Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

00. GULDHAMSTER ALLMÄNT 01 --- Avel, Genetik, Uppfödning 02 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 03. CAMPBELLS ALLMÄNT 04 --- Avel, Genetik, Uppfödning 05 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 06. KINESISK ALLMÄNT 07 --- Avel, Genetik, Uppfödning 08 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 09. ROBOROVSKIS ALLMÄNT 10 --- Avel, Genetik, Uppfödning 11 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 12. RYSK VINTERVIT ALLMÄNT 13 --- Avel, Genetik, Uppfödning 14 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 15. HYBRIDER ALLMÄNT 16 --- Avel, Genetik, Uppfödning 17 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 18. HAMSTER ALLMÄNT 19 --- Burar och tillbehör 20 --- Bildtrådar 21 --- Utställningssnack - Träffar 22 --- MH & Veckotävlingar 23 --- Minneslunden 24 - Andra Djur 25 - Off Topic 26 - Frågor till värdar / Om sajten 27 - Säljes och köpes 28 - Nyfiken i en strut
02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Mina tankar om foder till guldhamster

2014-07-06 19:25 #0 av: Lojs

Här finns fler artiklar om foder till hamstrar här på forumet, jag tänkte delge vad jag ger och mina åsikter om hamstermat. Jag anser att bra mat är för alla djur en bra grund för ett långt och hälsosamt liv. Bra mat för ett djur är mat som den äter i naturen och som deras kropp är anpassad för. I naturen äter våra hamstrar mestadels fröer, örter, nötter och insekter. Så basen för det jag ger mina hamstrar är olika fröer, och jag lägger till olika proteinkällor som ersättning för insekterna de skulle ha ätit i naturen.

Basfodret till mina djur blandar jag själv.
Jag brukar ha Axa Grynblandning (havre, vete, råg och korn) som bas, sedan lägger jag för det mesta till någon gnagarblandning (om jag hittar en med enbart frön, inga pellets eller röda/oranga/gröna pluppar med oklart innehåll) eller en papegoj/parakitblandning av enbart frön, jag tillägger protein i form av torrfoder till hund eller katt, om jag väljer ett foder för katter så är det ett utan tillsatt taurin (en aminosyra som är livsviktig för katter), vilket ska kunna vara giftigt för smådjur. I övrigt lägger jag till det jag har hemma som djurmat, kanske valsade ärtor, torkade morötter, sesamfrön, matvete, matvete, vetegroddar, bovete, torkade örter mm. Blandningen blir aldrig exakt likadan, vilket är lite av poängen, jag vill ge en kost som är lite varierad.

Jag har ofta två olika blandningar hemma, en som är för växande djur eller djur som behöver lägga på sig, till exempel en äldre hamster som behöver hjälp att hålla uppe vikten, eller en hona som haft en kull och har gått ner i vikt under digivningen.
Skillnaden är dels att den mer energirika blandningen har mer nötter (oftast jordnötter med skalet kvar) och feta fröer (solrosfrön, pumpafrön mm), och mer av gnagar/fågelblandningen, dels består blandningen med lägre energiinnehåll av en större del grynblandning, så mindre av det ”gottiga” i bladningen, mer av de ”tråkiga” grynen.

De får även ofta tillskott av hundgodis av olika slag, särskilt kex, det är bra för att hålla tänderna i normal längd.

Min blandning är ju då basen som de alltid har tillgång till i obegränsad mängd (enligt jordbruksverkets regler), sedan får de grönsaker varje dag upptill. Om jag har ungar så blir det väldigt mycket olika sorters groddar (gröna linser och alfalfa är favoriter) vilket är billigt och extremt nyttigt, kräver en liten smula jobb bara. (skölja ett par gånger om dagen är inte särskilt jobbigt dock, jag har en artikel om att göra groddar här på forumet). Annars är de vanligaste grönsakerna gurka, morötter, blomkål, ärtor, majs, broccoli, sallad och babyspenat. Om sommaren plockar jag ofta maskrosblad och kirskål som jag sköljer av och ger.
Jag ger nästan aldrig frukt, jag äter inte frukt själv och det innehåller så mycket socker att jag inte gärna köper hem det till hamstrarna, bara ibland som ”festmat”.

De får även olika färska animaliska proteinkällor 1-2 gånger i veckan (upptill det protein som finns i katt- eller hundmaten som de får i torrfoderblandningen). Animaliska proteinkällor som de äter är till exempel kokt ägg, kokt kött (nöt, fläsk, kyckling, fisk, vilket som helst, helt okryddat, även utan salt), hund- eller kattmat på burk och ibland köper jag frystorkade insekter till dem. De får ganska små bitar av dessa proteinkällor, bitar som de äter upp samma kväll, så att det inte ska bli dåligt i deras bur.

Jag ger även lite smått och gott annat då och då. Havrevälling (sådan som enbart består av havre, inga mjölkprodukter), kokar salt- och mjölkfri gröt på lite olika gryn, kokt ägg, jag mixar ”gegga” av havregrynsgröt eller havrevälling ihop med olika grönsaker. Ibland köper jag som sagt insekter som zophobaslarver eller mjölmaskar i djuraffären, levande eller frystorkade, men det är väldigt fett så det är nästan bara växande djur och digivande honor som får av dem.

Så, nu vet ni på ett ungefär vad jag ger. Mitt nyckelord är variation.

Vad jag inte ger
Jag ger aldrig mina hamstrar mjölkprodukter, de är inte gjorda för att äta mjölk som vuxna djur, det är helt onödigt att ge även om det är låglaktosvarianter. Jag anser att hamstrar inte ska äta mat som är anpassad till människor, de ska äta mat som de är anpassade för att äta.

Giftigt för hamster är bland annat avokado, choklad och svamp.

Hamstrar ska generellt sett inte ha mat som är saltad eller sockrad, salt kan skada njurarna och snabba sockerarter påverkar dels blodsockret på ett sätt som inte är naturligt för en hamster och dels kan de göra att de går upp för mycket i vikt. Mina undantag kan vara att jag kan ge "smådjursstänger" med honung på vid högtider (men hamstrar vet ju inte att det är till exempel jul, så det är väl mest för min egen skull), eller någon gång sötade kex som mariekex som extra gott godis, men detta kanske jag ger max 3-4 gånger om året så det blir inte särskilt mycket. 

Jag som skrivit detta är uppfödare av guldhamstrar och håller på att utbilda mig till dietist. 


//Louise

Anmäl
2014-07-06 19:28 #1 av: Felibaba

Tack så mycket att du gör dem här inläggen!

Anmäl
2014-07-06 19:38 #2 av: Ulltussa

Väldigt bra artikel! Är så sugen på att prova göra eget foder till mina två, men är så osäker kring vad som ska vara i, vill inte missa något viktigt i deras kost! Men det där med axa grynblandning och papegoj/parakit blandning + hund eller kattmat samt något av det som står under låter ju inte allt för avancerat! Vet att du blandar olika varje gång men har du någon ungefärlig mängd på de olika delarna? Vad har du mest av i blandningen och vad har du minst av i?

Anmäl
2014-07-06 19:57 #3 av: Felibaba

Skulle du kunna ta kort på din blandning så man ser ungefär hur mycket som är i av vare grej? :-)

Anmäl
2014-07-06 19:57 #4 av: Lojs

#2 jag har mest av grynblandningen, någonstans mellan 30-40% skulle jag gissa på. Sedan kanske runt 20-30% annan blandning och resten allt det andra jag stoppar i. 

//Louise

Anmäl
2014-07-06 20:22 #5 av: Ulltussa

#4 tack! Ska nog våga mig på att göra en egen blandning :)

Anmäl
2014-07-06 21:23 #6 av: jentrjenny

Åh vilken bra artikel! :D

Anmäl
2014-07-06 22:42 #7 av: Tessan01

Vilken bra artikel igen Lojs! 

Undrar bara hur jag får mamma övertalat att ge mig låv att få börja göre en egen blandning... Nu är det ennu viktigare då jag får hem ett par robbar så vill inte att mina hamstrar blir tjocka... Kan ju fråga, och säga att det är hälsosammare åt dom ;)

Mvh. Teresa 

Medarbetare på Sydkorea iFokusGlad

Anmäl
2014-07-07 11:31 #8 av: Lojs

Tack för kommentarerna!
Min senaste blandning innehåller inga fågelfrö, så den är inte så representativ, jag ska försöka komma ihåg att lägga upp en bild när jag blandat nytt. 

//Louise

Anmäl
2014-07-07 22:22 #9 av: djurflikkan

Vad för hund foder kan man ha i?
Spann mål med kyckling eller någon kött.
Eller enbart foder med kyckling/kött eller något liknande i.
Eller det kanske inte spelar någon större roll.

Btw väldigt bra inlägg :)

Anmäl
2014-07-08 01:24 #10 av: Flygandebanan

Superduper! Denne hamnar på första sidan :D

Anmäl
2014-07-14 19:50 #11 av: Lojs

Så, en bild på min senaste blandning. Den innehåller axa grynblandning, undulatfrön, vetegroddar, hundmat (doggy för små hundar), skalade solrosfrön, oskalade sesamfrön, ärtplättar, mathavre, matvete, matkorn och pumpafrön. 
Detta är den energirika varianten av blandningen, till de djur som har lätt för att lägga på sig så blandar jag ut det här med mer grynblandning. 

//Louise

Anmäl
2014-07-14 21:24 #12 av: M.L

Denna kattmat visst borde man kunna ge den .  Är taurine i men vad jag förstår så kommer det från köttet.

Anmäl
2014-07-14 21:27 #13 av: Lojs

#12 Vilken? om det står taurin i innehållsförteckningen så brukar det vara tillsatt taurin. 

//Louise

Anmäl
2014-07-16 13:33 #14 av: Flöffo

Jätte bra artikel! Det var precis så jag brukade göra när jag hade hamstrar (dock inte med min första). Tycker det var en intressant artikel att läsa.  :))

Anmäl
2014-07-16 13:45 #15 av: M.L

# 13 länken kom visst inte med. Men hur vet man om det är tillsatt eller är naturligt ? denna kattmat undrar jag om http://www.petsonline.se/katt/kattmat/applaws/applaws-adult-chicken-7,5-kg/

Anmäl
2014-07-16 14:29 #16 av: Lojs

#15 Jag hittade innehållsförteckningen på fodret på animails hemsida och det ser inte ut att vara tillsatt taurin. http://animail.se/applaws-cat-adult-chicken-7-5-kg.html Jag är dock inte säker, jag vet inte hur reglerna för innehållsförteckningar ser ut när det gäller djurfoder.

//Louise

Anmäl
2014-07-16 14:41 #17 av: M.L

# 16 det är taurin i .men står att det är naturligt från kött .No added artificial colourants, flavourings or preservatives. Contains natural taurine from meat

Då borde man kunna ge

Anmäl
2014-08-23 17:02 #18 av: GeeGee

Håller inte riktigt med 0#!

Om hamstrarna vi har idag skulle leva exakt som de gjorde  naturen då är ditt foderförslag superbra - men de gör de inte. Om vi tittar på ex en syrisk hamster i det vilda och en syrisk hamster vi har som husdjur så ser de inte likadana ut, de har inte samma beteende mm för att vi har domesticerat dem precis som vi gjort för att få våra tama hundar. Men mycket bra tanke!

Anmäl
2014-08-23 17:12 #19 av: Flöffo

#18 Fast nu var det ju maten hon pratade om inte hur dom lever (inte vad jag kan hitta i alla fall). Vad tycker du man ska ge för mat då, om dom inte ska äta grönsaker, frön osv? 

Anmäl
2014-08-23 18:36 #20 av: Lojs

#18 Även om utseendet förändrats en del så har inte matspjälkningssystemet gjort det, det har gått alldeles för få generationer, det tar väldigt lång tid för insidan att ändras och anpassa sig efter nya förutsättningar, inte ens vårt matspjälkningssystem är särskilt förändrat de senaste 20 000 åren sedan vi började odla vår mat, då kan man tänka sig hur lång tid förändring tar. =)

//Louise

Anmäl
2014-08-23 22:26 #21 av: GeeGee

Enligt vetenskapliga böcker samt de exotiska veterinärerna jag pratat med så är pellets för hamstrar det bästa grundfodret. Fast jämför vi hund och varg så är kosten helt olika och det av en anledning...men men alla tycker vi olika.

Anmäl
2014-08-24 08:58 #22 av: Fiona1234

Pellets är ju dock inte "naturligt" alls för gnagare? Dom är ju vana att leta nötter, frön osv och därför är då en fröblandningen mycket bättre.

Tycker dock dom flesta uppfödare ska ha sån himla nyttig mat med massa havregryn, dom ska ha feta nötter och frön att knapra i sig ;)

Anmäl
2014-08-24 15:41 #23 av: Lojs

#21 Fast pellets ska ju vara anpassade för en hamsters matspjälkningssystem, så det är väl inget konstigt att de är bra? Förhoppningsvis har pelletstillverkarna bättre koll på vad en hamster behöver än vad vi som blandar eget foder har. :) Så länge man väljer de som faktiskt är anpassade efter hamstrar då, och inte någon annan djurart. Det man tappar med pellets är det #22 säger, berikningen, att leta mat, öppna fröer, välja ut vilken matbit man vill äta, berikning är viktigt för att djur ska må bra psykiskt. Sedan kan man absolut berika på många fler sätt än bara med vilket foder man använder.
(#22 Du vet att havre är en sorts gräsfrö va? ;))
Hund är en intressant jämförelse då det har forskats en hel del på hundens kost och hur deras matspjälkningssystem har förändrats jämfört med vargen, något det inte gjorts på hamster. Och en hunds matspjälkningssystem har förändrats mycket lite jämfört med vargens, trots att de levt så länge ihop med människan, faktum är att många hundar mår bättre på en kost närmare det vargen äter, med mindre spannmål, mer kött och ben, vilket är anledningen till att foder som färskfoder, barf eller orijen blivit populära.

//Louise

Anmäl
2014-09-19 19:25 #24 av: Cindy S

Med axa grynblandning och denna musli, plus torkade äpplen och hundfoder, behövs något mer?

Jessica Jones (2015-)

- Sajtvärd för superhjaltefimer.ifokus.se - Medarbetare för halloween.ifokus.se -

Anmäl
2014-09-19 19:35 #25 av: Cindy S

Försöker igen.

Jessica Jones (2015-)

- Sajtvärd för superhjaltefimer.ifokus.se - Medarbetare för halloween.ifokus.se -

Anmäl
2014-09-19 19:42 #26 av: Cindy S

Sultanrussin fullkornshavregryn fullkornsvetegryn fullkornsrågkorn banan(banan, vegetabilisk olja, socker, honong, naturlig arom) cornflakes(majs, socker, salt, kornmalt) linfrön, solroskärnor, hasselnöter, aprikos, päron persika dadlar fikon äpple plommon.

Salthalt 0.3%

Duger det?

Jessica Jones (2015-)

- Sajtvärd för superhjaltefimer.ifokus.se - Medarbetare för halloween.ifokus.se -

Anmäl
2014-09-23 18:49 #27 av: Michaela-N

Gäller det bara guldhamster eller kan man ge dvärghamstrar samma sak? Funderar på att blanda egen mat till mina killar då de alltid lämnar de gröna/orangea/röda plupparna du pratar om. Men vill då vara säker på att de verkligen får i sig allt viktigt :)


Anmäl
2014-09-24 11:28 #28 av: Lojs

#27 Jag vågar inte svara på det på rak arm, jag har mycket mindre erfarenhet av dvärgar. Jag har bara haft två campbells och har en kvar nu, mina campbells har fått samma blandning som mina möss, för att förebygga fetma/diabetes, vilket ungefär samma blandning som jag har, men utspätt med ca dubbelt så mycket spannmål.

//Louise

Anmäl
2014-09-24 13:12 #29 av: Deviance

#11

Min Hanna är rätt smal (hon är iof grossisthamster antar jag men hon har aldrig direkt lagt på sig något hull då hon är väldigt energisk och gillar att springa och utforska när hon får komma ut) rekommenderar du den blandningen du har på bilden eller något annat? Mer fett?

Anmäl
2014-09-24 19:48 #30 av: Lojs

#29 Det finns hamstrar som helt naturligt är smala hela sitt liv, det man får passa sig för är om de börjar tappa hull eller muskler, då är något fel. 
Om jag har en sådan hamster så får den samma blandning som mina gamlingar eller ungar, lite mer nötter och feta fröer, samt att jag inte är lika snål med godsakerna till en sån hamster, men så länge de får fri tillgång av en bra foderblandning, bra färskmat och verkar pigga och glada så är det ingen fara att en hamster är naturligt smal. Som du säger så är grossisthamstrar ofta väldigt tunna. 

//Louise

Anmäl
2014-09-25 07:44 #31 av: Anonym

Lojs hur kommer jag åt kanin.ifokus ? Vill kunna komma åt denna sida tack för vänligt svar

Anmäl
2014-09-25 17:00 #32 av: Whippet

#31 Du rullar ner längst ner på sidan, sedan kollar du på djur, sen hittar du det i alfabetisk ordning och hittar kanin! Skämtar

I'm out Vilar huvudet i handen

Anmäl
2014-09-25 17:21 #33 av: Flöffo

Annars kan man också bara skriva in kanin.ifokus.se Glad

Anmäl
2014-09-25 17:38 #34 av: Whippet

#33 Ja

I'm out Vilar huvudet i handen

Anmäl
2014-09-28 10:34 #35 av: [MikaelaR]

#27 detta recept är kopierat från svenska hamster föreningen till dvärghamstrar! det kanske du kan pröva på?

 Cuni Nature Dvärghamsterblandning

7 dl duvfoder (utan majs!), havre/kärnor, vete & bovete.
4 dl cuni nature
2 dl torrfoder för valp
3 dl axa grynblandning
2 dl undulatfrömix

Färdig mängd: 18 dl

Tillsätt detta om du vill/ efter individerns behov: solrosfrön, pumpafrön, bönor, gröna ärtor, torkade örter/blad, torkad mjölmask, linser osv.

Sajtvärd på Guldhamster Medarbetare på Skrivlust & Dvärghamster

Vill du hjälpa till att rösta fram månadens guldhamster? klicka här -> Månadens bild Januari

Anmäl
2014-09-28 17:59 #36 av: ulrikame

vet att man kan ge dvärghamstrar duvblandning utan majs.

Anmäl
2014-09-30 20:38 #37 av: Michaela-N

Vilken ska man välja av Dogmans Parakit-, papegoj eller undulatblandning om man ska blanda med axa grynblandning? gäller två roborovskis så det är ju bra om fröna är små.

Innehåll:

Papegoja: Vit och röd dari, gul majs, vita och stora skalade solrosfrö, havre, vete, jordnötter med skal, safflorfrö, korn och cedernötter.

Parakit: Vit, röd o gul hirs, skalad hel havre, randiga och vita solrosfrö, rovfrö, ris, safflorfrö, hampa, vete, bruna linfrö, skalade jordnötter.

Undulat: Vit och gul hirs, kanariefrö.


Anmäl
2014-09-30 23:05 #38 av: Flöffo

#37 Jag skulle nog välja undulat mat eftersom det inte innehåller så många feta nötter och sånt. Sen skulle jag nog själv blanda i havre, vete, korn och sånt. Det var i alla fall så jag brukade göra också och tyckte det fungerade bra.

Anmäl
2014-10-01 06:59 #39 av: Michaela-N

Problemet är inte att de kan bli feta på vissa sorters mat, det gör mig ingenting om dom blir tjocka då jag anser att dom lever ett sånt kort och tråkigt liv att dom åtminstone kan få äta gott ;) så det viktigaste är att maten är god och så nyttig som möjligt


Anmäl
2014-10-01 15:11 #40 av: Lojs

Fast övervikt ger ju extra belastning på hjärtat och kan förkorta ett redan kort liv ytterligare, varför vill man ta den risken? Jag kan köpa att ett gammalt djur mår bättre av att vara mulligt än magert (men inte extremt överviktigt) men en naturlig vikt är ju vad djuret är anpassat efter och mår bäst längst på. 

//Louise

Anmäl
2014-10-07 22:51 #41 av: Mollypierce

Blir det en bra blandning om man blandar axa grynblandning och cuni nature som bas? Självklart läggs andra proteinkällor till och lite grönt. 

Anmäl
2014-10-08 14:42 #42 av: Fiona1234

#41 Cuni är väl för kanin? Så nej det skulle jag inte rekommendera :) Hamstercomplete är tex bättre :)

Anmäl
2014-10-08 14:43 #43 av: Whippet

#41 Det är kaninmat, skulle rekommendera vitakraft hamstermenu

I'm out Vilar huvudet i handen

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.