Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

00. GULDHAMSTER ALLMÄNT 01 --- Avel, Genetik, Uppfödning 02 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 03. CAMPBELLS ALLMÄNT 04 --- Avel, Genetik, Uppfödning 05 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 06. KINESISK ALLMÄNT 07 --- Avel, Genetik, Uppfödning 08 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 09. ROBOROVSKIS ALLMÄNT 10 --- Avel, Genetik, Uppfödning 11 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 12. RYSK VINTERVIT ALLMÄNT 13 --- Avel, Genetik, Uppfödning 14 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 15. HYBRIDER ALLMÄNT 16 --- Avel, Genetik, Uppfödning 17 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 18. HAMSTER ALLMÄNT 19 --- Burar och tillbehör 20 --- Bildtrådar 21 --- Utställningssnack - Träffar 22 --- MH & Veckotävlingar 23 --- Minneslunden 24 - Andra Djur 25 - Off Topic 26 - Frågor till värdar / Om sajten 27 - Säljes, köpes och erbjudes 28 - Nyfiken i en strut
11 - Zooma in uppfödarna

Zooma in uppfödarna- Roslagens

2011-09-08 22:22 #0 av: flack

Hur är det egentligen att starta och driva en uppfödning? Ja, det bästa sättet att ta reda på det är ju att fråga uppfödarna. Denna gång har Helena, även känd som HelenaG, på Roslagens dvärghamsteruppfödning fått svara på en del frågor.

När startade du uppfödningen, varför startade du den, och fick du stöd någonstans ifrån?

Första kullen föddes den 15 mars 2009. Jag hade mina 24 burar på plats till jul 2009. Jag föder upp dvärghamstrar. Anledningen till att jag började var att mina barn fick varsin hamster i julklapp och en av dem blev knäpp när hon blev könsmogen. Hon bet alla i familjen så det blödde. Den lokala djuraffären lät oss lämna tillbaka henne och gav oss en annan dvärghamster. När jag berättade detta för mina jobbarkompisar i Stockholm (vi bor i Norrtälje) så berättade de att i Stockholm så skulle det inte gå att göra så och få en "ny" hamster. Som småbarnsförälder (mina töser är födda 2002 och 2003) kände jag det var orättvis både mot familjerna och hamstrarna. Ett barn får inte vara rädd för sin hamster och som förälder ska man kunna slappna av när hamster och barn umgås med varandra. Så jag började min egna uppfödning, för att jag anser att alla hamsterköpare skall känna att de har en kontakt att vända sig till. Främst med frågor, men även att man skall kunna lämna tillbaka en hamster som man inte trivs med och få göra ett nytt försök med en annan hamster.
Campbellkull, notera att det är olika färger på ungarna, det tog så lång tid att få en bild där de olika nyanserna syntes, så ungarna somnade i Helenas hand. Foto: Helena

Om man har tröttnat på hamstern eller blir allergisk så ska man också kunna lämna tillbaka den. Alla hamstrar födda hos mig får alltid komma hit igen oavsett anledning. Stöd har jag fått via Sv. hamsterföreningen och deras forum. Där har andra forummedlemmar svarat på mina frågor. Jag har även
fått stöd av andra uppfödare både i och utanför Sverige.


Hur många hamstrar har du och hur ser det ut där du har dem, tar de mycket plats?

I går (den 20 augusti) föddes en kull med 8 st.
vintervita ungar så dagens antal är 156 st.

Av dessa är det:

1 st. guldhamster

1 st. Kines

16 st. Robbar

Resten är Campbells och vintervita dvärghamstrar.

Jag kan alltid leverera ett obesläktat avelspar. Jag har ungar som kan säljas varje vecka (under vinter/vår kan man behöva vänta om man önskar vintervita ungar).

Jag har alltid unga hamstrar, omplaceringshamstrar samt hamstrar som ska
pensioneras från aveln som jag säljer. Så utöver ungar, så säljer jag hamstrar i alla åldrar.


Helena har importerat en vit robovski hane och hona.
Den vita honan och hennes kull på bild. Foto: Helena

Jag har ett terrarium med 5 st. Robbar i vardagsrummet. På kontoret/hamsterrummet har jag:

25 st. permanenta burar, varav 8 st. 3 plans burar
(duna fun).

9 st. temporära burar, då jag vill separera
hanar/honor samt kullar.

2 st. "sjukburar"

Totalt: 37 st. burar

(Jag har tillstånd av Länsstyrelsen för min uppfödning)

 

Hyllsystem där de 25 fasta burplatserna är och
även tre av de tillfälliga burarna. Foto: Helena


Vad är du mest stolt över inom uppfödningen?

Temperamentet på mina dvärgar.

Man kan sätta ner handen i alla mina burar och ta upp en hamster, även om
hamster aldrig har känt doften av den personen tidigare.

 

Några av Helenas keliga dvärgar som nosar på hennes
händer under utfodring på hotellrum i Holland. Foto: Helena


Mina Campbells är faktiskt mysigare än de vintervita. Vintervita mognar långsammare så de blir gosiga först vid ca 10-12 veckor medan Campbells är handtama redan vid 5 veckor.

Alla mina hamstrar klarar av att gå i klapphagar vid olika husdjurmässor och
liknade, utan att bli stressade.

Bild från husdjursmässan i Kista januari 2011. Foto: Helena

Något du ångrar eller hade kunnat göra bättre inom uppfödningen?

I slutet av 2009 och första halvan av 2010 hade jag många dvärghamstrar med socker i urinen som utvecklade diabetes.

Då testade jag inte alla djur innan jag sålde dem.

Idag är alla dvärghamster ungar jag säljer testade för socker i urinen innan de säljs.

Roligaste/Märkligaste händelse inom uppfödningen?

Jag har haft en hona som var parade med en lånad hane och jag såg att hon var dräktig så jag lämnade tillbaka hanen och kullen föddes 5 dagar senare (tror jag att det var). De var 8 st, men 28 dagar senare låg det en ny kull i buren. Så då fick jag "bevis" för att honan kan spara spermier från en parning.

En annan gång födde en hona en kull 2 med samma hane. Kull 1 var 10 st. och i kull 2 var de endast 3 st. När kull 2 var 8 dagar gamla flyttade jag ut kull 1, 8 dagar senare var det 4 nyfödda ungar i boet. Då fick jag bevis för att dvärgar kan "spara" foster/befruktade ägg till ett mer lämpligt
tillfälle. Hanen i detta fall flyttade med kull 1 ur buren.


Fem tips för att lyckas med sin uppfödning?

Tips 1: Innan du startar svara på dess frågor:

Varför vill jag föda upp?

Vad kommer vara min personliga målsättning med uppfödningen?

Hur många burar har jag plats för/tid för?

Hur ska jag sälja ungarna?

Hur ska jag göra med ungar som jag inte får sålda?

 

Tips 2: Välj en mentor/bollplank innan första kullen ska födas.

Tips 3: Sätt delmål så att du kan pricka av olika milstolpar.

Tips 4: Gör en årsplanering där du tänker igenom vad du vill göra/delta på/upp nå under året.

Tips 5: Sätt ett långsiktigt mål t.ex. Sälja alla ungar som föds, vinna en
utställningklass eller tänk stort som att bli Sveriges vinstrikaste uppfödare.

 

Helena lyckades sannerligen med sin uppfödning, hon tog sig även till Tyskland. Bild från parkeringsgarage i Tyskland, vid långa resor ger hon hamstrarna nya gurkskivor var 12e timme. Foto: Helena


Har du en hemsida?

www.roslagshamstrar.se
Helena i mitten dömer dvärgar i Holland. Sekr.var under utbildning, Helena hade även en bisittare som också var under utbildning. Hennes egna  dvärgar dömdes av annan domare, han tog även ut placeringarna. Foto: Helena

 

 

Mer info om utställningen i Holland finner du
här:

http://www.rebastrofee.nl/rebastrofee/index.php?language=engBonus fråga!


Du verkar ha en stor uppfödning, men vad håller du på med utöver den?


Jag hinner numera sällan närvara på internetforumen längre. Jag jobbar ju dels heltid plus att jag studerar deltid på distans vid Linnéuniversietet (halvtidsstudier).

Sedan försöker jag fördela resten av tiden till min familj, uppfödningen, Svenska hamsterföreningen samt den enskilda firman jag och min man har startat för att sälja hamstertillbehör.

 

 

 

Tack Helena för din medverkan!

Anmäl
2011-09-08 22:55 #1 av: mjuhm

De är så kul att läsa om olika uppfödare! Glad

Anmäl
2011-09-08 22:58 #2 av: flack

#1 Kul o höra! Glad

Anmäl
2011-09-09 10:11 #3 av: Wand

Riktigt kul att få läsa lite om Roslagens, köar för robbar där för tillfället nämligen. Skrattande

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2011-09-10 00:26 #4 av: Helena-G

Hej!

För en vecka sedan sätte jag ihop två dominat white face Robbar, båda från två importer föräldrar fån Holland. Troligen är inte honan och hane syskon.

Jag valde ut en hona och en hane ur en plastlåda med ca 100 st vita robbar, så sannolikenhet att dessa två robbar är hel syskon ser jag som liten. Alla 100 robbarna var mellan 4 och 6 veckor i ålder. Min ålders uppskattnign beror på hur könsmogna de verkande vara den 2 april när jag köpte dem. I Holland finns ingen nationell stambok som i Sverige. Det är upp till varje enskild uppfödare att föra dokumentaion om sina hamstrar.

Troligen åker jag ner till Rebas Trophy i April 2012, då ska jag leverera dvärhamstrar. Det är relativ stor efterfrågan på renrasiga dvärhamstrar i Europa. Det här med renrasigheten är anledningen till att dvärhamstrar äe 3-4 gånger så dyra i Svegrie och Finnland jämfört med resten av EU.

Varje gång jag ska få tag på nytt renrasigt blod i EU kostar det mig minst 10 000 Kr. Så det är det du betalar för när du köper en dvärhamster från en registrerad uppfödare, att du vet  vad du får.

Dessuton "köper" du dig ett support system, en reggistrerad uppfödare i Svenska Hamsterföreningen bör alltid fungera som en källa till imnformation och dialog, om du som köpare har problem med din hamster bör uppfödaren kunna hjälpa dig med dessa. 

Hur jag som grundare och ansvarig för Roslagens hanterar dessa frågor står på min hemsida, men generellt så ärt min målsättning att en försäljning skall leda till en lycklig hamster och en lycklig ägare, ibland kanske det behövs ett andra försök innan jag som uppfödare når det målet.

Mejla mig eller ring mig om du/ni vill veta mer.

 info@roslagshamstrar.se

 

 

 

 

Anmäl
2011-09-10 11:25 #5 av: Odette

Storslaget.. helt otroligt att det finns såna uppfödare som dig. Även hos smådjur *en extra ros för inställningen till temperament och ett bra band köpare-uppfödare emellan*

 

Registrerad guldhamsteruppfödare i SHF sedan 2009. Min hemsida; Exentrion's

Anmäl
2011-09-10 16:30 #6 av: Nicolew

Gud va häftigt det där med sparning av spema osv! Mycket intressant faktiskt! :)

/Nicole
http://nicoletollemark.weebly.com

Anmäl
2011-09-11 19:10 #7 av: Michaela-N

#3 Köar du också för robbar?

Ska göra det också snart så det finns några till när det är dags för nya hamstrar. Har redan mejlat lite med Helena faktiskt :)


Anmäl
2011-09-11 19:13 #8 av: Michaela-N

Haha just det! Kom ju på, jag träffade ju Helena på den där mässan i Kista i vintras i år! :)


Anmäl
2011-09-11 19:42 #9 av: Wand

#7 Yes. Flört Har just nu en guldis påväg, så vet inte om jag kommer hinna finna ett nytt akvarium tills dess att jag har chansen att få mig ett gäng, så kanske kommer få ställa mig i kö för en senare kull istället. Men köar gör jag, är helt tagen av de små liven! Skrattande

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2011-09-11 20:00 #10 av: Michaela-N

#9 Köar du för en vit? (Eller flera för den delen)


Anmäl
2011-09-11 21:30 #11 av: goldenhamsters

Kul och intressant läsning Glad. Kom nu på att det var Helena som jag mötte upp och lämnade Big Bang till så han kom till Holland.

Anmäl
2011-09-11 23:16 #12 av: Wand

#10 Japp! Vill försöka få minst två om det blir tillräckligt med småttingar i kullen. Gärna 3-4 stycken. Men det beror ju som sagt på om jag får platsen och sådär!

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2011-09-12 07:30 #13 av: Michaela-N

#12 Aha :) Ville ha en vit och en agouti :)


Anmäl
2011-09-13 11:04 #14 av: ridaodansa

Hej jag ska kanske skaffa dvärghamster. Jag har några frågor:

1. Hur mycket kostar det att ha en per år ungefär?

2. Kan man köpa av dig?

3. Hur kan jag övertala min mamma och pappa att jag ska köpa en.

4. När jag reser bort kan min kompis som har en ta hand om den?

5. Hur gör jag när jag går i skolan?

6. Hur ofta ska man byta spån och sådant?

 

Mvh Ridaodansa. :):) :) :) :) :) :) .

Anmäl
2011-09-13 11:47 #15 av: Wand

#14 Om inte dina föräldrar går med på det så tycker jag att du ska vänta. Att skaffa djur är något som alla i familjen ska gå med på, och sålänge du bor hemma och är under 18 så är det dina föräldrar som har huvudansvaret. De ska inte behöva tvingas på ett djur som de inte vill ha ansvar för.

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.