Annons:
Etiketterhamsterkinesiskartikel
Läst 464 ggr
Cireea
2/1/21, 4:14 PM

Kinesisk hamster

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här på sajten pratas det ofta om guldhamster och dvärghamstrar, men var passar kinesisk hamster in? Kinesisk hamster brukar generellt sett klumpas ihop med dvärghamstrarna, men det blir inte helt rätt då kinesisk hamster är i en egen kategori.

Vad skiljer kinesisk hamster från dvärghamster?
Till att börja med är dom inte ens släkt. Alla de andra arterna av dvärghamster tillhör samma familj, det vill säga Phodopus-familjen. Kinesisk hamster tillhör istället Cricetulus.

Alla dvärghamstrar ska hållas tillsammans med en artfrände, detta gäller dock inte kinesisk hamster. Kinesiska hamstrar är solitära, precis som guldhamster, och ska därför bo själv. Arten är lite svårare att avla på än övriga hamsterarter som vi har då honan kan uppvisa "aggressivitet" mot hanen under perioden för parning.

Hur ser en kinesisk hamster ut?
Som ni ser på bilden till artikeln är kinesisk hamster små, dom är bara 10 centimeter långa och väldigt smala djur, nästan lite likt en mus i kroppsformen. Kinesisk hamster har även en lite längre svans än de övriga arterna.

En annan sak som utmärker kinesisk hamster är hanarnas pung, den är nästan så stor som 1/3 av hamsterns kropp. Vilket också syns om man kikar på bilden högst upp.

Hur ska en kinesisk hamster bo?
En kinesisk hamster ska ha stor bottenyta, precis som de övriga arterna, och man bör därför tänka samma utformning på buren i sig till kinesisk som till vilken annan hamster som helst.

Kinesisk hamster är duktigare på att klättra och man kan därför ha lite grenar och lättare föremål för klättring i buren. Dock bör man undvika gallerburar då det fortfarande är en hamster och en tendens för gallergnag finns även här.

Dom älskar att gräva och är duktiga på forma gångar, därför bör man precis som till vilken annan hamsterart som helst ha mycket Bottenmaterial för att låta hamstern få utlopp för sitt naturliga beteende.

Vad ska en kinesisk hamster äta?
Kinesisk hamster har samma behov som dvärghamstrar. Även här bör man vara lite försiktig med för fet mat och frukt då även kinesisk hamster kan få diabetes. Seriösa uppfödare av arten diabetestestar sina djur innan de flyttar sitt nya hem.

Vilka färger och teckningar finns det?
Det finns två färger på kinesisk hamster: Agouti, det vill säga grundfärgen, samt vit. I tillägg till detta finns det en teckning, dominant spot, som ger hamstern vita fläckar i pälsen.

Bild på Agouti dominant spot, hane.


Alla bilder tillhör Cireea


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

  • Redigerat 4/1/23, 9:56 PM av Cireea
Annons:
Herveaux
2/1/21, 5:02 PM
#1

Jag tycker alla hamstrar har sin charm men det är något visst med den kinesiska hamstern som får mitt hjärta att smälta lite extra. 🧡


// Harley
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Film, Hamster

Robbo&Breton
2/1/21, 5:27 PM
#2

Så bra artikel! Tycker verkligen att den kinesiska hamstern behöver lyftas fram lite mer. Då det tyvärr är en art som försvinner in lite bland alla andra hamster arter. Verkligen bra intiativ att publicera en artikel om arten här på sajten. 😊

  • Redigerat 2/1/21, 5:28 PM av Robbo&Breton
Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: