silvergrå kh kille. När han kom hem visade det sig att han hade wet tail…Jag tog hamstern tillbaka och klagade. Expediten började skylla på mig, att jag hade viruset hemma och jag gapade på att de hade sålt mig en sjuk hamster, att det inte fanns något virus hos mig eftersom alla mina djur samt den andra hamstern jag hade hemma var fult frisk. Det slutade med att jag drog därifrån förbannad och det kommer inga fler djur från en djurrafär, NEVERMORE…Detta var 2007 skulle jag minnas…

 BlommaAnnicas Hamsteruppfödning Blomma

http://superpawshamstrar.blogspot.fi/

[Elleex]
2016-09-15, 09:05
#52

Hej allesammans! Jag är ute efter att skaffa en hamster (troligtvis guld, eller en dvärghamster ras som trivs ensam), men vet att de flesta djuraffärer inte är seriösa… Googlade efter hamsteruppfödare i närheten, men jag fann inga :( Kollade även här på sidan utan resultat. Jag bor i Haninge (Stockholms Län) och tycker inte att 200-ish för en hamster är "dyrt". Faktum är att jag blev helt paff över att någon skulle sälja en hamster för så lite som 25 kr! När man bryr sig om sina djur och vill det bästa för dem, blir det oftast mer kostsamt.

Hur som helst!
Jag är hemma i stort sett alla timmar per dygn (sjukskriven) och kommer med 99,9% säkerhet fortsätta vara det. Så har funderat på hamster ett tag nu och kommit fram till att det kommer passa vårat hem bäst just nu och några år framöver. Ska jag gå till någon djuraffär här trots allt? Eller har någon vetskap om seriösa uppfödare här i närheten?

Ber om ursäkt ifall det här är fel tråd för den här frågan, tänkte bara att det kanske var relevant ^^''

Kram,
Ellie

Lojs
2016-09-16, 19:57
#53

#52 Det brukar inte vara svårt att ordna transport, jag har haft hamstrar från både Finland och Norrland och jag bor på västkusten. =)

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

[Elleex]
2016-09-17, 07:32
#54

#53 Åh va bra att veta! :D Tack!

EvyKiwy
2016-11-09, 23:53
#55

Inte för att vara sån men jag har köpt hamstrar från djuraffär 6 ggr i mitt liv och alla var varit fantastiska och en av dom var fyra månader en annan var ett halvår(och en riktig tjockis) men alla har varit snälla

Annons:
Cireea
2016-11-10, 01:01
#56

#55 Jag tror du missförstår. Det är inte djuret i sig som man är emot, det är aveln bakom dessa djur. Det är en fruktansvärd massavel bakom de djur som finns i butik. Vi pratar alltså om minimala burar där honorna får kull efter kull utan vila tills dess att dom dör eller avlivas för att de inte klarar mer. 

Man tar inte hänsyn till inavel eller bakgrund, det som betyder något är mängden ungar som produceras. I dessa "fabriker" struntar man i sjukdomar, missbildningar, aggressivitet eller liknande. Man massproducerar djur för att tjäna pengar. 

Innan man sedan skickar djuren vidare avlivas de "fula" djuren (sjuka och/eller missbildade djur) eftersom dessa inte går att sälja. Det är fruktansvärt att folk väljer att stödja denna massavel, många trots att dom vet djurens bakgrund.

Det finns även det klassiska argumentet att vissa djuraffärer tar in från "privata uppfödare" - det är 9/10 gånger tidigare kunder som fått hem en dräktig hona (många gånger en hona som dessutom parats med sin bror då man inte separerat dem tidigt nog) eller också från en kund som valt att para två hamstrar från djuraffären. Det betyder alltså att en "privat uppfödare" som säljer till djuraffär inte behöver vara bättre än grossisterna. 

Kan snabbt även nämna att när djuraffärer avlar själva så är det samma visa där, var får de djuren ifrån? Grossisterna eller från dessa privata uppfödare som även dom avlar på djur utan känd bakgrund. Man skiter i vad djuren bär på så länge de producerar fram ungar som går att sälja. 

Oavsett så står jag fast vid att djur inte hör hemma i butik. Dom kan vara helt underbara, fluffiga, söta och snälla djur men dom hör inte hemma i butik. Genom att köpa djuret så visar man djuraffären att efterfrågan finns och då kommer dom fortsätta ta hem djur. Att "rädda" ett djur från butik leder bara till att man gör plats åt tio nya, med andra ord är det bara en fruktansvärd ond cirkel. 

Istället för att köpa från djuraffär, köp era djur från en seriös uppfödare som lägger ned tid, kärlek och själ i sin avel.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

EvyKiwy
2016-11-10, 02:42
#57

#56 okej du har just lärt mig något. Fast det med fluffiga och söta är inte så viktigt för mig. Jag bryr mig heller inte om temperament (när jag köper hos uppfödare med) för det beror oftast på att någon gjort fel. Gör om gör rätt. Då börjar fol undra "vad menar hon" det jag menar är att jag letar efter ett friskt djur som mår bra. Och sedan om det finns fler sånna då kan jag börja titta på temperament och sist skiljer jag ut den som passar mig. Hoppas du inte missuppfattar jag menar att dom som mår bra och är friska är dom jag köper och sedan mellan dom som är friska kollar jag vilka som har bra temperament och sedan skiljer jag ut den som passar mig….. Hoppas du förstår

Upp till toppen
Annons: