Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

00. GULDHAMSTER ALLMÄNT 01 --- Avel, Genetik, Uppfödning 02 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 03. CAMPBELLS ALLMÄNT 04 --- Avel, Genetik, Uppfödning 05 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 06. KINESISK ALLMÄNT 07 --- Avel, Genetik, Uppfödning 08 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 09. ROBOROVSKIS ALLMÄNT 10 --- Avel, Genetik, Uppfödning 11 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 12. RYSK VINTERVIT ALLMÄNT 13 --- Avel, Genetik, Uppfödning 14 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 15. HYBRIDER ALLMÄNT 16 --- Avel, Genetik, Uppfödning 17 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 18. HAMSTER ALLMÄNT 19 --- Burar och tillbehör 20 --- Bildtrådar 21 --- Utställningssnack - Träffar 22 --- MH & Veckotävlingar 23 --- Minneslunden 24 - Andra Djur 25 - Off Topic 26 - Frågor till värdar / Om sajten 27 - Säljes, köpes och erbjudes 28 - Nyfiken i en strut
00 - Allmänt Hamsterprat

Dvärghamstrarna

2007-01-23 22:27 #0 av: NinniH

Dessa delar är tagna från Svenska hamsterförenings hemsida, eftersom jag tyckte att deras artikel var bra skriven och förklarade allt väldigt bra.

"De fysiska egenskaper man först lägger märke till hos alla hamstrar är dels att de har framtänder som är specialiserade för att gnaga med och som växer hela livet, och dels att de har kindpåsar som de använder för att transportera framför allt mat. De har korta svansar. Eftersom de är nattaktiva och bor i gångar har de långa morrhår att känna sig fram med. Dvärghamstrarna har en doftkörtel mitt på magen, som de använder till att märka ut sitt hemområde. Hamstrar har fyra tår på framtassarna och fem på baktassarna. De har ett utmärkt luktsinne, god hörsel och förmodas vara ganska närsynta. Hamstrar är anpassade till att utnyttja ganska svårsmält foder: de har en förmage med bakterier, ungefär som kor, och är koprofager, d v s de låter fodret passera tarmen två gånger (den avföring som inte är fullständigt nedbruten känns igen av hamstern och äts upp)."

"Alla dvärghamsterarterna har brunaktig viltfärg med vit mage. Viltfärgen kallas agouti. Phodopus-arterna (Campbells, vintervit och Roborovskis) är knubbigt byggda och har 0,5-1 cm lång, pälsklädd svans och päls under tassarna. Kinesisk hamster är slank och kan kännas igen på att den har en ca 2 cm lång, naken svans och saknar päls under tassarna. Kinesisk hamster är nästan lika vig som en mus, och klänger gärna på fingrarna. De trivs ofta bäst utan burkamrater. "

"Roborovskis hamster (uttalas ”raborovskis”; den är uppkallad efter en ryss) är den minsta arten, 5-6 cm från nos till svans, och den känns igen på att inte har någon ål (en mörk linje i pälsen längs ryggraden). Den har många, täta morrhår runt munnen, så den ser ut att ha mustasch. Det är en förtjusande näpen liten hamster, men den är mycket livlig (det krävs tålamod att få den så tam att den kan sitta stilla i handen). Det är trevligt att ha den i stora akvarier, mer för betraktande än kel. Den trivs vanligen i små grupper, och hamstrarna ligger gärna och sover staplade i högar." 

"Campbells och vintervita kan vara svåra att se skillnad på, det finns inget kännetecken som absolut skiljer den ena arten från den andra, och det krävs viss övning för att artbestämma dem. Båda arterna har ål. Det är framför allt huvudets utseende som är olika; vintervita har oftast ett rektangulärt huvud med förhållandevis långt nosparti, Campbells ett mer triangulärt huvud med kortare nos och mer bredd mellan öronen. Vintervita är oftast lite mindre och har tätare och starkare pigmenterad päls – om de är korrekt vilttecknade har de tipping (mörka spetsar på hårstråna) på det vita som gränsar till ovansidans färgade päls. Campbells och vintervit kan ibland korsas (liksom häst och åsna) och få avkomma, men detta ska man normalt undvika - det leder i längden till att arterna försvinner, och korsningar kan inte ställas ut i standardklass på utställningar. De båda arterna har ett ganska likartat beteende, och båda kan hållas antingen i små grupper eller ensamma. När man lär känna de två arterna bättre kan man märka små skillnader i temperament. Campbells är mer uppmärksamma på sin omgivning (t ex vaknar de och kommer nyfiket fram om en människa rör sig nära buren), de är något livligare med ett stort rörelsebehov och de är ofta mer känsliga för felaktig mänsklig hantering (att bli jagade av händer, att man rör vid små ungar mm). De här skillnaderna i temperament är så små att det är större skillnad mellan individer inom samma art, än mellan arterna."

Källa:SHF. www.hamsterforeningen.se

 

"Ha inte hamstrar av olika arter i samma bur, de trivs inte med varandra."

 

 


Kram Ninni
♥•*¨*•.¸¸♥ Chanipet Design & Foto ♥ ¸¸.•*¨*•♥

Anmäl
2007-06-19 01:24 #1 av: Abico

Mycket bra artikel, även om det inte var du som skrivit den ^^
Kan du inte lägga in bilder på de olika sorterna i artikeln? Kunde vara kul å se.

Kram Hanna

Hanna 

Anmäl
2007-06-19 16:22 #6 av: Hamster

Ja men det är fellänkat, det är länkat till .com istället för .se som det är i deras adress.

Anmäl
2007-06-19 16:52 #7 av: Nicolina
#6 Hamsterföreningen har nyligen bytt adress. När artikeln publicerades var det länkat till rätt hemsida!
Anmäl
2007-11-23 22:18 #11 av: [Mariaxx]

*putt*

Anmäl
2011-01-17 02:47 #12 av: 90robban

jag har en roborovski dvärghamster.. och jag har tänkt och para den med min kompis dvärghamster men det är en sibirisk och jag undrar om man kan para dom två tillsammans för vet inte om det kan bli missbildning eller nåt..  äre nån som vet?

Anmäl
2011-01-17 11:05 #13 av: NinniH

#12: En roborovski kan inte paras med en vintervit.
De enda dvärghamsterarterna som går att kombinera är vintervit och campbell.
Men ska man para bör man ju para med samma, istället för att skapa en massa hybrider i onödan.

Kram Ninni
♥•*¨*•.¸¸♥ Chanipet Design & Foto ♥ ¸¸.•*¨*•♥

Anmäl
2011-01-17 18:55 #14 av: UlrikaD

#12 Det är ungefär lika omöjligt som att para en hund med en katt.

Ett tips är att läsa på så mycket om avel som möjligt innan man ger sig in i det.

Har du bara en robbe? De är flockdjur.

Anmäl
2011-01-17 19:03 #15 av: Michaela-N

Eller en mus med en hamster...hihi.


Anmäl
2011-01-18 22:12 #16 av: 90robban

nej jag har två.. men funderade lite bara vet att man inte kan ha dom i samma bur om dom skulle få ungar men det var bara en liten fundering :)

Anmäl
2011-12-28 11:42 #17 av: PuffPoff

Hej jag har en rysk dvärghamster han är lite ivrig av sig, han springer i sitt hjul en stund sedan springer han upp för sin trappa och äter mat och gräver (kanske äter vet inte) sedan så fortsätter han så igen visst är det ingeting fel med det? skulle vara jätte bra om jag skulle fått svar min hamster är ungefär 9 veckor ca. är ganska ny. // Moa

Anmäl
2012-06-28 14:11 #18 av: Cissi27

Det står ju inget om sebirisk dvärghamsterGråter

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.