Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (9) Senaste inläggen

00. GULDHAMSTER ALLMÄNT 01 --- Avel, Genetik, Uppfödning 02 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 03. CAMPBELLS ALLMÄNT 04 --- Avel, Genetik, Uppfödning 05 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 06. KINESISK ALLMÄNT 07 --- Avel, Genetik, Uppfödning 08 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 09. ROBOROVSKIS ALLMÄNT 10 --- Avel, Genetik, Uppfödning 11 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 12. RYSK VINTERVIT ALLMÄNT 13 --- Avel, Genetik, Uppfödning 14 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 15. HYBRIDER ALLMÄNT 16 --- Avel, Genetik, Uppfödning 17 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 18. HAMSTER ALLMÄNT 19 --- Burar och tillbehör 20 --- Bildtrådar 21 --- Utställningssnack - Träffar 22 --- MH & Veckotävlingar 23 --- Minneslunden 24 - Andra Djur 25 - Off Topic 26 - Frågor till värdar / Om sajten 27 - Säljes, köpes och erbjudes 28 - Nyfiken i en strut
02 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning

Homeopati

2015-10-19 19:22 #0 av: emeliesjostrand

Har haft problem under en längre tid med min guldhamster Persika, finns tidigare inlägg där jag tar upp detta. Kort och gott så är det något som gör att Persika kliar sig väldigt mycket, hennes syster Bubblan (bor i en egen bur såklart) gör det däremot inte. Vi har gjort i princip alla tester som går att göra hos veterinärerna nu. Har tre alternativ kvar: göra en biopsi (vilket är uteslutet), avlivning och häromdagen fick jag tipset att prova homeopati-medel. Jag undrar om någon har någon erfarenhet av detta? Jag fick tipset av en marsvinsuppfödare och undrar då såklart om detta även fungerar till hamstrar. Jag fick tips om något som heter Bellis Perennis. Dock när jag söker på det får jag bara upp information om Tusenskönan. 

Skulle ni veta någon bra homeopat i NV-Skåne får ni mer än gärna höra av er!

Tacksam för all hjälp!

Anmäl
2015-10-19 19:34 #1 av: liljegren

Det finns inget vetenskapligt belägg för att homeopati fungerar.. den erfarenheten jag har är två kompisar som provat och den ena blev så pass sjuk att han fick ligga på intensiven...

Anmäl
2015-10-19 19:42 #2 av: Zaviie

Tusenskönan heter Bellis Perennis på latin och  är alltså en ört, och den är helt okej att ge hamstern, men tänk på att inte köpa besprutade plantor hos blomsterhandlaren utan köp ekologiska frön och så själv, eller torkade örter.
Berätta gärna om det fungerar. 

Mvh Emilia (Vallmos Hamtrar på facebook) Hemsida: vallmo.weebly.com
Medarbetare på  Rexkanin.ifokus, SHF´s forum: forum.hamsterforeningen.se

Anmäl
2015-10-19 19:47 #3 av: Em_

Homeopati har ingen effekt i sig. Människor som tar homeopatiska medel kan uppleva att de blir bättre, men det beror på placeboeffekten. Hemoepatika hjälper alltså lika mycket som sockerpiller. När man tar fram homeopatiska läkemedel späder man ut det x antal gånger. Ju mer man späder desto starkare anser homeopaterna att medlet blir. Tillslut innehåller medicinera bara vatten och kanske några enstaka molekyler av ämnet som spätts ut. Det är alltså vanligt vatten man köper för extrema priser.  

Anmäl
2015-10-19 20:11 #4 av: emeliesjostrand

Jag tycker jag har hört lite blandat om homeopati när det kommer till människor och jag tror absolut placeboeffekten kan ha en del att göra med tillfriskningar och liknande (men så länge man mår bra så..). Däremot väljer jag inte att lyssna alltför mycket på detta även om jag är glad att ni delar med er av era historier och erfarenheter. Jag undrar främst om någon testat något liknande på en hamster tidigare? Eftersom det gäller min kära Persikas liv så är jag villig att prova så länge det inte är farligt för henne eller kan göra klådan värre på något vis..

#2 så jag behöver i princip bara ge henne lite av blomman? Inget speciellt som krävs mer än så, tror du? Inte typ pressa ut saften eller något liknande? :-)

Anmäl
2015-10-19 20:27 #5 av: Em_

Enstaka historier spelar ingen roll. Sist jag var sjuk åt jag choklad, sedan blev jag frisk, det betyder inte att det var chokladen jag blev frisk av...  För att avgöra om något har en positiv effekt och/eller biverkningar måste man titta systematiskt på många individer :)  Varför är biopsi uteslutet?

Anmäl
2015-10-19 20:34 #6 av: emeliesjostrand

#5 Biopsi är uteslutet då risken är för stor. Specialisten i Lomma nämnde att det är stor risk att hamstrar dör vid sövning p.g.a. tungan täpper till luftrören. Sen kostar en operation minst 6000kr sen kräver veterinärerna att hamstern sover där en natt innan och liknande. Sist hon fick sova en natt där (ingen operation eller så de gjorde bara en undersökning) kostade det 2800kr. Så betala ca 9000kr för något där risken är så liten att hon överlever känns inte värt det. Framförallt inte när det inte är säkert att de hittar något heller. :-/

Anmäl
2015-10-19 20:42 #7 av: Em_

Usch, vilken jobbig du sitter i Ledsen 

Anmäl
2015-10-19 20:45 #8 av: Zaviie

Nu ska ju hamstrar äta örter då det tillhör deras naturliga kost och självklart finns det viss verkan på de olika sorterna men jag tror mer det då ska ske kontinuerligt,  har svårt att det ska ske ett mirakel av att man ger en ört en gång tex.

Personligen skulle jag ge rena örter isf inte diverse preparat och då vara noga med att det är örter som en hamster får lov att äta. Jag har använt mig av timjanté till förkyld hamster vilket funkade utmärkt, slumpen eller ej det vet jag inte ;)
Har alltid torkade örter i min foderblandning enl rek.

Mvh Emilia (Vallmos Hamtrar på facebook) Hemsida: vallmo.weebly.com
Medarbetare på  Rexkanin.ifokus, SHF´s forum: forum.hamsterforeningen.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.