Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

00. GULDHAMSTER ALLMÄNT 01 --- Avel, Genetik, Uppfödning 02 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 03. CAMPBELLS ALLMÄNT 04 --- Avel, Genetik, Uppfödning 05 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 06. KINESISK ALLMÄNT 07 --- Avel, Genetik, Uppfödning 08 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 09. ROBOROVSKIS ALLMÄNT 10 --- Avel, Genetik, Uppfödning 11 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 12. RYSK VINTERVIT ALLMÄNT 13 --- Avel, Genetik, Uppfödning 14 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 15. HYBRIDER ALLMÄNT 16 --- Avel, Genetik, Uppfödning 17 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 18. HAMSTER ALLMÄNT 19 --- Burar och tillbehör 20 --- Bildtrådar 21 --- Utställningssnack - Träffar 22 --- MH & Veckotävlingar 23 --- Minneslunden 24 - Andra Djur 25 - Off Topic 26 - Frågor till värdar / Om sajten 27 - Säljes, köpes och erbjudes 28 - Nyfiken i en strut
01 - Avel, Genetik, Uppfödning

Avels- och uppfödarguide, del 3

2009-03-27 19:55 #0 av: [BARABAZ]

I denna artikelseries första två delar tog vi upp hur man ska veta om uppfödning är något man verkligen vill satsa på (del 1) och hur man väljer inriktning (del 2). I denna sista och 3:e del kommer det handla om praktiska detaljer som mat, burar, skötselrutiner och dokumentation.

Foder

Som uppfödare vet man förhoppningsvis redan vad en hamster bör och inte bör äta, men det som är speciellt när man har fler än bara ett par stycken är att man kanske måste börja tänka på den ekonomiska biten. Vad det gäller torrfoder ska man inte kompromissa ifråga om kvalitet till förmån för ett billigare pris, för ett bra basfoder är grunden för friska och välmående djur och något man tjänar på i längden. Däremot har man lite mer  spelrum vad det gäller tilläggsmaten.  Speciellt när man har kullar hemma ränner matkostnaderna lätt iväg. 
   Den första tumregeln är att passa på att köpa frukt och grönsaker när det är säsong för respektive sort. Päron är t.ex. billigast på hösten, morötter på sommaren osv. Den andra är att sätta priset i relation till näringsinnehåll. Snabbmakaroner av vissa märken är t.ex. ofta billigt, men ger dåligt med näring. Fullkornspasta är dyrare, men i och med att det har ett mycket bättre näringsinnehåll ger det egentligen mer för pengarna. Kom ihåg att det inte bara handlar om att hamstern ska vara i bra hull, utan det allra viktigaste är att den får i sig alla näringsämnen den behöver för att bygga upp och bibehålla en stark kropp. Den tredje tumregeln är att processad färdig mat som barnmat nästan alltid blir billigare om man gör den själv. Hamstern har sällan behov av puréer, till och med 1-2 veckor gamla bebisar kan klara av att själva bita loss bitar från det mesta som räknas som lämplig föda. Fjärde tumregeln är att försöka hitta källan för ett näringsämne i sin billigaste form. Som exempel här kan vi ta C-vitamin. Broccoli är rikt på C-vitamin, men förhållandevis dyrt. Vitkål är också rikt på C-vitamin, men betydligt billigare.

 Burar

Burar är i mångt och mycket en smakfråga vad man gillar bäst,  men återigen är det ändå skillnad mellan att ha 1-3 burar och kanske 10+.  Som uppfödare kan det vara bra att inte samla på sig för otympliga burar,  vare sig vikt- eller höjdmässigt. Det blir också extra viktigt med buröppningarnas placering, för att den dagliga hanteringen ska gå så smidigt som möjligt. Speciellt om burarna står i en hylla är det mycket lättare om det finns luckor inte bara i taket utan också på framsidan.  Gallerburar med låga bottnar är bäst att placera lågt ner i en hylla, för att undvika att bottenströet sprätts in till hamstrar i burar nedanför.  Nya burar kostar mycket, och man kan med fördel köpa begagnade, men man ska alltid se till att rengöra ordentligt först, även galler/överdel och alla lösa tillbehör. Detta gäller även om säljaren redan rengjort! Som uppfödare är man extra sårbar vad det gäller smittsamma sjukdomar och ohyreangrepp, så man har mycket att vinna på att  vidta alla försiktighetsåtgärder man kan.

 Skålar och flaskor

Vattenflaskor är enklare att hålla dagsfräscha än vattenskålar, men besvärligare vid själva rengöringen. Piparna/korkarna kan man på de flesta sorter koka då och då, men själva flaskan tål sällan detta utan att spricka eller bli missformad. Dem diskar man antingen i maskin, eller med flaskborste. En hållare som man trycker fast flaskan i är bekvämare än en ståltrådshållare och inte lika lätt att slarva bort.

   Till tilläggsmaten kan man använda engångsbullformar om man inte har rena skålar till hands för tillfället eller tycker det är enklast. Diskbara billiga skålar kan vara blomfat (speciellt plastvarianterna), kaffekoppsfat (från t.ex. Myrorna eller Röda Korsets Kupan) eller sparade diskade lock från burkar eller andra förvaringskärl.

Rengöring

Burrengöring är ofta det som uppfödare upplever som den jobbigaste delen av hamsterhållningen. Det finns tillfällen då det är nödvändigt att städa alla burar samtidigt, men till vardags går det utmärkt att ta en eller ett par i taget. Lyckas man vänja hamstrarna vid att mestadels kissa i en liten sandfylld toalåda behöver man inte rengöra hela buren varje gång, utan beroende på burstorlek och hur duktig hamstern är att "gå på låda" kan det då räcka med 1 gång varje till varannan vecka.  Som toalåda behöver man inte köpa de dyra som finns i zoobutiken, utan man kan med fördel använda margarinaskar, låga glassburkar och liknande.
   För rengöring av rummet där burarna står och andra ställen där hamstrarna vistas, är det dammsugning/sopning samt våttorkning som gäller. Då och då bör man använda något som även tar död på bakterier, som t.ex. Virkon eller Klorin. När man håller karantän bör man helst inte ha samma kläder på sig när man sköter om djuren som hålls där, som de övriga. Man skall också helst desinficera händerna med något (fråga på Apoteket efter lämpliga produkter), vilket inte skadar att göra lite då och då även när man inte för tillfället har några karantänhamstrar.

 Rastning

De flesta hamstrar får nästan aldrig nog av att vara ute och springa, men som uppfödare med ett helt gäng kan det vara svårt att hinna med den biten. En eller flera lekhagar kan då underlätta, eftersom hamstern kan få vara ute utan att man hela tiden behöver ha den under uppsikt. Ett akvarium, terrarium eller en stor plastback brukar fungera utmärkt, och man kan variera inredningen från gång till gång om man vill.  Även badkaret kan vara lämplig rastningsplats med lite leksaker i.  

 Anteckna!

När man mer eller mindre kontinuerligt föder upp kullar, är det viktigt att dokumentera så mycket som möjligt.  Först och främst gäller det livslängd, hälsotillstånd (vid sjukdom/allergi/skada etc) och stamtavleuppgifter som antal ungar vid födsel resp. 3 v, härstamning, hårlag/färg/teckning/kön. Ett register över köpare (namn, adress, tel-nr och e-post) är väldigt bra att ha, om inte annat för att kunna höra sig för hur sålda hamstrar mår eller informera om ärtfliga defekter som kan tänkas ha dykt upp.. Allt man antecknar bör man på något vis ha säkerhetskopior av, antingen elektroniskt eller i pappersform.

   Alla uppfödare är  egentligen också skyldiga att föra anteckningar över samtliga inkomster och utgifter relaterade till uppfödningen som skall sparas i minst 7 år (detta gäller även räkningar och kvitton). Deklarationsskyldighet uppstår så fort en hobbyverksamhet går med vinst (räknat per år), och även om de flesta sällan går plus ekonomiskt på sina hamstrar skall man alltså ändå ha allt det ekonomiska dokumenterat. Läs mer i Skatteverkets pdf

 

Detta var alltså den sista delen i just Avels- och uppfödarguiden. Håll utkik efter kommande fristående artiklar!

Avels- och uppfödarguiden del 1 - del 2

Anmäl
2009-03-27 20:33 #1 av: vekan

Många bra tips!

Anmäl
2009-03-27 20:47 #2 av: Adina

Väldigt bra! :)

Anmäl
2009-03-28 00:25 #3 av: [PixelMollan]

Lite OT: Men jag avgudar dig Barabaz :) Du verkar så otroligt kunnig och vet precis vad du snackar om! Tummen upp för dig! Lycka till i livet <3

Anmäl
2009-03-28 00:35 #4 av: nonisaga

Super!

Anmäl
2009-03-28 04:01 #5 av: [Popcorni]

Mycket bra artikel! Glad

Anmäl
2009-03-28 23:25 #6 av: Millie

Detta är dem bästa artiklarna jag har läst ! Dem är jättebra!

Jag har lärt mig väldigt mycket av dig. Tack för bra artiklar!

Anmäl
2009-03-28 23:45 #7 av: [BARABAZ]

Vad rara ni är, jag kan inte annat än tacka och bocka! Och Malin, you made my day!! Skrattande

Anmäl
2009-03-29 21:49 #8 av: kajsa_karin

Mycket bra artikel

Anmäl
2009-03-31 17:18 #9 av: Nusse123

superbra... bra att vetaSkrattande

Anmäl
2009-03-31 17:18 #10 av: Nusse123

ska bokmärka alla delarna så jag hittar dom lättTungan ute

Anmäl
2009-04-02 21:36 #11 av: [BARABAZ]

Tack tack. :)

Anmäl
2009-05-02 18:14 #12 av: Love-Hamster

Jättebra artikel har bokmärkt alla när jag kanske köper en hamsterhona. Förmodligen så kommer jag köpa en hane vid ett senare tillfälle så att jag har vant mig. Och då kan jjag även para dem kanske.

Anmäl
2010-05-17 23:54 #13 av: MammaL

Puttar

Anmäl
2011-07-02 19:06 #14 av: smidi

många bra förslag väldigt bra Skrattande

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.