Annons:
Etiketteruppfödninggenetikavelartikel
Läst 5666 ggr
Cireea
2017-10-14 18:20

Avel: dvärghamster

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I den här artikeln hittar du information om avel på de olika arterna av dvärghamster.

Innan avel 

Innan man bestämmer sig för att avla bör man sätta upp tydliga mål. När du satt upp mål med avelsarbetet letar du djur som passar in i de mål du satt upp. Vilket eller vilka mål du vill ha i din avel är högst personligt, det kan handla om att föda upp djur till utställning eller kanske satsa på en viss färg. 

Sedan finns det andra aspekter man bör ta hänsyn till, exempelvis hamsterns temperament och bakgrund. Du vill inte avla på hamstrar där det finns ett oönskat beteende eller genetiska sjukdomar. Stamtavla bör finnas på djuren du valt att avla på, då kan du följa linjen och se vad som finns bakom de djur du valt att avla på. Avlar du Vintervita eller Campbells är det extra viktigt med stamtavla, utan någon form av dokumenterad stam räknas dessa som hybrider. Alltså en korsning mellan de två arterna.

En viktig aspekt att fundera över innan du tar en kull på dina dvärghamstrar är om du har råd och plats. Ibland är det svårt att få ungarna sålda, har du då plats och råd med flera extraburar? 

Det kan också uppstå komplikationer som kräver att du åker in till en veterinär akut. En sådan resa kan gå på många tusenlappar om man har otur, har du råd att åka in akut om det behövs? 

Vintervit hane

Ålder 

Dvärghamsterns lägsta parningsålder, oavsett art, är 3 månader. Följer man de rekommendationer som Svenska Hamsterföreningen satt upp är det 4 månader som anses vara lägsta parningsålder. 

Parning 

Det finns två vägar att gå, antingen handparar man eller också låter man en hona och hane gå tillsammans i samma Bur. Det vanligaste sättet är att låta de två djuren gå tillsammans då handparning kan vara lite trixigt för den som inte är van. 

När det gäller de båda arterna Vintervita och Campbell kan man sätta tillsammans avelsdjuren vid ca 3-4 månaders ålder, dock fungerar det oftast att sätta ihop dom vid senare ålder också. Honan bör vara fullvuxen, stor och i bra kondition när man sätter ihop henne med en hane. För att det ska bli ungar måste givetvis båda vara i fertil ålder. Dräktighetstiden är ca 18 dygn för båda arter.

Roborovskis kan vara lite känsliga när det kommer till årstid, dom får framför allt ungar under våren. Robbar brukar vara relativt lätta att sätta ihop som vuxna. Dräktighetstiden är 20-22 dygn. 

Kinesisk hamster räknas inte som en dvärghamster egentligen men dom får vara med i denna artikel ändå. Kinesiska hamstrar kan vara svårare att sätta ihop vid vuxen ålder, även om det ibland funkar. Därför bör man sätta ihop ett par när dom är unga och sedan tar man inte isär dom förära man fått de kullar man vill ha. Dräktighetstiden är 20-22 dygn. 

Vill man inte ha fler kullar måste man sära på honan och hanen innan födsel, detta för att honan brunstar någon timme efter förlossningen. I vanliga fall brunstar en hona var fjärde kväll. 

Det lättaste vid en hopsättning är att sätta ihop en hona och hane en kväll när honan brunstar. Om de sedan trivs ihop kan man fortsätta låta dom gå tillsammans till dess att honan blivit dräktig, annars får man ta isär dom och testa handpara.

Att handpara betyder att man låter hamstrarna para sig under övervakning. Man sätter alltså ihop paret när honan brunstar och tar sedan isär dem efter en stund när hanen parat sig med honan.

Dräktighet och födsel 

När det börjar närma sig födsel kommer du märka det på honan som blivit tjock. Dräktiga dvärghamsterhonor blir tjocka på bredden och man kan se två bulor på vardera sida om kroppen. 

Några dagar innan nedkomst bör man städa buren och se till att honan har rikligt med bomaterial. Hon bygger boet själv. 

En del honor kan bli väldigt kinkiga medan de är dräktiga eller medan ungarna är små och diar. Det är dock ett bra tecken, då vet man att deras hormoner är som dom ska. Honor med små ungar ska ha lugn och ro, man ska därför inte väsnas, flytta runt buren eller plocka med ungarna. Låt honan och de små vara så mycket du kan i början. 

I slutet av en dräktighet och i början när ungarna precis fötts behöver honan mer mat för att orka. Därför bör man ge en varierad kost som innehåller en högre halt protein än vanligt, ca 20% är rimligt. Gröna ärtor är perfekt men också kokt nötfärs eller ägg fungerar bra. I övrigt kan man också ge mer pasta, grönsaker och potatis. 

Uppväxt 

När ungarna öppnat ögonen kan man städa buren och börja hantera de små. Ungarna bör vara kvar med mamman tills de är runt 5 veckors ålder. Beroende på vilken art du föder upp måste du sära på hanar och honor då de blir könsmogna tidigt. Campbells och Vintervita blir könsmogna runt 4-5 veckor, Roborovskis redan vid 3 veckor och Kinesiska vid 4 veckor. 

_____________________________________________________________________________

Bilder: Cireea
Får ej användas utan tillåtelse
-
Bild på hamsterbebisar: Public Domain via Pixabay


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

  • Redigerat 2023-04-01 21:55 av Cireea
Annons:
[KatarinePierce]
2017-10-14 18:46
#1

Jätte bra :)

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: