Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

00. GULDHAMSTER ALLMÄNT 01 --- Avel, Genetik, Uppfödning 02 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 03. CAMPBELLS ALLMÄNT 04 --- Avel, Genetik, Uppfödning 05 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 06. KINESISK ALLMÄNT 07 --- Avel, Genetik, Uppfödning 08 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 09. ROBOROVSKIS ALLMÄNT 10 --- Avel, Genetik, Uppfödning 11 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 12. RYSK VINTERVIT ALLMÄNT 13 --- Avel, Genetik, Uppfödning 14 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 15. HYBRIDER ALLMÄNT 16 --- Avel, Genetik, Uppfödning 17 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 18. HAMSTER ALLMÄNT 19 --- Burar och tillbehör 20 --- Bildtrådar 21 --- Utställningssnack - Träffar 22 --- MH & Veckotävlingar 23 --- Minneslunden 24 - Andra Djur 25 - Off Topic 26 - Frågor till värdar / Om sajten 27 - Säljes och köpes 28 - Nyfiken i en strut
01 - Avel, Genetik, Uppfödning

Avel av guldhamster

2009-01-14 22:31 #0 av: Curlys

Vad ska man tänka på innan man parar två guldhamstrar? Hur går parningen till? Hur vet jag om honan är dräktig?

 

Lite kortfattad info om Avel

 

Att tänka på innan

Innan man para två hamstrar är det lite saker man ska tänka på. För det första, vart ska du göra av alla ungarna? Vanligast är att det blir mellan 5-6 st ungar, men det kan bli upp till hela 15 st. Lagen säger att alla hamstrar över 8 veckor måste ha egen bur.

Om du vill ha fram fina utställningsdjur så ska man endast avla på de djur som motsvarar standarden bäst.

Hårlag

Vad det gäller hårlag så är det bäst att para korthåriga med korthåriga och långhåriga med långhåriga. Det går att para korthår med långhår och vissa uppfödare gör så ibland för att tex få fram en viss färg. Men att para korthåriga hamstrar med långhåriga i flera generationer påverkar båda hårlagen negativt. Korthåriga hamstrar kan få glesare och halvlång päls medans långhåriga kan få kortare.

Man ska ALDRIG para två satinhamstrar, det kan då födas hårlösa och missbildade ungar. Vill man ha satin får man para en hamster som är satin med en som inte är det, då bli ungefär hälften av ungarna satin.

Två rexhamstrar kan man para med varandra men man ska inte göra det i flera generationer då rex kan ge upphov till ögonproblem. Bästa är att para en rex med en som inte är rex. (SHF har rekommendationen att man ej ska para rex + rex vilket både medlemmar samt reg.uppfödare i föreningen  följer.) 

Färger

Alla färger passar inte att paras med varandra. Viltfärgerna som normalfärgad, rost och cinnamon kan man para med alla färger. Läs mer om vilka olika färger som man kan och inte kan para med varandra under Färgkategorier.

Man ska ALDRIG para två vitmagade hamstrar med varandra, detta leder till ögonlösa ungar. (Obs! med vitmagad menar man inte en hamster med vitt på magen.. det har nästan alla hamstrar. Men just Vitmagat är en speciell gen- Whwh genen som ej får dubbleras.)

 

Förutom färg och hårlag så går även temperament i arv, så avla inte på otama eller aggressiva hamstrar.

 

Honan

Men om man nu har bestämt sig för att para sin hona så ska man tänka på lite fler saker.

En hona måste enligt jordbruksverketsregler vara över 3 månader för att få paras. Men detta är väldigt ungt och en hona är sällan mogen vid så låg ålder, därför har Svenska Hamsterföreningen rekommenderat att en hona ska vara minst 5 månader då hon paras. Hon får heller inte vara för gammal då hon ska få sin första kull. Max 8 månader, sen börjar bäckenet att stela och det blir större risk för komplikationer vid dräktighet och förlossning. Har hon fått en kull redan så kan man ta en andra kull lite senare, men hon får inte bli äldre än 1år. Andra kullen kan man ta när hon är mellan 10-12 mån om man ser att hon är i bra kondition. Hon bör få vila minst 3 månader mellan kullarna (räknat från den dag hon blev barn-fri)

Hanen

Lägsta parnings ålder för hanen är samma som för hona- 5 mån enl. rekommendation. Visst kan en hane bli pappa tidigare än så, men ju äldre han är desto större chans har man att se ifall han utvecklar något defekt vig högre ålder. Svansknyck t.ex kan i vissa fall visa sig ganska sent så det är bara bra att vänta ett par månader extra om så är möjligt. Är han pigg och vid bra kondition kan man använda honom i avel till 1½ år, men eftersom själva parningen är lite ansträngande så kan de slita hårt på hans hjärta, så man bör vara säker på att han inte är för gammal då det kan finnas risk för att han dör av ansträngningen.

 

Utöver detta så är det ju självklart att hamstrarna man para ska vara friska och i god kondition. Det tar mycket kraft och energi för en hona att föda och ta hand om ungarna, så para aldrig en mager hona. Läs även på om ärftliga sjukdomar så som svansknyck och sternumkrok (bröstdefekt). Detta är något som alla bör ha i åtanke då det i vissa fall inte visar sig på en hamster förrän de blivit äldre. Djur som har en tydlig svansknyck etc- ska Ej användas i avel.

 

Parningen

En hona är brunstig, dvs parningsvillig ungefär var fjärde dag. Då utsöndrar hon en lite frän lukt. Smeker man henne då över ryggen, så ställer hon sig ganska snart i parningsställning (olika för olika honor hur lång tid det tar). Då står honan helt stilla med halvslutna ögon och svansen står rakt upp.

4-1-09 004b.jpg

 

Då kan man släppa ner en hane till henne. Tänk dock på att ALDRIG vara i honans bur då hon ser det som sitt revir. Hanens bur brukar funka men helst en så neutral plats som möjligt. En bur som är helt ny för dem båda funkar bra, eller liknande neutral plats. Själva parningen sköter paret helt själva, hanen parar sig flera ggr med honan och tvättar sig själv och henne emellan.

4-1-09 003.jpg

4-1-09 004.jpg

Det kan hålla på uppemot 15-30min, ibland längre. Sedan brukar honan tröttna. Då får man vara snabb med att ta bort hanen så inte honan gör honom illa. Det kan vara bra att ha en handduk i beredskap att lägga över dem om de skulle börja bråka, så blir det lättare att sära på dem. Om man ser att honan börjar röra på sig kan det räcka att man bara stryker henne över ryggen igen.

Efter parningen bör man sätta ner dem sina egna burar och låta dem återhämta sig lite.

 

Dräktigheten

Det flesta honor blir dräktiga på första försöket, man kan kolla efter brunst på henne men även om honan brunstar någon kväll så rekommenderar man generellt sett- att vänta tiden ut.

En guldhamsterhona är dräktig i endast 16 dygn, kortaste dräktighetstiden bland däggdjur. De sista dagarna av dräktigheten brukar man kunna se lite bulor på sidorna av hennes mage. Kommer det inga ungar på första försöket får man göra ett nytt försök vid nästa brunst-tillfälle.

PICT2463.JPG

 

Oftast föds ungarna någon gång under det 16 dygnet, vanligast på kvällen/natten. Låt då honan vara i fred. En skrämd hona äter oftast upp sina ungar. Ett bra tips kan vara att ställa honans bur på ett lugnt ställe och kanske lägga en handduk över buren. Är du mycket tyst kan man lyssna om man hör några pip, då vet man att det kommit ungar.

Låt fortfarande honan vara i fred de närmsta dagarna och ställ endast ner mat och vatten. En digivande hona kräver mycket mat, och mycket proteinrikt. Bra att ge är gröt, välling, ärtor, pasta, kött, barnmat m.m.

Om honan lämnar boet för att tex äta kan du försiktigt kika in och försöka räkna ungarna. Är man osäker på hur honan reagerar kan man gärna vänta med att titta på ungarna, så honan inte blir stressad i onödan.
Efter några dagar kan man strö lite lättsmält mat i boet som coccosflingor, vetegroddar och havregryn, ärtor, majs och sallad mm.

Tillägg hämtat från SHF's hemsida gällande rekommendationer kring hantering av kull;

* Inte fota innan ungarna har öppnat ögonen
* Inte pilla och röra i boet innan man kan kolla kön
* Låta honan vara ifred så mycket som möjligt

 

Skrivet av Anna Sundin, Curlys Hamsteruppfödning 2009-01-14

Anmäl
2009-01-14 22:39 #1 av: nonisaga

bra artikel, mkt bra fakta att veta.

Anmäl
2009-01-14 22:41 #2 av: Sabinadm

bra skrivet anna! Skrattande

Anmäl
2009-01-14 22:53 #3 av: absoluutsofia

Bra artikel :)

en fråga, räknas creme bandad till vitmagad? :)

Anmäl
2009-01-14 22:57 #4 av: Curlys

Hej!

TacK!

Bandad är en egen teckning och hör allstå inte till vitmagad (även fast hamster får en vitmage pga teckningen).

Man kan para två bandade hamstrar med varandra, men para man bandade hamstrar i flera generationer får man tillslut ett band som sprider ut sig över hela hamster och inte bara som ett band på ryggen.

 

Anmäl
2009-01-14 23:44 #5 av: Imasy

Tack för hjälpen, det här blev ju jättebra :)

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2009-01-15 17:54 #6 av: Sara87

Mycket bra skrivet :) Jag gjorde "Färgkategorier" till en länk :)

Anmäl
2009-01-15 19:22 #7 av: [Popcorni]

Vad bra artikel! :)

Anmäl
2009-01-20 21:32 #8 av: issa83

Jättebra artikel, kan jag ha nytta av nu när jag ska para och ta min första kull om några veckorTungan ute

Anmäl
2009-01-26 18:56 #9 av: bblomquist

riktig  mysig/bra artikel :) hihi!

Anmäl
2009-01-26 20:10 #10 av: hidianan

Super bra artikel! :)

Anmäl
2009-01-26 20:13 #11 av: vekan

Bra att veta då min pappa ev ska bli pappa i sommar. :D

Anmäl
2009-02-03 17:11 #12 av: [BARABAZ]

Det finns en del felaktigheter i artikeln, är jag rädd.

1) En hamster kan i undantagsfall få så många som 20-talet ungar. Högsta antal som uppfödare lyckats få att överleva till 4 veckors ålder minns jag inte säkert nu, men 17-18 st har jag för mig.

2) Satin är ett dominant anlag, som i dubbel upplaga tenderar att ge hamstrar med en päls som ser glesare och "flottigare" ut än normalt. Hårlösa blir ungarna inte av dubbla satinanlag i sig, endast om föräldradjuren har gles och otät päls i grunden, vilket hamstrar med alla pälstyper kan ha. SHF har som avelsregel att två satiner inte får paras med varandra, men detta är inte detsamma som att det är allmänt vedertaget att en sådan kombination inte bör göras. Traditionellt sett är en sk dubbelsatin mycket användbar som avelsdjur då han eller hon tillsammans med en icke-satin ger 100 % satinavkommor, med anlaget i enkel upplaga. Som utställningsdjur brukar dock dubbelsatinen inte kunna hävda sig, eftersom pälsen även i bästa fall inte tar sig särskilt bra ut.

3) Alla uppfödare som varit framgångsrika med sina rexlinjer vet att enda sättet att arbeta fram en riktigt bra päls är en REN rexlinje. Återigen är det SHFs rekommendation att inte para rex med rex, men detta är ingen åsikt som delas av erfarna rexuppfödare. Rex-anlaget är recessivt, och finns därmed alltid i dubbel upplaga hos en rexhamster, oavsett hur många generationer rexar som finns bakom eller om föräldrarna själva är rex eller bara bärare. De ögonproblem som angivits som skäl till SHFs regel kan även icke rexade hamstrar få, och i båda fallen löser man det enkelt genom att klippa bort pälsstrået/ögonfransen/morrhåret som irriterar.

4) Vilka färger som kan/bör paras med varandra och inte (i de fall där det inte handlar om en klar defekt) beror helt på vad syftet med kombinationen är. Vildtecknade är absolut inga säkra kort oavsett vad man parar dem med, det är direkt fel att säga. Vare sig det handlar om self eller agouti i botten så beror det alltid på vad partnern har för färg och vilket mål man som uppfödare har med kullen. Att vara uppfödare är ett hantverk som kan utövas på flera sätt, och det finns i många fall flera olika metoder för att få fram de egenskaper man eftersträvar.

5) Det är inte bevisat att bäckenet stelnar hos hamstrar överhuvudtaget, så om inte en vetenskapligt grundad storskalig studie gjorts bör detta inte hävdas som fakta. Ett stort antal uppfödare anser detta vara en skröna. Jag och många med mig har ett antal gånger parat honor även för första gången då de varit betydligt äldre än 6 månader, med mycket gott resultat.

6) En hona med bra temperament skall inte bli särskilt stressad av att man vill titta till ungarna redan första dygnet, även om hon givetvis får visa en sund beskyddarinstinkt. Det rent av BÖR man göra minst en gång dagligen från födseln, för att försäkra sig om att alla verkar friska och äter ordentligt. Alla hamstermammor tar inte själv reda på eventuella döda ungar, så det är även viktigt att se till så ingen död bebis ligger där och ruttnar. Är man medlem i SHF står det tydligt på registreringsbeviset att antalet ungar vid födsel skall anges, och man är då skyldig att räkna ungarna så fort som möjligt. Det går inte att säkert avgöra utan att handskas med ungarna på något sätt.

Det är jättebra med en sådan här artikel, men glöm inte att det är väldigt viktigt att hålla isär åsikter och fakta.

Anmäl
2009-02-03 17:26 #13 av: Imasy

#12

Intressanta svar till artikeln :)

Men ang punkt 3, så det du skriver går inte alls ihop med det som jag fått höra, vilket iof kan vara fel och jag tycker det låter lite galet.

Men jag fick höra av en annan som fick höra det av en annan, att parar man rex + rex så slår rexet ut sig själv eller vad man ska säga, och att det skulle ge ungar utan rex. Vet du mer om detta, eller är det bara en myt/skröna eller vad man vill kalla det för?

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2009-02-03 17:31 #14 av: Englatassens

Det e en myt Imazy... lite roligt för den har jag aldrig hört!!

Anmäl
2009-02-03 17:56 #15 av: Imasy

ja jag förstår inte heller vart detta kommer ifrån och vad det finns för grunder för det.

jag väntar ju ungar nu ifrån en rex+rex parning, så vi får väl se om det dyker upp rakhåriga eller rexade nu då ;)

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2009-02-03 18:43 #16 av: [BARABAZ]

#13 Det du hört stämmer inte, två rexar ger alltid 100 % rexade ungar. Däremot kan en riktigt dålig rex misstas för en orexad hamster, särskilt i vuxen ålder, och kanske är det vad som ligger till grund för ett sådant antagande. Inget synligt krull och snudd på raka morrhår finns det rexar som haft, även om det är ovanligt att de är så dåliga.

#4 Homozygota bandade (dubbla anlag) har ofta bredare band än heterozygota (enkelt anlag), men det är tveksamt om hela hamstern så småningom skulle bli vit. Så kan bandat fungera på möss, men man kan inte direktöversätta detta till hamstrar enbart utifrån en teori. Mig veterligen har inga helvita hamstrar efter bandade föräldrar producerats (utan andra blekande/maskerande anlag). Tecknade hamstrar är svårt att få bra, och för att någorlunda kontinuerligt få till obrutna, jämna och tillräckligt breda band måste man för det mesta para bandat med bandat.

Anmäl
2009-02-03 20:58 #17 av: Zheverez

å vad bra att diskutionen kom upp.

nu känns det som jag kan pusta ut lite så mkt skit som jag fått för några av mina parningar å helt i onödan.

när saker diskuteras gillar jag det är det man lär sej av å vaknar upp ifrån att gå i samma spår å tro att det är rätt å riktigt för så säger de stämmor som hörs.

hoppas det blir fler diskutioner.

Anmäl
2009-05-02 18:43 #18 av: Love-Hamster

Jättebra artikel!

Anmäl
2010-09-21 23:50 #19 av: Odette

snubblade in här och tycker det finns en del saker som man bör ändra på i artikeln, bland annat så stämmer inte den rekommenderade lägsta parningsåldern längre. Enligt SHF's rekommendationer så är det nu minst 5 mån för hona och hane, inte lägre än så. Det kanske man bör ändra här så folk inte blir förvirrade (lite ouppdaterad bara).

Sen reagerade jag även på denna mening; "Det flesta honor blir dräktiga på första försöket, men man kan brunstkolla honan igen efter 4 dagar, 8 dagar och 12 dagar. Visar hon brunst så är det bara att para om henne."
Det tror jag ingen vill rekommendera i dagsläget då det kan innebära komplikationer för honan om hon paras om när hon redan är dräktig. Man bör väl alltid låta henne gå tiden ut- innan man gör en omparning... en del honor kan ju vara ganska otydliga, och är man inte säker på om första parningen tog eller inte så bör man ju inte chansa. Man måste vara säker ..

Registrerad guldhamsteruppfödare i SHF sedan 2009. Min hemsida; Exentrion's

Anmäl
2010-09-22 11:15 #20 av: Carjos

#19 En hona brunstar inte om hon är dräktig

/ Caroline- Kolarängens guldar i cremebaserat och mörkgrått, samt Roborovski.

http://kolarangen.weebly.com

Anmäl
2010-09-22 17:06 #21 av: Be-Bopz

Hmm de kan lukta brunst och det kan få många förvirrade.

Sen har vi haft några fall där honan har brunstat och blivit omparad trots att hon var dräktig, i båda fallen slutade det illa för honan.
Så det betyder ju att en hona kan brunsta även om hon är dräktig.

Efter det som har hänt så väntar jag alltid tiden ut innan jag parar om.

Anmäl
2010-09-22 18:18 #22 av: Odette

#21 Vet att du nämnt det förut någonstans, därför jag tycker att man hellre ska rekommendera att vänta tiden ut oavsett. Skulle aldrig vilja chansa om det fanns risker med det..

 

Registrerad guldhamsteruppfödare i SHF sedan 2009. Min hemsida; Exentrion's

Anmäl
2010-09-22 18:32 #23 av: Carjos

#21 Om någon blir förvirrad av att honan luktar brunst handlar ju bara om okunskap då. De luktar ju även brunst om de är stressade och kan även lukta vid en infektion. Så att en hona luktar brunst så är det inget bevis på att hon är i brunst.

Jaha vad skumt, finns det dokumentationer om dessa honor? Kan ju inte vara normalt. Har aldrig hört talas om eller varit med om de år jag har varit med hamster eller de jag var med i SHF. Men verkar ju hänt en massa skumt efter jag gick ur för två år sedan.

/ Caroline- Kolarängens guldar i cremebaserat och mörkgrått, samt Roborovski.

http://kolarangen.weebly.com

Anmäl
2010-09-22 21:03 #24 av: Be-Bopz

Nja detta hände faktist när du var medlem, så tyvärr inget skumt de senaste 2 åren...

Dokumentation vet jag inte, men jag känner en av dem väl och detta skrevs det om på listan vi hade för några år sedan.

Honorna tappade vikten och magrade av i båda fallen, väldigt rejält menar jag då, ingen av dem klarade sig.

Anmäl
2010-09-22 23:31 #25 av: Carjos

Ok inget minne av.

Låter iaf konstigt, fick de alltså missfall?

Blev kanske lite OT nu i denna tråd.

/ Caroline- Kolarängens guldar i cremebaserat och mörkgrått, samt Roborovski.

http://kolarangen.weebly.com

Anmäl
2010-09-23 00:44 #26 av: Be-Bopz

Det är ju inte lätt att komma ihåg precis allt, men jag minns allt så väl, så det är därför. Detta är ju faktist ett tag sedan det hände.

Nej inget missfall, honorna magrade av rejält under tiden de hade kull, sen bara ett litet tag efter så var det inte mycket man kunde göra för dem...

Efter det fick man sig en ordentlig tankeställare och det betyder att även erfarna uppfödare kan ta fel, honan brunstade och parades om, trots att de var dräktiga.... Så ja en hona kan brunsta trots att hon är dräktig.

Ja sry för OT ! Ska hålla mig härifrån nu, men det kan ändå vara bra att veta hur det kan gå....

Anmäl
2010-09-23 01:04 #27 av: UlrikaD

Folk kan ju ha olika åsikter om det här, men 16 dagar är ju så otroligt kort tid att vänta för att vara på den säkra sidan. Några dagar hit eller dit gör ju absolut ingen skillnad och kan det rädda liv på kuppen så...

Anmäl
2010-09-23 01:25 #28 av: Ebba-A

Jag har haft en hamster som brunstat trots dräktighet. Ungefär fyra dagar efter parning så högbrunstade (det var ingen brunstlukt bara, utan definitiv brunst) hon och blev omparad. Dock kom det ändå un gar 16 dagar efter första parningen. Hon hade uppenbarligen en väldig tur som slapp undan utan vidare komplikationer trots det.

Värd på Choklad iFokus

Anmäl
2010-09-29 23:36 #29 av: Geishas

En parad hona som bruntar är ett tecken på att ngt inte står rätt till.
Antingen är honan helt enkelt inte fräktig eller så är hon det och har ngn typ av hormonrubbning vilket i sin tur kan göra mer skada än nytta.

Att säga att de dör pga omparning ställer jag mig dock frågande till, snarare är det pga hormonrubbningen än omparningen som orsakar diverse komplikationer.

Lotta

Anmäl
2010-09-30 09:10 #30 av: Carjos

#29 Håller med dig Lotta...

/ Caroline- Kolarängens guldar i cremebaserat och mörkgrått, samt Roborovski.

http://kolarangen.weebly.com

Anmäl
2010-09-30 12:20 #31 av: Odette

Men oavsett om ev. komplikationer som kan uppkomma orsakas av hormonrubbning eller inte, så kan man kanske vara uppmärksam på att de kan brunsta trots att de är dräktiga. Även om det hör till ovanligheterna. Man kan ju alltid informera (kanske framförallt nybörjare) om att de hellre kan vänta tiden ut. Sen är det ju upp till var och en och hur man ser på situationen :)
Men då tror jag vi har rett ut det mesta iaf, jag har iaf fått mer kött på benen kring detta ^^

 

Registrerad guldhamsteruppfödare i SHF sedan 2009. Min hemsida; Exentrion's

Anmäl
2010-09-30 15:17 #32 av: Be-Bopz

#31 Tack för bra svar, precis vad jag hade tänkt att svara....

Anmäl
2010-12-07 20:11 #33 av: Odette

Uppdaterat denna Artikel lite- iom att det blivit lite ändringar i rekommendationerna från SHF. Hojta om ni ser något konstigt, men tror att det ska stämma lite bättre nu Glad

 

Registrerad guldhamsteruppfödare i SHF sedan 2009. Min hemsida; Exentrion's

Anmäl
2011-01-30 15:27 #34 av: NathalieT

Kan man korsa Satin och LH ? Oskyldig


Anmäl
2011-01-30 15:30 #35 av: NinniH

#34: Tja, satin är ju ingen helt egen pälstyp som hamstern bara kan vara.
Antingen sitter den på långhår eller på korthår.
Precis som rex.
En hamster är aldrig bara rex, utan antingen långhår rex eller korthår rex.

Kram Ninni, medarbetare på Bullhundar.ifokus
♥•*¨*•.¸¸♥ Chanipet Photography ♥ ¸¸.•*¨*•♥

Anmäl
2011-01-30 15:40 #36 av: NathalieT

#35

Aha , okej ;)


Anmäl
2011-01-30 17:28 #37 av: BarbieBrownHair

Jättebra artikel! Lärde mig mkt om avel som jag inte vetat innan :)

Anmäl
2013-03-25 09:24 #38 av: natalie01

Ser min hona dräktig ut hon ska ha idag i såna fall

Anmäl
2013-03-25 09:25 #39 av: natalie01

Ser min hona dräktig ut hon ska ha idag i såna fall

Anmäl
2013-05-04 18:26 #40 av: manda111


Hej! Jag ska para min guldhamster o vi har satt ner dom i en orörd bur. Hanen är villig men Honan är inte det, de fungerar bra i buren tillsammans. och jag har aldrig märkt av att honan är parningsvillig.

Har ni något tips om hur man kan göra?

Anmäl
2013-05-04 18:28 #41 av: UlrikaD

#40 Du måste kolla att honan är brunstig innan du sätter ihop dom. Är honan inte det så är hon inte intresserad. I värsta fall kan det bli ordentliga slagsmål.

Så försök att hitta honans högbrunst först. Den kan inträffa på väldigt obekväma tider om man har otur, mitt i natten t.ex.
Men innan dess vill hon inte para sig.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.