hälsa,beteende,kosthållning,guldhamster

Vad av valnöten är farligt?

2018-12-22 19:43 #0 av: Ninwe

Hej!

Jag har förstått att valnötter inte är nyttigt för hamstrar, på grund av att det är en stenfrukt. Men är det någon som har koll på vad det är som är farligt? Är det själva nöten, eller sitter det i skalet också?

Jag har en liten guldhamsterdam här hemma som inte gärna gnager på pinnar eller trä, utan bara på skal från jordnötter exempelvis. Det fick mig att tänka på att skalen från valnötter kanske hade varit ett bra alternativ nu när det ändå blir en del sådant över.

Mvh,
Ninni

Anmäl
2018-12-23 13:59 #1 av: conversano

Stenfrukter innehåller ibland amygdalin, vilket frigör vätecyanid när det bryts ner. Många frukter ur släktet Prunus, alltså körsbär, aprikoser, etc. innehåller amygdalin. Jag vet inte hur mycket amygdalin valnötter innhehåller, eller om de innehåller amygdalin alls, men jag skulle personligen inte chansa. 

Testa fler olika slags träslag eller gnagleksaker som man kan köpa i djuraffären istället. Eller kanske mjukt hö som den kan klippa sönder och göra bomaterial av? 

Anmäl
2018-12-23 19:24 #2 av: Ninwe

#1 Tack!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.