Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (9) Senaste inläggen

00. GULDHAMSTER ALLMÄNT 01 --- Avel, Genetik, Uppfödning 02 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 03. CAMPBELLS ALLMÄNT 04 --- Avel, Genetik, Uppfödning 05 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 06. KINESISK ALLMÄNT 07 --- Avel, Genetik, Uppfödning 08 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 09. ROBOROVSKIS ALLMÄNT 10 --- Avel, Genetik, Uppfödning 11 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 12. RYSK VINTERVIT ALLMÄNT 13 --- Avel, Genetik, Uppfödning 14 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 15. HYBRIDER ALLMÄNT 16 --- Avel, Genetik, Uppfödning 17 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 18. HAMSTER ALLMÄNT 19 --- Burar och tillbehör 20 --- Bildtrådar 21 --- Utställningssnack - Träffar 22 --- MH & Veckotävlingar 23 --- Minneslunden 24 - Andra Djur 25 - Off Topic 26 - Frågor till värdar / Om sajten 27 - Säljes, köpes och erbjudes 28 - Nyfiken i en strut
11 - Zooma in uppfödarna

Zooma in uppfödarna- Geishas

2011-09-03 09:49 #0 av: flack

Hur är det egentligen att starta och driva en uppfödning? Ja, det bästa sättet att ta reda på det är ju att fråga uppfödarna. Denna gång har Lotta på Geishas dvärghamsteruppfödning fått svara på en del frågor.

När startade du uppfödningen, varför startade du den, och fick du stöd någonstans ifrån?
Jag började föda upp guldhamstrar i början av 90-talet, jag hade min första kull när jag var 12 år gammal (1991) och då läste jag på allt jag kunde hitta. Min första kull som registrerades i SHF föddes 1999 och då blev även mitt uppfödarnamn Geishas godkänt. Jag startade att föda upp guldhamstrar eftersom jag tyckte att det var ett intressant djurslag. Min första kull bestod av normalfärgad och normalfärgad sköldpadd. Jag fick stöd av min mamma i början men sen tyckte hon att det blev för mycket efter något år när det var burar i hela mitt rum.

Jag började föda upp dvärghamstrar senare under 90-talet. Jag började med Campbells för att de hade så underbara färger. Argente och albino var mina favoriter då precis som nu. Jag fick stort stöd från några av de uppfödare som var aktiva på den tiden och vi bytte djur med varandra för att kunna hålla en så stor stam som möjligt utan att avla in oss i hörn. Det är något jag saknar idag. Jag skulle vilja att fler fick upp ögonen för Campbells som ju är världens underbaraste art. Min första Campbells kull som registrerades föddes under 2003.
Vintervit, Roborovski och Kinesisk dvärghamster är arter som jag haft till och från men idag har jag lagt dessa på hyllan för att engagera mig helhjärtat på Campbells. För att få en fungerande stam har många importer varit nödvändiga.

Hur många hamstrar har du och hur ser det ut där du har dem, tar de mycket plats?   
Jag har ett eget hamsterrum där hamstrarna är.
Jag har 30 burar till mina Campbells och de är ungefär 60-70 individer.
Alla burarna är akvarium med storleken 60*35, plan på sikt är att göra om så det blir hälften så många djur och dubbelt så stora burar men som sagt det ligger i framtiden. Förhoppningsvis när fler fått upp ögonen för arten.
Jag har 8 Guldhamstrar idag men några är gamla och kommer snart att lämna oss.
För tillfället håller vi på att bygga om i hamsterrummet och därför kan jag inte skicka några nya foton på hur det ser ut men jag har en bild från mitt gamla hamsterrum.

Bild 1

Det gamla hamsterrummet som ska byggas om. Foto: Lotta

I det nya kommer alla akvarierna sitta uppe på väggarna på hyllor och det är bättre ljus och insikt i burarna. Det är också lättare att hålla på med hamstrarna och att städa till dem.
Numera går hamstrarna på torv blandat med mjukt ängshö och det är toppen för dem att bygga både bon och gångar i. Jag har tidigare haft spån, alspån, toalett mm men inget har varit så naturligt som detta. Det finns en nackdel. Torvet dammar vid städning vilket gör att man får använda munskydd och damma/dammsuga efter.

Vad är du mest stolt över inom uppfödningen?
De framgångar som mina uppfödda hamstrar gjort på utställningar, men samtidigt är jag riktigt stolt över det stora arbetet jag lagt ner för att få tillbaka Campbells med bra kvalitet till Sverige igen. Det har krävt åtskilliga resor till England och Finland men det har gett resultat. Jag har även köpt djur från andra länder men inte lika frekvent.

Något du ångrar eller hade kunnat göra bättre inom uppfödningen?
Det finns alltid saker man kan göra annorlunda. Ångrar saker gör jag inte för av misstagen så lär man sig. Det jag hade kunnat göra bättre hade varit att inte delat mitt engagemang med andra arter de senaste åren men det har varit roligt med dem med.

Roligaste/Märkligaste händelse inom uppfödningen?
Det finns så mycket roligt som hänt men eftersom jag är en tävlingsmänniska så måste jag säga att det roligaste som finns är när ens egenuppfödda djur går och vinner stort.
Tex Geishas Roller-Girl som vann både Pet och Standard på en titelutställning.

 

Bild 2

Geishas Roller-Girl som tog hem förstapris i både Pet och Standard. Foto: Lotta 

Den märkligaste händelsen var när det plötsligt började dyka upp vitmagade campbells här hemma. De är underbara men tyvärr så har jag inte lyckats behålla linjen vid liv men jag hoppas att de dyker upp några fler i framtiden.

Bild 3

Vitmagad campbell som tog hem vinsten för Bästa Junior och Bästa OST. Foto: Lotta

Fem tips för att lyckas med sin uppfödning?
Gör upp en plan, vad vill du med din uppfödning och hur ska du nå dina mål?

Tänk på hur du ska nå dina mål, köp rätt individer till detta och tänk på att inte ha för bråttom!

Ta bara en kull för din egen skull. Tänk på att kullarna är ditt framtida avelsmaterial. Om du inte har planer på att spara någon unge, varför då ta en kull?

Rikta in dig på kortsiktiga mål för att komma vidare med dina större avelsmål. Ha inte för många bollar i luften samtidigt!

Bilda ett kontaktnätverk av andra som avlar med just din art, dela erfarenheter. Att gå med i en intresseförening kan vara en bra hjälp på vägen. Det finns ju olika forum och är du bra på engelska eller tyska så finns det genetik intresserade grupper på bland annat Facebook. 

Har du en hemsida?

www.geishas.se/hamster.aspx

 

Tack Lotta för din medverkan!

 

Anmäl
2011-09-03 10:53 #1 av: mjuhm

Superbra läsning!
Kul med campbell uppfödare:)!

Anmäl
2011-09-03 13:43 #2 av: [Maijah]

Trevligt Skrattande

Anmäl
2011-09-03 15:07 #3 av: goldenhamsters

Intressant! Det var en kul läsning. Glad

 

Anmäl
2011-09-03 16:12 #4 av: Tinwe

Intressant och bra läsning! :D

Anmäl
2011-09-03 22:56 #5 av: Ellenfyrkant

Jättekul att läsa, bra med korta tydliga svar tycker jag, då orkar man läsa och ta in allt! Intressant att läsa om Campbelluppfödning som inte är särskillt vanligt i sverige.

Anmäl
2011-09-05 08:03 #6 av: Geishas

Vad roligt att ni tyckte det var intressant att läsa om Campbells :)

I helgen hände ytterligare en sån där upplevelse som gör allt så mkt roligare att vara uppfödare :)

Geishas Hot Chorizo en underbar liten opal tjej på 3 månader gick och blev SM vinnare 2011 på Campbells.

Geishas Björnbär en blue fawn hane blev 2:a bästa Campbells

Och min blandgrupp med opal och blue fawn blev bästa uppfödargrupp totalt :)

 

Anmäl
2011-09-05 08:43 #7 av: goldenhamsters

Grattis! Gud vad roligt Skrattande.

 

Anmäl
2011-09-05 14:05 #8 av: Ellenfyrkant

#6 Grattis! Gud vad roligt. Glad

Åh jag skulle vilja ha en campbellgrupp. ;(

Anmäl
2011-09-05 16:03 #9 av: mjuhm

Grattis! :D

Anmäl
2011-09-06 10:41 #10 av: Geishas

SMV-11. Geishas Hot Chorizo

Anmäl
2011-09-06 10:42 #11 av: Geishas

SMV-11. Geishas Hot Chorizo

Anmäl
2011-09-06 10:43 #12 av: Geishas

SMV-11. Geishas Hot Chorizo

Anmäl
2011-09-06 10:44 #13 av: Geishas

SMV-11. Geishas Hot Chorizo med pokalen och rosetten :)

Anmäl
2011-09-06 10:46 #14 av: Geishas

BIR 2 på SM 2011 Geishas Björnbär

Anmäl
2011-09-06 10:46 #15 av: Geishas

SMV-11. Geishas Hot Chorizo

Anmäl
2011-09-06 10:47 #16 av: Geishas

SMV-11. Geishas Hot Chorizo med sin rosett

Anmäl
2011-09-06 10:48 #17 av: Geishas

Geishas uppfödargrupp Opal/Blue Fawn.
Bästa uppfödargrupp på SM 2011.

Här under bedömningen :)


Anmäl
2011-09-06 14:39 #18 av: goldenhamsters

Fina hamstrar Glad.

Måste fråga en sak som jag undrat ett tag. Vad är skillnaden på temeramentet mellan vv och campbells? Eller bara skillnaden. Har bara haft en hybrid för många år sedan från djuraffär och jag är lite nyfiken. u har ju både och Glad. Om du tycker det blir för mycket OT så kan du svara på pm.

Anmäl
2011-09-06 16:06 #19 av: Geishas

Jag har bara några få vintervita kvar.

Vintervita skiljer sig från Campbells på flera sätt.

* Vintervita har svårare att fungera i par eller grupp, de kräver större ytor vid grupphållning.

* Vintervita har inte samma präglade revirbehov som campbells har. Det är därför campbells kan tendera till att visa ett aggressivt beteende i buren.

* Vintervita har inte lika många färger som campbells och blir därför inte lika komplicerade att avla med.

* Vintervita går i tydlig vinterpäls och byter färg, därav namnet, campbells går i vinterpälls till så vida att den blir fluffigare och lite längre men den byter inte färg.

* Vintervita är enligt min erfarenhet inte lika produktiva som campbells.
Vissa linjer däremot "ynglar" av sig i massor.

* Campbells är lite ojämnare i temperamentet, inte alla linjer men många är ojämna. Jag tycker att man ska kunna stoppa ner handen i buren utan att hamstern anfaller. Den ska vara nyfiken och jag tycker att vi kommit en bra bit på väg, mkt är vunnet men vi är inte framme än :)

* Campbells har lättare att leva i grupp och det är sällan bråk, även fast det förekommer även bland dem.

* Campbells blir mer av en utmaning att avla med då det finns mentala bitar och färgbitar, liksom hälsoaspekter att ta hänsyn till.

Båda arterna är jättetrevliga enligt mig, men jag har ALLTID tyckt bättre om campbells och det finns en anledning till detta, denna variant är roligare med färg genitiken och alla dessa varianter som finns. Albino är bara så vackert. Men det blir svårt att hålla en större linje med albino då allmänheten tycks gilla andra färger bättre.

En sak man bör tänka på är att oavsett vilken art man väljer så behöver man plocka lite med djuren nu och då för att få dem till trevligare individer.

Ett litet OT är att domaren på SM i helgen tyckte att Campbells var jämnare i temperamentet än Vintervita, men det kan jag inte uttala mig om då jag bara har campbells och avlar med nu.
Och jag har inte dömt dvärgar här i Sverige på ett tag nu heller.

Anmäl
2011-09-06 16:17 #20 av: goldenhamsters

#19 Okej tack för att du tog dig tid att skriva det långa inlägget. Har nu fått lite mer kött om benen angående denna fråga Flört.

 

Anmäl
2011-09-07 10:36 #21 av: Ellenfyrkant

#19 Hur går det ihop att campbells både har starkare revirkänsla men ändå går bättre i grupp än vintervita?

Anmäl
2011-09-07 10:46 #22 av: Geishas

Ja det kan man ju fråga sig det gör bara det, revir kanske är fel att säga, de försvarar sig mot främmande.

Campbells försvarar sig genom att vända sig om och hugga om de inte ser/känner/vet vad som kommer.

Båda arterna är familjärt flocklevande i naturen så båda arterna ska givetvis gå att ha i grupp men i fångenskap kan man ibland avla bort naturla egenskaper och jag tror att det är det som hänt med de vintervita.

En sak som man ser med de viltfångade campbells som man fått in de senaste åren är att de boxar tassarna framför sig när främmande föremål kommer (främmande individer, främmande händer mm), detta har jag inte sett hos de andra campbells som jag har, samma sak där, en egenskap som försvunnit, men som nu finns hos några linjer då vi tagit in nytt blod från viltfångade djur.

De viltfångade vintervita linjerna jag har haft har varit mkt lättare att hålla i större grupper utan minsta lilla bråk.

Anmäl
2011-09-07 12:44 #23 av: Ellenfyrkant

#22 Intressant! Men jag är faktiskt inte förvånad, vad som finns oftast på t.ex. djuraffärer är vintervita eller hybrider. Mer sällan campbells även om jag vet att de finns. Det är när folk tar hem dessa och avlar på utan att tänka vad de faktiskt "bidrar" till inom arten som de ej önskvärda egenskaperna kommer fram. Det är min teori, ogenomtänka kullar där men egentligen bör ta större hänsyn till föräldradjuren. Då får man kanske fram en egenskap som bidrar till att osämja skapas i flocken och de bor bättre själva.

Anmäl
2011-09-07 14:02 #24 av: goldenhamsters

Är det någon större skillnad på campbells och vintervita hur sociala och keliga de är? Är någon av dessa arter mer springiga av sig? Eller är det ungefär lika, det finns både och inom båda arterna?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.