Annons:
Etiketterartikelallmänt
Läst 14695 ggr
Noomie
8/4/08, 7:50 PM

Min första hamster

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

hej, skrivit en liten artikel med en sammansatt fakta och skötselråd för guldhamstern. mvh Noomie

guldhamster

Historik
Guldhamster Mesocricetus Auratus
guldhamster eller syrisk hamster som den också heter kommer från de syriska öknarna. Där levde den i hålor under jord och samlade mat under nätterna när det var svalare. Guldhamstern hade sin egen håla och levde ensam.
Den upptäcktes 1797 av Alexander Russell och hans bror Patrik. Men först 1839 som den fick sitt namn Guldhamster.
De hamstrar vi har i dag som sällskapdjur härstammar från en hona och hennes kull som tog från Mount Aleppo av Professor Aharoni .
1937 kom de ut på den allmänna marknaden som sällskapdjur.

bäbis

**Fysik
**guldhamster honan brunstar vart fjärde dag. På vissa honor känns det lätt igen då de har en luktar för att kunna locka till sig hanen. Därefter är honan gravid i 16 dagar.
Ungarna föds helt blinda och utan päls.
Men redan efter en vecka så kan man skönja vilka färger som utvecklas på de små hamstrarna. De har dessutom börjat äta fast föda som mamman tar till boet.
Efter två veckor har de öppnat sina ögon och går de redan runt i buren.
Vid fyra veckor är de könsmogna och skall skiljas från modern.
Man kan ha syskon ihop fram till 8 veckor sedan måste man skilja på dem. Guldhamstern är en solitär hamster (ensamlevande) och är noga med sitt territorium. Dvs att de slåss och det kan leda till allvarliga skador, till och med till döden i värsta fall.
Rent storleksmässigt är guldhamstern större i dag och lever lite längre.
Vid 3 veckor väger de runt 40-60 gram och vid vuxen ålder ( 4 månader) väger de ca 150-220 gram.
De blir ca 13-18 cm långa. Och normala livslängden är ca 2 år men det finns hamstrar som har blivit 3 år med.
Hamstern är antagligen närsynt och tar sig fram genom känsel och lukt.
Hamstern finns i dagläget i massor av olika färger och olika teckningar. De finns även i fyra olika hårlag. Långhår, korthår, rex( lockig) och satin ( extra glansig) .

bur

Buren
Buren kan vara antingen en dunabur eller gallerbur. Fågelburar är inte att rekomendera då hamstern inte har en bra avståndsbedömning och kan lätt ramla och slå sig illa. Helst inte högre än 50 cm.
Den bör vara vara minst 50 cm lång då hamstern har ett stort rörelsebehov.
Bottenmatrial till buren kan bestå av spån eller av toa-lätt ( papperspellets).
Toa-lätt används då hamstern kan få allergiska besvär av spånet eller om du har en långhårig hamster så blir den lätt tovig utav spånet.
Hamstern tycker om att ha en liten toalätt inne hos sig. Gärna stående i ett hörn.
Det kan vara en liten plastbytta som man fyller med Sand. Antingen sk rådasand ( finns ofta på akvariedelen i zooaffärer) eller chinchilla Sand.
De vill gärna ha ett bo med. Det kan vara ett litet hus av trä eller kartong. Ps det finns en uppsjö av plasthus i handeln , dessa kan vara för täta oftast vilket medför att hamstern får hudproblem. Kolla att plasthuset har mycket lufthål annars ta bort det.
Vattenflaska måste hamstern med ha. Man kan ha vattenskål men då måste den bytas ett par gånger om dagen.
Slutligen behövs det en matskål med.

**AKTIVITET
**En hamster har ett stort rörelsebehov och kan behöva en del aktivitet.
I buren kan man ha tex sk gym eller en vanlig toarulle, det funkar med. Man kan även ha ett Hjul i buren men det är lätt att hamstern springer för mycket och blir stressad så ha den bara inne begränsade tider. Till guldhamster bör hjulet vara minst 20 cm i diameter. Det är inte bra för hamsterns rygg i fall hjulet är för litet.
Utanför buren kan du ha en aktivitetshage eller även låta hamstern vara lös på golvet då den tycker om att upptäcka sin omvärld. Men ha den under uppsikt då det är en gnagare och den kan gnaga sönder sladdar eller försvinna in i små hål. Ett annat exempel är att använda en hamsterboll. Tänk på att ha den inne max 20 minuter i taget.
Annars kan man lätt bygga labyrinter med godis som belöning eller agility banor.
Sommartid kan du ha hamstern med dig ut men tänk på att ha en skyddsbur med god ventilation, så att inte rovdjur kommer åt hamstern. Att ha hamstern under uppsikt så att den inte försvinner ( dom är duktiga grävare) Att ha gott om vatten till hamstern och skugga. Dom dör lätt av uttorkning , överhettning och det går mycket snabbt.
Att inte utsätta den för drag då de mycket lätt blir förskylda.
LÄMNA DEN ALDRIG I BILEN ELLER PÅ BALKONGEN!

**ATT FÅ DEN TAM
**När du har köpt hem din nya lilla vän så låt den va ifred i ett par tre dagar så att den får tid att vänja sig i sin nya omgivning. Tänk på att när du köper en liten hamster så ska den inte vara yngre än 4 veckor och om det är din första hamster så är det bättre i fall den är lite äldre. Det finns omplaceringshamstrar från uppfödare som är runt året och som redan är väl hanterade. Dessa är utmärkta som 1a gångshamster men obs tänk på att de oftast inte blir äldre än 2 år.
När de är riktigt små kan de vara lite " hoppiga" och därmed lite svåra att hantera för den ovane.
Börja med att låta hamstern lära känna din lukt. Låt handen vila i buren. ( tänk på att tvätta händerna, i hamsterns värld är det ju som så att luktar det korv, ser ut som korv ja då är det nog korv)
Efter ett tag kan du ta med lite godis in i buren, få hamstern att lita på dig.
När du väl tar upp hamstern tänk på att kupa händerna runt hamster och luft upp den.

OBS! Ta inte upp hamstern när den sover. Den kan bli skrämd då.
Visa innan att du kommer genom att rafsa lite i spånet och prata mjuk till den.
När du tagit upp den , sitt gärna ner på golvet, i fall den hoppar ur händerna på dig.

Tänk på att vara lugn. Är du lugn blir hamstern lugn.

MATEN
En hamster kan äta det mesta utom ett par saker. Det första jag vill slå hål på är myten om saltstenen. Den ska absolut inte ha salt, då hamstern inte kan göra sig av med saltet utan stannar i njurarna, vilket medför att hamstern kan dö för tidigt.

En hamster skall ha 15% animaliskt protein i sitt Foder.
Dvs hundmat eller kattmat. Även köttfärs utan kryddor och salt går bra.
Du kan även ge Barnmat, gröt, välling, ägg och bönor.
Sen ska de ha 80% kolhydrater och detta går att finna i pasta, bröd, majs, potatis ( obs massa stärkelse i det så ta det försiktigt med de.) ris mm.
Givetvis skall den ha vitaminer med och detta går att få frukt och grönsaker…gärna färskt.
Finns även tillskotts vitaminer på burk att köpa.
Att plocka ute och ge till hamstern går ju med. Då kan du ta blåbärsris, maskrosblad, unga daggkåpeblad, kirskål, även unga brännässlor( obs dessa kräver en viss förbehandling innan de ges till hamstern) Även grenar från fruktträd är bra då tänderna slipas ner. Obs ej från lövträd eller barrträd då dessa innehåller giftiga ämnen för hamstern.
Färdiga fröblandningar finns ute i handeln att köpa. Kolla upp vilken fröblandning din hamster är van vid och håll dig till den eller gör ett sakta utbyte då deras magar är lite känsliga.
Det finns ju annat gott att ge hamstern med så som hundgodis , torkade majstänger, cocos , bananchips, ost mm. Men var vaksam, en hamster går lätt upp i vikt och är fallet som så att den är lite rund, sortera då bort feta fröer och godis och ge den mycket frukt och grönsaker i stället.
Saker hamstern INTE TÅL är citrusfrukter, kiwi, advokado, choklad, lök, salt , kryddor.

TÄNDER,KÖN,KLOR
När du ser skillnad på en hamsters kön gör du det genom att vända på hamstern och titta på hamsterns nedre del. Honans kön består av två hål. På honan ligger dessa nära varandra. Annars kan du se det redan på honan vid 7 dagar då de har tydliga små bröstrader.
Annars har hanen med två stycken hål men dessa ligger en bit i från varandra.
Vid fyra veckor brukar hanen få en framträdande könsorgan vilket gör det tämligen
enkelt att se skillnaden.
Hamsterns tänder växer hela livet, detta gör att hamstern behöver något hårt att tugga på som trädgren eller skorpa , knäckebröd mm. Om nu hamstern skulle få för långa tänder kan en veterinär klippa ner dem. Men detta brukar inte behövas.
Klor på guldhamster behövs heller inte klippas oftast om det har mycket att klättra på osv.
Men om de blir för långa så använd en liten nagelsax finns även små klor saxar att köpa.
Pälsvård är nästan obefintlig hos en hamster. Du behöver aldrig bada en hamster däremot kan en långhårig hamster behöva hjälp med att borsta sitt hår ibland.

SJUKDOMAR

Förkylning: en hamster blir väldigt lätt förskyld och kan få det antingen genom att den blir smittat av människa ( så låt hamstern vara i fall du är sjuk) eller genom att ha varit i drag. Detta kan utvecklas till lunginflammation. ÅTGÄRD : Lägg varma handdukar under buren. Ge hamstern kamomill te. ÅKT till veterinären.

Diarré: har den fått ny mat på sistone? Återgå till den vanliga frö blandning och vänj den sen sakta med den nya maten. Är den en liten bäbis? Åk till veterinär då det finns en tarmsjukdom som små hamstrar kan lätt få. Den uppstår av stress och är oftast dödlig.

Sår på nosen: Detta uppstår av att hamstern gnager på galler. ÅTGÄRD: Byt till dunabur.

Hårlös under hakan: Detta uppstår när hamstern ( oftast av tristess) leker med vattenflaskan. Då kan den till och med få en svampsjukdom. ÅTGÄRD : ha vattenskål och kolla med veterinär.

Infekterade körtlar: Guldhamstern har två stycken doft körtlar på ryggen. En vid vardera höft. Dessa syns inte lika tydligt på en lånhårig. Dessa kan i bland bli hårda och inflammerade. ÅTGÅRD: rengör försiktigt med koksalt lösning och tops.
Hjälper det inte behövs antibiotika. Uppsök i så fall veterinär.

SÅR: Rengör med koksalt lösning och därefter smeta på en mjukgörande salva tex idomin salva går bra.

Visar din hamstern tecken på att inte må bra, kontakta då veterinär. Det är alltid bättre att prata med utbildad personal som i tid kan hjälpa din lilla vän.

Slutligen det yttersta ansvaret för hamsterns välbefinnade ligger hos FÖRÄLDERN.
Lämna inte över hamstern till barnet utan att vuxen tillsyn.

Källförteckning
Hamsterlopedia
svenska hamsterföreningen

Av Noomie Björkil 4/8-08

Annons:
Jackii
8/4/08, 10:35 PM
#1

bra!!

Noomie
8/4/08, 10:55 PM
#2

Tack ^^

Westis
8/4/08, 11:03 PM
#3

Jättebra artikel!

Noomie
8/5/08, 12:24 AM
#4

tackar så mycket :)

Englatassens
8/5/08, 12:39 AM
#5

Wow vikket jobb du har lagt ner vännen!! Jättebra!!Kyss

Noomie
8/5/08, 12:42 AM
#6

åhhh jättetack Skrattande

satt faktiskt i mer än 8 timmar med detta

Annons:
Sara87
8/5/08, 11:48 AM
#7

Tjusigt Noomie :)

Noomie
8/5/08, 7:39 PM
#8

Tackar SaraSkrattande

kozzi-kakan
8/5/08, 9:24 PM
#9

Ooh va bra du e!!
Du låter som en hamsterboks författare!

kram på dig!

Noomie
8/5/08, 10:13 PM
#10

åhhhh jättetack SkämsGlad

MickiRosa
8/9/08, 7:42 PM
#11

Mycket bra fakta!!

______________________________

medarbetare på Hamster.ifokus

www.Ulltussenshamstrar.com

Levelinamin
8/9/08, 9:15 PM
#12

Jätte bra artikel!

kajsa08
8/9/08, 9:54 PM
#13

Kanoners!

Annons:
Humles
11/18/08, 6:23 PM
#14

Jättebra artikel!

malin99
2/13/09, 4:26 PM
#15

Megasuperduperbra artikel smart hjärna duktig Människa

Gasoline
2/20/09, 12:15 PM
#16

Jätte bra artikel, verkligen. Satt här och funderade på ifall en hamster behövde badas, dock badade jag aldrig min hamster, men man vet ju aldrig.

Kan man låta hamster leka med ett fat med vatten eller släppa ner den i typ diskon med en liten skvätt vatten bara för att den ska få leka och prova lite? Provade dock inte heller detta med min, men man vet ju aldrig, hamstern kanske uppskattar detta. Men kan det vara skadligt?

En sak till, till den som har skrivit artikeln, tack för artikeln men kan ju fetmarkera rubrikerna så blir det lättare att hitta det man letar efter ;)

issa83
2/20/09, 12:22 PM
#17

#16 Det finns ingen anledning att bada sin hamster om den inte blivit riktigt kladdig av nån anledning. En hamster är så liten så blir den blöt så blir den lätt kall fryser efteråt och det kan i sin tur leda till en sjuk, förkyld hamster…

Så unvik att bada din hamster. Den fixar sin hygien självTungan ute

Gasoline
2/20/09, 12:27 PM
#18

#17 Jo, det va det jag tänkte, för jag badade aldrig min hamster, men torkade bort en intorkad kissfläck på honom en gång med fuktig trasa. Så att försöka aktivera dom med en liten skål vatten ska man alltså undvika?

Adina
2/20/09, 1:20 PM
#19

Väldigt bra artikel :)

issa83
2/20/09, 1:25 PM
#20

#18 ja, tror inte ens att de är intresserade av att leka i vatten, och som sagt, de blir isåfall bara blöta och kalla. Finns ju så många andra roliga sätt att aktivera sin hamster påGlad

Annons:
malin99
3/7/09, 10:47 AM
#21

Jätte bra artikel

Love-Hamster
5/2/09, 5:46 PM
#22

Jättejättebra artikel!

Saraah-s
5/2/09, 5:50 PM
#23

jättebra :)

_________________________________

http://www.scattred.snabber.se

zazzmi
5/2/09, 6:41 PM
#24

hej, jag ska skaffa hamster , och jag undrar : är det lättare att aktivera en hane en en hona?

hidianan
5/2/09, 6:56 PM
#25

Så bra artikel :)

Sara87
5/2/09, 9:17 PM
#26

#24 Ingen skillnad mellan könen på det viset. Det är individuellt, alltså olika mellan hamster å hamster. :)

Littlefox
7/7/09, 8:24 PM
#27

Perfekt =))

Annons:
Staris
2/20/13, 9:30 PM
#28

Jätte bra artikel :) Jag tror att nybörjarna lärde sig massor nya saker nu ;) Tänk att du la ner 8 timmar jag skulle aldrig orka :) Haha

[etsan]
2/21/13, 8:00 AM
#29

Vet att det var nästan fem år sedan, men ändå superbra!

Upp till toppen
Annons: