Annons:
Etiketterhälsabeteendekosthållningartikel
Läst 16972 ggr
Imasy
2014-10-15 21:46

Gör ditt eget naturgodis - Morötter (Del 1)

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Först ut i serien tänkte jag börja med att torka morötter. Viktigt att komma ihåg, är att dessa projekt är tidskrävande då de ska torkas i ugnen under flera timmar.

Jag börjar med att skala och skiva morötterna i tunna skivor.  Jag skar mina i 2-3 mm. tjocka skivor, och det gick åt nästan två grova morötter. 

Rotfrukter ska förvällas innan torkning, vilket innebär att man kokar dem i 3-4 minuter för att sedan hastigt kyla av dem.

Sedan lägger jag ut dem på gallret rad efter rad. En del använder bakplåtspapper direkt på plåt. Jag har här använt mig av ugnsgallret med en tunn bomullshandduk som "bakplåtspapper".  Jag tycker att fukten dunstar bättre då.

Sedan ska de in i ugnen, i mitten, för torkning.

När de varit inne i ugnen i två timmar tog jag ut gallret och vände på alla bitarna för att det ska gå snabbare att få dem torra. Sedan fick de stå inne i 3  timmar till innan jag var nöjd med resultatet.

Temperaturen ska vara 50-60 grader. Torkningstiden varierar mellan 3-6 timmar beroende på hur tjocka skivor man gör. En del menar att man ska ha ugnsluckan på glänt under torkningstiden, vilket jag också gjorde denna gång.

Nackdelen med att torka dem är att de krymper så fasligt, så det blir ju inte så mycket kvar.

Sedan förvarar jag dem i en liten glasburk. Har de inte torkats helt igenom finns risken att de börjar mögla, så håll ett öga på burken så de ser fräscha ut.

En annan positiv grej är ju att detta recept fungerar lika bra till oss tvåbenta, att ha som t.ex. musli, snacks, resegodis i skogen etc.

  • Redigerat 2023-04-01 22:00 av Cireea
Annons:
Zaviie
2014-10-16 01:30
#1

Toppenartikel! 👍

Mvh Emilia (Vallmos Hamtrar på facebook) Hemsida: vallmo.weebly.com
Medarbetare på  Rexkanin.ifokus, SHF´s forum: forum.hamsterforeningen.se

Fiona1234
2014-10-17 19:51
#2

Vilket bra tips! :) Får man lägga in recept på lite annat torkat/rostat godis här i tråden? :)

           // Med vänlig hälsning, Sofia ,Vädersjö's hamsteruppfödning

            Medarbetare på Guldhamster iFokus och Hamster iFokus

Imasy
2014-10-17 20:05
#3

#2

Du får gärna göra det till en egen artikel om du vill det, så slipper det försvinna i mängden, om du har lust alltså :)

Fiona1234
2014-10-17 21:46
#4

#3 Ja gärna! Men jag kan ju tyvärr inte skapa artiklar :/

           // Med vänlig hälsning, Sofia ,Vädersjö's hamsteruppfödning

            Medarbetare på Guldhamster iFokus och Hamster iFokus

Imasy
2014-10-17 23:30
#5

#4

Näe det kan du inte, men det kan ju jag alltid fixa vettu ;)

Fiona1234
2014-10-18 08:39
#6

#5 Haha vad bra! ;) Måste köpa en pumpa först, sen så säger jag till när jag är redo att skriva artikeln :)

           // Med vänlig hälsning, Sofia ,Vädersjö's hamsteruppfödning

            Medarbetare på Guldhamster iFokus och Hamster iFokus

Annons:
Tessan01
2014-10-24 17:35
#7

Puttar upp!

Ska testa nu i helgen, får se vad dom tycker 🙂

Kelin
2014-10-24 18:23
#8

Gillar ni torkad frukt, är det super lätt att göra i en frukttork kostar dock lite.. Framförallt tar den stor plats. Min lilla gillar även torkad kyckling (torkar till hundarna och katterna). Brukar torka äpplen till mig det tycker hon också om! Brukar torka lite allt möjligt i ugnen, funkar super!

Evovva
2014-12-16 20:49
#9

Varför måsta man förvälla morötterna?? Har torkat många gånger men då har jag lagt på hushållspapper på ett vattenburet galler element funkar jättebra men det tar några dagar. 😉

HamsterPärlan
2015-01-05 22:37
#10

När kommer nästa del?

HjärtaHälsningar Pärlan och Alice Hjärta

Anna O.
2015-02-03 21:33
#11

En fråga, jag gjorde hamstergodis en gång o det luktade jätte konstigt! Jag vill gärna pröva detta o då har jag en fråga! Luktar det illa när Man gör det? Kanske lite konstig fråga, men jag vill gärna veta eftersom detta verkar vara väldigt uppskattat hos hamstrar oså är det kul o göra eget hamstergodis

Imasy
2015-02-04 09:25
#12

#11

Om det luktade illa, kan det inte ha varit för att det började mögla då? För jag tycker inte att dessa luktar illa när de är nytillverkade.

Kelin
2015-02-04 12:19
#13

#11 Hur mycket, och vad det luktar beror helt på vad du stoppar i ugnen. T.ex lever luktar mycket mer än kyckling. Vad hade du i godiset?

Annons:
guanabana
2015-02-04 19:56
#14

Skulle man inte kunna slänga in en sån där silicapåse i burken med det torkade "godiset". Ni vet såna där påsar som suger upp fukt och som brukar följa med när man köper lite olika saker. Då borde ju det vara mindre risk för mögel. Jag länkar här till en artikel från Expressen som tipsar om lite olika användningsområden för påsarna. http://www.expressen.se/leva-och-bo/10-anledningar-att-inte-kasta-silica-pasarna/

Kelin
2015-02-04 22:29
#15

#14 Jag är osäker på om de påsarna är godkända för livsmedel.. Jag har hittills aldrig fått mögel i mitt godis, dock fryser jag in de som inte går i det närmaste.

guanabana
2015-02-04 22:59
#16

#15 Jag funderade också på det. Enligt expressens artikel skulle det inte vara farligt om man råkar få i sig det (som människa) så länge det är inom EU som de kommer ifrån, och förvisso tipsar expressen om blandade användaningsområden men inget som gäller just för ätbara grejer. Så klart ska man ju inte äta påsarnas innehåll, men jag har faktiskt ingen susning om de ger ifrån sig något farligt ämne så att de inte bör förvaras tillsammans med ätbara grejer. Är det nån annan som vet om silica ger ifrån sig något farligt, eller kanske ni vet en annan bättre produkt som man kan använda? Lite hushållspapper kanske? Men då får man kanske byta ut det emellanåt.

Anna O.
2015-02-17 11:34
#17

Jag gjorde pellets med grönsaker som jag blev tipsad av en kompis, men jag tror nog att det blev lite konstig lukt eftersom det var fuktig pellets. Men dessa morötterna ska ja absolut testa! #13 #12

Majaa12
2015-03-15 15:45
#18

Hur länge klarar dom sig utan att mögla? :)

Mvh Maja  

Medarbetare på Guldhamster iFokus

Evovva
2015-03-15 15:52
#19

Varför måste man förvällas?? Jag har lagt på papper förut och ovanpå mitt element. Funkade utmärkt till mina kaniner.

Majaa12
2015-03-15 16:28
#20
Annons:
Evovva
2015-03-15 22:49
#21

Jag har aldrig haft problem med att morötter blivit sega eller fått annan färg eller lukt även då jag inte förvällt dom. Men jag har ju som sagt lagt de tunna skivorna på papper som fått ligga på elementet och torka i flera dagar.

Candela
2015-05-06 00:11
#22

#14 Jag fick faktiskt med mig en liten fukt-absorberande grej i en medicinburk nyligen. Det var som en liten cylinder i plast som innehöll nått pulver. Undrar om jag har den kvar, eller om medicinen tog slut och burken slängdes 🤔 Tänkte ju inte på alla smarta användningsområden när jag såg den.

Imasy
2015-05-06 00:29
#23

#18

Jag minns inte hur länge vi hade dem i burken, det gick ju åt rätt så fort. Däremot så skulle jag inte göra om misstaget att ha dem i en tätförslutande burk, utan välja någon som andas, typ pappåse etc.

Annaliiiiisa
2015-11-04 00:05
#24

OMG BÄÄSTA TIPSET

Jelly the hamster
2016-03-30 14:45
#25

Vilket roligt recept!

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: