Annons:
Etiketterallmäntartikel
Läst 2317 ggr
Cosmonautens
2019-07-30 21:25

Inför dvärghamsterköp

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I denna artikel kommer råd kring dvärghamstern. Råden kommer främst utgå från kunniga dvärghamster ägare och uppfödare som studerat sina hamstrar under en längre period. Råden är främst till för nybörjare men även äldre dvärghamster ägare som kanske bara vill lära sig något nytt, eller fräscha upp minnet.

Val av dvärghamster-

Det finns 3 dvärghamster arter. 

Campbell- Finns i många olika färger men även hårlag (satin och det vanligaste "korthåriga" är de som finns i Sverige) och teckningar. Campbelln är störst av alla dvärghamstrar, vikten är olika men oftast 50-65g.

Rysk Vintervit- Finns i endast två färg er, varav en teckning som gör att de två färgerna ser olika ut. Storleken och vikten liknar Campbellns. 

Roborovski- Minsta arten som ligger på ynka 20-25g i vikt. Finns några färger och teckningar.

(Finns även Hybrid, blandning av Campbell och Vintervit). 

Hur arterna är i temperamentet ligger mycket hos hur mycket de är hanterade hos uppfödaren och hur temperamentet är hos deras föräldrar. Men generellt sätt så är Vintervita och Campbells lika i temperamentet, intresserade av oss, nyfikna, gillar att gå runt i handen och klättra upp på våra armar. Roborovskis är inte så intresserade av mänsklig kontakt egentligen, aktiva i buren och självständiga. Men såklart kan de vara jätte trevliga i handen och nyfikna på oss människor, alla är olika.

Vart du köper dvärghamstern/dvärghamstrarna bestämmer du helt själv såklart. Köp hos en seriös uppfödare eller en omplacerings hamster är det som många rekommenderar, varför inte djuraffär är bl.a. för att djuren där är oftast sjuka och aggressiva samt att du oftast stödjer grossisterna vid köp av djur hos djuraffär.

Introducera dvärghamstrar-

Ibland kan det bli så att uppfödaren du ska köpa ungar från får en ojämn kull, du kanske endast får köpa en för tillfället och en till vid nästa kull. Dvärghamstrar ska enligt lag bo ihop med minst en artfrände och den lagen ska givetvis följas. Undantag ifall dvärghamstern inte trivs med sällskap eller att dvärghamstern ska gå i avel och kan sedan bo med en unge.

När du ska introducera dvärghamstrar som aldrig träffats förut kan det vara bra att veta hur man ska göra. Det första man bör göra är att se till att du inte har en Hybrid, hybrider har en tendens att lätt hamna i bråk med sin burkamrat pga kommunikationen mellan individerna missuppfattas.

Om dina dvärgar är renartade så är det bara att fortsätta följa de kommande stegen. De flesta brukar rekommendera att det finns åldersskillnad mellan hamstrarna, om en är äldre och den andra yngre så är rangordningen redan gjord skulle man kunna säga. Den som är äldst bestämmer. Om de är jämngamla finns det chans för bråk och utmaning, men i det flesta fall funkar det ändå.

Många säger "buren ska vara helt neutral, ingen doft från någon av hamstrarna…" men det brukar oftast inte fungera. Börja med en mindre bur utan inredning till en början, spån från båda hamstrarna då buren blir bådas revir. Med neutralt strö kommer de båda vilja sätta revir och bråk uppstår. Att sätta galler mellan hamstrarna kan vara bra innan de träffas på riktigt. Om någon av hamstrarna är på den andra mycket eller liknande kan du strö ut mat i hela buren så de lägger fokus på annat. Om det är lugnt mellan dem efter ca 15-20min kan man sakta men säkert sätta in lite inredning, inredningen kan vara doft neutral eller komma från någon av hamstrarna, bara inte "ägaren" försvarar/vaktar föremålet. Hjul ska man vänta ett tag med eftersom hjul kan trigga hamstrarna. 

Du uppgraderar buren mer för varje gång du tycker att hamstrarna känns stabila med varandra, även under introduktionen mellan individerna så ska de inte vara i rast hagen tills de känns som en stabil flock/par.

Buren-

Buren ska vara lämplig för dvärghamstrar, alltså inte en bur på höjden, inte i galler eller en liten bur där dvärghamstrarna inte får plats med tillräckligt stort sandbad, gömställen, hjul och leksaker. En bur med stor golvyta, terrarium, akvarium, Detolfs, Ikea samla 130L är några exempel på burar.

"Buren kan aldrig vara för stor", jo det kan den faktiskt för dvärghamstrar i par eller flock. Dvärghamstrar som delar på en stor, stor bur kan bilda sitt eget revir. Ena hamstern har sitt revir i ena delen av buren och den andra har sitt revir på andra sidan. 

Dvärghamstrar i det vilda bor inte i kolonier för sällskapets skull, utan för säkerheten och reproduktion. Om de därför bor i en gigantisk bur så kanske de inte söker sig till varandra för sällskapet. Men såklart gör vissa individer det med tanke på alla är olika och att vi föder upp i fångenskap, uppfödare avlar på sociala, trevliga individer som fungerar med andra dvärghamstrar. Man får avgöra själv hur individerna agerar i gigantiska burar eller hur hamstrarna beter sig med varandra.

Mer om burar här: 

https://hamster.ifokus.se/articles/5c8bd72fce12c4469900ccdf-bur

Foder-

De flesta dvärghamstrar är inte så mycket för stora bitar i sitt foder, de är mer för små fröer. Därför är ett foder med fröer viktigt. Små fröer är även berikning för de små, då de får använda deras små tassar och tänder för att skala och bryta upp små fröer.

Vilket foder du använder är viktigt med tanke på att dvärghamstrar, Campbells främst, har en tendens att lätt få diabetes vid felaktig kost. 

Vilket Foder som är bra kan du läsa här:

https://hamster.ifokus.se/articles/59caae81ce12c42a10000eeb-foder?4d712436b9cb462141045c6b-1

Färskmat-

Färskmat är något som man ger för att efterlikna den vilda hamsterns kost, variation eller ett tillägg till våra allätande hamstrar. Hur ofta man ska ge bestämmer man själv, men om man tänker efter lite hur ofta den vilda hamstern hittar färskmat är det inte ofta. Därför räcker det med ungefär 3 gånger i veckan, men om hamstern behöver få extra näring som t.ex. när hamstern är ung och växer kan man ge oftare. Mängd ger man utifrån hur van hamstern är med färskmat, börjar med lite och ger lite mer för varje gång. Men med tanke på dvärghamsterns storlek så ska man inte ge överdrivet mycket. Vissa Campbell uppfödare har märkt att för mycket färskmatleder till socker i urinet, och har antingen slutat helt med färskmat eller dragit ner mängden.

Tips på färskmat:

https://hamster.ifokus.se/articles/59da01efce12c41e210035ca-farskmat?articles-1

Sjukdomar:

Dvärghamstrar är som vilken individ som helst och får sjukdomar, men uppfödare är noga med att inte avla på sjuka hamstrar. Men såklart kan sjukdomar uppstå vart man än köpt hamstern, därför är det viktigt att kunna lite om sjukdomarna för att kunna förebygga dem.

Mer om sjukdomar här:

https://hamster.ifokus.se/articles/59e8ee868e0e74022c000441-sjukdomar-dvarghamstrar?discussions-1

Bilderna i artikeln får ej användas utan Vera27 tillstånd.

Välkommen till Sveriges bästa, och kanske det största, hamsterforum! Här hos oss finns massor av intressanta diskussioner, artiklar och tävlingar inom många olika ämnen, som avel, genetik, hälsa, kosthållning mm. Hamster.ifokus är helt fristående ifrån alla klubbar /föreningar. Välkommen in du också! Och det bästa är att det kostar inget att vara medlem.
  • Redigerat 2023-04-01 21:55 av Cireea
Annons:
Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: