Annons:
Etiketterburartillbehörinredning
Läst 6858 ggr
Sara87
11/2/07, 2:26 PM

Vilken jord?

Hejsan

Tänkte bara höraom man kan ha blomjord innehållande leca-kulor som grävjord åt guldhamstrar eller är lecakulorna farliga på nåt sätt?

//Sara..

Annons:
Ham-Madam
11/2/07, 2:29 PM
#1

tror inte de är farliga då de är av lera.

leca är ett luftigt lermaterial.

jag använder vanlig blomjord till mina hamstrar.

Adorabelle
11/2/07, 3:49 PM
#2

Jag har kattsand i min sandlåda (mer hygieniskt att kunna rensa) … där gräver han och leker. =)

Blir dom inte väldigt smutsiga av vanlig jord? :S

BusElsa
11/2/07, 3:52 PM
#3

#2 Jag tror att ni menar 2 skilda saker. Har jag rätt?

Det Sara87 menar är nog till en "lek-gräv-låda" Läste här inne om ett väldigt smart sätt att ha en pet-box eller liknande med jord i, verkade hur bra som helst och det ska testas på mina små busar ihelgen.

Adorabelle
11/2/07, 3:58 PM
#4

En Sandlåda eller,.. liksom hur stor yta till jord??

Dom måste ju bli duktigt smutsiga!,.. bara där inte är bakterier och skit i jorden så den får det i sig.

Jag har bara kattsand i min sandlåda till Hugo…

mocchino
11/2/07, 4:00 PM
#5

#4 Dom menar inte toa-/sand-lådan utan att man sätter in en petbox full med jord som en aktivitet just för att dom ska få utlopp för sitt grävande. Dvs inget som ska vara inne i buren hela tiden utan som en rolig aktivitet lite då och då..

// Nathalie

Adorabelle
11/2/07, 4:03 PM
#6

Okej? Det har jag i buren alltid,…. Det är ju grävdjur,..  sandlådan med kattsand är stor till han och lite djup,.. så där han han gräva på ^^

Då tycker jag ändå kattsand är bäst, om det ändå bara ska in och smutsas ner lite, så kan det ju lika bra vara hygieniskt med…

- Min åsikt ^^

Annons:
mocchino
11/2/07, 4:10 PM
#7

#6 Fast kattsand är ju inge bra att gräva på det sättet i eftersom det kan vara livsfarligt för dom om dom råkar få i sig en liten bit i magen. Så jag tror nog att det blir ett helt annat slags grävande i en låda med jord än en med kattsand.. I en med jord kan man ju gömma lite godis, nått man helst inte ska göra i kattsand.

Men det är ju upp till var och en, som du säger blir dom ju väldans skitiga så det är ju frågan om man är villig att offra det lr inte.. ;P Själv har jag inte testat "jord tricket" ännu.. ;P

// Nathalie

Adorabelle
11/2/07, 4:16 PM
#8

Hugo är inte glad att bli duschad, jag vet inte hur era hamstrar är, men han hatar det. =P Och man ska ju inte tvätta dom i onödan för deras hudfetts-skull.

Nej det ska man absolut inte göra, de får inte ha i sig någon kattsand! Om man nu har kattsand som stelnar, har man kristaller eller något annat är den ju en annan sak, men dom ska ju bara äta mat ju.

Låda? Typ en stor plastback? För det kan jag förstå, det vill jag ha till Hugo, så jag släpper ut han i den så han kan leka,.. men inte en liten mini grej till buren :P

Jo men sen kommer nästa grej ju om jorden, det är extremt mycket bakterier i jord, man vill ju inte att dom ska bli sjuka.
 - Fast blomjord kanske har mindre i sig? Jag vet inte ?

Sara87
11/2/07, 4:51 PM
#9

Jag tror att blomjord är renare än jord som du skulle kunna gräva upp ur komposten t.ex. :P

#1 Okeej! :)

Då ska jag nog testa att sätta in en låda åt Astrid en stund idag när jag städat åt henne.

Nej, självklart ska ingen av dom ha jorden inne hela tiden, bara en stund nån gång i veckan typ bara för att få gräva lite. Jag kommer självklart hålla noga koll på dom så att dom inte blir dåliga (sjuka).

Adorabelle
11/2/07, 5:19 PM
#10

? Men ha då en liten skål, eller någon ask med kattsand, eller fågelsand som den kan gräva i hela tiden, när den vill.  (eller en toalett)

Och då någon gång i veckan tar du fram den store med jord som den kan gräva ännu mer, djupare och längre..  =)

De är "grävdjur" i det vilda.. =)

Sara87
11/2/07, 5:38 PM
#11

#10 Jag har kattsand i toaletten, men den gräver dom inte i. Å köper jag dyr "badsand" så pinkar dom bara i den. Känns inget kul så därför ska jag prova med jord ibland.

mocchino
11/2/07, 8:24 PM
#12

#10 Jag tror inte riktigt att kattsand utlöser det här instiktiva "grävar betendet". Mina hamstrar gräver iaf inte i kattsand, ska därmot testa lite blomjord till dom.. :)

Och jorden tror jag nog att dom kan tvätta bort själv, inget man behöver duscha dom för. Man ska i regel aldrig bada en hamster. Jag tror inte att jorden kommer så djupt in i pälsen heller utan blir bara som ett ytskick på pälsen som säkert lätt kan borstas bort i värsta fall, med viss tålamod.. ;P *thihi* :)
Men ingen tvingar dig att testa jordlådan..

Meningen är ju att sätta in en typ betbox så att man kan fylla med ca 1dm jord lr liknande så att dom kan gräva rejält! :D
Nu hittar jag tyvärr inte tråden där Gul_Zebra visar bild på hennens hona Sverker när hon gräver.. :)

// Nathalie

Asa-N
11/2/07, 8:37 PM
#13

Man behöver heller inte duscha dem, vilket man för övrigt inte bör göra, utan de putsar sig rena och fina igen alldeles själva som jag förstod det.

Annons:
Sara87
11/2/07, 8:40 PM
#14

Jag fyllde en Lättaburk modell större lite mer än hälften bara för att se va Astrid tycker om det. Hon grävde lite efter att ha kollat runt i buren efter städningen så det verkar ok :)

Adorabelle
11/2/07, 10:52 PM
#15

Jag duschade min hamster av en helt annan anledning än smuts, men det är en helt annan historia. Annars så sköter han det själv.

Min gräver som bara den, varje dag i sandlådan - och där i har jag bara kattsand.

Har även samma kattsand i toan och där gräver han med,.. fast lite, det är ju grunt ju :P

Varför skulle dom inte gräva i kattsand?
Det är ju Sand, och dom är gjorda för att gräva…

Asa-N
11/2/07, 11:00 PM
#16

Kattsand är ofta "preparerat" jag tror det är det de tänker på.

mocchino
11/3/07, 12:04 AM
#17

#15 Tänkte att kattsand är ett "hårt" material medans jord är ett mer "mjukt" material.. Så jag tänkte att jord är ju mera grävvänligt.. :) Men självklart gräver dom väl i båda, det är väl bara jag som fått en fix idé om att dom skulle gräva mer i jorden.. Räcka ut tungan Jag får såna konstiga saker för mig ibland.. :) *thihi*

// Nathalie

Ham-Madam
11/3/07, 1:07 AM
#18

pälsen blir mkt blank å fin efter ett ordentligt jordbad.

de ruskar ju av sej jorden efter att ha fått gräva ner sej .

de jag testat hos älskar jordlådan.

[Maria-Gerbiler]
11/3/07, 2:17 AM
#19

#18 Blir pälsen även blank och fin på långhåriga hamsterhanar efter ett ordentligt jordbad? :D

mandizen-
11/3/07, 2:22 AM
#20

den blir mycket finare, inte sådär "fet" som den kan bli ibland. Pröva, det funkar:)

Annons:
gulzebra
11/3/07, 2:32 AM
#21

Har aldrig haft några problem med att Sverkers päls blir smutsig, hon tvättar sig efteråt :P Inga problem annars heller, har lådan i buren hela tiden så hon kan gräva när hon känner för det.

Kattsand skulle jag aldrig någonsin få för mig att använda, speciellt inte i en grävlåda. Det är alldeles för dammigt och således dåligt för luftvägarna.

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you" DeviantArt | Instagram

Nicolina
11/3/07, 3:10 PM
#22

Och detta med hygien… de måste få lite bakterier också! ; )
Hörde en gång om en person som hade bacillskräck!Så hon städade hur HELA buren VARJE dag!! Vilket resulterade i att när hon åkte på utställning dog hennes djur för att de blev så sjuka av alla baciller som faktikskt rör sig runt hamstrar naturligt…

Så har inte föööör hygieniskt åt era djur! = )

Lotte
11/3/07, 4:56 PM
#23

Däremot fick jag höra för några år sen, sen jag skickat in en bild på en kull, där jag ställt in en låda med gräs som jag sått i jord, för jag tänkte de skulle få äta direkt ur lådan. Plus att de ju grävde vilt. Nå, till saken, även om det är sk "ren" jord, så är det bakterier som kan vara direkt farliga för djur, som går i skyddad miljö hemma, och inte är vana som utelevande/vilda djur. Så jag har aldrig stoppat ner nåt mer med jord i, inte ens om det skulle hänga lite kvar på gräset jag odlat, så tar jag bort det direkt!

Så jag skulle däremot tvärtom, inte alls rekommendera att ni stoppar in jord åt dem. Sand däremot, gräver de ju sjövilt i hos mig i allafall.)

Adorabelle
11/3/07, 7:36 PM
#24

Vilken kattsand tänker du på?
 - Den jag använder dammar inte, inte ens när jag häller upp det.
(Jag är väldigt noga med det, har bytat från spån till trä-pellets just för dammets skull)

Nej precis, man måste låta dom testa saker och inte städa allt varje dag… Men vet man att en grej kan vara rent av dödlig för djuret, så tycker inte jag att man bör ge det till djuret.

=)

Niffe
1/22/09, 10:31 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#25

Man kan nog ha bara vanlig blomjord, men det går nog inte in så långt i pälsen tror jag inte men om man har sån fin chinchilla Sand (Eller vad det heter) så tvättar de nog bort jorden i sanden ;) Min hamster har sån jätte fin Sand i en liten plast låda som det varit hästgodis i som jag gjort en liten ingång i så hon inte sprätter ut allt! Hon gräver, ålar runt på rygg och gnider runt i denna sanden så sån tkr jag verkligen ni ska kosta på era hamstrar de älskar det! Tänk på med.. Skäm bort din hamster ordentligt de har inte lika långt liv som oss!

// Manda & Sniff (Den lyckliga hamstern)

[Kamillah]
1/22/09, 10:38 PM
#26

kan man alltså ha helt vanlig blomjord och sedan ha det inne i buren hela tiden? (:

Sara87
1/23/09, 5:09 PM
#27

#26 Yepp, det ska gå bra va jag kan förstå :)

Annons:
Upp till toppen
Annons: