Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

00. GULDHAMSTER ALLMÄNT 01 --- Avel, Genetik, Uppfödning 02 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 03. CAMPBELLS ALLMÄNT 04 --- Avel, Genetik, Uppfödning 05 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 06. KINESISK ALLMÄNT 07 --- Avel, Genetik, Uppfödning 08 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 09. ROBOROVSKIS ALLMÄNT 10 --- Avel, Genetik, Uppfödning 11 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 12. RYSK VINTERVIT ALLMÄNT 13 --- Avel, Genetik, Uppfödning 14 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 15. HYBRIDER ALLMÄNT 16 --- Avel, Genetik, Uppfödning 17 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 18. HAMSTER ALLMÄNT 19 --- Burar och tillbehör 20 --- Bildtrådar 21 --- Utställningssnack - Träffar 22 --- MH & Veckotävlingar 23 --- Minneslunden 24 - Andra Djur 25 - Off Topic 26 - Frågor till värdar / Om sajten 27 - Säljes, köpes och erbjudes 28 - Nyfiken i en strut
02 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning

Vet inte vad jag ska göra, skadad hamster :(

2016-11-06 17:07 #0 av: Martyvonparty

Hej!

I somras  tog jag emot en hittehamster. Hon hade förmodligen varit ute en längre tid men för att göra en lång historia kort så har hon en del problem med ögat.

Hennes över samt undre ögonlock har jack i sig, alltså gamla skador som hon hade redan när hon kom till mig. Förmodligen skador efter slagsmål med katt eller liknande.

Problemet är att det, på grund av jacken/ärren i ögonlocket, skaver i själva ögat. Det gör i sin tur att hon ofta kliar sig i och runt ögat för att få bort det som är obehagligt. Detta har då orsakat att hennes öga är rinnigt och irriterat och att huden runt om ständigt är röd och lätt svullen. Ibland är ögat till och med blodigt och varigt.

Jag försökte under ca 2 veckors tid (efter samråd med veterinär) att själv behandla hemma. Sköljde med koksalt och såg till att hålla ögat rent. Det hjälpte till en början men en morgon såg jag att hennes öga var helt igen-geggat med torkat blod och var. Sagt och gjort packade jag in oss i bilen och åkte till veterinären. Där fick jag en antibiotikakräm utskriven som skulle droppas 2 gånger/dag i det drabbade ögat.

Ögat håller sig fint under behandlingen men så fort behandlingen avslutades efter 1 månad kom alla besvär tillbaka. Jag känner mig riktigt hjälplös nu och ser ingen annan utväg än att låta henne somna in... :( Hon är förmodligen rätt gammal men är i övrigt pigg och kry med enormt mycket energi. Hon klättrar och har sig i buren och äter som hon ska men förmodligen så gör det ju ont i och runt ögat....

Vad ska jag göra?! Vad skulle ni gjort?! Postar en bild så ner ni hur hennes öga ser ut i ett rätt dåligt tillstånd... Där ser man även jacken/ärren i under och övre ögonlock. Kanterna är liksom "ojämna"..... :( 

Anmäl
2016-11-06 17:11 #1 av: EvyKiwy

Ehm du kanske skanprata med veterinären igen och säger allt spm hänt annars är jag osäker.... Kanske bäst att låta henne va och om det Blir värre så låt henne somna inn

Anmäl
2016-11-06 18:00 #2 av: -Aida-

Om inte behandlingar fungerar och problemet kommer tillbaka så skulle jag överväga låta henne somna in.
En veterinär vet mer ifall de finns någon permanent lösning på de, kanske nåt hon kan ta under sitt liv som är kanske en sista utväg eller nåt.

Anmäl
2016-11-06 18:37 #3 av: Jelly the hamster

Hur gammal är hon?

Anmäl
2016-11-06 19:59 #4 av: Moast

Det är svårt att göra något med ett sånt litet djur tyvärr.. Annars hade man väl kanske kunnat jämna till ögonlocken eller ta bort ögat. Men det går ju tyvärr inte riktigt med en hamster.
Skulle nog överväga att låta henne somna in, du får se det som att du gav henne en bra sista tid.

Anmäl
2016-11-07 17:25 #5 av: emeliesjostrand

Vilken tråkig historia! Det var i alla fall fint av dig att ge henne ett bra hem. Om inte veterinären har något annat förslag hade jag nog övervägt att låta henne somna in. Priserna springer snabbt iväg. Jag hade en hamster, Persika, som började klia sig. Hennes syster Bubblan höll sig frisk (det var två guldhamstrar som absolut inte delade bur!). Jag la ner jättemycket tid och pengar på att få henne frisk men ingen veterinär kunde luska ut vad det var (besökte tre olika) och det slutade med 8 000 kr för ingenting. Det sved så att avliva henne men för hennes skull så fick det bli så. 

Jag hoppas att det löser sig för er och om inte så har du i alla fall gett denna lilla vän ett fint hem.

Anmäl
2016-11-08 00:45 #6 av: Martyvonparty

Tack kära ni! 💓 Det lutar tyvärr åt att hon ska få somna in... jag får se det positiva i att hon åtminstone slapp dö ute i kylan eller bli uppäten av något djur.. nu får hon åtminstone ett varmt mysigt hem och mängder av mat att smaska på in i det sista.... jag åker nog till veterinären så fort jag är ledig från jobbet.... :'( Någon som vet vad en avlivning går på...? är en liten privat veterinärklinik...

Anmäl
2016-11-08 18:01 #7 av: emeliesjostrand

 #6 Inget roligt beslut för dig men ibland kan man tyvärr inte göra mer. Ledsen

Senast jag avlivade en hamster kostade det ca 480 kr (Veterinärerna i Klippan), vilket jag tyckte var väldigt dyrt. Har tidigare betalat ca 250 kr (Blekinges smådjursklinig samt Veterinärerna i Gråmanstorp). 

Anmäl
2016-11-11 10:00 #8 av: Martyvonparty

hmm.. den lilla klinik jag går till har tagit ca 250 kr för undersökning + enkel behandling vid besöket... avlivning kanske kostar runt samma, om inte billigare.... :(

Anmäl
2016-11-12 01:40 #9 av: EvyKiwy

#8 Gu va billigt jag frågade på Gotlands smådjurs klinik och får veta att en genomsökning av en guldhamster kostar 500-650..... Det är dyrt... Nästan billigare att ta båten upp och fixa det där XD vill åka till bet min hamster för genomkoll för att hon är importerad från ett ställe som....inte ver så bra och jag är orolig för henne. Hon är livrädd för minsta långsamma rörelse och är ännu rädd för bara en hand som är still och hennes tänder är jag osäker på....

Aja allt är dyrare på Gotland

Anmäl
2016-11-12 09:56 #10 av: emeliesjostrand

#8 Det var okej pris! För mig brukar en undersökning ligga på ca 600 kr! Vart brukar du få dina hamstrar undersökta? :-)

#9 För mig brukar det kosta det samma ungefär så det är inte bara Gotland! Kan dock säga att Fågelkliniken utanför Lund har varit de dyraste (i och för sig är de specialiserade på hamstrar), de tog till och med betalt för att ge medicinen jag hade med mig till hamstern, lite löjligt!

Anmäl
2016-11-12 09:57 #11 av: emeliesjostrand

#8 Hur har det gått för den lilla tjejen? Blomma

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.