Annons:
Etiketterhälsabeteendekosthållningartikel
Läst 7302 ggr
Kex!
2017-10-19 20:27

Sjukdomar: Dvärghamstrar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här kan ni läsa om några av dom vanligaste sjukdomarna och skadorna som uppstår bland dvärghamstrar (Obs! Är ej legitimerad veterinär)

*Huvudbilden har ingenting med sjukdomar att göra.

Sjukdomar: Dvärghamstrar

Dvärghamstrar kan vara svåra att undersöka, då dom lätt slingrar sig i handen och tycker oftast inte alls om att man håller dom på olika sätt t.ex på ryggen när man kollar igenom dom efter tecken på sjukdomar och skador. Det är dock viktigt att göra just detta då om din dvärghamster är sjuk så måste man behandla den snabbt då dom både har ett dåligt immunförsvar och en snabbt ämnesomsättning. Det är bra om man lär sin hamster att vänja sig att man kollar igenom den då och då.

Vid val an veterinär bör man välja en som är inriktad på smådjur. Om man inte känner till någon inriktad veterinär kan man kolla med en uppfödare om denna person vet någon eller om man kan få tips till behandling, eller gå till ett djursjukhus.  Det är viktigt att man gör det fort och ej väntar för länge då det i så fall kan vara för sent.   

Klor

Man kan se om ens hamsters klor är för långa och dom går åt något annat håll är rakt framåt när hamstern står på ett hårt underlag t.ex ett bord. Lättaste sättet Att undvika detta är att ha bland annat grenar eller en sten i buren som hamsterns klor slits ner på. Om nu klorna är för långa är dom bästa sakerna man kan klippa ner dom med nagelsax eller en nageltång. (Klosaxar för smådjur är oftast alldeles för stora och klumpiga för hamstrars klor). Kom alltid ihåg att klippa av små små delar på klorna dom man tar hellre för litet än för mycket, vilken är en grundregel i all kloklippning. När man klipper ska klon behålla sin naturliga form med en tunnare yttre del som hjälper hamstern när det klättrar och springer mm och en tjockare inre del.  

Tänder  

Gnagare har tänder som växer hela tiden.  Det är normalt för alla gnagare att ha långa framtänder men dom för inte bli för långa.  Om hamsterns tänder blir alldeles för långa får den svårt att äta, vilket leder till om detta inte åtgärdas att den går kraftigt ner i vikt och tappar sin kondition. För hamstrar med för långa tänder kan få problem med att putsa sig, vilket leder till att pälsen ser tufsig och ovårdad ut. Man kan lätt se om dom är för långa när hamstern gäspar. Dom övre framtänderna ska inte röra vid dom undre. Om dom gör det är dom för länga. Hamstrars tänder växer inte rakt ner utan i en båge inåt vilket gör att det inte synts alltid på utsidan om dom är för långa och detta kan i värsta fall skada deras kinder eller läppar. Detta fel kan bero på om tänderna i vanliga fall inte växer rätt t.ex snett eller att hamstern inte sliter ner dom tillräckligt fort (detta är vanligare hos äldre hamstrar). Tänder kan klippas ner med en mindre tång eller en vanlig nagelsax.  Det är dock aldrig fel att kontakta veterinär eller en erfaren uppfödare om du är osäker eller helt enkelt inte vill göra det själv.

Kindpåsar

Hamstrar hamstrar sin mat. Oftast får dom också ut sin mat ur sina kindpåsar men ibland går det inte. Detta händer oftast om det är kladdig mat. Om hamstern ej får ut maten ur sina kindpåsar kan maten surna och ge hamstern en infektion i slemhinnorna i kindpåsarna. Hamstern kan då få en bula på kindpåsarna och verka tröttare en vanligt. Man kan peta ut maten med en inoljad tops. Om detta uppstår bör man alltid kontakta en veterinär. Infektionen behandlas oftast med antibiotika som skriv ut av en veterinär.

Bukkörtlar

Doftkörteln på hamsterns mage kan bli smutsig och infekterad. (Detta är allra vanligast hos hannar). Det är viktigt att få doftkörteln ren. (Man kan använda Väteperoxid som finns att köpa på apoteket). Man bör kontakta veterinär om det blir allvarligt  eller om man är osäker.

Sår

Sår kan uppstå på en mängd olika sätt. Det kan vara allt ifrån att hamstrar har bråkat och dom får bett skador eller att dom har skadat sig på inredning/ underlag. Öppna sår ska alltid rengöras med tvål och vatten för att få bort allt smuts. (Om det är mer infekterar kan man behandla med vätesuperoxid eller Jodopax som går att köpa på apotek. Alla sår bör hållas under uppsikt tills dom är läkta då allt kan gå snabbt med så små djur. Om såret ser allvarligt ska man kontakta en veterinär. Om hamstern fått sår på grund av Bur och inredning bör man ändra det så hamstern inte kan skada sig på det visset igen.

Brutna ben

Hamstrar har ett runt skelett på grund av att dom är så små.  Om hamstern faller i golvet finns det en chans att den har brutit något ben. När ens hamster faller till golvet ska man ej plocka upp den på en gång utan kolla först om den kan röra sig normalt. Om hamstern brutit någon ben men inte tycks lida eller liknande kan man låta brottet läka av sig själv kanske bara anpassa buren. Om det är ett allvarligare benbrott måste hamstern tyvärr avlivas.  

Tumörer

Hamstrar precis som andra djur kan få tumörer. Tumörer syns ibland på utsidan men är ibland på insidan av hamstern. Tumörer som ligger utvärdes och ej går in djupt och tycks irritera hamstern kan ibland blir bort opererade av veterinär. Invärdes tumörer som gör att djuret lider leder tyvärr oftast till avlivning. Om hamstern ej tycks bli besvärad av tumörer kan man låta fortsätta leva ett lyckligt liv om det inte uppstår några problem.

Lunginflammation /ögoninfektion /Förkylning

Hamstrar är små och har ett dåligt immunförsvar vilket lätt leder till att dom blir förkylda eller får ögoninfektioner. Detta händer oftast om dess ägare eller person som sköter om dom själv är sjuk. Ögoninfektion upptäcks lättast av att hamstern blir kladdig runt ögonen eller för röda och irriterande slemhinnor i ögonen. Ögoninfektioner behandlas oftast med att man ger antibiotika (i form av droppar) eller nån slags salva. (båda dessa saker skrivs ut av veterinär). En förkylning kan leda till lunginflammation som är dödligt. Om detta uppstår ska man på en gång kontakta veterinär då detta är dödligt.

Diabetes

Är vanligast hos campbells då dom har en ärftligt form av diabetes. hamstrar med diabetes producerar antingen inte tillräckligt med insulin eller använder det inte effektivt precis som människor med diabetes. Hamster med diabetes kan få för hög blodsockerhalt vilket i värsta fall leder till skadade inre organ. Insulinet behövs vid hamsterns omvandling när födan ska bli energi. Man upptäcker diabetes med att hamstern dricker mer än vanligt. Den kan dricka så mycket som halva sin kroppsvikt och sedan tyna bort. Hos hamstrar behandlas inte diabetes utan allt som oftast tyvärr måste avlivas.

Avbruten förlossning/ Livmoderinfektion

Vid födseln kan det uppstå olika problem för honan. Honan kan avbryta en förlossning för att hon är t.ex  för utmattat eller att ungen är för står fast det finns ungar kvar.  Ungar som blir kvar i magen dör och kan förgifta honan eller ge henne infektioner. Om man snabbt upptäcker (Inom något dygn) att honan har avbrutit en födsel fast har ungar kvar i magen ska man kontakta en veterinär som brukar skriva ut cortison som man ger till honan. Honan kan då få ork att föda ut dom sista ungarna. Även hamsterhonas livmoder kan bli infekterad. Detta upptäcks oftast genom att man finner att honan har flytningar och blir trött. Man ska då också kontakta en veterinär som oftast skriver ut antibiotika till hamstern.

Allergi

Hamstrar så som andra djur och människor kan få olika allergier. Detta kan vara t.ex emot Foder eller underlaget. Om man misstänker underlags allergi och man använder t.ex hampa strå som underlag kan man testa byta till pappers baserade underlag och om man misstänker foderallergi kan man testa byta Foder till ett med innehåll som hamstrar oftast ej är allergiska emot. Man kan testa ge sedan dom olika fodren en efter en som man brukade ge och upptäcka vilket som orsakade problemet.  När man upptäckt vad som orsaker bör man undvika detta Foder eller underlag. Allergi upptäcks oftast via klåda och olika slags hudirritationer.  

Stressbeteenden

Alla slags djur som lever i fel miljö kan orsaka stressbeteenden då dom inte kan bete sig på ett naturligt sätt, hamstrar är inget undantag. Dessa beteenden är många gånger samma hos djur i samma art som lever i felaktiga miljöer. Hos dvärghamstrar i för små burar är galler gnagande  ett vanligt problem. För små burar varierar efter hamsterns personliga behov. Hamstern kan även börja med vaggande rörelser eller röra sig fram och tillbaka i sin Bur. Om detta uppstår ska man på en gång byta till en större Bur och ge mer intressant inredning som aktiverar hamstern mer. Man kan ofta ha svårt med att få bort djurets stress beteende men om dom t.ex har haft problem med galler gnagande kan man byta till ett akvarium där dom ej kan utöva detta.  Dåliga miljöer kan även leda till aggressivitet hos hamstrarna mot dig eller varandra.  Ett problem som kan uppstå att dom springer alldeles för mycket i sina Hjul.

Avlivning

Om ens hamster blir sjuk eller skadad som ej går att bota krävs att man avlivar den hur jobbat det en må vara då det är vad som är rätt emot djuret. Avlivning är bäst att det sker hos en veterinär där dom oftast överdoserar en narkos eller ger hamstern en spruta i dess buk. Hamstern behöver ej lida utan sommar in.

______________________________________________________________________________

Texten är delvis tagen för Svenska hamster föreningens artikel om dvärghamster sjukdomar. 

Bild: Cireea (får ej användas utan tillåtelse)

// Lova

Uppfödare Miryks Hamsteruppfödning

  • Redigerat 2023-04-01 21:55 av Cireea
Annons:
Cireea
2017-10-19 20:34
#1

Tycker det ser jättebra ut 🙂


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
ShirayukiWistalia
2018-06-27 10:50
#5

Väldigt bra information! 😃

Kex!
2018-06-27 11:16
#6

Tack ❤️

// Lova

Uppfödare Miryks Hamsteruppfödning

Annons:
Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: