avel,genetik,uppfödning

Genetik för nybörjaren

2012-11-22 18:29 #0 av: Lojs

Enligt mig så är genetiken bland det som är mest intressant med guldhamstern. Det finns en mängd färger samtidigt som att det är relativt enkelt att förutspå vad det kan komma för färger på ungar i en kull om man har lite koll på genetik och har stamtavla på föräldrarna. Den här artikeln är till för att ge en väldigt grundläggande bild hur genetik i allmänhet och guldhamstergenetik i synnerhet fungerar. Detta är väldigt förenklat och väldigt grundläggande, för den riktiga nybörjaren. Det kan vara en hjälp för att luska ut färger i en kommande kull, men för att verkligen bli insatt så behöver man läsa på mer.

Dominanta och recessiva gener

Gener kommer alltid i par, ena delen av paret kommer från mamman, den andra från pappan.

Gener är vanligtvis antingen dominanta eller recessiva. En dominant gen kommer alltid till uttryck om den finns. En recessiv gen måste komma från båda föräldrarna för att den ska synas, det måste alltså finnas två av den.

Ett exempel. Silver (som i silvergrå, silver pearl eller offwhite) hos hamster är ett dominant anlag. Det behöver alltså bara komma från den ena föräldern. Dominanta gener ger alltid uttryck, så om två hamstrar är normalfärgade så kan de aldrig ge ungar som är silvergrå, för ingen av dem kan ha silvergenen. Olika anlag kan dock dölja varandra, så en svartbaserad hamster kan vara silversvart utan att det syns utåt.

Men om en vilttecknad, gulbaserad eller crémebaserad hamster har silvergenen så syns det alltid så länge färgen syns (en hamster kan till exempel vara så övertecknad med vitt om den är bandad och dominant spot, att inte grundfärgen finns alls).

Så om två normalfärgade hamstrar får silvergrå ungar så är helt enkelt någon annan pappa. ;)

Åter igen, hamstrarna får ena anlaget från mamman och det andra från pappan. Även dominanta anlag kan komma från båda föräldrarna, så blir hamstern dubbelt silvergrå, vilket kallas för homozygot (homo=lika) silvergrå. Om den bara har ett anlag så kallas det heterozygot (hetero=olika). En hamster som är homozygot silvergrå blir klart ljusare än en som är heterozygot silvergrå.
Heterozygot silvergrå (umb)
Silvergrå heterozygot (umb)

 


Silvergrå homozygot (umb)

Hamstrar kan ju ha anlag för en massa olika färger och ha dem i olika kombinationer, varje färg kommer i sina genpar, där kan det bara finnas just den färgen, men däremot kan hamstern ha genpar med väldigt många olika färger. Tänk er att ett genpar är som en burk med två fack med plats för bara en grej i varje fack. Man kan ha en massa olika burkar = genpar.

 


Här försöker jag visa på denna delade burk med två fack, den här hamstern har ett anlag för svart, det pratar jag om lite längre ner här i artikeln.

Säg att man parar en svart hona med en normalfärgad hane som inte bär genen för svart. Svart är en recessiv färg, det måste alltså vara två av den för att den ska komma till uttryck.
Då har mamman två gener för svart och pappan ingen gen för svart. Könsceller (ägg och spermier) är lite speciella, de har bara en gen istället för två. Man har helt enkelt delat på den där burken med två fack, så att facken kommer för sig.

Så honan ger en enkel gen för svart till alla bebisarna, medan hanen inte har någon svart gen att ge bort alls, alltså får alla bebisarna varsin svart gen, burkarna sätter ihop sig och i det facket som kommer från mamman så är där en svart gen, men inte i facket som kommer från pappan. Ingen av dem blir svart, för en svart hamster måste som sagt ha dubbla anlag för svart. I kullen blir alltså alla ungarna bärare av den svarta färgen, men ingen får den själv.

Nu tar vi en av dessa ungarna och parar med en annan hamster från en precis likadan kombination. Den andra hamstern är då även den normalfärgad och bärare av svart.

Här är det lite svårt att läsa när jag försöker rita vad jag menar. I rutorna som representerar 25% av bebisarna står det "svart", anlagsb (där menar jag anlagsbärare) och ej anlagsb.

Alltså, hälften av ungarna får mammans svarta gen och hälften får inte det, precis likadant med pappans gener.
Nu kommer vi till en bit som är väldigt svår att illustrera med enbart ord, men jag gör mitt bästa. Tänk er att hälften av ungarna får mammans svarta gen, alltså 50% av ungarna. Hanen ger ju även han sin svart gen till hälften av ungarna, vilket betyder att hälften av de ungar som fått mammas svarta gen även får den svart genen från pappan. Så där har vi en fjärdedel, 25%, av det totala antalet bebisar som fått dubbelt av den svarta genen och därmed är svarta själva. Likadant så är det 25% som inte fått den svarta genen av varken mamma eller pappa, så de är inte ens bärare. De sista 50% är då normalfärgade bärare av svart, precis som mamma och pappa.

Nästan samma bild som innan, men lite mer lättläst


Konkurens
Dominanta och recessiva gener kan även påverka varandra genom att "konkurera" med varandra om samma plats. De samsas om samma burk med två fack. Till exempel med långhår och korthår, de generna "bor i samma burk" och burken har aldrig något tomt fack, så det är helt enkelt så att en hamster kan ha en av tre varianter på pälsanlagen för korthår/långhår.

1. Den kan ha dubbla anlag för det dominanta anlaget korthår, då är den korthårig och eftersom den är homozygot (båda facken innehåller korthår och när man "delar på burken" i könscellerna så finns det bara korthår att ge bort) enbart har detta dominanta anlag att ge vidare till avkommor så kommer alla ungar efter den hamstern att bli korthåriga, det är ju dominant över långhår.

2. Den han ha ett anlag för korthår och ett för långhår, då är den som sagt korthår.

3. Den kan ha dubbla anlag för långhår och då är den långhårig.
Här har vi anledningen till att två långhåriga hamstrar aldrig kan få korthåriga ungar ihop.

Olika färger påverkar varandra
Det finns gener som påverkar andra färger på olika sätt utan att dölja dem helt. Exempel på det är de recessiva generna för brunörat och rödögt. En svart hamster som samtidigt har dubbla anlag för brunörat blir choklad, precis som en svart hamster som har dubbla anlag för rödögt blir en dove.

Om man grupperar det lite så här, vi börjar med svart (basen ”under allting” är dock alltid normalfärgat, det är ”default” på guldhamster)
Svart + brunörat = choklad
Svart + rödögt = dove
Svart + brunörat + rödögt = champagne (som dove fast brunare i pälsen)

Normalfärgad + brunörat = rost
Normalfärgad + rödögt = cinnamon
Normalfärgad + brunörat + rödögt = rödögd rost (kan vara väldigt svårt att se skillnad på rö rost och cinnamon)

Jag går inte igenom alla färger, det finns de flesta färger i olika kombinationer på Svenska Hamsterföreningens hemsida, under Guldhamster.

Dolda färger
Vissa färger kan dölja andra färger. Om en hamster har både dubbla anlag för créme och dubbla anlag för svart så kommer den att se ut som att den är créme och man kan inte säkert se att den är även svart om man inte avlar på den. Om man parar en sådan hamster med en som är svart utan anlag för créme så kommer alla ungar att bli svartbaserade, då ser man att den troligtvis är även svart, men man kan aldrig vara riktigt helt säker, för även slumpen spelar en roll, även om genetiken säger 50% svarta ungar efter en hamster som är svart och en som är bärare av svart så kan slumpen göra att det i riktiga livet blir 100% svarta ungar ändå, det är bara inte lika troligt.

 

Exempel på dominanta och recessiva anlag hos guldhamster:

Recessiva
Svart
Creme
Brunörat (bö)
Rödögt (rö)
Rex
Långhår
Dilute

Dominanta
Silver
Umbrous
Bandad
Dominant spot
Korthår

Hoppas artikeln kunde vara till lite hjälp!

 

 

 

 

 

"If someone ever says "-You don't need more aquariums."
Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life."
;)
Medis på akvariefisk.

Anmäl
2012-11-22 18:32 #1 av: Lojs

Så, äntligen klar med artikeln. Om ni gillar den så kan det hända att det kommer ett par till relaterade, jag tänkte mig kanske skriva om den gula färgens könsbundna nedärvning och/eller genbeteckningar.

"If someone ever says "-You don't need more aquariums."
Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life."
;)
Medis på akvariefisk.

Anmäl
2012-11-22 18:41 #2 av: Emmyz

Superbra! Åh vad jag har länktat efter denna artikel!:D Ser fram emot om du skriver flera!:D

Anmäl
2012-11-22 18:47 #3 av: Anix

Jäter bra artikel!Skrattande

Anmäl
2012-11-22 19:22 #4 av: Lojs

Tack! Vad snälla ni är! Säg gärna om det är något ni inte förstår så kanske jag kan utveckla det i artikeln. =)

"If someone ever says "-You don't need more aquariums."
Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life."
;)
Medis på akvariefisk.

Anmäl
2012-11-22 19:24 #5 av: Roonja

Superbra Lojs! Skrattande

Anmäl
2012-11-22 20:01 #6 av: Odette

Toppen :)

 

Registrerad guldhamsteruppfödare i SHF sedan 2009. Min hemsida; Exentrion's

Anmäl
2012-11-22 20:55 #7 av: Cam

Mycket bra förklarat! Från en som håller på att lära sig om hamsterns färger Glad

Anmäl
2012-11-22 21:02 #8 av: nakuta

Riktigt kul att läsa, riktigt intressant =)

Amor vincit omnia

Reggad Uppfödare i SHF under Prefixet Midnattsglimtens

Anmäl
2012-11-22 21:20 #9 av: Jenna_Nord

Jättebra artikel! Glad

Jag hade önskat att du la till en sak bara Oskyldig När man läser denna så känner man nästan att man liksom kan testa sig fram och para sin egna hamster.. Men sen finns det ju vissa färger som man inte para med varandra? De hade varit jätte intressant och nyttigt och veta, för tror inte alla är medvetna om det :) Fast de kanske får ha en artikel för sig Flört

Annars super! Skrattande

Anmäl
2012-11-22 21:25 #10 av: Emmyz

#9 Vilka färger man inte ska para och varför går att läsa på Svenska Hamsterföreningens hemsida:)

Anmäl
2012-11-22 21:30 #11 av: Jenna_Nord

#10
Aha okej! :)

Anmäl
2012-11-22 23:00 #12 av: Twisted_T

Jättebra artikel!:)

Anmäl
2012-11-22 23:34 #13 av: Zaviie

Toppen! Glad

Mvh Emilia (Vallmos Hamtrar på facebook) Hemsida: vallmo.weebly.com
Medarbetare på  Rexkanin.ifokus, SHF´s forum: forum.hamsterforeningen.se

Anmäl
2012-11-23 10:54 #14 av: Roxie

Blev kanon! :)

// Sofia

Anmäl
2013-01-21 15:04 #15 av: julia_scrapi

Cool

vet att det är en väldigt dum fråga men vad är stam tavla ?? elr ska man tänka på den om man säljer små hamstrar?

Anmäl
2013-02-13 20:07 #16 av: Jenny Belenos


En stamtavla är ett dokument som visar uppfödare, men kanske viktigaste är föräldrar och far/morföräldrar bakåt i tiden. Där står också färg och hårlag vilket gör att du kan se anlagen hos din hamster. 

Anmäl
2013-03-23 15:27 #17 av: natalie01


hur lägger man ut bilder Skrattar

Anmäl
2013-03-23 17:56 #18 av: Daddizz


Min hamster är en Silversobel. Jag har stammtavla! Gapskrattar

Anmäl
2013-04-23 22:53 #19 av: Erika89

Bra artikel! Jag som är nybörjare kände att jag äntligen fatta nåt! :-)

Anmäl
2014-07-02 06:40 #20 av: Tessan01

Jättebra artikel! Förut så var färgerna ett frågetäcken för mig. Nu fattar jag! Tack Lojs för en superbra artikel !

Nu blir den också upp puttad så andra kan se din fina artikel :D

Anmäl
2014-07-02 10:50 #21 av: Lojs

#20 Tack, kul att du gillar den!

"If someone ever says "-You don't need more aquariums."
Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life."
;)
Medis på akvariefisk.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.