Annons:
Etiketteruppfödninggenetikavelartikel
Läst 18916 ggr
Lojs
2013-09-17 17:13

Risker i guldhamsteravel

När man väljer att ta sin första kull så tänker man ofta mest på de positiva bitarna med intressanta färger, söta bebisar och nöjda köpare. Men man måste även räkna in de risker som finns. Här kommer jag skriva lite om några av de olika riskerna och vad man kan göra för att undvika dem eller göra något åt problemet i fråga.

Pengar
Något man ska tänka på innan man tar en kull är att man måste ha pengar undanlagda. Om man inte är myndig och inte har möjlighet att ha så mycket pengar undanlagda att det räcker till exempel om man måste åka akut till veterinären mitt i natten (jouravgift kan bli riktigt dyrt, men att åka till veterinären akut kan betyda skillnaden mellan liv och död), då måste man ha en garanti från sina föräldrar att de betalar sådana utgifter.
Allt för ofta hör man talas om föräldrar som vägrar betala när en hamster behöver åka till veterinären och det är aldrig ok att inte ge veterinärvård till ett djur som behöver det!
Det är inte bara veterinärbesök som kan kosta pengar, bebishamstrar äter mycket mer än vad man kan tro och man ska ge dem mat av hög kvalité för att de ska få bästa möjliga start i livet.
Ofta har man även kvar några småhamstrar tills de är mer än 8 veckor och då måste de ha egna burar. Plus att hanarna såklart ska ha egen Bur när de är 3.5-4 veckor gamla.

Innan bebisarna fötts
Till att börja med när man tänkt ta sin kull så kan det ibland vara svårt att få ungar alls, det kan ställa till det rejält i ens avelsplaner, särskilt om honan börjar närma sig 8 månader och börjat bli gammal för sin första kull.
Vissa honor kan det vara svårt att ens hitta brunst på. Då får man leta brunst vid olika tider om dygnet, det kan vara att just den här honan brunstar kl 3 på natten till exempel. Personligen skulle inte jag generellt sett avla på en hona som brunstar mitt i natten då det kan vara ärftligt och försvåra för avel i flera generationer framåt.
Om man inte hittar brunst trots att man letat vid olika tider på dygnet så kan det vara så att den här honan inte brunstar alls. Man kan försöka ge mer näringsrik mat - luta honans hormonsystem att det är överflöd i naturen just nu och lämpligt att ha bebisar, samtidigt kan man prova att flytta buren till ett annat ställe i rummet, gärna där det kommer in mer solljus. Man kan även prova att byta till en annan Bur som är större/mindre/annan sort.
Vissa honor kommer dock inte brunsta alls tyvärr, men det är ovanligt.

Vissa honor visar inte brunst om de inte får träffa en hane. Hon kan vara brunstig, men visar det inte för dig som många honor gör. Då kan man sätta honan och hanen i samma Bur med ett galler emellan. Är man bra på att läsa hamstrars kroppsspråk och är säker på att man kan hinna sära på djuren vid bråk så kan man sätta hanen och honan i samma låda och vara beredd att ta isär dem så fort någon av dem visar tecken på surhet.

När man väl fått till en bra parning så är inte det en garanti för att det faktiskt blir bebisar. En parad hona kan "gå tom", antingen är hon då precis som vanligt, fortsätter brunsta som vanligt och beter sig som hon brukar. Eller så visar hon dräktighetstecken ändå. Min upplevelse är att en hona som går tom ofta visar dräktighetssymptom tidigare än en hona som faktisktvär dräktig, hon får tidigt "bebisbulor" på sidorna av magen och börjar bädda mycket i buren. Min teori är att hon kanske blir befruktad, men resorberar embryona/fostren tidigt i dräktigheten och hennes hormonsystem tar lite tid på sig att förstå att det inte kommer några bebisar. Varför det blir tidigare symptom vid skendräktighet har jag dock ingen teori om.
Varför honan går tom är svårt att säga, om man parat ett par gånger med samma hane och det inte blir några bebisar så kan man prova med en annan hane för att se om det är honan eller hanen som är problemet.

En sak som kan vara orsaken till fertilitetsproblem som att honan inte brunstar eller går tom är att honan är för tjock. Att lida av fetma påverkar fertiliteten mycket på alla djur, och gör även risken för förlossningskomplikationer större.
Så se till att din hona är i god form innan du ens funderar på parning!
Samma risk finns såklart vid undervikt, men det är inte alls lika vanligt med undervikt som övervikt hos guldhamstrar.

Runt födsel
När man ar en guldhamsterhona som ska föda eller har småbebisar så har man en ganska svår balansgång mellan att övervaka så allt står bra till och att inte stressa honan. Blir honan stressad så är det väldigt lätt hänt att hon äter upp sina bebisar (detta är anledningen till att man inte får visa bilder på bebisar som inte öppnat ögonen på SHFs forum).

Inför förlossning så får man försiktigt hålla koll på att honan mår bra. Det bästa är om man kan ha koll från utsidan av buren. Verkar förlossningen utdragen eller eller inte komma igång ordentligt så kan man bli tvungen att hantera honan för att kolla till henne, men det bästa är om hon får vara ifred. Om något verkar strula, innan du gör något själv, ring en erfaren uppfödare och be om råd. Har du ingen sådan att kontakta, ring direkt till en kunnig smådjursveterinär.
När förlossningen verkar vara helt klar, försök att locka upp den nyblivna mamman ur boet med någon riktigt god mat (kokt ägg är väldigt nyttigt och brukar vara populärt). Rör ingenting, utan se bara så honan verkar ok och har god matlust. Har man tur så kan man få en liten kik ner i boet medan mamman äter, men det är inget att räkna med, många honor är väldigt duktiga på att täcka över när de går upp från bebisarna.

Medan ungarna är små så är det stor risk för att honan äter upp dem om hon blir stressad, hur mycket man vågar tjuvkika i boet får man anpassa efter hur trygg ens hona är, personligen är jag väldigt försiktig, trots att jag såklart längtar som en tok efter att få titta på de små.
Vissa tycker att man ska titta till boet när bebisarna är nyfödda för att se så där inte ligger någon död bebis eller liknande. Jag gör det dock inte, utan låter den lilla familjen vara ifred. Om någon bebis dör så brukar mamman äta upp den och om hon inte gör det (vilket jag knappt varit med om i mina över 30 kullar), så kommer det fort att lukta illa och då får man ta det problemet när det uppstår, istället för att riskera att störa honan när man kollar i förebyggande syfte.

Oavsett hur försiktig man är så kan bebisar ändå "försvinna". Vi kan sällan veta exakt varför honan väljer att ta bort vissa bebisar, men det kan till exempel vara så att det ät något fel på den bebisen som mamman känner av.
Är det en riktigt stor kull så är det snarare ovanligt att inte någon/några av bebisarna faller bort. Det kan vara så att de allra minsta i kullen har svårt för att orka ta för sig ordentligt av maten hos mamma. Det bästa man kan göra för att hjälpa till (tycker jag) är att ge mycket extra näringsrik mat till mamman. Exempel på sådan mat är kokt ägg (gärna med skal på, så kan honan få i sig lite extra kalcium), groddar (grodda själv eller köp färdiga bland grönsakerna i affären, torra vetegroddar (finns bland torkade ärtor och liknande i affären, kokt kött, burkmat för katt, barnmatspuréer, färsk broccoli eller färsk spenat.
Ge gärna färskmaten i mindre portioner 2-4 gånger om dagen, så är det mindre risk för att den hinner ligga och bli dålig, jämfört med en stor portion en gång om dagen.

Skador på bebisarna
Ibland händer det runt födsel att mamman råkar bita av en tass eller en del av en tass på en liten bebis. Det är inte farligt för bebisen att förlora en tass, utan den klarar sig precis som vanligt. När den är vuxen sedan så man kanske bara får tänka lite mer på att den har mjukt underlag (inga hyllor i buren, utan strö, i plast eller trä) och ingen gallerbur som kan orsaka problem när hamstern klättrar. Detta för att inte riskera att hamstern skaver sin stump.

Det finns även en stor risk att bebisarna skadar sig på burens inredning när de börjar bli lite större och utforskar buren. Ha inte tunga saker i buren när du har bebisar, de kan dö om de klämmer sig under en tung matskål, eller under under en bolåda, även om det är saker som inte är tunga för en vuxen hamster. De kan även lätt drunkna om man har vattenskål istället för vattenflaska.
För övrigt rekommenderar jag inte bolåda alls till en hona med bebisar, det är mycket risker med det. Det är bättre att ha rejält med strö och bäddmaterial så gör honan ett utmärkt bo alldeles själv.
Apropå bäddmaterial, använd inte bomull eller hamstervadd (oavsett om du har bebisar eller ej), de kan fastna i de långa fibrerna och skada sig, eller ligga så de blir kvävda av det.

