Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

00. GULDHAMSTER ALLMÄNT 01 --- Avel, Genetik, Uppfödning 02 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 03. CAMPBELLS ALLMÄNT 04 --- Avel, Genetik, Uppfödning 05 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 06. KINESISK ALLMÄNT 07 --- Avel, Genetik, Uppfödning 08 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 09. ROBOROVSKIS ALLMÄNT 10 --- Avel, Genetik, Uppfödning 11 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 12. RYSK VINTERVIT ALLMÄNT 13 --- Avel, Genetik, Uppfödning 14 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 15. HYBRIDER ALLMÄNT 16 --- Avel, Genetik, Uppfödning 17 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 18. HAMSTER ALLMÄNT 19 --- Burar och tillbehör 20 --- Bildtrådar 21 --- Utställningssnack - Träffar 22 --- MH & Veckotävlingar 23 --- Minneslunden 24 - Andra Djur 25 - Off Topic 26 - Frågor till värdar / Om sajten 27 - Säljes, köpes och erbjudes 28 - Nyfiken i en strut
00 - Allmänt Hamsterprat

När man tar ut sin hamster

2016-05-12 16:58 #0 av: Lojs

Nu när det börjar bli varmare ute är det många som låter hamstrarna komma ut i friska luften. Det finns en del saker att tänka på när man gör det.

1. Väder. Hamstrar är inte gjorda för vårt kalla klimat, när du tar ut hamstern, vänta tills det är ca 17-20 grader ute, såpass varmt att du själv går i t-shirt, det ska helt enkelt gärna vara samma temperatur som du har inne, som hamstern är van vid. 
Värme är precis lika farligt som kyla, om dagen är väldigt varm, vänta med att ta ut hamstern tills det börjar svalna av lite, så att det blir lagom temperatur, ungefär den hamstern är van vid inne.
Undvik starkt solljus, låt i alla fall hamstern ha en stor bit skugga, det är lätt att fixa genom att till exempel hänga ett badlakan över en del av toppen på inhägnaden.
Ta inte ut hamstern om det blåser, de är känsliga för drag och blir lätt förkylda. 

2. Skydd. Tänk på att hamstern är ett tacksamt bytesdjur för katter, rovfåglar mm. Håll dig nära så att du snabbt kan lyfta upp den om något skulle attackera, ha även någon form av inhägnad, hamstrar kan springa iväg med bra fart om de får för sig det, det bästa är såklart en inhägnad med galler ovanpå, den skyddar lite mot rovdjur samtidigt. Tänk på att en hamster har lätt för att klämma sig under och ut från saker som bara står lätt på en gräsmatta.
Låt den gärna ha ett hus eller liknande att gå in i, det är en trygghet för den att kunna gömma sig om den känner sig hotad av den ovana miljön.

3. Vad är det för miljö hamstern kommer ut till? Finns det andra gnagare i området? Andra gnagare kan smitta med ohyra och annat otrevligt, undvik platser där det kan ha funnits till exempel vilda möss eller sorkar. Undvik även platser där det kan finnas avföring från andra djurslag.

4. Väck inte hamstern i onödan. Om din hamster inte vaknar av sig själv om dagarna, väck den inte i onödan bara för att den ska komma ut, den har lika roligt i en lekhage inomhus när den fått vakna av sig själv som i en hage på gräsmattan, tänk på att en lekhage inte är roligare än vad du gör den, så den kan vara minst lika intressant som en tur ute. (Detta är en tumregel generellt, att inte väcka hamstern i onödan).

5. Ha noga koll på hur hamstern reagerar. Det är lätt att hamstern blir stressad av en så här ovan miljö, se så den inte verkar stressad, blir den stressad får den inte ut något positivt av utevistelsen och då faller ju hela syftet.

Jag föredrar härliga sommarkvällar för att ta ut hamstern, den kan få vakna i egen takt, vädret kan vara lika lagom varmt som inne och solen är inte så skarp. 

Bilden är på en "leklåda" att ha inne, jag har haft massor av olika varianter med olika leksaker i. 

//Louise

Anmäl
2016-05-12 17:01 #1 av: Lojs

Detta har jag skrivit innan som ett inlägg här på sajten, nu blev det en artikel istället. =)

//Louise

Anmäl
2016-06-28 23:32 #2 av: johannasweetie

väldigt bra information Skrattar

Anmäl
2016-06-29 00:03 #3 av: Accalia

Ska det vara helt vindstilla för att man ska ta ut dem eller funkar det om det fläktar lite, typ svalkande brisar?

Anmäl
2016-07-02 22:16 #4 av: Piggis Magnusson

Tack för bra tips!!♥♡

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.