Annons:
Etiketterallmäntartikel
Läst 4372 ggr
Cireea
5/16/19, 11:19 AM

Allmän skötsel

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det dyker ofta upp nya medlemmar som undrar lite allmänt om skötseln av hamstern och det är ofta samma typer av frågor som lyfts fram. I denna artikel har jag samlat svar på några vanliga frågeställningar kring skötsel.

Till att börja med vill jag lyfta fram att hamstrar främst är aktiva på natten, med andra ord vaknar hamstrar oftast väldigt sent. Därför måste man anpassa sig efter hamsterns vakna timmar vid aktivering och skötsel.  Dvärghamstrar kan vara aktiva korta stunder även på dagtid men det är ändå viktigt att ha detta i åtanke.

Sedan är det av vikt att man alltid ser till den enskilda individen och inte generaliserar, det som fungerar för en hamster behöver nödvändigtvis inte fungera för en annan. Därför måste man hitta ett system inom rimliga gränser som fungerar för just din hamster.

Hur ofta ska jag städa? 
Det beror mycket på din hamster men även vilken bur man har. Har man en grisig hamster behöver man givetvis städa oftare än om man har en väldigt renlig hamster. En större bur brukar man inte behöva städa lika ofta som en mindre Bur, men det beror mycket på hur renlig hamstern är. 

Titta i buren och lukta. Man märker snabbt om det behövs städas och hur omfattande städningen behöver vara. En bra riktlinje är att åtminstone göra en rejäl storstädning en gång i månaden. 
Är hamstern väldigt grisig av sig kan det behövas en större städning varje vecka, men det är sällan det behövs.

Ett bra knep är att man punktstädar så ofta som möjligt, det vill säga att man tar bort dom delar som är smutsiga och fyller på med lite nytt Bottenmaterial för att ersätta det man tagit bort. 
Punktstädar man behöver man sällan rensa hela buren varje månad utan kanske varannan.

Hitta det som passar din hamster!

När ska  jag sätta in hjulet? Måste hamstern ha Hjul
Det finns ingen lag som kräver att hamstern ska ha tillgång till hjul, vilket många missförstått. Alla hamstrar har inte behov av ett hjul och därför måste man inte ha ett i buren om hamstern är helt ointresserad. 

Hjulet kan man sätta in redan när man får hem sin bebis vid 5 veckors ålder om behovet finns. Unga hamstrar har ofta mycket energi och då kan hjulet hjälpa till med överskottsenergin, däremot ska hjulet inte ersätta tid utanför buren utan ska endast ses som ett hjälpmedel. Man bör vara uppmärksam på användandet så att hamstern inte överanvänder hjulet, detta är däremot inte vanligt. Hamstrar springer långa sträckor varje natt, upp mot flera kilometer, och det är därför inte konstigt om hamstern springer en längre tid. Så länge hamstern gör sina behov och mår bra kan du vara lugn.

Läs mer om hjul i vår artikel HÄR.

Vilken Bur ska man ha? Storlek? 
Vi har en utmärkt artikel om just burar och dess storlek här på sajten. Det går att läsa mer om olika burar och rekommenderade storlekar HÄR.

Vilket Foder är bäst? När ska jag ge mat? 
Det bästa man kan göra är att ge ett Foder man blandat själv, på så sätt har man 100% koll på innehåll och mängd. Däremot kan man inte blanda hur som helst och bör ha god koll på näringslära om man vill blanda sitt eget.

Vi har en bra artikel om foder här på sajten som jag rekommenderar att man läser. Där finns rekommenderade foder och lite allmän information kring hamsterns näringsbehov. Du hittar artikeln HÄR.

Hamstrar ska ha fri tillgång till sitt Foder, man ska alltså inte begränsa fodret eller ge mat vid specifika tider. Kom ihåg att din hamster kommer hamstra sin mat och gömma den, bli därför inte orolig när all mat plötsligt försvunnit. Håll koll på matförrådet och fyll på skålen med jämna mellanrum. 

En bra idé för att låta hamstern få utlopp för sitt naturliga födosöksbeteende är att strö fodret runt i bottenmaterialet. På så sätt får hamstern söka fodret, vilket i sig också blir en rolig och givande aktivitet. 

Hur ofta ska jag ge Färskmat? Vad kan jag ge?
Några gånger i veckan räcker, ge inte färskmat för ofta då det inte är nyttigt och det kan snarare orsaka problem i längden. Många hamsterägare ger alldeles för ofta och för mycket, vilket inte är naturligt.
Ett bra foder innehåller det hamstern behöver och är det bästa för djuret.  Färskmaten ska inte på något sätt "ta över" fodret utan ska bara vara något litet på sidan av.

Var försiktig med söt färskmat till dvärghamstrar, framför allt Campbells, på grund av risken för diabetes. 
En lista över färskmat finns här på sajten och den hittar du HÄR

Hur ofta ska jag byta vatten? 
Hamstrar ska ha tillgång till friskt vatten dygnet runt och vattnet ska bytas dagligen.

Vilket Bottenmaterial är bäst? 
Det här är en knivig fråga då alla Bottenmaterial inte passar alla hamstrar. Exempelvis kan vissa strö såsom spån och lättströ fastna i pälsen på långhåriga guldhamsterhanar. Andra kan vara känsliga mot ett specifikt Bottenmaterial.

Några av de vanligaste bottenmaterialen är Carefresh, Chipsi strö och lättströ. 
Man kan få testa flera olika för att hitta det bästa till just din hamster. 
Du kan läsa mer om Bottenmaterial HÄR

Vilket bomaterial bör jag ha? 
För er som är nya i hamstervärlden kan den så kallade hamstervadden vara lockande. Det ser mjukt och mysigt ut. Dessvärre är all form av vadd, bomull och kapok farligt och medför risker för skador eller i värsta fall ett dödsfall. 

Det bästa bomaterialet är vanligt toapapper som man rivit i remsor. Hamstern kommer sedan hamstra pappret i sina kindpåsar och bära det till sitt bo. 

Ska jag ha ett sandbad? 
Det är inget man måste ha i buren enligt någon lag eller regel, men många hamstrar uppskattar att få tvätta sig i ett sandbad. Därför brukar det vara rekommenderat. 

Vad kan jag ta in utifrån att ha i buren? 
Man kan ta in både grenar och stenar. Dock får man vara lite försiktig med eventuell ohyra eller bakterier. 
Stenar kan man koka för att vara säker på att dom är rena och inte för med sig någon bakterie in i buren och då även till hamstern. 

Grenar och pinnar utifrån bör man skölja av då det finns risk för salmonella på grund av fågelavföring. För att sedan ta död på eventuell ohyra bör man lägga grenarna i ugnen på låg värme, cirka 100 grader i  15-30 minuter. 
Detta gäller då främst grenar från marken. Grenar direkt från träden kan man bara skölja av och sedan lägga ner i buren. 

Läs mer om gnagpinnar HÄR
Läs mer om Växter  HÄR

Vilken inredning bör jag ha? 
Det beror lite på vad din hamster har för behov och vad den gillar. Många hamstrar älskar att gnaga och bör därmed ha tillgång till gnagmaterial och gärna massor av kartonger som den kan demolera. 
De flesta har också ett stort behov av att gräva och bör därför ha gott om Bottenmaterial eller tillgång till en grävlåda där dom kan få utlopp för sitt behov. 

Du ska också ge hamstern ett hus, storlek på huset beror på vilken art du har. Dock bör detta hus inte vara av plast då det andas sämre och blir lättare fuktigt inuti, välj istället ett hus av kartong, keramik eller trä.

Jordbruksverket har minsta tillåtna mått på huset, angivet i längdxbreddxhöjd. 
Guldhamstrar ska ha ett hus som är minst 15x15x10 cm
Dvärghamstrar oavsett art ska ha ett hus som är minst 14x11x10 cm

Utöver detta har Jordbruksverket några andra krav:

  • Alla gnagararter ska ha burar där botten är täckt med strömedel.
  • Du får bara använda burar med nätgolv om djuren hålls i betesburar som har direkt kontakt med marken.
  • Guldhamstrar, dvärghamstrar, gerbiler, taggmöss, chinchillor och degusråttor ska ha en bolåda eller bohåla fylld med rent och torrt bomaterial.
  • Om flera dvärghamstrar hålls tillsammans ska alla djur samtidigt kunna få plats i en bolåda.

Utöver detta bör du anpassa inredningen efter den art du har och dess behov. 
Har du en Kinesisk hamster kan du med fördel inreda buren med grenar och rep som den kan klättra på. Övriga arter bör inte ha möjlighet att klättra på grund av sitt dåliga djupseende. 

Vilka arter ska bo tillsammans? Vilka ska bo ensamma? 
Det här är det många som missar och det är väldigt viktigt att man gör rätt från början så att hamstern eller hamstrarna får ett så bra liv som möjligt. 
Guldhamstrar och kinesiska hamstrar ska bo ensamma medan de övriga arterna Rysk Vintervit, Campbell, Roborovskis och hybrider ska enligt lag bo flera, minst två. 

Du kan läsa mer om varför man ska stötta uppfödare -> HÄR
Du kan läsa mer om problematiken med hybrider HÄR

Kan jag ta ut min hamster? 
Man kan ta ut sin hamster under sommaren om vädret tillåter. Sedan kan man diskutera om det egentligen är givande för en hamster att komma ut i naturen eller inte. Läs mer om saker att tänka på när man tar ut sin hamster HÄR.

Vad ska man undvika?
Jag har sammanställt en artikel om sånt man bör undvika. Läs mer HÄR

__________________________
Bilderna tillhör Cireea och får ej användas av andra.
Uppdaterad februari 2022


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Välkommen till Sveriges bästa, och kanske det största, hamsterforum! Här hos oss finns massor av intressanta diskussioner, artiklar och tävlingar inom många olika ämnen, som avel, genetik, hälsa, kosthållning mm. Hamster.ifokus är helt fristående ifrån alla klubbar /föreningar. Välkommen in du också! Och det bästa är att det kostar inget att vara medlem.
  • Redigerat 4/1/23, 9:58 PM av Cireea
Annons:
Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: