burar,tillbehör,inredning

Bottenmaterial

2019-07-25 14:12 #0 av: Cireea

Det är nog många som ska skaffa hamster som har fastnat i den så kallade strö djungeln, vilket strö är bäst-och vilket är sämst? I den här artikeln kommer jag skriva av egna erfarenheter då jag har provat allt strö som finns på bilderna, och även jag som har fotat.

Toalätt

Toa-lätt är ett pellets format strö som passar utmärkt för långhåriga guldhamstrar, de fastnar inte i pälsen. Enligt många tycker man att toa-lätt är väldigt hårt och obekvämt att gå på, men enligt mig är toa-lätt det bästa ströet på marknaden. Toa-lätt finns i  påsar om 10 liter, 20 liter och 55 liter. Bilden visar ett exempel på en 10 liters påse. Toa-lätt dammar ingenting men kan ha en lite speciell doft när man lägger det i buren men efter ett par dagar lägger sig lukten helt. Ströet kostar mellan 50-110kr beroende på vilken storlek man köper.

Enligt mig får ströet: Hjärta Hjärta Hjärta Hjärta av: Hjärta Hjärta Hjärta HjärtaHjärta

Back 2 nature

Back 2 nature är väldigt likt toa-lätt i formen men är betydligt mjukare. Ströet har jag faktiskt aldrig sätt tidigare utan jag vann detta på en utställning. Jag har provat det till min långhåriga guldhamster hane och det funkar kanon bra. Ströet är mjukt och luktar ingenting och är helt klart en favorit hos mig. Ströet kostar runt 70-100 kr och det är helt klart värt pengarna. Produkten har en väldigt bra uppsugningförmåga och dammar ingenting.


Enligt mig får ströet: Hjärta Hjärta Hjärta HjärtaHjärta av: Hjärta Hjärta Hjärta HjärtaHjärta Carefresh

Carefresh känner nog de flesta till. Det finns i många olika fina färger och färgerna är gjort av naturliga ämnen och är alltså inte farligt för hamstrarna. Jag använder carefresh jämt. Som både bomaterial och strö. Jag har på senare tid av användningen insett att det dammar ganska mycket men det lägger sig efter ett par dagar. Det är grävvänligt och otroligt mjukt och skönt för de små att gå på. Ströet har inte sån bra uppsugningsförmåga men det funkar. 10 liter kostar oftast runt 70-80 kr och 50 liter kostar oftast 200-250 kr.

Carefresh Natural blandat med Carefresh colors blåEnligt  mig får ströet: Hjärta Hjärta Hjärta av: Hjärta Hjärta Hjärta HjärtaHjärta 

Four Friends Smådjursströ

Four Friends smådjursströ är ett strö som är gjort av mindre träbitar. Ströet är relativt vasst och hårt och faktiskt inget som föll mig i smaken. Det dammar ingenting och passar dammallergiker utmärkt. Ströet har dock en speciellt doft som inte försvinner. Det har ingen bra uppsugningförmåga. Jag vann ett provexemplar på en utställning som var 10-20 liter men original storleken är 40 liter och kostar 249 kr.

Enligt mig får ströet: Hjärta av: Hjärta Hjärta Hjärta HjärtaHjärta

Kutterspån

Bild ifrån google

Kutterspån är ett väldigt bra strö faktiskt, det är grävvänligt, har bra uppsugningförmåga, är mjukt osv. Nackdelen med ströet är att det skräpar något otroligt och kan damma en hel del. Spån av gran innehåller även terpentin som kan orsaka sjukdomar hos hamstern, men detta är något jag själv aldrig har upplevt. Ströet kostar runt 50-100 kr och man kan lätt få tag på en stor bal till hästar på 20-25 kg.

Enligt mig får ströet: Hjärta Hjärta Hjärta HjärtaHjärta av: Hjärta Hjärta Hjärta HjärtaHjärta

Hampaströ/Lättströ

Hampaströ, eller så kallat lättströ, är ett strö som jag har använt väldigt länge och som funkar kanon bra. Det är mjukt, grävvänligt, har bra uppsugningsförmåga, dammar ingenting och luktar ingenting. Ströet kostar runt 100-119 kr och är i balar om 15-20 kg.Enligt mig får ströet: Hjärta Hjärta Hjärta HjärtaHjärta av: Hjärta Hjärta Hjärta HjärtaHjärta

_____________________________________________________

Bilderna tillhör Fiona1234 och får inte användas utan tillåtelse.
Artikelns original publicerades först på Guldhamster iFokus. 
Text + bild av: Fiona1234
Huvudbild: Pixabay

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2019-07-25 20:14 #1 av: Elmaa

Jag har inte använt toalätt,men jag fattar inte varför det är så bra? Det går inte att gräva och göra tunnlar i,och det kan inte vara så mysigt att boa i heller. Den ända fördelen jag kan tänka på är väll att den suger upp kiss.

Anmäl
2019-07-25 21:02 #2 av: Cireea

#1 Jag hade en hane som var extremt känslig och han klarade bara av toa-lätt. Valet av bottenmaterial baseras på hamstern, enligt mitt tycke. Det är ett utmärkt bottenmaterial även för de ägare som är allergiska mot exempelvis damm men som ändå vill kunna hålla hamster i hemmet. Då kan man ge hamstern en grävlåda i lekhage istället så blir man inte utsatt för dammet konstant. 

Att boa med toa-lätt som bottenmaterial var inget problem för min hane, extra mycket papper löste det. 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2019-07-26 00:48 #3 av: Elmaa

#2 men hamstrar måste ju alltid ha fri tillgång till att gräva? I hagen kanske det är en rolig grej men dom behöver ju det i buren för att kunna boa där unde rom dom vill. Jag försöker inte säga att det är dåligt eller låta dum,jag frågar bara 🙂

Anmäl
2019-07-26 09:48 #4 av: Cireea

#3 Det går ju fortfarande gräva i toa-lätt, dock svårare att forma gångar men det är inte lika vanligt att hamstrar gör det som gerbiler. Toa-lätt är ett bra alternativ som sagt, allra helst för hamstrar som har allergier eller är känsliga mot damm. Om man är orolig för grävmöjligheten kan man alltid varva toa-lätt tillsammans med ett annat bottenmaterial. 

Man kan lösa bofrågan genom att exempelvis gräva ner hus eller tunnlar under bottenmaterialet och låta hamstern boa i dom. Det finns lösningar om man är villig att se dom. 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2019-07-26 14:30 #5 av: apportbocken

Jag har nyligen köpt hem bomullsströ (ej vadd) och undrar varför detta inte finns med i artikeln? Är det olämpligt eller bara ovanligt?

Anmäl
2019-07-26 16:32 #6 av: Cireea

#5 Artikeln tar inte upp alla bottenmaterial som finns.. den utgår från medlemmen Fiona1234 som testat flera olika och sedan skrivit ner sina erfarenheter om det. 

Dom mest vanliga finns med i artikeln, sen finns det givetvis fler.

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2019-07-26 16:47 #7 av: apportbocken

#6 Förstår det, det fanns alltså ingen särskild anledning till att det inte fanns med. Jag ska testa bomullsströt nu så får vi se om jag kan rekommendera det sedan.

Anmäl
2019-07-26 16:50 #8 av: Cireea

#7 Har själv aldrig hört talas om bomullsströ innan men såg på bilder att det är trådigt..vilken kan gå illa eftersom det är av bomull. Är ditt trådigt också? 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.