Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

00. GULDHAMSTER ALLMÄNT 01 --- Avel, Genetik, Uppfödning 02 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 03. CAMPBELLS ALLMÄNT 04 --- Avel, Genetik, Uppfödning 05 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 06. KINESISK ALLMÄNT 07 --- Avel, Genetik, Uppfödning 08 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 09. ROBOROVSKIS ALLMÄNT 10 --- Avel, Genetik, Uppfödning 11 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 12. RYSK VINTERVIT ALLMÄNT 13 --- Avel, Genetik, Uppfödning 14 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 15. HYBRIDER ALLMÄNT 16 --- Avel, Genetik, Uppfödning 17 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 18. HAMSTER ALLMÄNT 19 --- Burar och tillbehör 20 --- Bildtrådar 21 --- Utställningssnack - Träffar 22 --- MH & Veckotävlingar 23 --- Minneslunden 24 - Andra Djur 25 - Off Topic 26 - Frågor till värdar / Om sajten 27 - Säljes, köpes och erbjudes 28 - Nyfiken i en strut
11 - Zooma in uppfödarna

Zooma in uppfödarna- Diamantens

2011-08-20 13:07 #0 av: flack

Hur är det egentligen att starta och driva en uppfödning? Ja, det bästa sättet att ta reda på det är ju att fråga uppfödarna. Denna gång har Kerstin på Diamantens dvärghamsteruppfödning fått svara på en del frågor.

 När startade du uppfödningen, varför startade du den, och fick du stöd någonstans ifrån?

Jag köpte min första hamster 2005 och jag tog min första kull 2006. Jag startade den för att jag blev totalt förälskad i dessa små ullbollar och jag ville låta andra få uppleva samma sak. Stöd har jag alltid fått från min familj och mina (djurtokiga) vänner!

 

Några av Kerstins små ullbollar. Foto: Kerstin

 

Hur många hamstrar har du och hur ser det ut där du har dem, tar de mycket plats?

Jag har 20 burar med hamstrar, antalet varierar förstås men runt 30-35 vuxna har jag ungefär. De bor i dunaburar och IKEA´s "Antonius" lådor med ställning. De går på spån och bäddar med papper, favorithusen består av tomma Té kartonger. De har alltid tillgång till badsand och hjul har de tillgång till periodvis… ; )

Vad är du mest stolt över inom uppfödningen?

Att mina hamstrar är utmärkta sällskapsdjur! Och att jag lyckats få fram så fina mandariner!

 

En av Kerstins mandariner. Foto: Kerstin

 

Något du ångrar eller hade kunnat göra bättre inom uppfödningen?

Jag skulle kanske ha fortsatt att vara aktiv inom någon förening och bli registrerad uppfödare igen…

Roligaste/Märkligaste händelse inom uppfödningen?

För ca 1½ år sedan skaffade jag mig en liten svart campbell hona som jag satte ihop med en rysk vintervit agouti hane (jag vet aja baja att korsa…), men jag skulle ändå bara ha de till sällskap och jag älskade den lilla svarta honan. Hon fick endast en kull och alla i den blev agouti, jag som så gärna velat ha svart… Jag sålde iväg alla ungarna utom en hane som jag behöll. Lilla Fridolf blev snabbt en favorit här hemma och efter ett tag beslöt jag mig för att låta honom bli pappa...

Tiden gick och jag fortsatte på som vanligt med mina små ullbollar och så rätt som det var för en månad sedan så fick en hona en kull med 4 bebisar, 2 agouti och 2 svarta :O Döm om min förvåning när jag plötsligt insåg att nu hade jag "slutit cirkeln" och parat runt dessa svarta gener i min avel. Jag vill då också återigen poängtera att jag inte avlar fram avelsmaterial utan sällskapsdjur med dessa linjer.

 

En av de två svarta ungarna ur ”överraskningskullen”. Foto: Kerstin

 

Fem tips för att lyckas med sin uppfödning?

1. Läs på ordentligt.

2. För upp alla parningar med datum mm.

3. Avla endast på snälla och friska djur.

4. Ha tålamod.

5. Var gärna aktiv i någon förening eller liknande så du kan få råd och tips av andra med erfarenhet.

Har du en hemsida?

http://www.diamantens.cybersite.nu 

 

Tack Kerstin för din medverkan!

Anmäl
2011-08-20 15:37 #1 av: goldenhamsters

Intressant! Kul att en dvärghamsteruppfödare intervjuades oxå! Flört

Anmäl
2011-08-20 19:15 #2 av: [Maijah]

Trevlig läsning Glad

Anmäl
2011-08-20 20:39 #3 av: Tinwe

Håller med föregående talare! Skrattande

Anmäl
2011-08-20 22:18 #4 av: flack

Kul att ni gillar det! Skrattande 

Anmäl
2011-08-21 21:08 #5 av: mjuhm

Åh, dvärghamstrar som är så mysiga! Kyss

Anmäl
2011-08-21 21:45 #6 av: HamsterMarie

Kul o läsa!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.