Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

00. GULDHAMSTER ALLMÄNT 01 --- Avel, Genetik, Uppfödning 02 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 03. CAMPBELLS ALLMÄNT 04 --- Avel, Genetik, Uppfödning 05 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 06. KINESISK ALLMÄNT 07 --- Avel, Genetik, Uppfödning 08 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 09. ROBOROVSKIS ALLMÄNT 10 --- Avel, Genetik, Uppfödning 11 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 12. RYSK VINTERVIT ALLMÄNT 13 --- Avel, Genetik, Uppfödning 14 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 15. HYBRIDER ALLMÄNT 16 --- Avel, Genetik, Uppfödning 17 --- Hälsa, Beteende, Kosthållning 18. HAMSTER ALLMÄNT 19 --- Burar och tillbehör 20 --- Bildtrådar 21 --- Utställningssnack - Träffar 22 --- MH & Veckotävlingar 23 --- Minneslunden 24 - Andra Djur 25 - Off Topic 26 - Frågor till värdar / Om sajten 27 - Säljes och köpes 28 - Nyfiken i en strut
02 - Hälsa, Beteende, Kosthållning

Förstoppning, diarré och ändtarmsframfall

2010-07-04 18:12 #0 av: Imasy

Denna artikel innehåller lite information om de tre ovan nämnda åkommorna, då dessa tre kan vara relaterade till varandra.

Förstoppning

Vid brist på vatten eller t.ex. mycket torr mat kan hamstern få förstoppning.

 Symptomen på dessa är att hamstern slutar bajsa helt eller delvis. Den avföringen som finns är hård och liten. man kanske har sett att hamstern har haft svårt för att få ut avföringen och den går ihopkrupen som om den hade ont. Andra symptom kan vara tappad aptit eller att den är blöt runt analöppningen.

Är hamstern förstoppad så se till att den får i sig vätska, frukt och grönsaker. En droppe matolja kan också hjälpa till att få fart på avföringen. Men mår inte hamstern bättre nästa dag bör veterinären kontaktas så hamstern kan få något laxerande.

Myggan_3.jpg

Diarré

Att en hamster får diarre kan bero på många olika orsaker. Hastiga foderbyten eller för mycket grönsaker är två vanliga orsaker.

Hamsterns avföring blir då mjuk och vattning och får en ljusre färg. Det blir lite blöta och kletiga i rumpan. Hamstern klarar sig ofta igenom detta, men håll ett öga på den så den inte drabbas av uttorkning.

Många gånger förväxlas vanlig diarre med wet tail, som har diarre som sitt vanligaste kännetecken. En hamster med diarre ska bara utfodras med sin vanliga fröblandning. Ta bort all frukt och grönt och annan mat med mycket vätska i.

Vill man ge sin hamster något grönt endå kan men ge den blad från en hallonbuske för dess vätskeuppsamlande egenskaper. Hamstern ska hållas varm och ha fri tillgång till vatten för att undvika uttorkning.

Men om hamstern inte blir bättre inom två dagar trots att frukt och grönt är bortplockat bör en veterinär kontaktas, då den kan ha andra sjukdomar. Ibland kan det behövas diarre-stoppande läkemedel eller antibiotika i en del fall om hamstern har fler symptom.

Låt hamster återhämta sig en vecka eller två innan den får frukt och grönt igen.

myggan_8.jpg

 

Ändtarmsframfall

En hamster som drabbas av ändtarmsframfall är när tarmen pressas genom analöppningen och hamnar utanför kroppen.

Är tarmen oskadd kan veterinären försöka manipulera tillbaka den, men är den skadad går det inte.

Ofta är diarre eller förstoppning orsaken till detta då det blir för ansträngande för tarmen att den faller ut. Har hamstern drabbats av detta en gång är det mycket möjligt att det återkommer.

 

Kom ihåg att denna artikel inte kan ersätta vård från en veterinär, så misstänker du att din hamster är sjuk råder jag dig att ta kontakt med veterinär för rådgivning.

Bilderna i artikeln är lånade av Charlie2006.

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2010-07-04 18:23 #1 av: Tinwe

Bra artikel! :)

Anmäl
2010-07-05 00:21 #2 av: Sniff

Bra artikel! :D Oj... Ändtarmsframfall låter inte roligt! :/

/Signe, medarbetere på Harry Potter och Bichon

Anmäl
2010-07-07 20:03 #3 av: Ellenfyrkant

Bra artikel.

Har sett en hamster med livmoderframfall. Men trots detta var hamstern pigg - som vanligt. Detta slutade tyvärr med avlivning.

Kan man ge hamstrar flytande paraffin mixtur vid förstoppning som till hundar ? Någon som vet ?

Anmäl
2010-07-07 20:42 #4 av: Imasy

#3

Det har jag gett till mina katter också vid förstoppning (Kanske ska tillägga att det är en paraffinolja man köper på apoteket, inget annat!)

Vet inte hur mycket en hamster ska ha, för det kan ju inte vara bra med överdosering?

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2011-01-13 16:28 #5 av: HamsterMarie

Bra artikel! 

hehe, denna frågan hör kanske inte så mycket till inlägget. Men är det en liten Mandarin-färgad på bilden? Skrattande

Anmäl
2011-01-13 17:57 #6 av: Odette

#5 lite off topic, men ja ;)

Registrerad guldhamsteruppfödare i SHF sedan 2009. Min hemsida; Exentrion's

Anmäl