Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

00. GULDHAMSTER ALLMÄNT 01 --- Avel, Genetik, Uppfödning 02 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 03. CAMPBELLS ALLMÄNT 04 --- Avel, Genetik, Uppfödning 05 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 06. KINESISK ALLMÄNT 07 --- Avel, Genetik, Uppfödning 08 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 09. ROBOROVSKIS ALLMÄNT 10 --- Avel, Genetik, Uppfödning 11 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 12. RYSK VINTERVIT ALLMÄNT 13 --- Avel, Genetik, Uppfödning 14 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 15. HYBRIDER ALLMÄNT 16 --- Avel, Genetik, Uppfödning 17 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 18. HAMSTER ALLMÄNT 19 --- Burar och tillbehör 20 --- Bildtrådar 21 --- Utställningssnack - Träffar 22 --- MH & Veckotävlingar 23 --- Minneslunden 24 - Andra Djur 25 - Off Topic 26 - Frågor till värdar / Om sajten 27 - Säljes, köpes och erbjudes 28 - Nyfiken i en strut
08 - Burar och tillbehör

Hjälp! Vilken bur ska jag välja?

2011-12-30 00:40 #0 av: flack

Det finns många olika burar, stora som små. Och ännu mer inredning att fylla de med. Många har gått vilse i burdjungeln, gör inte det du också! Låt dig istället guidas av de olika valens framsida och baksida!

Innan man bestämmer sig för vilken bur och burinredning som passar en bäst så måste man veta vad det finns för krav och man måste även veta minimimått. Här nedan finner ni minimimått på buren och bolådan och krav på inredningen av buren, taget med tillåtelse från Jordbruksverkets hemsida. När jag frågade om lov att låna tabellen nedan fick jag även svaret:

”Du kan gärna skriva tydligt att det är minimimått, alltså att man gärna får ha större burar.”

Christina Lindgren, enheten för sällskapsdjur, Jordbruksverket

Alltså är det viktigt att ha i åtanke att storleken faktiskt spelar stor roll och att hellre köpa en stor bur än att köpa en mindre. Många som köper mindre burar ångrar sitt köp och köper större senare, då är det bättre att köpa en stor från början. Till skillnad från de flesta andra saker är kvantiteten betydelsefull, dock likväl som kvaliteten.

---------------------------------------------------------------

Ur Jordbruksverket:

Minsta utrymme
Även de här små djuren behöver ha gott om plats att röra sig på. Djurskyddslagen anger hur stora burarna eller de andra utrymmena där djuren lever minst ska vara. Ytan får gärna vara större men aldrig mindre än måtten i tabellen nedan. Eventuella hyllplan räknas inte in i ytan.

Minimimått för utrymmen där smågnagare hålls

Djurart

Minsta tillåtna yta

Minsta yta per djur vid grupphållning

Minsta mått på kortaste sidan

Minsta höjd

 

Guldhamster

0,12 m²

0,06 m²

0,25 m

0,2 m

Dvärghamster

0,09 m²

0,045 m²

0,2 m

0,2 m

 

 

 

 

 

 

Observera att honor som du använder för avel ska ha större utrymmen än de som anges i tabellen. Du hittar måtten i föreskrifterna och de allmänna råden om hållande, uppfödning och försäljning av sällskapsdjur.

Minsta utrymme i bolåda för smågnagare

Djurart

Minsta längd

Minsta bredd

Minsta höjd

Guldhamster

15 cm

15 cm

10 cm

Dväghamster

14 cm

11 cm

10 cm

 

Inredning i buren


Kraven på inredningen beror på vilken art av gnagare som ska hållas i buren. Det här gäller:

 • Alla gnagararter ska ha burar där botten är täckt med strömedel.
 • Du får bara använda burar med nätgolv om djuren hålls i betesburar som har direkt kontakt med marken.
 • Guldhamstrar, dvärghamstrar, gerbiler, taggmöss, chinchillor och degusråttor ska ha en bolåda fylld med rent och torrt bomaterial.
 • Om flera dvärghamstrar hålls tillsammans ska alla djur samtidigt kunna få plats i en bolåda.

Utomhusvistelse

Gnagare får hållas i burar utomhus men aldrig i miljöer där temperaturen understiger 0°C.

------------------------------------------------------------------------------

När man vet vad det finns för krav, minimimått och rekommendationer har det blivit dags för att välja vilken bur man vill ha. Den enda som vet vad som passar bäst för dig och din hamster är just du, så denna guide nedan är till för att du lätt ska kunna jämföra olika burar och väga in vilken bur som passar dig bäst, men kom ihåg att ha storleken och hamsterns säkerhet i åtanke oavsett vad du väljer.

Akvarium

Bild: Mango upptagen med att äta i sitt akvarium. Foto: Clara

”Jag tycker den är bra. Lite liten kanske, med tanke på att min hamster tidigare bodde i ett 130 liters. Det här är bara 71 liter. Men Mango verkar trivas, hon har inte bott där så länge dock. Jag tror hon tyckte det förra var lite för stort. Det är ett väldigt lätt akvarium, man kan enkelt bära det själv till t.ex. duschen när man ska skura ur det. Annars kan ju akvarium vara väldigt tunga.”

– Clara

Fördelar:

 • Inget spån kan skvätta ur.
 • Man kan se in i buren, vilket gör att det blir lätt att hålla uppsikt över hamstern.
 • Fint och ljust, snyggt att se på.
 • Finns i stora storlekar och är oftast låga, att ligga lågt är viktigt, liksom en stor yta att röra sig på.
 • Finns inget att klättra i vilket gör att hamstern inte kan ramla ner och skada sig.
 • Lätt att städa, bara att skölja ur. Dock gäller detta endast vid lätta akvarium.
 • Hamstern kan inte gnaga på galler, eftersom det inte finns något.
 • Kan vara mycket billiga, ibland skänks exempelvis akvarium med sprickor bort, om det är begagnat. Begagnat föredras då nya akvarium kan kosta en onödigt mycket. Detta gäller särskilt om man har många akvarier och inte vill slösa alltför mycket på flera stycken dyra akvarier.
 • Går att skura bort kissfläckar lättare från akvarium än från burar med plastbotten.

Nackdelar:

 • Många akvarier kan vara tunga, inte bra för dig med dålig rygg eller om man vill ha det lätt med att rengöra då man bär iväg akvariet för att skölja av det.
 • Kan vara svåra att rengöra om man har en tung modell.
 • Kan vara dyra om man inte köper begagnat förstås.
 • Hamstrar som är gallergnagare kan bli som galna i ett akvarium eftersom de ser ut vilket gör att de vill ut, och de har ett hinder framför sig, i detta fall glaset. Vissa hamstrar kan bli sådana att de hoppar upp och ner för att försöka komma ut bokstavligen hela tiden och glömmer bort att äta och dricka som de ska eftersom de bara vill ut och inte kan få ur sig sitt gnagberoende genom t.ex. galler. Detta gäller inte alla individer, många hamstrar slutar gnaga utan att bli som galna i ett akvarium. Andra är inte gnagberoende från början och trivs därför i akvarium utan problem, det beror mycket på individen och om den bott i gallerbur förut med ett gallergnagande beteende.

 

 

 

Terrarium

Bild: Terrarium med mycket och varierad inredning. Foto: Maria S

”Jag tycker terrariet funkar bra, för att jag vet att en liten kineshamster inte kan ta sig ut ur buren, man kan komma in med handen från sidan så hamstern blir mindre rädd. Inget strö hamnar på golvet. Det är lite krångligt att städa, för hängsaken som sitter i taket går inte att flytta på.”

– Maria S.