Svällmage
Svällmage är något som kan drabba bebisar när de är från några dagar till ca 10 dagar gamla. Magen på dem sväller upp och ser ut att vara fylld med luft och vätska. Vanligtvis så dör de drabbade bebisarna, dessutom snabbt, ofta inom ett dygn. För det mesta så drabbas flera av ungarna i kullen.

Orsaken till svällmage är okänd, det kan vara ärftligt, eller så kan det orsakas av en bakterie eller ett virus. Det har varit tal om att det ska ha kunnat bero på att man gett småbebisar havregryn som svällt i magen, och visst kan havregryn göra det, men det blir inte samma effekt som när det är svällmage. Oavsett anledning så ska man inte avla mer på en hona som haft svällmage i sin kull, eller avla på de överlevande bebisarna i kullen.

Bilderna i artikeln är på Ablazing C-kull och har inget med texten i sig att göra. 

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

  • Redigerat 2023-04-01 21:57 av Cireea
Annons:
monstermash
2013-09-17 20:41
#1

Jättebra artikel!

[etsan]
2013-09-17 21:56
#2

Uperbra! (Tummen upp smiley)

Hamsterlycka
2013-09-17 22:09
#3

Riktigt bra artikel! Nu kanske alla "åh-fick-en-hamster-igår-och-tar-kull-nu" tänker sig lite noggrannare för. :)

Do you want my heart between your teeth? - Ellie Goulding

Justin Bieber - 23/4 13 Hjärta

H_T
2013-09-18 07:36
#4

Jätte bra artikel

A crazy little bitch! 👍

Elsssa
2014-02-25 09:01
#5

Super bra skrivet!

Den som säger att kärlek inte går att köpa, glömde djuren!

MissEmmis
2014-02-26 12:55
#6

Superbra skrivet och nyttigt för alla nya uppfödare!

Miss Emmi's uppfödning

Blogg: http://emmisibirier.bloggagratis.se

Annons:
Lojs
2014-04-14 13:10
#7

Puttar upp den här artikeln. =)

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

Lojs
2014-06-30 11:25
#8

En ny putt. =)

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

mideria
2014-07-14 23:36
#9

mycket bra skrivet

min mail_: mideria.silverhill@live.se

har facebook också

[MikaelaR]
2014-09-24 13:15
#10

hur länge bor ungarna med sin mamma innan dem måste flytta till egna burar?

Fiona1234
2014-09-24 13:37
#11

#10 Hanarna bor tills dom är ca 3,5-4 veckor gamla. Honorna kan bo med mamman till dom är 8 veckor gamla och hanarna måste även säras vid 8 veckors ålder :)

           // Med vänlig hälsning, Sofia ,Vädersjö's hamsteruppfödning

            Medarbetare på Guldhamster iFokus och Hamster iFokus

[MikaelaR]
2014-09-24 13:42
#12

En helt annan fråga, jag har bara ägt dvärghamstrar. Hur är det med guldhamstrar, dem behöver typ bara 1 hus istället för två i sin Bur eller hur? men gällande sandlåda/toa i buren har ni som har guldhamster 1 toa i hörnet eller har ni också två stycken fast ni har guldhamster?

Lojs
2014-09-24 19:43
#13

Minst en toa och ett bo, men har man plats för det i buren så kan man ju ha fler. I mina större burar brukar jag ha dubbla toaletter för att göra det lätt för hamstern att göra rätt.

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

Annons:
[dvärgkaniner]1
2015-12-24 00:20
#14

Putt

Fang
2016-11-30 01:52
#15

Undrar om hamstrar låter lika mycket som marsvin allså om de skulle va bråk i buren elr snarkar/pratar högt

Cireea
2016-11-30 02:49
#16

#15 Nej 🙂 Hamstrar är relativt tysta av sig. 
Bråk i buren blir det ju bara hos dvärghamstrar (eftersom guldhamstrar ska leva ensamma) och då hör man det såklart men långt ifrån lika högt som marsvin.


Film, Gravid, Hamster, Litteratur, Sommar, Twilight & Sydkorea
"Better Yehet today than Kkaebsong tomorrow"
Eyos Hamsteruppföding

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: