Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

00. GULDHAMSTER ALLMÄNT 01 --- Avel, Genetik, Uppfödning 02 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 03. CAMPBELLS ALLMÄNT 04 --- Avel, Genetik, Uppfödning 05 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 06. KINESISK ALLMÄNT 07 --- Avel, Genetik, Uppfödning 08 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 09. ROBOROVSKIS ALLMÄNT 10 --- Avel, Genetik, Uppfödning 11 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 12. RYSK VINTERVIT ALLMÄNT 13 --- Avel, Genetik, Uppfödning 14 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 15. HYBRIDER ALLMÄNT 16 --- Avel, Genetik, Uppfödning 17 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 18. HAMSTER ALLMÄNT 19 --- Burar och tillbehör 20 --- Bildtrådar 21 --- Utställningssnack - Träffar 22 --- MH & Veckotävlingar 23 --- Minneslunden 24 - Andra Djur 25 - Off Topic 26 - Frågor till värdar / Om sajten 27 - Säljes och köpes 28 - Nyfiken i en strut
02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Behöver den vård?

2008-11-11 23:28 #0 av: Imasy

Är din hamster sjuk eller skadad? Många gånger kommer frågan upp på sajten när man misstänker att ens gullegris är sjuk eller skadad, och frågorna är många och oron stor.

 

images.jpg

 

Visst kan det kännas lugnande att få fråga på sajten och få dämpa oron, men jag vill ändå poängtera vikten av att kontakta en veterinär. För troligtvis så finns inte en veterinärs kunskaper på Hamster.iFokus, och att alltid lita sig blind på de svar man får kan i värsta fall få förödande följder för ditt djur.

Oftast så är det inga allvarliga saker som man kanske måste uppsöka veterinären för, utan man kan göra mycket hemma. Men enligt lagen så måste man hjälpa sitt sjuka djur, antingen genom vård eller avlivning.

Många gånger har jag sett att man inte vet vart man kan vända sig för att ens lokala veterinär har stängt. Men har man bara en fråga, för att få veta om det är akut eller om man kan avvakta, få tips och råd, så behöver man inte ringa sin lokala veterinär för att få veta svaret.

Några veterinärer som man kan vända sig till är:

Agria, på telefon 0900-1005161. Öppet vard 16-24 samt helg 07-24.

(OBS! Detta samtal kostar 25 kr, så be alltid innehavaren av telefonabonnemanget om lov först!)

Vill du inte ringa till Agria kan du titta i denna länk, så kan du hitta fler veterinärer i ditt närområde du kan ta kontakt med, troligtvis kostnadsfritt.

 

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2008-11-11 23:42 #1 av: Hellie

Jag tycker också att det är ens skyldighet att vända sig till en veterinär i första hand om ens djur blir sjukt. Tyvärr kan det vara så att  veterinären inte kan ge något råd (de får ju mest utbildning på större djur). Jag tycker att det är jättebra att kunna fråga på sajten som komplettering och få hjälp från personer som varit med om liknande! Så jag tycker inte att du enbart kan hänvisa till veterinärer- forumet är jättebra och kan förhoppningsvis komplettera med erfarenheter som de utbildade saknar!

Anmäl
2008-11-11 23:48 #2 av: pralin

*antecknar flitigt nummer i kalendern*

Anmäl
2008-11-12 00:07 #3 av: Imasy

#1

Detta var inte riktat till någon speciell medlem, utan rent allmänt ;)

Många gånger genom åren har jag faktiskt sett folk gå ut på forum för att få en diagnos på sitt djur, samt vilka läkemedel de kan proppa i djuret för att de inte har råd att gå till veterinären.

Så det jag ville påpeka var ändå att den veterinär kontakt kan vara bra, och att det inte alltid är att förlita sig på att leka hemma-veterinär.

Och om jag skulle säga vad jag tror kan vara fel om någon frågar, så behöver ju inte mitt svar vara nödvändigtvis det rätta ;)

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2008-11-14 17:32 #4 av: Sara87

Bra artikel Jennie :)

Anmäl
2008-11-14 18:18 #5 av: Imasy

Ja, jag vet ett lysande exempel på hur det kan gå genom att bara fråga på forum. Det höll på att kosta den katten livet, och han blev tillslut inlagd på sjukhus vid 2-3 tillfällen och tusenlapparna bara flög iväg.

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2008-11-15 00:28 #6 av: kajsa08

#5 Ja, sånt är ju trist, men var kissen sjuk? Man måste hela tiden lyssna till sitt eget hjärta och ha koll på djuren. Känner man dem ser man om något är fel!

Kolla inte i trådar när djuren är sjuka utan lyssna med en vet, är mitt tips, om man inte kan bedöma det själv...Det är redan sagt tidigare men jag säger det igen.

 

 

 

 

Anmäl
2008-11-15 00:37 #7 av: Imasy

#6

För att göra en väääldigt lång historia kort så var det en tjej som kom till forumet och bad om råd, då hennes katt kräktes.

Hon fick tips på vad man ger som skonkost, och utifrån symptomen ägaren beskrev så var det inte heller ett sånt tokigt råd.

Dessvärre blev inte katten bättre, och ägaren satt i en ekonomisk knipa pga FK och kunde inte heller ta katten till veterinär.

Hon fick fortsatta tips över nätet om receptfria medel, som tex canicur.

Tillslut så var katten i sånt dåligt skick att han var uttorkad mm, och behövde vård omgående.

Så det slutade med att en tjej på forumet erbjöd sig att ta katten till veterinär och betala notan, för ingen klarade av tillslut att sitta vid skärmen och se på hur katten sakta tynade bort.

Nu vid´sade det sig hos veterinären att han hade någon magkatarr/infektion eller något, som krävdes en lång behandlig för att bli av med.

Hade katten fått åka till veterinären bums hade han inte behövt lida, och kanske sluppit bli inlagd igen pga dessa besvär, för att de fick gå så långt i sjukdomen innan den botades.

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2008-11-15 01:00 #8 av: kajsa08

#7 Usch, vilken situation.

Men man måste ju också veta vilket ansvar det är att ha djur och kunna betala kostnaden för djuret om det är sjukt. 

Har själv haft en katt som bara låg och låg och inte orkade något alls. Åkte till veten efter rådgivning på tele, för jag visste at hon inte mådde bra.  Det visade sig att hon hade problem med magen, magkattar, precis som du skrev om katten i ditt inlägg Imasy. Hon blev inlagd över natten med dropp och medicin för magen och hon var ganska pigg när vi hämtade hem henne, och hon kryade på sig ganska snabbt hemma med medicin och specialmat.

Det här blev lite OT, men meningen med det hela var att man måste känna själv om djuret inte mår bra, vare sig det är en hund, katt, hamster eller mus eller något annat. Glad  

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.