Fördelar:

 • Inget spån kan skvätta ur.
 • Mycket rymningssäker, om man jämför med t.ex. gallerburen som hamstern ganska lätt kan få upp den lilla luckan på, eller om man jämför med SAMLA- lådan från IKEA som hamstern kan ta sig ut från om inte nätlocket är ditsatt ordentligt.
 • Kan öppnas från sidan, smidigt för dig och bra för hamstern som blir mindre rädd jämfört med om man öppnar uppifrån.
 • Snyggt och finns i stora storekar, dock är de större storlekarna oftast väldigt dyra, men det dyker ibland upp begagnat vilket är billigare, dock mycket sällan.

Nackdelar:

 • Dyr, även de begagnade terrarierna kan vara dyra, men håller man ögonen öppna tillräckligt länge och har turen med sig kan man ibland få tag på ett billigt exemplar i begagnat skick.
 • Inte så mycket ventilation, vid varma sommardagar kan det bli lite för varmt i terrariet och då kan det vara bra att tänka på att ha buren på ett svalt ställe, t.ex. i skugga så att det inte blir för varmt.
 • Terrarium är ofta höga, tänk på att inte göra flera plan på ett terrarium om det är för högt, i alla fall inte ett plan som är så pass högt upp att hamstern kan skada sig om den ramlar ner från det.
 • Tar mycket plats och är därför kanske inte så bra om man har många hamstrar och lite plats.

 

Efterskickad bur i trä/Hemmabygge

Bild: Efterskickad bur från fyndfirman.  Foto: Åse

”Buren funkar bra... Alex stortrivs och det är full fart upp och ner mellan våningarna. Även om buren funkar bra just nu så är det nog ingen bur man har kvar år efter år, den kommer nog att bli bra sliten och förstörd efter ett par hamstrar. Men min dotter ville absolut ha just den buren och eftersom den inte var dyrare än en mindre bur i plast så fick hon testa den. Men nästa bur vi köper blir en maxiduna eller ett akvarie.”

– Åse

Fördelar:

 • Stor, finns mycket plats för inredning av olika slag, stor yta att röra sig på.
 • Inget galler, särskilt bra för gallergnagare.
 • Lättstädat, stor låda i botten man kan dra ut vid städning.
 • Gnagvänlig, hamstern får inte i sig oönskad plast eller liknande när den gnager på buren. Att gnaga på trä gör inte hamstern någon skada då trä är ett naturligt material. Därför ska man inte heller lacka buren om man har en hamster som gnager mycket då den kan få i sig lacket.
 • Lätt att byta ut delar på, om en del blir söndergnagd.
 • En hemmabyggd bur är billig att göra, om man är händig eller om man tycker att det blir för dyrt att köpa från en firma som buren på bilden ovan är köpt ifrån är hemmabygge ett billigare alternativ. Men å andra sidan blir det lättare att få en snygg bur om man beställer en, särskilt om man inte har så mycket tid för eget bygge.

Nackdelar:

 • Tar stor plats, man måste ha mycket plats då den tar upp en stor yta.
 • Tung, tänk på tyngden om du har en skör rygg eller om du flyttar runt buren ofta.
 • Öppnas i taket, hamstrar kan bli rädda om man tar upp de uppifrån eftersom de kan uppleva en som en rovfågel eller liknande. Särskilt om det är en osäker individ som gömmer sig och blir rädd för det mesta. Det kan också vara jobbigt för dig, vissa upplever det som smidigare att kunna öppna från sidan.
 • Kissfläckar, om man inte har en rumsren hamster kan det bli permanenta kissfläckar på träet.
 • Lätt att byta ut delar om en del blir söndergnagd, t.ex. listen på baksidan.
 • Svår att sanera vid ohyra som kan förekomma eftersom buren är av trä.
 • Om man bygger själv kan det lätt gå fel, t.ex. med att mäta osv. Så att tänka på vid eget bygge är en bra planering och en korrekt ritning av bygget.

 

Vitrinskåp

Bild: Dvärghamstern Oskar i sitt Detolf-vitrinskåp från IKEA. Foto: Anna

”Denna vitrin är ju så busenkel att använda, och billig även om man köper den ny (499:- på Ikea).”

– Anna

 

Fördelar:

 • Man kan se in i buren, vilket gör att det blir lätt att hålla uppsikt över hamstern.
 • Fint och ljust, snyggt att se på.
 • Finns inget att klättra i vilket gör att hamstern inte kan ramla ner och skada sig.
 • Hamstern kan inte gnaga på galler, det finns ju inget.
 • Går att skura bort kissfläckar lättare från vitrinskåp än från burar med plastbotten, dock kanske inte på sidorna där det är trä.
 • Inget spån kan skvätta ur.
 • Jättestor och lång, rena rama lyxhemmet för en hamster.
 • Relativt billigt, 499 kr på IKEA och ännu billigare i begagnat skick.
 • Två sidor är skymda, bra för hamstrar som kanske är lite rädda av sig och trivas med lite skymundan till vägg.

 

 

Nackdelar:

 • Stor och tung, detta är inget man flyttar på varje dag direkt utan ställ den på en bekväm plats från början.
 • Tar mycket plats, men å andra sidan är det bra med en stor yta.
 • Man måste ta av dörren på vitrinskåpet vilket kan vara lite knepigt, men det går ganska fort om man är händig.
 • Lite dyrare än andra varianter, men med tanke på storleken är det ett bra pris, och begagnat kan man få tag på det mycket billigt.
 • Man måste lägga den ned så var helst två och akta ryggen när ni lägger den på längden.

 

 

 

Dunabur

Bild: Multydunan, näst största modellen av dunabur. Foto: Nova Åslund

”Jag har provat med både akvarium och gallerbur innan, en stor dunabur är helt klart utan tvekan bäst. Den är stor, säker och rymlig samtidigt som den är lätt att bära. Det enda negativa är ju att den är ganska dyr jämfört med andra burar, men det var helt klart värt att spara lite längre till en stor duna istället för att direkt köpa en mindre eller annan typ av bur!”

– Dahlia

 

Fördelar:

 • Finns i stora och rymliga modeller, maxidunan som är 1meter lång är den största.
 • Låg, även om hamstern klättrar upp på saker i buren så är buren relativt låg och hamstern skadar sig därför oftast inte eftersom buren är låg även om hamstern ramlar.
 • Mycket lätt att bära, även de största modellerna är lätta att bära.
 • Hamstern kan inte gnaga i den, som den kan göra på gallerburar.
 • En gallergnagargalen hamster slutar i vissa fall med sitt gnagberoende i en dunabur då dunaburen har skymda sidor, så hamstern kan inte se ut direkt utan den har skymd sikt vilket också gör att den inte gnager lika mycket eftersom den inte kan se ut och därmed inte blir galen av att inte få försöka gnaga sig ut, den ser nämligen inte ut och har inget mål med att gnaga sig ut och därför avtar gnagarberoendet. Det, samtidigt som man som hamsterägare kan se in i buren då sidorna på dunaburen mest täcker hamsterns sikt, överdelen är genomskinlig.
 • Inget galler att klättra på = kan inte falla ner och skada sig.
 • Lukten sprider sig inte särskilt mycket i en dunabur då den är ganska sluten.
 • Smidigt att ta ut vattenflaskan vid vattenbyte, eftersom flaskan sätts på utsidan av buren i det inbyggda vattenflaskhålet.
 • Inget spån kan skvätta ur.

 

Nackdelar:

 • Finns i mindre storlekar, så kallade minidunor, litet föredras inte.
 • Kan endast öppnas uppifrån, vissa anser att det är smidigare att kunna öppna framifrån, särskilt med tanke på att hamstern kan uppfatta händer uppifrån som t.ex. en rovfågel, man ska ju helst ta upp hamstern från sidan och inte direkt uppifrån vilket kan vara lite bökigt i en dunabur.
 • De stora modellerna är lite dyrare, men dess storlek i kombination med dess lätta vikt gör det värt att köpa någon av de större modellerna.
 • Om man inte har en vattenflaska i hålet för flaskan så kan hamstern gnaga sig runt vattenflaskhålet och på så sätt ta sig ut väldigt fort.

 

SAMLA- låda från IKEA

Bild: SAMLA- låda från IKEA. Foto: Ninni H

”SAMLA-lådor är billiga och passar bra som hamsterburar. Dock så passar de bättre för dvärghamstrar då vissa guldhamstrar kan klättra över kanten även fast den är så hög. Så ett lock krävs, och man måste sätta dit nät i locket. Jag har aldrig varit med om någon hamster som gnagt sig ur en SAMLA-låda, även fast jag har hamstrar som gillar att gnaga sig ur burar. SAMLA-lådor passar utmärkt för mig med lite färre hamstrar, dock så fungerar det inte om man har för många hamstrar i och med att de tar så stor plats.”

– Alicia

Fördelar:

 • Billig, både stor och billig, de som har många hamstrar använder ofta samlalådor eftersom det blir för dyrt i längden med andra typer av stora burar i så pass stor skala.
 • Bra storlek för hona med kull, särskilt bra för uppfödare med så mycket plats till ett ganska bra pris, framför allt för uppfödare med många hamstrar och därmed behovet av många burar.
 • Man ser allt i buren, det är viktigt att alltid ha uppsikt över hamstern, den genomskinliga samlalådan gör det lättare att hålla uppsikt.
 • Inget spån kan skvätta ur.

Nackdelar:

 • Tar mycket plats, de Samla lådorna som är bra storlek är även höga och tar plats både ytmässigt och höjdmässigt.
 • Gallergnagare se upp! Hamstrar som gnager mycket kan gnaga sig ut ur en samla låda och även få i sig oönskad plast.
 • Genomskinlig hela vägen, nackdel för hamstrar som trivs med att ha täckta sidor, då kan ett hemmabygge i trä vara ett bättre alternativ eftersom sidorna på ett bygge i trä oftast är täckt.
 • Svår att hitta bra hyllor till, om man t.ex. vill ha flera samlalådor och ha de staplade på en hylla istället för utspridda på golvet.
 • Man måste sätta fast ett nät som lock så att hamstern inte kan ta sig ut, många tjuvparningar har ägt rum tack vare att nätet som man satt fast som lock, inte varit ditsatt tillräckligt noga.

 

Gallerbur

Bild: Gallerbur med röd botten. Foto: Dahlia

”Gallerburar är inte något jag kommer skaffa igen eftersom mina hamstrar varit gallergnagare. Dock föredrar jag gallerburar framför akvarium. För när jag haft mina gallergnagargalna hamstrar i akvarier har de blivit som galna och hoppat upp och ner bokstavligen hela tiden eftersom de inte kunnat gnaga. Jag köpte en multyduna och min gallergnagargalna hamster som annars gnagde hela tiden slutade gnaga överhuvudtaget i den stora multydunan.”

– Dahlia

 

Fördelar:

 • Finns i stora storlekar, stort är bra.
 • Finns i många fina modeller, design är inget man ska prioritera, men när det gäller gallerburar finns det många fina burar som även är bra.

Nackdelar:

 • Finns i många små och höga modeller, undvik de höga modellerna och köp helst en större bur. I värsta fall kan du sätta ihop flera mindre burar bredvid varandra, eller så kan du sätta ihop en gallerbur med exempelvis en samlalåda genom att göra ett hål i samlaburen och sätta ett rör emellan de två burarna om du redan köpt en mindre modell, även om det är lagliga mått på din lilla bur. För som sagt, man ska, för hamsterns bästa, helst ha större mått än minimimåtten .
 • Hamstern kan lätt skada sig genom att fastna i gallret när den klättrar på det. Detta gäller framför allt de små hamstrarna som lätt fastnar med sina sköra ben som lätt bryts av eller går ur led, men även stora hamstrar drabbas av detta.
 • Hamstern kan bli en så kallad gallergnagare, det vill säga att den får ett gnagberoende och gnager på gallret för det mesta. Att gnaga på galler är skadligt på så vis att pälsen på kinderna går bort och hamstern får skavsår.
 • Gallret kan rosta, och hamstern får absolut inte få i sig rost.

 

 

Detta ska du undvika:

 • Spontana köp, tänk alltid efter noga innan köp så du inte ångrar dig och gör ännu ett köp bara för att ditt första inte var välplanerat.
 • Köp av bur utifrån utseendet, det är hamsterns säkerhet och burens storlek som skall prioriteras, även om det kan vara trevligt med en fin design.
 • Burar med höga höjder eller flera våningar, en hamster är inte bra på att avgöra avstånd, därför är det vanligt att den ramlar ner och slår sig om man har flera våningar eller hög höjd på en bur. Köp hellre en lång bur med en stor yta på ett enda nedersta plan.

 

 

Övriga tips:

 • Om man vill göra buren roligare kan man sätta ihop sin bur med exempelvis en samlalåda genom att göra ett hål i samlaburen och sätta ett rör emellan de två burarna.
 • Placera buren på ett ställe där hamstern inte väcks när den sover under dagen, av t.ex. oljud osv., den måste få sova ostört.
 • Om du inte vill lägga onödigt mycket pengar på en ny bur och tänker: ”Men det är väl bara att köpa en som jag har råd med!” Tänk om! Om du inte vill slösa för mycket pengar på en stor eller bra bur eftersom den är för dyr, köp begagnat! Då får du en bra bur till ett önskvärt pris.
 • Om du köper en begagnad bur, kom ihåg att rengöra den noga innan du börjar använda den.
Anmäl
2011-12-30 00:57 #1 av: flack

Något i artikeln som inte stämmer eller något annat tokigt som du upptäcker i artikeln? Pma mig då så gör jag en dubbelcheck och ändrar i så fall. 

Anmäl
2011-12-30 01:01 #2 av: Imasy

Jättebra artikel som visar alla de olika buralternativen :)

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2011-12-30 01:15 #3 av: Novis10

Super bra artikel! :)

Anmäl
2011-12-30 01:18 #4 av: Ratlings

Oj, jag som gick från gallerbur till SAMLA pga gallergnagande Tyst Hoppas hon håller sig i buren!

// Lise
When nothing goes right, go left!

Anmäl
2011-12-30 10:18 #7 av: Adrina

Bra artikel!

Anmäl
2011-12-30 14:30 #8 av: flack

#2, #3, #7 Tack! :)

Anmäl
2011-12-30 15:34 #9 av: mocchino

Jätte bra artikel! :) Tycker det är roligt att det står att dunan är dyr. ;) På mitt jobb kostar en duna 425kr och maxidunan går på 895kr, vilket också är det priset vi tar för en duna fun large! ;) Fast iof om man jämför med minidunan som går på 230kr så är den ju dyr.. :P

En sak jag reflekterar över dock är att minidunan tas som en nackdel. Tycker inte alls det är en nackdel att ha till tex ett dvärghamsterpar, lr en äldre hamster som kanske ser dåligt. Iof har jag även mina icke aktiva hanar i den också så inte så konstigt att jag inte tycker dom är nackdelar. ;P Thihi!

 

Anmäl
2011-12-31 14:26 #10 av: [CruellaDeVil]

Jättefin artikel! Det enda jag vill lägga till är att en del hamstrar lätt gnager hål på Dunaburarna. Mina har fått tag i plasten där vattenflaskans pip kommer in och i kanterna där man knäpper ihop överdelen och underdelen. Så alla mina burar ser ut som den här och det är besvärligt att hålla på och laga burar, plus att jag håller på att gå i bitar då nån hamster sluppit lös och är någonstans i bostaden med fyra katter.

Sen har jag en hamster som klättrar runt i gallertaket och gnager som en besatt, så det är inte säkert att man slipper gallergnagandet ändå.

Anmäl
2012-01-15 12:05 #11 av: [Jessica_91]

Jätte bra artikel, så många roliga och fina tips på olika burar ^^. Kul att få se bilder på alla alternativ också.

Det enda jag tycker är lite tråkigt är att än en gång läsa att akvarium ska vara jobbiga eftersom de är så tunga. Bland gerbilägare så är det väldigt vanligt med akvarium, ibland riktigt stora sådana och det är inga problem alls att städa. Man skurar helt enkelt på plats med en trasa och det funkar utmärkt. Finns ingen anledning att kånka runt på akvariet och duscha ur det, så länge man inte fårr hem ohyra eller nåt.

1. Ur med spånet
2. Dammsug upp det sista
3. Torka ur med varm trasa, ev. lite såpa om de behövs

Klart! Skrattande

Anmäl
2012-01-15 12:15 #12 av: sanso

En riktigt bra artikel :-)

#11 bra städtips för akvarium!

Anmäl
2012-01-16 01:19 #13 av: mocchino

Fick häromdagen reda på att de nya dunorna heter Multy just för att dom även kan användas av möss. ;) Dvs det är så pass tätt galler så att möss inte ska kunna smita. ;)

Det kan förklara varför mina möss rymde från mina förra dunor.. :P Haha!

Anmäl
2012-04-01 09:52 #14 av: SjögårdensKanin

Jag ska strata uppfödning men vad ka jag ha för burar?:)

Anmäl
2012-04-01 10:04 #15 av: Zorro_Tiger

14# Då är samla lådor ett bra alternativ. Du bör då ha de största samlalådorna :)

Anmäl
2012-04-01 10:25 #16 av: SjögårdensKanin

Okej tackar!:)

Anmäl
2012-04-05 03:41 #17 av: Nevina

Behöver lite hjälp. Enligt formeln så är minsta tillåtna yta för 3 hamstrar 0,135kvm (0,045*3=0,135). Hur konverterar man det till burens bredd och djup?

Anmäl
2012-04-05 14:12 #18 av: Nevina

Förlåt, fel artikel ^^

Anmäl
2012-06-24 19:49 #19 av: Scooby doo

vill bara tillägga att hamstrar visst kan gnaga i en dunabur!

Min förra hamster nådde upp till taket och hängde upp-o-ner och klättrade omkring och bet i gallret ! Tungan ute

Anmäl
2012-07-13 23:18 #20 av: benjawan

#19 Så gör min hamster oxå! exakt samma sak jag blir gaaaalen!! Skrikandes

Anmäl
2012-07-14 00:00 #21 av: Frosstis

#20 lägg en tung bok på gallret så kan han varken bita eller klättra. Lägg den där han brukar komma upp.Glad


Anmäl
2012-07-14 12:35 #22 av: benjawan

#21 Huhuhu Foten i munnen jag har redant prövat ...men de gick inte då biter han på nåt annat, dessutom så har jag haft han i snart 1 år nu han är inte ens tam! han har rymt 3-4 ggr när han va i djurmagazinet! dom fick till och med lov att byta bur,pappa&mamma sa att han hade nåt fel (cp) -___- men,men jag va för bråttom att köpa hamster de fanns ingen annan såå... :S

 

Anmäl
2012-07-14 12:41 #23 av: Frosstis

Men lägg någonting där där han brukar bita också då. Och ge han en jättestor bur med massa saker i, lägg i massa pinnar, toarullar, äggkartonger, leksaker, godis m.m Då har han massa att göra, och det blir stimulans för han att ens ta sig fram.


Anmäl
2012-08-15 09:19 #24 av: Smulipop

#22 så gör min hamster med! Jag har försökt lägga 2 böcker på gallret, men hon gnager forfarande under! #23 tack så mkt för bra tips (även om det inte var menat till mig) det ska jag iaf prova!Skrattande Vet du förresten hur man jag slipa tänderna på en hamster? Jag har hört att man skulle ge dom en morot utan att ha sköljt/skalat den, men det verkar ju som om dom får i sig onödig jord då, så jag har inte vågat prova.... Saltstenar ska ju inte vara bra för deras njurar heller....Obestämd

Anmäl
2012-08-15 09:32 #25 av: Mathilda8810

Terrarium vill jag att du använder (:

Anmäl
2012-11-17 11:12 #26 av: nathalie.sch

Förvånadmin dvärghamster kom ut genom min galler bur! blev jätte förvånad. Det fanns inga hål. Den heter Sweety fast jag har en till som heter Fluffi.

Här kommer en bild på en kinesisk dvärghamster! Jag tror att mina hamstrar är det.

Anmäl
2012-12-16 17:55 #27 av: Moast

jag ska nog köpa en dunabur eftersom att där kan dem inte skada sej

Anmäl
2013-05-10 10:43 #28 av: ellamg02

vilken har/ tycker du är bäst?

Anmäl
2013-05-21 15:14 #29 av: Kurre97

Jag har en tre vånings bur , den är plast och galler , den är otrolig stor så den kan springa runt och sånt. 

Är bra med en sån här bur

Anmäl
2013-05-21 19:30 #30 av: Zorro_Tiger

#29 Den buren är absolut inte speciellt lämplig, Hög och liten. Dessutom ser hjulet ut att vara väldigt liten. Råder dig att skaffa en större bur och ett större hjul så fort du kan då skadorisken i den buren är väldigt stor så den är hög. Så svaret på din fråga blir från min sida, nej, det är inte en bra bur!

Anmäl
2013-05-22 08:31 #31 av: Kurre97

Det är inte min bur ;) Jag tog från google ;P

Jag har en vägghjul utan en stående hjul. 

Men jag tror att han tycker om den !! 

Anmäl
2013-05-22 09:01 #32 av: Hamsterlycka

#21 Spelar inte så stor roll om hamstern "tycker om den". De kan ramla ner från gallret och bryta nacken/ryggen/benet, vad som helst. Det är otroligt osäkert med gallerburar. Sen förstör det även deras psyke att hålla på och gnaga på gallret.

Anmäl
2013-05-22 10:33 #33 av: Kurre97

Okej , det visst jag inte .. men jag har haft den i ett år nu.. tror du inte att den kan bli förvirrad om jag byter bur...och den är ju väldig gammal så du kanske det är ingen ide att byta bur :)

Men det är väl din egen åsikt :)

Anmäl
2013-08-12 22:59 #34 av: Olivia_Bella

Gud vilken bra artikel

Anmäl
2013-10-22 10:43 #35 av: Chiquita_animal

Jag tänkte skaffa två dvärghamstrar och undrar om denna buren är rekomenderad eller är bra? Storlek : 55x47x37 ,5 cm

http://arkenzoo.se/catalog/product/gallery/id/1837/image/222311/

Anmäl
2013-10-22 12:05 #36 av: panini

#35 Ja den buren är jättebra till dvärghamstrar :) Men håll koll så att de inte börjar bita på gallret ;)

Anmäl
2013-12-06 18:15 #37 av: jentrjenny

Bra artikel! Men jag tycker den här meningen var lite dubbeltydlig:
"Kan endast öppnas uppifrån, vissa anser att det är smidigare att kunna öppna framifrån, särskilt med tanke på att hamstern kan uppfatta händer uppifrån som t.ex. en rovfågel, man ska ju helst ta upp hamstern från sidan och inte direkt uppifrån vilket kan vara lite bökigt i en dunabur."

Anmäl
2015-01-07 15:54 #38 av: Potatisen

Vill bara tillägga att SAMLA lådorna funkar bra även om man har många hamstrar, i och med att de går att stapla på höjden. Man sätter nätet runt toppen på lådan så att hamstern får i sig tillräckligt med luft och då kan man ha helt lock. Funkar jättebra.

Anmäl
2015-01-07 20:57 #39 av: [hejhejhej!]

Min duna bur går att öppna från "sidan". Vissa gör det.

Anmäl
2015-01-08 19:01 #40 av: Deviance

Har hört att vissa tycker Detolf är besvärligt att städa och att de kan gallergnaga eftersom metallstängerna är i så är det lite svårt att komma åt och torka ur och att hamstrarna kan ge sig på metallstängerna :)

Och ang gallerburar är ju en fördel att det är väldigt bra ventilation

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.