Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

00. GULDHAMSTER ALLMÄNT 01 --- Avel, Genetik, Uppfödning 02 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 03. CAMPBELLS ALLMÄNT 04 --- Avel, Genetik, Uppfödning 05 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 06. KINESISK ALLMÄNT 07 --- Avel, Genetik, Uppfödning 08 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 09. ROBOROVSKIS ALLMÄNT 10 --- Avel, Genetik, Uppfödning 11 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 12. RYSK VINTERVIT ALLMÄNT 13 --- Avel, Genetik, Uppfödning 14 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 15. HYBRIDER ALLMÄNT 16 --- Avel, Genetik, Uppfödning 17 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 18. HAMSTER ALLMÄNT 19 --- Burar och tillbehör 20 --- Bildtrådar 21 --- Utställningssnack - Träffar 22 --- MH & Veckotävlingar 23 --- Minneslunden 24 - Andra Djur 25 - Off Topic 26 - Frågor till värdar / Om sajten 27 - Säljes och köpes 28 - Nyfiken i en strut
02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Sjukdomar och tips

2008-01-04 13:55 #0 av: [Mariaxx]

Vad kan du göra för dina hamster vid sjukdom och dylikt? här kommer lite kort information på knep o tips vid olycka och sjukdom.

Förkylning

En hamster är mottaglig för förkylningar och smittas lätt av sin ägare, inte alla vet om det och just därför är det viktigt att ta upp om förkylningar och hur man kan behandla sin sjuka hamster.

 

Hur kan man förebygga förkylningar och andra luftvägsbaserade sjukdomar?

Hamstrar ska inte stå i drag, dom ska ha det varmt och mysigt och framför allt en allsidig nyttig kost med vitaminer och andra nyttigheter. Med rätt kost och miljö kan man förebygga dom flesta sjukdomar. Tänk på att INTE kela eller handskas med hamstern alls om du är inne i en förkylningsperiod. Överlåt skötseln till en familjemedlem som är frisk.

 

Hur gör jag om hamstern smittas trots tipsen ovan?

En hamster som är förkyld behöver värme och mycket vitaminer. Man kan ge honungsvatten till hamstern att dricka (lös upp en liten klick honung i ljummet vatten), det brukar underlätta lite för djuret. Om hamstern inte blir bättre: Uppsök veterinär, i vissa fall behövs en atibiotika kur.

Förstoppning

Om en hamster drabbas av förstoppning så kan man märka det genom att hamstern blir slö och hängig, matvägran och sämre allmäntillstånd är ytterligare tecken. Magen känns uppsvälld och spänd.

 

Hur kan jag förebygga förstoppning?

En varierad kost och mycket grönsaker är bra och det finns en hel del grönsaker att ge hamstern för att hålla igång magen. Om hamstern lever bara på frö så ökar det risken för förstoppning. Om din hamster fått förstoppning och om hamstern fortfarande har matlusten kvar kan du prova att ge den grönsaker, melon, tomat, gurka eller sallad till exempel. Om det tycks bli värre: Ring och be om råd av veterinär som kan rekomendera andra medel att ta till.

 

Problem med njurarna

Blodblandad urin kan man se hos hamstern och det beror oftast på njurfel. Även andra djurslag kan få problem med njurarna, och symtomen är desamma som hos hamstern: Svårigheter att kissa, och det kommer blod i urinen, djuret måste kissa oftare och det kommer oftast bara lite varje gång. Djuret ser plågat ut då det måste kissa.

 

Vad gör jag om min hamster råkar ut för detta?

En hamster med njurfel ha veterinärvård, veterinären skriver ut medicin som man får ge sin hamster, något annat kan man själv inte göra. Tyvärr blir en hamster med njurfel sällan helt bra, utan besvären fortsätter oftast visa sig. Njurfel hos hamster beror på felaktig utfodring, tänk på att ge din hamster en väl varierad kost och inte enbart pellets, vilka ofta är orsaken till njurfel/njursten. Tvätta alltid grönsaker väl så att inga gifter från besprutningen finns på frukten/grönsaken då du ger den din hamster, då detta också är en bidragande orsak.

 

Olycksfall

Om din hamster råkar illa ut, eller om nåt oväntat sker så finns det lite tips att tillgå. Kanske har din hamster fallit och skadat sig, blivit klämd då du inte visste att den var ute på rymmen.

 

Vad gör jag om min hamster fallit och skadat sig?

Vid fallskador där hamster fallit i marken så kan det hända att hamstern fått hjärnskakning, brutet ben eller till och med fått inre skador. Man måste hålla uppsikt på hamstern efter ett fall, ge den lugn och ro i buren och se till att den får vila eftertersom den troligast hamnar i chock. Man kan också ge lite druvsocker i vatten för att få den att piggna till.

 

Uppsök veterinär om hamstern inte verkar bli piggare efter några timmars vila!

Tandskador

Hur märker jag att min hamster har långa tänder?

Hamstern får svårigheter att äta och det man kan göra för att förhindra det är att ge saker att gnaga på: trädgrenar (noga avsköljda och vissa sorters grenar), Fröstänger, torkad majskolv, knäckebröd och skorpor m.m

Om hamstern däremot har lösa tänder så kan man ge lätttuggad mat: Puré, gröt, mosad pasta, mosad potatis och kokt fisk eller ägg. Sånt som är lätt att äta med andra ord.

Om hamstern brutit av en tand, vad gör jag?

Avbrutna tänder växer ut igen och i regel behöver man inte åtgärda det, det rekomenderas dock att man klipper ner den oskadda tanden för att förhindra att den bryts av den med. Däremot kan en hamster få för långa tänder (oftast drabbas äldre hamster) och då krävs ingrepp som tandklippning. Det kan man göra hos veterinär eller hos erfaren uppfödare.

 

Värmeslag

Under sommarperioden så är det viktigt att det är svalt (inte dragigt) och att hamstern har färskt vatten varje dag. Buren behöver också bytas oftare då det frodas mer bakterier i värmen. För att förhindra värmeslag så kan du ge iskuber i olika varianter, kattmat, puré, gurkvatten, youghurt. Varianterna är många.

 

Vad gör jag om hamstern fått värmeslag?

Det du kan göra om din hamster redan fått värmeslag är att blöta dina fingrar med kallt vatten och "dutta" på huvudet lite med dom. Även att ge en bit gurka kan vara bra.

 

Anmäl
2008-01-04 15:18 #1 av: Asa-N

Jättebra artikel, skulle bara vilja tillägga i kapitlet om bruten tand, det är en fördel att klippa ner tanden brevid så de blir jämnlånga, annars finns risk att den ensamma längre tanden bryts av den också.

Anmäl
2008-01-04 15:57 #2 av: [Mariaxx]

Ja, toppen Åsa! Och så bör tilläggas att Åsa kan klippa tänder....

Anmäl
2008-01-04 16:01 #3 av: Asa-N

Ja jag kan klippa tänder, lärde mig det av en veterinär som bredvilligt bjöd på kunskap :o) Det har jag haft nytta av flera gånger, har alltid grejorna med mig på utställningar och som i helgen nu till Husdjursmässan.

Anmäl
2008-01-04 19:16 #4 av: Sara87

Jättebra artikel! Läste med stort intresse :)

Anmäl
2008-01-04 20:00 #5 av: mari-

Super bra artikel...

Tänker skriva ut den å ha den i hamster pärmen..

Tack!!!

Anmäl
2008-01-04 21:48 #6 av: Agouti-Camila

Jätte bra artikel

Anmäl
2008-02-08 17:53 #7 av: [Mariaxx]

*putt*

Anmäl
2008-02-19 16:10 #8 av: [Popcorni]

Vad bra artikel mycket lärorik!

Anmäl
2008-02-21 12:45 #9 av: Pimu

En jätte bra artikel .. men saknar: "Hur vet man att hamstern har blivit sjuk .. symtom .."

Anmäl
2008-02-25 00:34 #10 av: charlie_mini

Jättebra artikel!

Anmäl
2008-03-13 15:42 #11 av: Idaz

jättebra artikel!

Anmäl
2008-03-24 20:05 #12 av: Johanna-

Bra artikel, lärde mej mkt! :)

Anmäl
2008-04-14 13:14 #13 av: [Mariaxx]

*putt*

Anmäl
2008-05-27 03:13 #14 av: Achatina

Jag vet inte om det här är rätt artikel men eftersom att sökfuntionen inte verkar fungera och det inte finns någon annan "självklar" artikel skriver jag min fundering här.

 

När jag satt och läste tråden om en uppfödare som fått wet-tail på sina hamsterungar och flera dödsfall, men dock överlevare som förmodligen har  varit i kontakt med smittade djur. Så bör smittan gå på bara vissa djur. Det hänger förstås mkt på immunförsvar och så. Men alla ungar i kullen inklusive honan var ju friska och så innan sjukdommen kom. Så alla i buren hade samma förutsättningar (utåt sett) att klara sig helskinnade från sjukdom. Och vad som slår mig är väl det att det påminner om (det man har fått lära sig i skolan) om ex. pesten. Den drabbade väldigt, väldigt många. Men några av de som drabbades överlevde mirakulöst. Och de som bodde i smittade områden överlevde också även om de måste ha kommit i kontakt med smittade på ett eller annat sett.

Egentligen är det väl allt vad jag har funderat på hittills. Men... Jag tycker ändå att det borde finnas en lösning på sjukdommen. Och en lösning till varför vissa överlever medan andra med samma genetiska uppsättning inte gör det. 

Anmäl
2008-06-17 13:47 #15 av: Love-Hamster

Jag kan påpeka att när jag läste en bok om Hamstar så stog det att det inte var bra för Hamstar att äta Tomat för att det finns gifter i Tomaten som inte är så bra för Hamstern att äta.

Men annars var din artekel jättebra Maria!;) 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.