Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

00. GULDHAMSTER ALLMÄNT 01 --- Avel, Genetik, Uppfödning 02 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 03. CAMPBELLS ALLMÄNT 04 --- Avel, Genetik, Uppfödning 05 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 06. KINESISK ALLMÄNT 07 --- Avel, Genetik, Uppfödning 08 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 09. ROBOROVSKIS ALLMÄNT 10 --- Avel, Genetik, Uppfödning 11 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 12. RYSK VINTERVIT ALLMÄNT 13 --- Avel, Genetik, Uppfödning 14 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 15. HYBRIDER ALLMÄNT 16 --- Avel, Genetik, Uppfödning 17 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 18. HAMSTER ALLMÄNT 19 --- Burar och tillbehör 20 --- Bildtrådar 21 --- Utställningssnack - Träffar 22 --- MH & Veckotävlingar 23 --- Minneslunden 24 - Andra Djur 25 - Off Topic 26 - Frågor till värdar / Om sajten 27 - Säljes, köpes och erbjudes 28 - Nyfiken i en strut
08 - Burar och tillbehör

Guldhamstrar och klättring

2014-02-20 08:46 #0 av: Lojs

I naturen klättrar inte våra guldhamstrar, de lever i stäpplandskap där det inte finns klättringsmöjligheter. De är marklevande djur som springer runt i sina gångar eller i gräset osv, de vill ha skydd runt omkring sig så de inte riskerar att fåglar dyker ner och tar dem (detta ser man ofta om man släpper dem lösa i ett rum, de springer utmed väggarna och under saker, de vill inte vara ute på en öppen yta).

Detta liv de lever i naturen har bland annat gjort att de inte utvecklat någon vettig respekt för höjder. Jämför med till exempel möss, de kan man ha lösa på ett bord, de hoppar inte ner, de förstår att det är för högt för det. Detta medan en guldhamster glatt traskar rätt ut över kanten och faktiskt kan slå ihjäl sig om man har otur. 


Tillbaka till klättring, att de inte är vana vid höjd betyder inte att de inte gillar att klättra, många guldar tycker det är jättekul! Men vad de gör är att de klättrar omkring i taket på sin bur till exempel, och när de vill ner klättrar de inte ner, de bara släpper taget och hoppas på det bästa... 

Att de klättrar upp på saker och sedan släpper för att komma ner är en stor skaderisk. Jag skulle säga att ett "säkert fall", alltså hur långt de kan trilla ner utan att riskera skador bara är ca 20-25 cm. Över den höjden riskerar man att de till exempel bryter svansen när de hoppar ner, brutna svansar är jättevanligt. 

Jag har haft hamstrar som brutit svansen i en ganska låg bur, för de har kunnat klättra i vattenflaskan, jättetråkigt. 

I värsta fall så har det hänt att hamstrar trillat ner och faktiskt dött i sin egen bur, när de haft en hög bur med våningsplan. Egentligen är brutna svansar illa nog, ni kan ju tänka er hur ont det måste göra. 


 Hur ska man då tänka när man inreder sin bur? Jo, om du har en hög bur så är det helt ok, du måste bara inreda den så att våningsplanen överlappar varandra, från översta våningen ska hamstern inte kunna trilla ner till botten av buren, utan som mest till nästa våningsplan. Man kan till exempel lägga bitar av en pappkartonger över hyllorna, som sticker ut mer än själva hyllan, sedan är det bara att byta ut dem om de blir smutsiga eller söndertuggade. 


Det finns även hamstrar som inte klättrar och som bor helt tryggt i en hög bur utan problem, ofta gäller detta för lite äldre hamstrar, men man måste känna dem ganska väl för att veta hur de skulle klara av det. 


 Om man inreder till exempel ett akvarium eller en samla-låda, tänk på att inte sätta in höga saker som går att klättra på, för att roa hamstern är det mycket mer naturligt för den om man lägger in saker att utforska i marknivå. 

Även om man sätter en fin stege/trappa till något så som det är i en våningsbur så är det många hamstrar som inte har vett på att använda den om de har lite bråttom ner.  Som sammanfattning, tänk på guldhamstrar som djur som vill leva på marken, om du köper en ny bur och vill ha en som är bra och rolig för hamstern, välj en låg bur med stor bottenyta. Vill du roa hamstern, ge den saker på marken, till exempel små pappkartonger brukar vara väldigt populära. Om du vill ha klättrande djur så passar till exempel möss perfekt (jag säger möss för det har jag själv, de är underbara!).

//Louise

Anmäl
2014-02-20 08:50 #1 av: Lojs

Gah, mina mellanrum mellan stycken kommer inte med och hela texten blir en enda stor klump. Jag ber om ursäkt för det och ska försöka fixa det så snart jag hamnar vid en dator (sitter på mobilen nu).

//Louise

Anmäl
2014-02-21 12:13 #2 av: wildalia

Bra skrivet !
Logikern folk bör tänka på är att djur med korta svansar
Är dåliga klättrare om man inte är ett kattdjur då ;-)
Men även här ser man flera dåliga klättrare .
Min hamster klättrar aldrig, han har ändå en lite klättergrejor i sin bur.
Men man ser tydligt att han inget klättrar behov har.
Han tycker heller inte om att gräva eller gnaga :-)
Men ändå är han en glad o pigg guldhamster :-)

Anmäl
2014-02-22 22:31 #3 av: MissEmmis

Detta borde skrivas om som en artikel tycker jag!

Anmäl
2014-02-22 23:04 #4 av: Lojs

#3 Hur menar du? Det är en artikel.

//Louise

Anmäl
2014-02-23 11:52 #5 av: MissEmmis

Oj då, förlåt!

Anmäl
2014-02-23 11:56 #6 av: Lojs

#5 Inga problem, jag tänkte att jag kanske gjort fel på nåt sätt. :)

//Louise

Anmäl