Annons:
Etiketterinredningtillbehörartikelhjul
Läst 100 ggr
Cireea
4/1/23, 8:40 PM

Hjul

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns många olika sorters hjul och precis som med allt annat finns det bra alternativ och sämre alternativ. Gallerhjul med glesa pinnar är ett av de sämsta hjulen och bör undvikas helt då hamstern lätt kan fastna med tassarna och skada sig. Även gallerhjul av nät bör man undvika då det kan skada hamsterns tassar och orsaka bumblefoot.
Dom allra bästa alternativen på marknaden är ett hjul av plast eller trä, dessa typer av hjul har en hel botten där hamstrarna inte kan fastna med tassarna när dom springer. Har man en hamster som kissar i hjulet kan det vara smart att köpa ett hjul i plast då dom är lättare att rengöra.

Om man väljer att ha ett hjul till sin hamster så bör man vara noga med vilken storlek man väljer. Hamstern måste kunna springa med så rak hållning som möjligt för att inte skada ryggen. För guldhamster ska hjulet vara minst 28cm i diameter medan dvärghamstrar ska ha ett hjul som är minst 20cm i diameter.

Måste man ha ett hjul?

Det finns ingen lag som kräver att det ska finnas ett hjul i buren. Däremot kan man påstå att hjul blir ett indirekt krav då det i lagen är utformat att det ska finnas möjlighet för hamstern att få utlopp för sina naturliga beteenden, exempelvis att man ger hamstern möjlighet att gräva eftersom det är ett grävande djur. Hjulet kan därmed anses vara av vikt då hamstrar springer många kilometer varje natt i jakten på mat och hjulet blir då ett hjälpmedel för det. Man måste dock, precis som alltid, se till varje individs behov. Alla hamstrar har inte behovet att använda ett hjul och då behöver man inte ha ett heller.

Kan dom överanvända hjulet?

Det är väldigt sällan som hamstrar överanvänder eller blir "beroende" av sitt hjul. Vissa nya hamsterägare kan bli lite bestört över att hamstern springer några timmar varje kväll/natt, men det är fullt normalt. Som nämnt tidigare så springer hamstrar många kilometer varje natt för att samla mat och det är därför hamstern springer flera timmar i sina hjul för att få utlopp för det behovet.
Det viktigaste att hålla koll på är att hamstern fortsätter göra sina vardagliga behov såsom äta, kissa, dricka och sova. Skulle man märka att hamstern springer nonstop utan paus så kan man begränsa tiden med hjul.

Vid vilken ålder kan jag sätta in hjulet?

Det finns ingen specifik ålder för att sätta in ett hjul i buren. Hjulet kan man sätta in när som helst, allt beror på individen och dess behov. Det finns en seglivad myt om att vänta ett x antal månader innan man ger dom tillgång till hjulet för att det annars är skadligt, detta är alltså en myt och stämmer inte. Är hjulet av bra storlek och hamstern springer med rak rygg så är det inte någon skillnad om hamstern springer fritt på golvet eller i ett hjul. En ung hamster har en högre energinivå än en vuxen och det är under deras "ungdomsdagar" som hjulet kan vara extra viktigt för att dom ska få utlopp för den energin. Hjulet ska dock aldrig ersätta tid utanför buren eller annan aktivering, hjulet är bara ett extra hjälpmedel längst vägen.

Vissa vill hävda att hamstern blir mindre social av hjulet, men det handlar snarare om individen och inte om hamstrar generellt. Ser man däremot att hamstern föredrar hjulet framför att socialisera med dig kan man begränsa tiden som hjulet finns tillgängligt, exempelvis att man tar ut hjulet i början av hamsterns vakentid för att få tid tillsammans och sedan sätter man in hjulet så det finns tillgång till det under natten.

Rekommenderade hjul

Nedan finns en lista över en del av dom hjul som är rekommenderade att använda. Notera att det givetvis kan finnas fler sorter än dom listade, hjulen nedan är snarare en fingervisning för vad ett bra hjul är.

Plast:

 • Trixie Silent Wheel ("hypnoshjul")
 • Niteangel Super-Silent
 • Heureka! Marathon Wheel
 • Getzoo plasthjul

339471558_149714161092466_3197063112589213398_n.jpeg
Trixie Silent Wheel "hypnoshjul"

339478535_768931614800988_7452105911980647829_n.jpeg
Niteangel

Trä:

 • Trixie motionshjul
 • Getzoo korkhjul
 • Getzoo trähjul

339277486_737587444734840_5866236382862606559_n.jpeg
Getzoo korkhjul

hjul.png
Trixie motionshjul

--

Hjul att undvika

Det finns såklart en del hjul som är mindre bra och som man absolut inte bör ha till sin hamster. Nedan finner ni några av hjulen som man avråder ifrån. En av dessa är ett plasthjul men är specificerat då utformningen på hjulet och dess ställning kan orsaka skador om hamstern lutar ut huvudet medan den springer.

 • Näthjul
 • Stålhjul med glesa springpinnar
 • Alla hjul oavsett utformning som är små i storleken (exempelvis plasthjul som medföljer vissa burar som bara är 12-15cm i diameter).
 • Nobby

maja-2.jpeg
Näthjul

maja-3.jpeg
Nobby, notera utformningen på ställningen och olycksrisken


Bilderna i artikeln tillhör respektive fotograf. Dessa bilder får inte användas av andra utan tillåtelse.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

 • Redigerat 4/5/23, 12:08 AM av Cireea
Annons:
Cireea
4/1/23, 9:53 PM
#1

Kommentarsfältet kommer hållas låst då detta är en informerande artikel och ingen plats för diskussion eller frågor.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: