Annons:
Etiketteruppfödninggenetikavelartikel
Läst 10886 ggr
Lojs
2014-07-03 21:53

Innan man avlar på sin guldhamster

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

När man väljer en hamsterkombination för avel så finns det många saker att ta hänsyn till. Vissa saker är självklara för de flesta, till exempel att man så vitt man vet inte har varit i kontakt med papova, att hamstrarna är trevliga och att hamstrarna är friska i övrigt. Andra saker kanske inte alla tänker lika noga på.

Vad är en snygg hamster?
Jag börjar med en ytligare bit av det hela. Man vill ju gärna avla fram snygga hamstrar. Att en hamster har bra typ kanske inte är det viktigaste för alla, men om man ska avla så är det bra att i alla fall ha ett hum om vad som är en snygg hamster. En bra grund kan man läsa sig till på hamsterföreningens hemsida. 

En grund tycker jag är en hamster med ett fint huvud med brett mellan ögonen och lagom lång nos, och en rejäl kropp utan markerad midja. Vanliga fel är en lång och snipig (smal) nos, och ögon som sitter tätt ihop.
Här är till exempel en hamster som (enligt mig) har för lång nos och för tätt mellan ögonen

Det är dock lätt att låta sig luras av bilder, här är en till bild där hon ser betydligt bättre ut, men det är vinkeln som luras.

Nu har jag tyvärr ingen riktigt bra bild på den här hamstern, men det är ett exempel på en hamster med liknande färg som har betydligt bättre huvud.

Om ni vill se fler snygga hamstrar som liknar standarden så rekommenderar jag er att leta er till de uppfödningar som varit med länge och har hamstrar som fått priser i standardklass.
Om ni är osäkra på er hamsters utseende, testa att åka på en utställning, eller fråga gärna en erfaren uppfödare om vad hen anser vara er hamsters styrkor och svagheter utseendemässigt. Alla hamstrar har både fördelar och nackdelar, det finns inga som är perfekta och det är viktigt att veta vad ens hamster har för fördelar och nackdelar innan man tar en kull, det kommer jag till senare i artikeln.

Ha ett syfte med kullen
Att ta en kull är ett ansvar på många sätt, inte bara att hitta bra hem till ungarna, även att tänka på vad man för vidare till senare generationer. 
Om man tar en kull ska man ha ett tydligt syfte klart för sig. Att testa för att det är kul är inte ok, det är att leka med varelsers liv, självklart är det kul att ta en kull, jag säger inte att man inte får tycka det är roligt, jag säger bara att det inte ska vara syftet med att para 2 djur. Inte heller att ens vänner vill ha en egen hamster som liknar ens egen. 
Vad som är ens syfte med kullen kan vara olika för olika uppfödare, man kan ha flera syften samtidigt. Det jag tycker kännetecknar ett bra syfte med en kull är att man inte bara tänker på den här kullen, utan även framåt på vidare generationer.

Jag som har en linje med några generationer av mina egna uppfödningar har som generellt syfte att komplettera de djur jag har så att jag arbetar mot det långsiktiga mål jag har i min uppfödning (vilket för mig kort sagt är att ha svart- och gulbaserade djur som är snygga utseendemässigt, har trevligt temperament och inte har för hög inavelsgrad).

Min Ablazing Cinder Kitten som bebis. Black/yellow långhår. Jag tycker hon har ett ok huvud och en bra kropp, men hon har för ljus grundfärg och alldeles för dålig tippning, det får jag arbeta med i framtida generationer.

Välja ett par som passar ihop
När man väljer ett avelspar så ska man välja ett par som passar ihop. Som jag skrev innan så har alla hamstrar både fördelar och nackdelar, lite av pusslet med att ta en kull är att välja djur som kompletterar varandra. 
Tänk på Att undvika att ta en kull på två djur som har samma fel, då riskerar man att förstärka det för framtida generationer. Det funkar inte heller att överkompensera. Det jag menar med att överkompensera är till exempel om man har en alldeles för liten hane, då hjälper det inte att ta en alldeles för stor hona, man kommer inte att få en kull med ungar som är mittemellan och "perfekta", man kommer få en kull med några för små, några för stora och eventuellt lagom stora. Där är det bättre att kompensera lagom och använda en normalstor hamster i kombinationen och därigenom förhoppningsvis få en jämnare kull.

Att kompensera så här storleksmässigt, eller med vilken del man nu arbetar med i aveln går dock egentligen inte att förenkla så här mycket. Det är mer avancerat än så, hamstern har ju inte bara de gener som syns på utsidan. 
Man brukar säga vid hundavel att en hund är mer släkt med sin kull än med sig själv och det kan man tänka på även med hamstrar. Det som menas med det är att det är dumt att avla på en "stjärna" som kommer ur en dålig kull, den kommer inte att ge "stjärnavkommor", den kommer att ge dåliga avkommor mer lika sina syskon. Det är faktiskt bättre att avla på det sämsta djuret i en riktigt bra kull, det är ett mycket säkrare kort och avkommorna kommer troligtvis generellt sett bli bättre än sin förälder.
Om man då tar det mer konkret med mitt storleksexempel, om man avlar på den minsta hamstern ur en kull med normalstora hamstrar, så kommer troligtvis de flesta avkommorna bli normalstora med, självklart beroende på vad partnern bidrar med. 

Storleken är ju bara en del i pusslet såklart, det tillkommer ju allt annat, kroppsform, huvudform, temperament, färg, inavelsgrad mm. Allt detta försöker man pussla ihop med målsättningen att man ska få bättre och bättre djur för varje generation. Kanske måste man någon gång ta ett steg tillbaka med någon bit för att få in en viss färg, eller tvärtom, strunta lite i den färg man egentligen vill ha för att förbättra en annan egenskap, men det är så det är i ett långsiktigt arbete där man ser framåt och vi har ju tyvärr inte fri tillgång på hamstrar med alla möjliga färger och varierade gener.

Historiken bakom hamstrarna
En annan sak att ha i baktanke är något som inte syns på vare sig ens egen hamster eller på den kullen den är född i, det är historiken bakom. Hur gamla har hamstrarna i släkten blivit? Vad har de dött av? Har de blivit sjuka under sin livstid? Här är det som långsiktig uppfödare viktigt att ha kvar sina avelsdjur tills de blir gamla och inte sälja dem, att ha kontakt med köpare för att få veta när djur har dött, att prata med sånt här med uppfödaren som man köper sina blivande avelsdjur av osv.

Att ta det svåra beslutet att inte avla
Något som faktiskt ingår i att vara uppfödare är att INTE avla. Att man inte avlar på djur som inte tillför något man behöver till kommande generationer. Att man inte avlar på en hamster som man inte hittar en bra partner till. Att man helt enkelt inte avlar bara för att man älskar djuret och det har ett underbart temperament, det måste till mer än så, hamstrar med underbart temperament finns det massor av.
Jag har flera gånger behövt ta det här beslutet och det har aldrig varit lätt, man vill ju så gärna ha en ny hamster som påminner om det här fina underbara djuret som man håller så kärt. Men att vara uppfödare är att inte tänka med hjärtat, man måste ta vuxna beslut som ibland är svåra. 

Detta var en ganska kort artikel som bara rörde vid ytan på det stora som det är att vara uppfödare. Jag hoppas den har tillfört lite till någon som funderar på att kanske avla i framtiden.

Alla bilder i artikeln är mina egna och på hamstrar som jag antingen ägt eller fött upp.

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

  • Redigerat 2023-04-01 21:57 av Cireea
Annons:
[Emma--]
2014-07-04 00:23
#1

Bra artikel 👍

Zaviie
2014-07-04 00:56
#2

Superbra skrivet 👍

Mvh Emilia (Vallmos Hamtrar på facebook) Hemsida: vallmo.weebly.com
Medarbetare på  Rexkanin.ifokus, SHF´s forum: forum.hamsterforeningen.se

fuzzie
2014-07-04 09:04
#3

Jättebra skrivet verkligen! 👍

Mvh Anna 
fuzzieshamsteruppfödning
Föder upp vintervita dvärgar ^^

tilde.wahlgren
2014-07-04 10:56
#4

Bra !!😄😃😀

                                         Hjärta SVEA Hjärta 

Tessan01
2014-07-04 11:35
#5

Jätte bra artikel igen Lojs! 😃

Tipsi3
2014-07-04 11:57
#6

Super artikel! En tankeställare, får en att omvärdera… 👍

Med Vänlig Hälsning Tindra

Medarbetare på guldhamster.ifokus

-Toulouse Cola Fanuel-

Annons:
Fiona1234
2014-07-04 12:44
#7

Jättebra artikel Louise! 👍

           // Med vänlig hälsning, Sofia ,Vädersjö's hamsteruppfödning

            Medarbetare på Guldhamster iFokus och Hamster iFokus

Lojs
2014-07-06 18:18
#8

Tack för alla snälla kommentarer! <3

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

cinna
2014-07-06 18:26
#9

Bra och tänkvärd artikel!
Kan inte mycket om hamster, men desto mer om hästar och tankarna är lika.

Avla mer - föröka mindre!  👍

Deviance
2014-07-06 18:58
#10

Superbra!

____________

hamstrar & fotografering

tilde.wahlgren
2014-07-23 08:29
#11

jättebra artikel

                                         Hjärta SVEA Hjärta 

mideria
2014-07-23 20:45
#12

hej en mycket tänkvärd artikel kom lagom nu när ja vill börja föda upp :) tack igen

min mail_: mideria.silverhill@live.se

har facebook också

William86
2015-01-14 19:42
#13

Hej! SUPERBRA ARTIKEL!! ! !!  👍

Får man kopiera dina fina bilder?


Annons:
wildalia
2015-01-14 19:53
#14

Bra skrivet ! Mkt fina bilder på mkt fina hamstrar. Gud så snygga sköldpaddor

Lojs
2015-01-15 13:27
#15

Tack!
#13 Nej, jag vill inte att man använder mina bilder. =)

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

Evovva
2015-01-15 19:51
#16

Underbara bilder. Men hur vågade du ha 3 ute så nära varandra??  Det skulle inte jag vågat. 😮

Lojs
2015-01-15 21:01
#17

#16 Det är bebisar i samma kull som inte flyttat isär ännu. =)

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: