Annons:
Etiketterhälsabeteendekosthållningartikel
Läst 11710 ggr
Imasy
2010-07-13, 23:36

Benbrott hos hamstern.

Det händer att en hamster kan bryta ben eller svansen vid ett fall, även så när den är i buren. Ofta sker detta på natten och man har ingen aning om vad som har hänt, men man vaknar och ser en haltande hamster.

IMG_3295.JPG En

En hamster som faller eller på annat sätt skadar sig kan hamna i ett chocktillstånd som behöver omedelbar behandling.  

Oturligt nog är hamstern för liten i storleken för att kunna gipsas. Nu skulle den säkerligen gnaga bort gipset endå, så man låter det läka av sig själv.  

IMG_3141.JPG

För bästa läknings resultat bör en hamster hållas så stilla det går. Det är ingen lätt nöt att knäcka då hamstern troligen inte alls bryr sig om detta, så då får man göra så gott man kan.  

Så har man Hjul åt hamstern bör det tas bort under tiden, kanske låta den bo i ett akvarium om det är möjligt för att förhindra klättring. Att ge kalcium kan hjälpa till att benet läker snabbare. Man kan ge till exempel en brödbit doppad i mjölk eller hundkex med hög kalciumhalt.  

Ibland händer det att benbrotten tar hål på skinnet och benet syns. Händer detta bör hamstern tas till veterinär för att få antibiotika för att förhindra infektioner. Är det riktigt illa kan det hända att veterinären föreslår eventuell amputation, eller att man försöker sy ihop skinnet så benet inte ligger exponerat.  

IMG_3314.JPG

Hamsterns ben/svans brukar oftast läka ihop inom en till två veckor. Men det finns risker att hamstern får ett snett ben/svans och kan bli lite haltande. Detta är inget att oroa sig för då hamstern oftast kan ha ett normalt liv ändå - då de anpassar sig till den nya situationen. Men man får ju se till individen hur den mår och om den har ett drägligt liv trots sitt handikapp.  

Kom ihåg att denna artikel inte kan ersätta vård från en veterinär, så misstänker du att din hamster är sjuk råder jag dig att ta kontakt med veterinär för rådgivning.

Bilderna i artikeln är lånade av Happy09.

  • Redigerat 2023-04-01, 22:02 av Cireea
Annons:
southdakota
2010-07-13, 23:55
#1

Bra artikel! Glad

Olivia-hamster
2010-07-14, 17:25
#2

Bra att veta! Flört

[Isa96]
2010-07-15, 22:01
#3

Min hamster Ingeborg bröt benet för några månader sedan, hon fastnade med benet och fick panik, tyvär lyckades jag inte hjälpa henne i tid innan benet gick av. Hennes ben blev snett men hon har inga problem med det. Hon kan till och med springa i hjulet, så det är inga poblem! :)

[TeamGuldhamster]
2010-10-07, 12:26
#4

Jättebra artikel bar att veta!;)

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: