Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (9) Senaste inläggen

00. GULDHAMSTER ALLMÄNT 01 --- Avel, Genetik, Uppfödning 02 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 03. CAMPBELLS ALLMÄNT 04 --- Avel, Genetik, Uppfödning 05 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 06. KINESISK ALLMÄNT 07 --- Avel, Genetik, Uppfödning 08 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 09. ROBOROVSKIS ALLMÄNT 10 --- Avel, Genetik, Uppfödning 11 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 12. RYSK VINTERVIT ALLMÄNT 13 --- Avel, Genetik, Uppfödning 14 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 15. HYBRIDER ALLMÄNT 16 --- Avel, Genetik, Uppfödning 17 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 18. HAMSTER ALLMÄNT 19 --- Burar och tillbehör 20 --- Bildtrådar 21 --- Utställningssnack - Träffar 22 --- MH & Veckotävlingar 23 --- Minneslunden 24 - Andra Djur 25 - Off Topic 26 - Frågor till värdar / Om sajten 27 - Säljes, köpes och erbjudes 28 - Nyfiken i en strut
19 --- Burar och tillbehör

Allt man behöver inför en hamster!

2016-09-08 11:28 #0 av: Lollo_Hamster

Hejsan! Jag ska skaffa mig en hamster (har inte haft någon tidigare) . Har läst på hamster ifokus varje dag i säkert en månad :D Jag har fått rätt mycket information, men vissa saker vet jag fortfarande inte :( Så jag känner att jag vill veta allt från grunden, bra burar, bottenmaterial, hjul, mat, mått, osv. Så jag hoppas någon vill ta sig tid att hjälpa mig :)  Ha en bra dag!

Anmäl
2016-09-08 13:23 #1 av: Miikaeela

Vad kul att du ska skaffa din första hamster! :) kom bara ihåg att köpa från en seriös uppfödare och INTE djuraffär för att få en så frisk och tam hamster som möjligt :D

Bra burar: Ikeas detolf som man bygger om till hamsterbur (finns att köpa billigt begagnat och beskrivning på hur man gör hittar du på internet), duna fun large, egen byggd bur ( finns massor med bra beskrivningar på internet och bara fantasin sätter gränserna), Ikeas samla låda 130L, diverse akvarium eller terrarium och living world Eco habitat är de burar jag rekommenderar! Har själv en detolf och tycker den fungerar kanon!
Minsta mått för guldhamster är 0,12 kvm. För dvärghamster gäller 0,09 kvm för 1-2 hamstrar. Kortsidan i båda fallen måste vara minst 25cm. Tycker detta är alldeles för litet så satsa på större mått! Desto större desto bättre! Och luras inte av djuraffärernas små gulliga burar, inte optimalt för en hamster.

Bottenmaterial: toalätt pappers pellets (bra för hamstrar med lång päls), carefresh (dammar dock lite och rekommenderar den vita färgen! Dammar nästan ingenting och man ser var hamstern gjort sina behov), hampa strö/lättströ (allergivänligt, bra uppsugningsförmåga och mjukt). Finns massor med annat att ha som Bottenmaterial! Men dessa är de jag använder och som jag rekommenderar! Undviker spån då jag tycker det dammar och djur får lätt problem med luftvägarna av spån. Sen absolut inget tidningspapper då bläcket inte är hälsosamt för hamstern att få i sig. Alspån finns också men tycker det ser så hårt ut.

Hjul: flying saucer och trähjul tycker jag är det bästa! Annars är trixies silent wheel helt okej! Storleksmässigt gäller följande
Guldhamster: minst 28 cm i diameter
Dvärghamster: minst 18cm i diameter (kom också ihåg att dvärghamstrar ej får leva ensamma, undantag är förhållanden som gör att de inte kan bo med en partner. så då måste du ha 2 hjul om du har två dvärghamstrar) hamsterns rygg ska alltså vara rak när den springer i hjulet.

Mat: hamstern ska ha tillgång till sin fröblandning 24/7. Jag ger ett foder som rekommenderas av svenska hamster föreningen som heter "Bunny hamsterdröm", jätte bra sammansättning och finns i dvärghamster variant! Finns dock enbart att beställa på zooplus. Sen kan man alltid blanda eget! Finns recept för detta på svenska hamster föreningens hemsida. Färsk foder är också bra att ge! Allt från barnmat utan lök till grönsaker och fisk/kyckling. Vad som är okej att ge och inte hittar du också på nätet. Vanligtvis får du också ett informations blad från uppfödaren där all viktig information står när du får hem din lilla kompis :)

Hoppas detta hjälpte lite! Grundfaktan om guldhamster och dvärghamster kan du läsa dig till på svenska hamster föreningens hemsida eller så får någon annan ta den informationen då min kommentar blev ganska lång! Lycka till!! <3

Anmäl
2016-09-08 13:48 #2 av: Namiko

Det är jättebra att du läser på ordentligt innan du skaffar hamster, det finns mycket att läsa och lära sig och forum är den bästa källan till bra info då det snabbt kommer ny info som gör hemsidor och böcker utdaterade på bara något år. Om du är bra på engelska så kan jag rekommendera forumet hamsterhideout.com där finns det otroligt mycket bra information och det är väldigt aktivt. Speciellt när det gäller mat så är det många som är väldigt pålästa om det där.

Bra bottenmaterial är något som hamstern kan gräva i, undvik cederträ och barrträd, tex kutterspån, då det är skadligt för hamstern och kan ge dom problem med luftvägarna. Finns ingen info om vilket träslag det är, köp det inte, det är troligen tall. Själv använder jag hampaströ (lättströ från Granngården), torv, Carefresh (mjukt pappersströ) och sand i olika delar av buren. Min hamster älskar att gräva i sanden och göra gångar i carefresh. Storlek på hjul varierar beroende på vilken hamsterart du ska ha. Guldhamstrar ska ha ett riktigt stort hjul, runt 28 cm är jättebra medan dvärgar klarar sig med 20 cm. Se till att skaffa ett heltäckande hjul, inget med nät eller metallpinnar att springa på då det skadar deras fötter. Flygande tefat är också ett bra alternativ men dom tar upp större plats i buren än ett hjul. Har man en ordentligt stor bur så är det dock ett väldigt bra alternativ.

När du skaffar bur så är ju större desto bättre sant. Gå inte efter vad som är minsta tillåtna för en hamster, det är lagligt, men fortfarande väldigt litet och hamstrar mår så mycket bättre på större ytor. Jag märkte en jättestor skillnad på min hamster när hon flyttades från sin temporära bur med minsta lagliga måtten på till en bur på 1 kvm. All stress hon kände i den lilla buren försvann och hon blev lugnare, slutade försöka ta sig ut ur buren och är mycket lättare att hantera. Ännu bättre blev det när jag dubblade ytan igen och gav henne tillgång till en del där hon kan gräva djupa gångar. Hur som helst, dom färgglada burar du hittar i djuraffären är nästan garanterat för små och olämpliga för hamstrar.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2016-09-08 15:09 #3 av: Lollo_Hamster

#1 och  #2 Tack så jättemycket! Det ända problemet är att jag inte har någon uppfödare i närheten :/ (vill inte säga var jag bor, jag vet, men vill alltid vara på den säkra sidan) o har tyvärr ingen möjlighet att åka till någon annan stad just nu .. Har dock kollat upp  djuraffärer o där jag bor verkar det som de har bra koll, burarna i större mått, alltid tillgång till vatten/mat, bra stort hjul, och hamstrarna sitter ENSKILLDA ( guldhamstrarna då, inte dvärg) burar och de verkar i alla fall trivas osv, har läst på en hel del om ''grossist'' o det är hemskt! Men hamstrarna där jag bor hade allt de behövde, större burar en de minsta o personalen var kunnig om hamstrar osv, så funderar på det ändå, har all värdens tid att ta hand om en hamster, men som sagt just nu i mitt tillstånd ingen möjlighet att åka till någon annan stad för en hamster. Hade tänkt mig en ikeas samlarlåda (har en hemma) som jag fixar locket på så det får galler osv, hoppas allt löser sig o ännu en gång tack för all hjälp <3

Anmäl
2016-09-08 15:44 #4 av: Jelly the hamster

Har du kollat på shf?

Anmäl
2016-09-08 16:07 #5 av: Honeymoon

#3 Transport från en annan stad går nästan alltid att få hjälp med. Jag letade också först efter uppfödare i närheten, men hittade ingen. Men nu har jag köpt en hamster från en uppfödare 30 mil från mig och får hjälp med transporten hit eftersom jag inte själv har någon möjlighet att åka och hämta. :)

Anmäl
2016-09-08 16:18 #6 av: Namiko

#3 Kolla upp om du kan få hjälp med transport, finns flera ställen att leta på, både här på iFokus och på Facebook. Även om hamstrarna verkar ha det bra i butiken så är det ändå att stödja grossisterna genom att köpa därifrån. Dessutom är hamstrar från uppfödare oftast väldigt tama redan när man får dom, har bättre temperament och hälsa överlag.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Anmäl
2016-09-11 10:16 #7 av: Lollo_Hamster

#6 hamstrarna där är från en uppfödare som jobbar i butiken :) (har gått dit o tagit reda på info) Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.