Annons:
Etiketterinredningburartillbehörartikel
Läst 1812 ggr
Cireea
2019-12-02 12:05

Sand

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Att ha ett sandbad i hamsterburen är bra på flera olika sätt. Kanske undrar du som ny hamsterägare varför man ska ha sand till sin hamster? Behövs det verkligen? Finns det någon annan sand än chinchillasanden som säljs i djuraffärer som går bra att använda? Det och mycket annat kommer jag att ta upp i denna artikel.

Jag, precis som många andra rekommenderar att man ska ha minst ett sandbad hos sin hamster. Hamstrarna använder sanden att “bada”, tvätta sig i, istället för att göra det i vatten som vi människor gör. Hamstrar har alltså inget behov av att bada i vatten, tvärtom - det kan göra din hamster sjuk och bör undvikas så långt det går. Det finns såklart undantag, skulle hamstern få något som är farligt att få i sig i pälsen eller något riktigt kladdigt som den inte klarar av att få bort själv behöver den hjälp att ta bort det. 

Förutom att tvätta sig i sanden gör många hamstrar sina behov i den. Det gör det lättare för dig som ägare att hålla rent i buren och det luktar mindre jämfört med kiss i bottenmaterialet. Sandbadet bör rengöras iallafall varannan dag för att minska lukt och hålla sanden fräsch. En bra idé kan vara att ha två sandbad, en som hamstern kan göra sina behov i och en annan att tvätta sig i.

Många använder chinchillasand som säljs i djuraffärer. Har man en hamster spelar inte priset så stor roll, har man däremot många hamstrar blir det dyrt i längden. Istället för chinchillasanden rekommenderar jag finkornig sand från t.ex Biltema eller Jula. Där kostar sanden runt 5 kr/kg, det är ingenting jämfört med sanden som djuräffärerna säljer. En nackdel är att man inte kan köpa t.ex 7 kg i taget utan man måste köpa säckar med 15-20 kg. Säckarna räcker länge men sant går ju alltid åt.

Länkar till billig sand som passar till sandbad:

Biltema

Bauhaus 

Granngården

Undvik att använda blästersand, den innehåller onödiga tillsatser och kan orsaka irritation i luftvägarna. Sand som innehåller andra saker som t.ex bitar av snäckor ska också undvikas.

________________________________________________________________________

Bild: Cireea (får inte användas utan tillåtelse) Originalartikeln är skriven av Majaa12 på Guldhamster iFokus 2017-03-02. 


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Din specialist inom bygg, badrum, färg, trädgård, verkstad och belysning. Köp online med hemleverans eller hämta i varuhus.
  • Redigerat 2023-04-01 22:00 av Cireea
Annons:
Liwa123
2019-12-02 15:34
#1

Min hamster kissar i sin sand! Han kissar inte någon annanstans hahah

S.L
2019-12-08 21:23
#2

2. Vi hade två bad då dotterns ena hamster kissa i ena och bada i andra. Så testa ställ en annan skål i anbat hörn kanske din gillar bada oxå :)

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: