hälsa,beteende,kosthållning

Långa klor

2016-02-29 07:54 #0 av: Dvärgvädur

Är i ganska desperat hjälp efter tips på hur jag ska hålla min campbellshybrids klor i rätt längd. Ska man klippa hamsterklor?
Har stenar i buren, men hennes klor är antagligen för långa för att slipas ner. Jag är rädd att hennes tassar ska ta skada av klorna men jag kommer inte kunna klippa dem. Hon är sprallig som en roborovski och det finns nog inte en chans att jag skulle kunna klippa dem utan att hon sprattlar till och jag råkar skada henne istället.
Hur gör ni? Bifogar en bild med usel kvalité men som sagt, snabb hamster haha. Kolla på tassen så ser ni nog att klorna tillochmed är böjda.

                                                                   // Johanna

                                         Medarbetare på Dvärghamster iFokus

Anmäl
2016-02-29 10:40 #1 av: [eliinmeyer]

Du kan at henne till en veterinär och så kan veterinären lära dig hur du kan göra
Har du sandbad i buren? För när de gräver där så sliter de också på hennes klor :)

Anmäl
2016-02-29 15:06 #2 av: Dvärgvädur

Om jag inte kommer på en lösning är det självklart ett alternativ. Jag har sandbad i buren, men hon är inte superintresserad av det. Skulle nog kunna klämma in ännu fler stenar, har just nu vid vattenskålen för att hon ska slipa ner dem när hon dricker.

Det konstigaste är nog att hon endast har långa klor på framtassarna, inte bakFunderar

                                                                   // Johanna

                                         Medarbetare på Dvärghamster iFokus

Anmäl
2016-03-01 00:01 #3 av: [lillelull]

Har aldrig haft en hamster som jag behövt klippa klorna på men i din situation hade jag nog tagit kontakt med en kunnig veterinär som kan hjälpa dig..

Jag har alltid sten, och sen har jag sandbad i ett terrakotta fat och klorna har aldrig blivit långa på mina hamstrar.. Men ja .. det är ju nästan omöjligt att klippa själv om hamstern är så som du beskriver, lite sprallig och de är så små klor så jag hade nog om jag var du tagit den till någon som kan, även om det kostar lite så är det nog bäst så inte klorna blir så långa att hamstern råkar bryta de eller det blir obekvämt för den lilla Vinkar

Anmäl
2016-03-01 01:34 #4 av: wildalia

Du kan klippa dom själv. Jag använder en nageltång i mindre strl.
Håll henne inackskinnet, men håll henne så att du inte lyfter henne. De brukar lugna ner sig då. Ha bra ljus när du skall klippa, så du nte klipper ngt annat. Man måste ta tag i dom i bland när man skall klippa klorna. När dom är så långa kommer hon inte slita ner dom på normalt sätt. De kan brytas i stället.
Klipp en tass i omgångar om hon inte vill vara still en längre tid. Men du måste klippa dom. Det är heller inte speciellt billigt att låta veterinär klippa dom.

Anmäl
2016-03-01 01:38 #5 av: [lillelull]

Nä sjävklart är det bäst att klippa hemma :)
Men tror nog TS hade gjort det själv om hon kunde det :)

Anmäl
2016-03-13 14:16 #6 av: Dvärgvädur

Tack för alla svar! Ska försöka mig på att klippa klorna idag, har en väldigt liten klosax som jag använde till mina kaninungar som jag kommer använda.

Frågan är bara hur jag ska klippa dem, och hur mycket? Tänker att klon kanske inte vill gå av och jag istället råkar böja den. Ska jag klippa precis innan pulpan eller så att de blir hälften så långa som de är nu? 

                                                                   // Johanna

                                         Medarbetare på Dvärghamster iFokus

Anmäl
2016-03-13 15:19 #7 av: Evovva

Klipp så  mycket du kan utan att skada pulpan. Men antar att du inte kan klippa så mycket  då jag tror att pulpan också växer med klorna men drar in sig ju mer man klipper klorna. Så är det väl på andra klobärande djur om jag inte har helt fel.

Anmäl
2016-03-16 00:30 #8 av: wildalia

Jag ser ingen pulpa. Klipp så mkt du kan.
Men håll koll på så du inte klipper i TASSEN. De har små fötter.
Håll ett stadigt grepp i nackskinnet och ha bra ljus så att du ser.
Det går säkert bra.

Anmäl
2016-03-16 01:09 #9 av: Evovva

Klipp INTE så mycket du kan , Man ska alltid ta lite i taget så man riskerar att klippa i pulpan. Klipper man i pulpan blöder det mycket. #8 Hamstrar har pulpa  Och man bör aldrig hålla hamstern i nackskinnet. Den kan då lätt bli stressad. Be hellre om hjälp att hålla den

Anmäl
2016-03-16 13:02 #10 av: 91Marran

#9 Har du ett bra grepp så håller den sig lugn.

Anmäl
2016-03-16 21:55 #11 av: wildalia

#9 hur tycker du att man skall hålla dom ? De blir inte stressade utav att man håller dom i nackskinnet snarare tvärrtom. Dom blir stressade utav att de inte känner marken under sig. Det är inte som att lägga en kanin på rygg precis.
Jag klippte mina hamstrars klor kort. Pulpan ligger väldigt långt in och den syns relativt bra. Klipper så långt in där de långa håren börjar.

Anmäl
2016-03-16 22:44 #12 av: Evovva

När klorna är vana att bli klippta så drar pulpan in sig och blir kortare, Detsamma gäller kaniner man klipper klor på regelbundet. Men pulpan växer med klorna ju längre klor ju längre pulpa. Därför ska man klippa lite i taget så pulpan får möjlighet att dra in sig.  Ta ett stadigt grepp över ryggen men inte för hårt. tumme och pekfinger på varsin sida under varje framben. 

En håller hamstern och någon annan klipper klorna. 

Anmäl
2016-03-17 12:46 #13 av: Dvärgvädur

Jag har lyckats klippa toppen av en klo. Får ta det sakta men säkert haha, jag klipper vid korta tillfällen, hon tröttnar lätt och är inte gärna stilla. Jag ska försöka klippa det värsta, alltså så att de blir raka igen. Klipper absolut inte i pulpan utan börjar med topparna och låter den dra in sig.
Tack för all hjälp! Återkommer säkert med något senare ;)

                                                                   // Johanna

                                         Medarbetare på Dvärghamster iFokus

Anmäl
2016-03-17 21:10 #14 av: [eliinmeyer]

Någon som har bild på hur långa klorna ska vara så de inte är för långa? Jag har sandbad och stenar i min hamsters bur, som han använder, men känna ändå som om hans klor växer, mest på bakbenen

Anmäl
2016-03-17 22:19 #15 av: wildalia

#12 Det är väl en stor skillnad att hålla en guldhamster jämfört med en dvärghamster ( cambells ) 😏
Hur tänkte du att man skulle hålla en liten dvärghamster som på din bild.
En dvärg är ju knappt hälften så stor som en guldhamster.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.