Annons:
Etiketterhälsabeteendekosthållningartikel
Läst 12273 ggr
Imasy
2010-07-01, 04:03

Allergi hos hamstern.

Det finns en del saker som de flesta hamstrar är allergiska emot, och så finns det individer som är allergiska mot vissa saker.

Hyvelspån ifrån Cedarträ kan orsaka allergiska reaktioner likväl som luftvägsproblem hos hamstrar och bör inte användas. Spån ifrån tall liknar cedarträ, och man rekommenderar att man istället använder till exempel papperspellets eller spån ifrån asp.  

Hamstrar kan också bli allergiska emot viss mat som har högt energiinnehåll såsom havre och majs. För mycket av detta i maten kan orsaka hudirritationer och hamstern börjar klia överdrivet.  

P53101~1.JPG

Andra saker som kan orsaka allergier hos hamstern är bomaterial, rengöringsmedel, damm med mera.  

De allergiska symptomen kan vara många, så som nysningar, väsande andning, hudirritation, pälsavfall, eller rinniga ögon.  

Har hamstern blivit allergisk emot rengöringsmedel eller spån kan det resultera i att den blir irriterad i magen. Misstänker man allergi är det viktigt att då försöka hitta orsaken till allergin.  

Det första man bör göra då är att fundera på om man har gett hamstern något nytt. Har man köpt något nytt? Har man bytt burunderlag eller gjort ändringar rörande maten? Reagerar den på bomaterialet?  

odette 4.jpg

Spånet och bomaterialet kan bytas ut mot toalett/hushållspapper ett par dagar för att se om det blir skillnad. Vanlig kost eller hundkex i några få dagar kan fastställa om hamstern har någon foderallergi. Är det något i rummet man tror hamstern reagerar på kan man då bara prova att flytta den till ett annat rum.   Bara man har hittat källan till allergin och man tar bort den så brukar hamstern snabbt bli återställd. Men om hamstern får en kraftig allergisk reaktion eller får svårt att andas måste man ta kontakt med veterinären omgående.  

Kom ihåg att denna artikel inte kan ersätta vård från en veterinär, så misstänker du att din hamster är sjuk råder jag dig att ta kontakt med veterinär för rådgivning.  

Bilderna i artikeln är lånade av Odette.

  • Redigerat 2023-04-01, 22:01 av Cireea
Annons:
TildaH
2010-07-01, 09:44
#1

Jasså majs!? Det har jag aldrig trott! Då ska jag dra ner på det, ger de åtminstone 1gång/vecka eftersom killen gillar de. Men är onödigt att provocera om det kan utlösa allergi.

--------------
//Tilda, http://guldis.bloggplatsen.se
Medarbetare på Hamster ifokus

 

Minitassen
2010-07-01, 13:15
#2

Majs.. Förvånad

Imasy
2010-07-01, 13:21
#3

Ja men alltså jag tror att det handlar om överdrivna mängder, så den majsmängden som är i fröblandningen tror jag inte ska vara någon fara.

Tinwe
2010-07-01, 13:34
#4

Mycket bra artikel! :D Kommer nog hjälpa många som funderar på allergi osv. :)

/Matilda

"Never give up on something you can't go a day without thinking about."

[hamster-expert]
2010-07-08, 00:13
#5

Mina dvärghamstrar får jämt majs. Men jag undrar, kan en hamster vara allergisk mot jordnötter?

[Borttaget]
[Borttaget]
2010-07-08, 00:14
#6

Inlägget är borttaget

Annons:
Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: