Annons:
Etiketterhamsterhybriderartikel
Läst 539 ggr
Cireea
2021-02-02 16:45

Hybrid

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Eftersom diskussionen om hybrider dyker upp med jämna mellanrum har det blivit dags att göra en artikel i ämnet. Förhoppningsvis ska denna artikel kunna reda ut en del frågetecken samt kunna fungera som ett bra stöd när frågan dyker upp.

Vad är en hybrid?
Vi börjar med att reda ut vad en hybrid är. En hybrid i hamstervärlden är en korsning mellan två olika hamsterarter, Rysk vintervit och Campbell. Dessa två arter är de enda hamsterarterna som går att korsa av dom som vi har i fångenskap idag.

Eftersom man inte kan med säkerhet säga att ett djur utan stamtavla är en renartig Campbell eller renartig Rysk vintervit räknas alla dvärghamstrar utan stamtavla som en hybrid. Detta gäller inte Kinesisk hamster eller Roborovski då dessa inte kan korsas med någon annan art.

Aveln bakom hybrider
Hybrider föds upp hos grossister (massproducering av djur), i djuraffären eller också i oseriösa uppfödningar, även kallat köksavel. Genom att köpa hybrider stöttar man en oetisk och oseriös avel där man inte bryr sig om djurens hälsa, denna typ av avel bäddar tyvärr för en rad problem.

Vilka problem pratar jag om då?
Vi börjar med storleken på djuren. Campbells är den största arten av dvärghamster som vi har i fångenskap medan Rysk vintervit är mindre. Detta leder till problem med skelettet när man korsar arterna, det blir helt enkelt inte rätt i anatomin.

Det blir givetvis inte alltid skelettproblem, men risken finns alltid där och genom att stötta hybridavel så stöttar man också lidandet som detta problem skapar. Skelettproblem skulle också kunna vara en förklaring till många hybriders "aggressivitet", det handlar helt enkelt om smärta på grund av kroppens uppbyggnad.

En andra punkt är språkproblemet. Campbells och Rysk vintervit kommunicerar på olika sätt. När man då korsat arterna gör det att djuren inte kommunicerar på samma sätt, och det kan tillslut leda till de berömda bråken som alla säger är så vanligt.

Kommunikationsproblem dyker upp även inom samma kull eftersom man aldrig vet hur många procent av vardera art som djuren fått. En unge kanske är 75% Campbell och 25% Rysk vintervit medan en annan unge är 60% Rysk vintervit och 40% Campbell. Det spelar alltså ingen roll om du köper hybridsyskon, det kan sluta lika illa som om du skulle satt ihop två helt okända hamstrar.

Hybrider tillför ingenting gott i hamsteraveln utan bidrar snarare med onödigt lidande och problem för djuren. Det är detta man stöttar genom att köpa hybrider, oavsett om man köper i butik eller privat.

Hybridaveln kan dessutom ses som ett lagbrott i sig då det i L80 står att man inte får avla på djur som orsakar lidande eller problem hos avkomman. Vilket då hybridavel faktiskt faller under då avkommorna inte mår särskilt bra.

"De djur som nedärver missbildningar, eller andra egenskaper som medför lidande för avkomman eller negativt påverkar avkommans naturliga funktioner, får inte användas i avel." (Kap 4 artikel 3) .

Ska hybrider bo ensam?
Alla dvärghamstrar ska enligt lag bo med en artfrände om det inte finns speciella skäl som gör att det inte fungerar. Men hur ska man egentligen tänka med hybrider?

Enligt lagen ska man ge hybrider en chans att bo med en annan hamster eftersom dom trots allt också är dvärghamstrar och därmed innefattas av lagen. Men detta blir lite av en tolkningsfråga då man skulle kunna argumentera för att hybrider går under "särskilda skäl".
Ska man däremot göra det rätt och riktigt ska man alltså låta hybrider bo tillsammans tills dess att det inte fungerar längre, precis som med de övriga arterna av dvärghamster.

För Att undvika dilemmat samt öka chansen för att djuren ska kunna gå ihop bör man istället stötta en seriös och etisk uppfödare av renartiga djur.

Hur vet man om man har en hybrid?
Det är egentligen väldigt enkelt att avgöra, finns det ingen stamtavla på djuret så räknas det som en hybrid. Detta eftersom man inte kan med säkerhet säga att det inte är två arter som är korsade om det inte finns någon dokumentation som styrker att det är rena linjer.

Även om djuret ser ut som en Campbell så kan det ändå finnas Rysk vintervit någonstans i genblandningen. Det är därför extremt viktigt med en stamtavla, precis som alltid när man avlar, för att ha kontroll över vad man avlar på.


Bilder från pixabay


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

  • Redigerat 2022-03-24 20:00 av Cireea
Annons:
Cireea
2021-02-02 16:47
#1

Denna tråd hålls låst då det är till för att förmedla information och inte är till för någon diskussion.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: