Annons:
Etiketteruppfödninggenetikavelartikel
Läst 5376 ggr
Majaa12
10/16/17, 8:59 PM

Avel: guldhamster

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns många viktiga saker man ska tänka på innan man bestämmer sig för att para sina hamstrar. Vilka föräldrarna är, målet med kullen, om pengarna räcker till, om plats och tid finns osv. Ja, det är en hel del saker man bör tänka och fundera på. Det, och mycket annat, tänkte jag ta upp i denna artikeln som handlar om guldhamsteravel.

Innan parning

När man väljer att skaffa hamsterungar är det viktigt att man har ett mål med kullen. Det kan till exempel vara att förbättra temperament eller typen hos hamstrarna. Att skaffa hamsterungar bara för att dom är söta är alltså ingen bra idé, då det handlar om så mycket mer än bara små söta ungar. Det finns mycket att tänka på kring hamstrarna man väljer att använda till avel. En utav de viktigaste sakerna är hamstrarnas temperament. Ungarna ärver ofta mycket av sina föräldrars temperament, därför är det inte bra att avla på en hamster som bits eller har annat oönskat beteende. En annan viktig sak att kolla på är hamstrarnas typ, alltså utséendet. Stämmer det överens med typstandarden? Man ska alltid ha som mål att försöka förbättra arten på något sätt. Därför är det en fördel att välja avelshamstrar som har så bra typ som möjligt.

Att hamstern har en bra vikt är också viktigt att kolla på. Normalvikten hos guldhamstrar ligger mellan 175 och 225 gram vilket också är bra att försöka hålla sig till när man avlar. Jag skulle dock säga att föräldrarna bör väga minst runt 160 gram om det inte är just storlek man fokuserar på att förbättra. Det kan även gå bra att para hane som är lite mindre om man verkligen vill avla på honom, men då bör man välja en lite större hona för att inte få för små avkommor.

Avla aldrig på en hamster med okänd bakgrund, dvs en hamster utan stamtavla eller härstamningsbevis. Utan det vet man aldrig vad som finns längre bak i generna och man riskerar b.la att föra vidare ärftliga sjukdomar.

Honan ska vid parning vara minst 4 månader vid parning men enligt rekommendationer 5 månader. Samma sak gäller med hanen. Första kullen bör honan få vid 5-8 mån ålder, absolut senast 1 år om hon är i kondition. Man ska aldrig ta mer än två kullar på varje hona. Det är viktigt att det gått minst 3 månader mellan första och andra kullen för att honan ska kunna återhämta sig. Den eventuella andra kullen är bra att ta mellan 10-12 mån ålder. Man får aldrig para en hona över 1 år, kring denna åldern blir hon även steril. En hane kan man använda i avel hela livet så länge hanen är i god kondition.

Parningen

När det är dags för parning är det viktigt att hitta brunst hos honan. Honan brunstar var fjärde dag. När hon brunstar kan man ofta känna en stark brunstlukt och när man klappar henne över ryggen ställer hon sig i parningsläge. Det finns dock vissa honor som inte visar något tecken på brunst alls innan hon får träffa en hane. Om man inte hittat någon brunst på 4 dagar kan man låta dom träffas. Man märker ganska snabbt om honan brunstar och vill para sig, vill hon inte det kommer dom börja bråka och då måste man sära på dom.

När man sätter ihop honan och hanen är det viktigt att det är på en neutral plats, alltså inte i någons Bur. Det kan t.ex vara i en hage eller på en filt i sängen. Sätt alltid ner hanen först och lyft sedan dit honan. Om honan vill para sig kommer hon ställa sig i parningsläge. Dom brukar para sig tills dom blir trötta och inte vill mer, det brukar ta mellan 45 och 60 minuter. Det är viktigt att du håller koll på hamstrarna under tiden, börjar dom bråka och skada varandra måste dom säras på.

Efter parning

Om dom parat sig blir honan förhoppningsvis dräktig. Hamstrar är det däggdjur som är dräktiga kortast tid, endast 16 dagar. När det är ungefär en vecka kvar till födseln brukar man kunna se små bebisbulor på sidorna av honans mage. Det är bra om man börjar plocka bort hjulet, huset och lite av inredningen i buren när det är några dagar kvar till födseln. Lägg in mycket bomaterial så att honan kan boa inför födseln. Dagen innan födseln måste man plocka bort all tung och farlig inredning i buren som ungarna kan skada sig på om dom hamnar utanför boet. Det man kan lämna kvar är sandbadet.

Hona, 1 dag innan beräknad födsel

Födseln

16 dygn efter parningen är det dags för honan att föda. Det gör hon oftast under kvällen/natten. Man brukar märka genom att honan rör sig mycket i boet men inte kommer ut. Efter en liten stund kan man höra att det piper i boet. När honan fött klart brukar det bli tyst igen och hon lägger sig för att dia sina ungar. Under tiden hon föder, och även efter födseln, är det viktigt att man inte stör henne och är precis vid buren. Rummet honan och bebisarna är i ska vara lugnt och tyst.

Om honan inte föder alls har hon antagligen blivit skendräktig. Då går hon ner i vikt igen dagen för beräknad födsel. Om hon däremot försöker föda men inte kan, eller om hon fortfarande har kvar bebisbulor och inte gått ner i vikt efter några dagar, är det väldigt viktigt att man tar honan till veterinären. Kommer inte bebisarna ut dör dom i magen och det kan göra honan väldigt sjuk, får hon inte veterinärvård då kommer hon inte överleva.

Ungarnas uppväxt

Ungarna föds blinda och nakna och är bara ca. 1 cm långa. Efter några dagar kan man börja se lite vilka färger ungarna har. Man ser vilka som är mörka och ljusa, vilka som har en teckning som t.ex bandat osv. Det går även att se vilka som blir rödögda och vilka som blir svartögda. På svartögda kan man se små svarta prickar där ögonen sitter medans det på rödögda inte syns något alls. Vid 7 dagars ålder kan dom små börja smita ur boet, men mamman hämtar in dom snabbt. Man kommer höra hur dom små knaprar nere i boet, redan nu börjar dom äta av fodret som mamman lägger i boet. Man kan även börja ge småpluttar av färskfoder. Det kan vara t.ex ärtor, broccoli och sallad. Det är bra om man delar det i massa små bitar och strör allt över boet samtidigt, annars kommer dom bråka om maten. Vid denna åldern kan man även börja kolla kön och försöka könsbestämma dom. På hanar är avståndet mellan könsorganet stort medans det på honor är litet. Man brukar även kunna se att honorna får tydliga tuttrader men man kan inte bara kolla på det, hanar kan nämligen också ha tuttrader som syns, även om det är ovanligt.

När ungarna är runt 2 veckor gamla och kan se, blir dom nyfikna och börja röra sig mer och mamman hinner inte längre plocka in dom. Vid denna åldern kan man börja hantera ungarna. Det är viktigt att man gör det så ofta som möjligt för att vänja dom vid hantering. Tänk dock på att dom fortfarande är små, och klarar inte av att vara ifrån sin mamma längre stunder. Därför är det bra att vara med dom flera korta stunder om dagen.

En kull som diar, ca 2 veckor gamla

Vid tre veckors ålder är bebisarna fullt utvecklade och blir mer och mer självständiga. Från denna åldern kan dom klara sig helt utan sin mamma om det skulle hända något. Dom äter mer och mer vanligt foder och diar mindre och mindre. Det är därför viktigt att det finns gott om foder, det går åt en hel del till mamman och en hel kull växande ungar. Det är bra att ge färskfoder iallafall varannan dag, även det går det åt en hel del av. Det kan t.ex vara Barnmat utan lök och kryddor, bebisgröt, broccoli eller groddar. Tänk på att även nu dela allt i många, mindre bitar. Annars kommer ungarna bråka om maten och försöka ta den från varandra.

När ungarna är 3,5 veckor gamla, absolut senast 4, måste man skilja på honor och hanar eftersom att hanarna kan bli könsmogna i denna åldern. Man flyttar då hanarna till en egen Bur och honorna kan bo kvar med mamman ett tag till. Ungarna får bo tillsammans till 8 veckors ålder enligt lag, men man kan bli tvungen att sära på dom ännu tidigare om dom börjar bråka. Har honan haft en stor kull är det bra om man flyttar honbebisarna till en egen Bur så att hon får lugn och ro och kan återhämta sig efter kullen. Tänk på att ha tillräckligt många burar hemma som du har ungar efter 5 veckors ålder. För även om dom får bo ihop till 8 veckors ålder är det inte säkert att det fungerar. När ungarna väl börjat bråka på riktigt är det på allvar, och det finns inte mycket annat att göra än att sära på dom. Detta kan hända redan vid 6 veckors ålder och dom bråkar verkligen för att skada varandra. Allt detta kan hända bara över en kväll så man måste vara redo att sära på dom snabbt.

Vid försäljning

Enligt lag får man sälja ungarna vid 4 veckors ålder men det rekommenderas att inte sälja dom innan 5 veckors ålder. Tänk på att det är du som valt att sätta ungarna till livet, och du har därmed ett ansvar att se till att dom får det så bra som möjligt. Kontrollera köparen, ställ frågor, övertyga dig själv om att hamstern kommer få det bra om den flyttar till just den personen. Är det en seriös köpare som vill hamstern väl kommer den uppskatta att du ställer frågor och ger råd. Tycker personen att du är jobbig och undviker dina frågor, är det antagligen inget bra blivande hem åt en hamster. Det är dina ungar och du har rätt att välja hem som känns rätt och välja bort dom som inte känns bra.

___________________________________________________________

Bilder i artikeln får inte användas utan tillåtelse. 
Bilder av Majaa12 & Cireea

Länk till artikel om man vill se bilder under hamsterungarnas utveckling:  https://hamster.ifokus.se/articles/4d715300b9cb4622330643de-guldhamsterungars-utveckling?articles-9

Mvh Maja  

Medarbetare på Guldhamster iFokus

  • Redigerat 4/1/23, 9:54 PM av Cireea
Annons:
91Marran
10/16/17, 10:07 PM
#1

Väldigt bra artikel! :-)

Mvh
Mig

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: