Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (9) Senaste inläggen

00. GULDHAMSTER ALLMÄNT 01 --- Avel, Genetik, Uppfödning 02 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 03. CAMPBELLS ALLMÄNT 04 --- Avel, Genetik, Uppfödning 05 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 06. KINESISK ALLMÄNT 07 --- Avel, Genetik, Uppfödning 08 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 09. ROBOROVSKIS ALLMÄNT 10 --- Avel, Genetik, Uppfödning 11 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 12. RYSK VINTERVIT ALLMÄNT 13 --- Avel, Genetik, Uppfödning 14 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 15. HYBRIDER ALLMÄNT 16 --- Avel, Genetik, Uppfödning 17 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 18. HAMSTER ALLMÄNT 19 --- Burar och tillbehör 20 --- Bildtrådar 21 --- Utställningssnack - Träffar 22 --- MH & Veckotävlingar 23 --- Minneslunden 24 - Andra Djur 25 - Off Topic 26 - Frågor till värdar / Om sajten 27 - Säljes, köpes och erbjudes 28 - Nyfiken i en strut
11 - Zooma in uppfödarna

Zooma in uppfödarna- Sulfidas

2011-06-26 21:08 #0 av: flack

Hur är det egentligen att starta och driva en uppfödning? Ja, det bästa sättet att ta reda på det är ju att fråga uppfödarna. Denna gång har Sofia, även känd som Roxie, på Sulfidas Guldhamsteruppfödning fått svara på en del frågor.

När startade du uppfödningen, varför startade du den, och fick du stöd någonstans ifrån?
Jag tog min första kull i november 2009, så man kan säga att uppfödningen startade då. Jag hade stöd från andra uppfödare som hjälpte mig med tips och råd samt färg- och könsbestämning, och självklart även stöd från i sambo som tillät mig att bland annat använda ett av våra rum som hamsterrum samt investera i flera burar och andra saker.

Hur många hamstrar har du och hur ser det ut där du har dem, tar de mycket plats?
Det varierar väldigt mycket hur många hamstrar jag har, men just nu är det 13 vuxna guldhamstrar och 10 bebisar. Klart det tar plats, och det är något som man verkligen måste ha i åtanke när man har uppfödning. Det händer då det verkligen är svårt att hitta nya hem till bebisar och man kan bli tvungen att ha de hemma hos sig så pass länge att det inte längre är lagligt att låta dem sitta ihop.

 

Hamsterrummet, på andra sidan rummet står en bokhylla där Sofia har alla tillbehör samt mat. Foto: Sofia

Vad är du mest stolt över inom uppfödningen?
Jag vet inte riktigt vad jag är mest stolt över, men det är väl bland annat att jag lärt mig så otroligt mycket under tiden som uppfödare. Sen är jag ju självklart stolt över hamstrarna jag fött upp själv :)
Så är det ju alltid jättekul när köpare uppdaterar mig om hur det går och att de är supernöjda med sin nya vän. Då känner man sig stolt :)

 

Bilden föreställer alla hanar ur Chillikullen. Foto: Sofia

Något du ångrar eller hade kunnat göra bättre inom uppfödningen?
Nej, finns inget jag direkt ångrar. De små fel man gjort har man tagit lärdom av. Visserligen kan jag ibland känna att jag tidigare borde ha planerat mina parningar under en lite längre tid och inte varit så ”impulsiv”. Det kan vara lite negativt då man lätt avlar in sig i ett hörn.

Roligaste/Märkligaste händelse inom uppfödningen?
Det händer alltid en massa roliga saker, och det är ofta man får sig ett gott skratt av någon pälsboll som gör något tokigt. Och när man har en kull bebisar så är det nästan omöjligt att sluta titta på dem, de är så underhållande :)
Men det roligaste upplevelse var nog när jag en gång hade lånat hem en hane som skulle ingå i min avel. Han skulle få bo i en temporär plastlåda under den korta visiten över helgen, så jag fixade i ordning den och gick och la mig. Dagen efter gick jag min ”morgonrond” som vanligt för att titta till att alla mådde bra och var i sina burar.
Tittade ner i hanens bur och såg ingen pälsboll där. Började leta som en idiot överallt i alla rum och på alla konstiga ställen. Hade säkert letat några timmar innan det bara slog mig.. Gick in i hamsterrummet igen och tittade försiktigt ner i den stora säcken med hamstermat. Gissa vem som låg och sov där med kinderna fulla med mat? ;)

Fem tips för att lyckas med sin uppfödning?
Först och främst bör man läsa på ordentligt, det finns så mycket man bör känna till innan man ger sig på att ta en kull. Många småsaker man ska ha koll på som kan kosta livet på en liten guldhamster om det går fel.
Det kan också vara bra att ha någon slags inriktning på färg och hårlag, t.ex. om du har en favoritfärg, varför inte försöka avla på den för att göra den bättre?
Att ha en hemsida där man beskriver sin uppfödning och berättar om sig själv är också bra, både för köparna och för sig själv då det är lätt att hänvisa till samt att det gör bra reklam.
Sen skulle jag verkligen rekommendera att bli medlem i SHF (Svenska Hamsterföreningen) och deras forum, där kan man få bra tips och råd från andra uppfödare. Man har även möjlighet att registrera sina djur samt beställa stamtavla.
Sen är det ju självklart roligt om man bestämmer sig för att registrera sin uppfödning! :)

Har du en hemsida?
sulfidas. weebly.com

 

Sofia med hamstern Flingan. Foto: Sofia

Tack Sofia för din medverkan!

Anmäl
2011-06-26 21:13 #1 av: [Maijah]

Kul att få läsa om dig Sofia Skrattande

Anmäl
2011-06-26 21:23 #2 av: Dumbo-

Jätte bra artikel! Skrattande

Anmäl
2011-06-26 21:25 #3 av: flack

#2 Tack :D

Anmäl
2011-06-26 22:44 #4 av: Roxie

Skrattande

// Sofia

Anmäl
2011-06-27 11:31 #5 av: [nadvard]

Jättebra!Skrattande

Anmäl
2011-06-27 12:34 #6 av: Wand

Skulle man kunna få låna idén till att göra en artikel på chinchilla iFokus om detta? Oskyldig

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2011-06-27 13:47 #7 av: Odette

Kul att få läsa mer om andras tankar, roligt och informativt skrivet å sammanfattat av dig Roxie. Tycker du fick med en massa bra saker *tummen upp* Glad

Registrerad guldhamsteruppfödare i SHF sedan 2009. Min hemsida; Exentrion's

Anmäl
2011-06-28 13:48 #8 av: flack

#5 Tack Skrattande

#6 Har skickat pmGlad

 

Anmäl
2011-07-13 22:36 #9 av: UlrikaD

Puttar upp.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.