Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (9) Senaste inläggen Guldhamster avel,genetik,uppfödning,guldhamster hälsa,beteende,kosthållning,guldhamster Campbells avel,genetik,uppfödning,campbells hälsa,beteende,kosthållning,campbells Kinesisk avel,genetik,uppfödning,kinesisk

hälsa,beteende,kosthållning,kinesisk Roborovski avel,genetik,uppfödning,roborovski hälsa,beteende,kosthållning,roborovski Rysk-vintervit avel,genetik,uppfödning,vintervit hälsa,beteende,kosthållning,vintervit Hybrider avel,genetik,uppfödning,hybrider hälsa,beteende,kosthållning,hybrider Hamster burar,tillbehör,inredning bildtråd utställning tävlingar minneslund andra-djur off-topic sajten,ifokus säljes,köpes,erbjudes,sökes övrigt
hälsa,beteende,kosthållning

Foder

2017-09-26 21:46 #0 av: Cireea

I den här artikeln hittar du information om hamsterns näringsbehov samt olika foder som man kan ge sin hamster.

Hamstrar är allätare. I det vilda äter de därför allt från rötter och fröer till mindre djur såsom grodor och ödlor. Hamstrar äter alltså lite "smått och gott" även om de främst livnäras sig på spannmål och växtdelar. 

En hamster kan alltså överleva på vegetabilier även i fångenskap om man är noga med att hamstern får i sig alla de viktiga aminosyrorna från deras vegetabiliska proteinet. För att variera kan man ge sin hamster  feta insekter såsom mjölmask, rå nötfärs eller andra animaliska proteiner. 

Man måste alltså inte ge en hamster animaliskt protein men då bör man också veta hur man ska ersätta det då ca 15-20% av hamsterns näringsbehov är protein. Har man rätt foder behöver man inte oroa sig utan kan ge lite tillskott genom färskmat ett par gånger i veckan. Om man ger sin hamster färskmat som är rik på protein regelbundet behöver inte proteinhalten vara lika hög i fodret. 

Basföda

Din hamsters basföda - torrfodret kan man kalla det - ska vara en fröblandning. Fröblandningen ska hamstern ha fri tillgång till. Din hamster ska kunna klara sig på enbart basfodret och därför är det väldigt viktigt att man ger ett bra foder som innehåller allt det hamstern behöver. Vissa blandar eget foder medan andra köper ett färdigt foder. För att kunna blanda eget måste man vara insatt i hamsterns näringsbehov och man måste var noga med vad man tillsätter i fodret, man ska också kunna räkna ut det slutliga näringsvärdet för att veta att fodret blir rätt.

Ungefärligt näringsbehov för en hamster:

15-20 % protein
4-6 % fett
65 % kolhydrater
8-10 % fibrer

Tänk på att hamsterns behov av exempelvis fett och protein kan variera under hela deras liv. En bebis eller gammal hamster behöver mer fett och protein än vanligt och då bör man kunna anpassa sig efter deras behov. Man behöver självklart inte byta fodret helt utan ge något extra utöver det foder man ger i vanliga fall.

Tips på bra fröblandningar till GULDHAMSTER:

Bunny Hamsterdröm BASIC 

Versele Laga Crispy Muesli (bör blandas ut så att det får rätt värden)

Tips på bra fröblandningar till DVÄRGHAMSTER:

Bunny Dvärghamsterdröm BASIC

Bunny Dvärghamsterdröm EXPERT

Versele Laga Crispy Muesli (bör blandas ut så att det får rätt värden)

_________________________________________________________________________________

Bilden tillhör Cireea och får inte användas utan tillåtelse.
Artikelns original publicerades först på Guldhamster iFokus. 
Text + bild av: Cireea

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-09-27 17:00 #2 av: 91Marran

Väldigt bra artikel. :)

Anmäl
2017-12-01 21:40 #3 av: Alwyn

Jag håller med om att artikeln är bra! Skulle inte rekommendera att ge VL Crispy muesli utan att blanda ut det dock, eftersom fetthalten är dubbelt så hög som hamstrar ska ha.

Anmäl
2017-12-03 12:47 #4 av: Cireea

#3 Problematiken när du blandar ut fodret är dock att alla andra värden också rubbas. Därför ska man inte blanda ut foder om man inte har stenkoll på hur alla värden ändras. För om du lyckas sänka fettet kanske något annat hamnar i obalans. 

Har man bra koll på näringslära och hur värdena ändras är det bara att blanda ut. Sen är det upp till var och en vilket foder dom vill ge. Tummen upp

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2017-12-03 15:25 #5 av: Alwyn

#3 självklart och det framgår ju också av artikeln, vilket va orsaken till att jag tyckte den va bra.

Anmäl
2017-12-03 19:18 #6 av: Cireea

#5 Absolut, tack för att du gillade den! Förlägen

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2018-01-12 18:34 #7 av: EmiCar

Funkar Harry Hamster bra också? jag har hört mycket på youtube (och annat) att det är bra för specifikt guldhamstrar eftersom att bitarna är väldigt stora! Men om det funkar bra, vad behöver jag lägga till? Alltså ska jag lägga till fröblandningar eller pellets alltså? Och är linfrön säkra för hamstrar? När jag läste på Hamster Hideout forumet så sa folk att det var bra för päls, hjärna och hjärta. Men när jag tittade på en sida om säker och osäker mat för hamstrar A-Ö så stog de att man aldrig ska ge de till hamstrarna? Och juste! Funkar Vitakrafts Emotion fröblandning? De finns för dvärghamster och guldhamster, men funkar dvärg hamster varianten till guld hamster också? Förlåt för många frågor! ;)

Min guldhamster uppfödning ---> https://deniqueshamstrar.weebly.com Blomma

 HjärtaMedarbetare på Hamster ifokus Hjärta

Anmäl
2018-01-12 18:43 #8 av: Cireea

#7 Kan du skicka en länk till fodret du menar?
Du bör köpa fodret till den art du har, alltså dvärgfoder till en dvärghamster och guldfoder till en guldhamster. Detta är för att näringsinnehållet eller ingredienserna kan skilja sig mellan de två. En fröblandning är dock det mest optimala då hamstrar behöver skala frön. 

Angående linfrön så är det lite skilda åsikter, vissa ger inget alls och vissa ger en mindre mängd. Att blanda ut lite i fodret är ingen fara, men man bör vara försiktig. 

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2018-01-12 18:44 #9 av: 91Marran

Du ska inte köpa något med torrbitar i. Det är onaturligt. Köp mat utan sådant. Alt. Blanda själv. Med Excel är det enkelt. :)

Anmäl
2018-01-12 18:55 #10 av: EmiCar

#8 Här är en länk till Harry hamster https://www.arkenzoo.se/tiny-friends-farm-harry-hamster-700g-101601

Här är en länk till fröblandningen https://www.zoo.se/vitakraft-emotion-beauty-dvarghamster-300-g.html

Här är en länk till mina pellets https://www.zoo.se/produkter/smadjur-gnagare/smadjursfoder-ekologiskt-ho/pellets-for-kaniner-marsvin-hamster-rattor-gerbiler/complete-hamster-versele-laga-hamsterfoder-500-g.html

Säg gärna om något av det är (Eller allt) är dåligt! Jag vill att min hamster ska må bra!

Min guldhamster uppfödning ---> https://deniqueshamstrar.weebly.com Blomma

 HjärtaMedarbetare på Hamster ifokus Hjärta

Anmäl
2018-01-12 18:55 #11 av: Alwyn

Nej, att blanda eget foder kräver stor kunskap, så att blanda själv är inte enkelt. Det blir lätt fel och orsakar då brister. Kalcium-fosforbalans är viktigt men svårt att få till rätt. Samt rätt halt av vitamin D3 och koppar. Man måste sätta sig in i det ordentligt.

Anmäl
2018-01-12 18:58 #12 av: Alwyn

Här kan man läsa mer om hamstrars näringsbehov:
http://www.djurlycka.se/kunskapsbank-om-djur/guldhamster/foda/
http://www.djurlycka.se/kunskapsbank-om-djur/dvarghamster/foda/

Anmäl
2018-01-12 19:06 #13 av: Alwyn

#10 inget av de foder du länkar till är bra att köra enskilt, men om du kombinerar dem på rätt sätt blir det en bra kost, ihop med bra färskfoder så klart.
Harry hamster är tex låg i protein och fett samt fel Ca P balans, men ihop med Versele laga Complete jämnar det ut sig. Fröer med finns i Emotion, man kan även komplettera med lite undulatfrön från märket Menu som man strör i bottenströet så de får leta, brukar finnas på Coop mm.

Anmäl
2018-01-12 19:33 #14 av: EmiCar

#13 Haha, det var aldrig menat att ha som enskilt Skrattar men i alla fall, tack for tipsen! ;)

Min guldhamster uppfödning ---> https://deniqueshamstrar.weebly.com Blomma

 HjärtaMedarbetare på Hamster ifokus Hjärta

Anmäl
2018-05-11 13:56 #15 av: Sara87

Mycket intressant artikel. Trots alla år med hamster så har jag nog aldrig insett hur viktig sammansättningen är men att det är viktigt att variera färskfodret och tillsätta kött t.ex vet jag ju är viktigt. Intressant att se att det finns foder med mjölmask i, det hade jag ingen aning om. Tack för den infon. Jag tänkte dock höra med min "lokala" djuraffär om dom säljer torkad mjölmask... Någon som brukar köpa den och vet hur de säljs, alltså kvantiteten? 

Anmäl
2018-05-11 14:42 #16 av: Vera27

#15 Jag köper på fågelavdelningen i en paketerad påseGlad

https://cosmoshamstrar.weebly.com/

Anmäl
2018-05-11 16:37 #17 av: Novachan

#15 Har köpt torkat mjölmask på granngården, men finns billigare att köpa via zooplus (fågelavdelning)

Anmäl
2018-05-11 21:21 #18 av: Sara87

#16  #17 Oj vilka stora förpackningar det var på zooplus. Det måste ju räcka hur länge som helst väl?

Anmäl
2018-05-11 21:30 #19 av: EmiCar

#18 De går ju tyvärr ut efter ett tag... Cool

Min guldhamster uppfödning ---> https://deniqueshamstrar.weebly.com Blomma

 HjärtaMedarbetare på Hamster ifokus Hjärta

Anmäl
2018-05-11 22:12 #21 av: Sara87

#19 Ja det är ju det som blir lite drygt. Därför jag tänkte om man kan köpa typ några stycken åt gången på djuraffären :) 

Anmäl
2018-10-01 20:07 #22 av: wilma.wang

jag har ett blandfoder som innehåller bla.  majskorn små bollar med höliknande saker ,pumpafrö, solrosfrö, osv             kan man ge det till hamstern ?( det är nyköpt och dom rekommenderade det och dom använder det till hamstrarna dom har)

Anmäl
2018-10-01 20:09 #23 av: wilma.wang

TS Gud vad duktig du är du har mycket kunskap :D

Anmäl
2018-10-01 23:02 #24 av: Cireea

#22 Kan du skicka en bild på fodret (som du tagit själv) eller en länk till fodret? Vilka var det som rekommenderade fodret? En uppfödare? Glad

#23 Tusen tack Förlägen

FilmGuldhamster, HamsterLitteratur,  Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"

⎿Uppfödare på Eyos Hamsteruppfödning

Anmäl
2018-10-04 15:35 #25 av: wilma.wang

#24 dem i butiken

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.